Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Monday, May 04, 2015

How to Stop Your Kids From Depending Too Much on the iPad / YouTube

Our Unifi billing has a bit of problem since months ago. 6 months, to be exact. The normal RM 198 charge every month tiba-tiba mencanak naik menjadi 500 plus, 700 plus and sometimes even 900 plus for no reason. Saya yang sememangnya paling-paling-paling benci paperwork, follow up and making complain calls, akhirnya terpaksa berbuat sesuatu memandangkan Unifi ini adalah di atas nama saya. Kalau di atas nama Mett, sudah lama saya buat tak tahu. Lantaklah, pandai-pandailah handle sendiri. Potong pun tak apa, tak hairan.


Ye ke tak hairan? Sudah macam hendak menggelupur tanpa internet sahaja nampaknya. HAHAHA.


And yeah, after a few months ignoring those figures on my bills, satu hari balik kerja tengok-tengok internet was suspended. First sekali haruslah terperanjat. Selepas itu rasa marah pun datang. Yelah kita bayar every month consistent tiba-tiba potong ni apahal? Yang tiba-tiba charge beratus-ratus entah mana datangnya apahal? Terus call Unifi helpdesk. Check-check-check, oh tersalah bill. Figure captured dari entah mana terus masuk ke bill saya pula. Mereka bilang akan escalate for investigation, adjust dalam billing cycle akan datang dan semua ini akan settle dalam masa kira-kira 90 hari. Selepas tu, saya tanya bila pula internet saya akan kembali disambungkan? Mereka bilang saya kena walk in pergi bayar current bill di mana-mana TM Point, selepas itu barulah mereka akan sambungkan balik.


I was like, WHAT? AWAK TAHU TAK SAYA NI BEKERJA, MANA ADA MASA NAK WALK IN? DAHLAH TAKDE TM POINT DEKAT-DEKAT TEMPAT KERJA / RUMAH SAYA PUN! PASANG JELAH SEKARANG, SAYA ADA KERJA NAK BUAT MALAM NI, NAK KENA SUBMIT ESOK! SAYA TAK KISAH AWAK PASANG JUGAK SEKARANG KALAU TAK SAYA TAK LETAK TELEFON NI! MANA MANAGER AWAK, KASI SAYA CAKAP DENGAN DIA. SIAPA NAMA AWAK, SAYA NAK HANTAR EMAIL KAT MD AWAK!


Sebenarnya drama je lebih. Bukannya tak boleh singgah TM Point UTC yang selalunya buka sampai malam tu. Seronok jerit pekik kat orang customer service after years kena jerit pekik macam tu dulu masa kerja customer service. Pakai balik ayat yang customer selalu gunakan pada saya. Rasa best juga. Lain kali boleh try lagi. Hahaha.


Letak telefon, tengok-tengok internet sudah ada. Taraa..~ Tidak sia-sia jerit pekik. Thank you.


But it did not ended there. A few months later, complain saya masih dalam proses escalation / investigation, bill masih beratus-ratus, dan kemudiannya internet kena suspended lagi. A few times juga. Selepas suspend, sambung. Kemudian bulan akan datangnya, suspend lagi. Dipendekkan cerita, finally saya ke TM Point UTC buat aduan bertulis barulah mereka betul-betul adjust. Haihh. Apalah guna call center kalau tidak boleh berbuat apa-apa? Such a disappointment betul.


So a few months tanpa internet on and off itu, saya mula explain pada anak-anak yang kami tidak ada internet. Pada mulanya mereka minta juga iPad, minta buka YouTube. But I showed them we really do not have internet. Apabila buka YouTube, screen hitam, tidak boleh load. Apabila mereka nampak sendiri, mereka faham. I told them, it will be resolved soon, tetapi ambil masa sedikit so don't know when. Yang pada masa itu memang saya pun tidak tahu when, pernah sekali mereka suspend sampai sebulan pun, yang sebelum last saya terus ke TM Point UTC tu. Since then, mereka tidak minta untuk tengok YouTube lagi. Ada masanya apabila teringat, mereka tanya. But I said not yet. Dan setiap kali saya bilang not yet, mereka okay. Mereka ambil toys dan main bersama. Melihatkan mereka main bersama dan tidak bertanya tentang YouTube lagi, saya tiba-tiba rasa lega yang amat. Rasa macam Wow, memang betul-betul boleh jadi (anak tidak tengok iPad) rupanya ya? Ingatkan dalam mimpi je.


So how to stop your kids from depending too much on the iPad / YouTube? 


First and foremost, stop offering it to them. Yang saya perasan, kesilapan terbesar parents adalah dengan selalu offer untuk beri mereka tengok iPad. Macam kalau masuk kereta, tanpa mereka minta pun, kita sendiri yang keluarkan dan kasi mereka tengok. Same goes kalau berada di kedai makan. Atau sedang berjalan-jalan. Atau di tengah-tengah family gathering. Sampai sahaja, duduk, terus spontan keluarkan iPad untuk mereka. The hurtful truth is that we need some quite time without their interference. Macam tidak mahu mereka bising melalak minta itu ini sewaktu Mett sedang drive. Atau tidak mahu mereka turun daripada high chair berlari ke sana sini sewaktu di restaurant. Atau tarik baju kita minta itu ini sewaktu sedang berbual dengan family members di gatherings. Rasanya kebanyakan parents pun macam tu, kan? Tetapi kalau betul kamu hendak anak-anak kamu berhenti menatap iPad 24/7 demi untuk kebaikan mereka sendiri, stop offering it to them. Sekarang ini sejak Unifi on and off, dan kami bilang anak-anak internet pun sudah off permanently, we are amazed of how our lives change 100%. Sekarang ini asal naik kereta, kami akan 'berkaraoke' bersama-sama. HAHAHA. Loudly, happily and excitedly, ok? Mett pun rajin download latest songs burn dalam CD untuk kami dengar sama-sama dalam kereta. Sesekali apabila sudah penat 'berkaraoke' kami akan cool down dan berselawat dan baca surah-surah lazim bersama-sama. Myiesha sejak bertadika agama ni, rajin betul berselawat dan ulang baca surah-surah lazim. Kadang-kadang time main-main pun spontan baca sendiri. Tihani pun terikut-ikut. Seronok tengok. Mummy pun okay je follow sekali.


As for kalau di restaurants, selalunya saya akan busy suap mereka makan dan kalau mereka makan sendiri, saya akan cari topic untuk berbual dengan mereka. Same goes kalau di family gatherings. The absence of the iPad buatkan mereka lebih ligat bermain dengan cousins and friends. Sampai berpeluh-peluh berlengas masam! Sebenarnya apabila tidak ada iPad ni, banyak sangat activity lain yang boleh dilakukan oleh budak-budak ni, cuma kita parents sahaja yang selalu ada mindset 'Eh nanti dia boring, eh nanti dia meragam, eh nanti dia merengek'. Tak adalahhhhh. Serious! First sekali mindset kita kena ubah dahulu. Kita kena positive. Kita kena yakin. Kalau kita was-was, kalau kita tidak confident, kalau kita suspend, muka cuak sahaja, mesti sekejap lagi anak kita akan baling cawan di restaurant dan kemudian berlari berdesup masuk bawah meja orang. Seriously. Kita parents kena cool. Kena sentiasa bersedia menghadapi segala kemungkinan. Kena take charge. Kena fikir, hey I'm the mom here. Nothing's gonna go wrong. Macam tu! So what do my girls do now without the iPad? They can spend hours playing Play Doh together, create lotsa good food. Hari-hari buat makanan dengan Play Doh kasi Mummy 'makan'. Kadang-kadang Mummy sibuk di dapur pun mereka sanggup ulang alik dari hall ke dapur semata-mata hendak kasi Mummy 'makan' setiap makanan yang mereka cipta. Hebat, tau! Mummy pun hebat juga, sambil goreng ayam, dengan sudip di tangan, dengan minyak meletup-letup daripada kuali, sempat juga mendekati mereka seketika buat-buat rasa ice cream pelbagai topping yang mereka cipta sambil buat muka seperti ice cream berperisa syurga paling sedap yang pernah dinikmati, sebelum kembali menghunus sudip membalikkan ayam goreng.


At other times, they do colorings together. They play Barbie dolls together. They play tea party together. Macam-macamlah. All kinds of things. Ok je. Tidak ada pun merengek, meragam, boring. Tak ada. Yang penting, kita kena selalu ada untuk entertain mereka time mereka perlukan attention yang sedikit itu. Seperti contoh tadi, rasa 'masakan' mereka 89 kali sehari dengan muka paling syurgawi.


But what to do kalau mereka merengek jugak?


It will sure happen at the initial stage, at the first few mornings tanpa iPad. Masa ini paling kritikal, dan masa ini paling kita tidak boleh give up. My suggestion is, give them lots of love. Kita parents seringkali penat, seringkali sibuk dengan pelbagai perkara daripada kerja sampai ke household chores sampai ke financial and expenses, tetapi jangan pernah jadikan itu alasan untuk give up. Kita mothers kena sentiasa strong, kerana kitalah tunggak keberjayaan sesebuah institusi kekeluargaan. Give the children lots of love. Spend as much time with them. Like me, I love having talk-sessions with Myiesha, memandangkan Myiesha sudah pandai bercakap dan bercerita tentang perkara-perkara yang berlaku di sekelilingnya. I will sit down dengan sesofa kain untuk dilipat dan bilang padanya, Ok Myiesha, let's talk. Myiesha nak cakap apa dengan Mummy? Ha nanti dia cakaplah pasal sekolah dia. Pasal kawan-kawan dia. Pasal toy yang dia nampak kat Toys 'r Us hari tu. Pasal weekend depan dia nak pergi mana / buat apa. She can really talk for hours. Sampai last-last sudah habis lipat kain, dia tanya lagi, Mummy, Myiesha nak cakap lagi boleh? Then I will say, Dahlah, Mummy nak masak! Then she will laugh sebab dia tahu saya gurau, dan dia pun main-main, then she will go and play with Tihani. As for Tihani pula, dia belum pandai bercakap sangat pun, so kalau dia mengamuk atau menangis, I love to hug her tightly first. Anak-anak ni kalau mereka mengamuk atau merajuk, atau kita marahkan mereka, make it a habit to hug them immediately. Jangan biasakan biarkan mereka menangis seorang-seorang sampai berhenti sendiri macam lantaklah kau kat situ. Jangan. Budak-budak ni mereka sebenarnya tidak mahu apa-apa melainkan perhatian kita sebagai parents. I believe a hug bukan sahaja sangat effective to calm them down, tetapi juga membuatkan mereka rasa disayangi, dan membuatkan mereka faham kita marah mereka untuk kebaikan mereka sendiri. It is like kita marah sebab kita sayang mereka, bukan kita marah sebab kita benci mereka. The power of hug ini adalah sangat hebat. Cuba nanti sekali apabila di mall apabila anak merajuk berguling atas lantai sebab tidak dapat toy yang dia nak, tarik dia kuat-kuat ke dalam dakapan dan peluk dia. At first mungkin dia meronta sebab dia marah, hey Tihani pun kalau merajuk dengan saya adalah tersangat diva, okay? Suka tepis-tepis tangan Mummy. HAHA. Tetapi walau bagaimana mereka tolak atau tepis, in the end, pelukan seorang ibu juga yang mereka mahukan. Percayalah. Dalam segala tantrum, dalam segala jerit pekik, mereka cuma mahukan sedikit perhatian. Kerana itu kalau kamu pernah lihat anak-anak dalam trolley / stroller yang melalak kuat-kuat dari tingkat atas sampai tingkat bawah non-stop, dan mak dia buat tak tahu saja, kenapa dia macam tu? Sebab mak dia ignore dia, for god's sake! Cuba kalau take a minute peluk anak itu, duduk menghadap dia, beritahu kenapa tidak boleh beli toy itu, dan apa solution lain yang ada, for sure dia akan okay. Talk to them, explain to them. Treat them like adults, and they will treat you with utmost respect.


Pernah juga nampak seorang budak berguling di lantai, dan mak dia berdiri sebelah sibuk belek handphone. Tidak tahu hendak ketawa ke menangis.


Oh back to cerita iPad, apa kesan positive terbesar yang saya dapat lihat? My girls go to sleep at 9.30pm every night! Auwuwuwuwuwuwuw. Happynya sampai rasa nak nangis. Seriously. Nap selewat 4.30 petang dan bangun selewat 7.30 malam pun still boleh tidur paling lewat pun pukul 10. I am a happy Mummy! Dahulu apabila sedang gila YouTube, mereka tidur paling awal 12.30am dan paling lewat, saya pernah tidur dan terjaga balik 3.45am Tihani masih menghadap iPad tidak tidur-tidur! Terpaksa marah dia kaw-kaw sampai menangis tersedu-sedu baru tidur. But I feel bad lah. Kenapa kena marah kaw-kaw sampai dia menangis kan, padahal salahnya daripada saya jugak. Tsk. Okay menyesal. So now no more iPad. Sharp 9.30pm, saya baringkan mereka dengan saya berbaring tengah-tengah tepuk mereka berdua sampailah mereka tidur. Sebab every night mereka mesti mahu sleep with Mummy. Kalau saya sedang di dapur atau doing the laundry pun semua kena drop dulu sebab Myiesha atau Tihani mesti akan bilang, Nak sleep with Mummy! Haih manjanya tak ada Mummy tak boleh tidur lah eh? So saya akan pat mereka dan usually dalam 15 minutes, paling lama pun setengah jam mereka akan tertidur. Best gila. Selepas itu I have all the time for myself. Basically mungkin there is nothing more to do, jadinya mereka lebih mudah tidur. Kalau ada iPad, mungkin mereka asyik fikir oh lepas tengok cartoon ni, nak tengok cartoon tu pulak. Lepas cartoon tu, cartoon lain pulak. So bersambung-sambung until the end pun tak tidur.


So adakah saya akan try kasi iPad balik pada mereka? Yes, I have plans to. Tetapi mungkin buat macam on a once a week or twice a week basis. I do not believe in everyday tetapi sekejap-sekejap, rasa macam takut tidak boleh handle, nanti in the end terkasi kuasa veto balik pula. Sebab kalau battery habis mereka pandai charge sendiri. So I think maybe twice a week should be okay, masih sedang fikir hari apa. At least they still have access to their favorite nursery rhymes, masih boleh dapat unlimited access to Peppa Pig series, masih boleh gelak sakan tengok Masha and the Bear. Saya percaya banyak yang mereka dapat belajar daripada internet dan YouTube and it is unfair to totally cut it from them apatah lagi dalam zaman IT ini. Cuma kita parents kena selalu belajar daripada kesilapan dan tahu bagaimana hendak bataskan anak-anak kita daripada penggunaan yang melampau.


Taking the iPad away from our children's hand means mereka akan perlukan sesuatu yang lain untuk mengisi masa lapang mereka. And that surely means they would need more attention from us parents. Kerana itu apabila kita buat keputusan untuk tidak lagi berikan iPad kepada mereka, kita mesti come up with a plan, apa hendak buat untuk mengisi masa terluang mereka. Or better still, apa yang boleh dibuat bersama-sama. My girls, walau apa sahaja yang mereka buat, regardless buat burger daripada Play Doh atau main tea party, macam mana pun mereka tetap hendak saya participate, walaupun hanya dengan mencuri seminit dua daripada waktu menggoreng ayam. I know they would always appreciate more, dan saya akan selalu cuba cari masa untuk diluangkan untuk bermain dengan mereka after I have done with my chores. Cumanya as a working mom dan bertemu anak-anak hanya pada waktu malam, perlu pula juggle dengan cooking and laundry, saya tidak dapat luangkan masa sebanyak yang mereka inginkan. Hopefully saya mampu, one fine day, apabila Allah bilang yes kepada doa saya yang tidak pernah putus untuk menjadi seorang stay-at-home-mom.


InshaaAllah.

Saturday, January 03, 2015

Terima Kasih, Pak Cik Din

Kalau hendak cerita tentang kindy-hunting Myiesha, I honestly do not know where to start. Secara jujurnya, it all started last year. Eh bukan last year, last year adalah 2014. It actually started in 2013, sewaktu umur Myiesha tiga tahun hendak masuk empat tahun. Everyone just know the ideal age to start kindy is at the age of four. Tetapi memandangkan usaha pencarian kindergarten buat Myiesha sekadar melepaskan batuk di tangga, ditambah pula dengan kemalasan saya hendak potty train anak kecil itu (kesian dia!), Mummy has decided untuk postpone setahun lagi. Bukan hanya kerana Myiesha belum bersedia, tetapi Mummy juga belum bersedia. Masih mahu berangan ibu muda beranak kecil-kecil lagi. HAHAHA.


So sepanjang tahun 2014 saya telah mengambil initiative untuk potty train Myiesha, which only took 2 weeks actually to be completely diaperless siang dan malam. Alahai cerdik sungguh anak saya, nampak sangat saya sahaja yang malas. Pfft. Ditambah pula dengan latihan-latihan selingan seperti beristinjak selepas ke tandas, pakai baju sendiri, pakai seluar sendiri (yang selalunya saya terbalik-terbalikkan biar dia pandai betulkan sebelum pakai. Yelah nanti di sekolah tanggal panty bergulung-gulung, haruslah pandai skill untuk memperbetulkan keterbalikan juga, kan?). Selain itu, we tried to have a few reading and writing sessions together yang selalunya skip sahaja sebab Mummy selalu balik kerja exhausted dan penuh moody. Oh sekarang sudah tidak moody dah. Sekarang sudah happy dan positive hingga rasa seperti bisa berjalan atas awan! Cerita ini akan diceritakan di entry seterusnya, ya! In shaa Allah! So rasanya latihan-latihan Myiesha to prepare herself for school kebanyakannya pasal cara pergi toilet, beristinjak dan pakai seluar sahaja. HAHAHA. Selainnya dia ok, kot. Memang sudah pandai makan sendiri. Berjalan. Berlari. Menulis. Bercakap. Bercakap tidak perlu suruhlah, asal perut kenyang sahaja, radio akan dihidupkan secara automatik! 


Tetapi hendak dikatakan rajin sangat survey pun tidak juga. I started in October last year rasanya. Start dengan telefon sahaja. Time itu asal call tadika sahaja, kena gelak. Either pendaftaran sudah ditutup, atau class sudah penuh, atau diperli "Eh patutnya kena daftar awal! Ni dah bulan berapa niiiiii?" Ya! Ya! Saya tahuuuuuu! But it seems like kindy-hunting ini bukanlah sesuatu yang interesting bagi saya. Yes, I do want the best for my girl. Kalau diajak berbincang, banyak sangat idea yang keluar. Mula-mula hendak yang sangat modern - ada ballet class, swimming class segala. Selepas itu fikir, best juga kalau dia boleh belajar Mandarin juga. Sekarang ini kalau tidak tahu Mandarin susah hendak dapat kerja! Tetapi selepas itu fikir, eh kenapa pula modern sangat, lebih baik cari yang Islamic. Islamic and English medium. Yes. Dunia dapat, akhirat pun dapat. Cewahhh. We spent weeks surveying. Dari Little Caliph ke Genius Aulad ke Brainy Bunch. Kami ada juga survey tadika-tadika kerajaan, antaranya PASTI dan Tadika Islam di bawah MAIWP. 


Kalau ditanya tentang tadika swasta, saya seperti suka pada Genius Aulad. Tertarik pada guru-gurunya yang telah menyapa saya dalam Bahasa Inggeris sewaktu saya pergi tanya-tanya. Saya sedang duduk tanya tentang yuran pada bahagian admin apabila tiba-tiba seorang guru menyapa saya - How did you know about us? Cewah! First impression yang sangat impressive! Tadika-tadika swasta lain semua cakap Bahasa Melayu dengan saya. Of course lah, takkan tiba-tiba hendak skipping London pula nanti macam buang tebiat, kan? HAHA. But that teacher's attempt betul-betul mencuri hati sayalah. Tiba-tiba rasa macam confident gila hendak hantar anak ke situ. Cewahh. 






Dan kalau ditanya pada saya tentang tadika kerajaan pula, entah macam mana hati saya tertarik dengan Tadika Islam bawah MAIWP yang terletak di Bandar Tun Razak, Cheras. Saya tertarik kerana ia menepati beberapa kriteria yang saya mahukan. First of all, ia terletak di atas tanah (landed property), siap ada padang kecil dan outdoor playground, berbeza dengan kesemua tadika swasta yang saya pergi yang terletak di shoplots dan di tingkat 2 dan 3 pula. Mana hendak dapat physical activities dan fresh air pula. Secondly, ia terletak di dalam perkarangan masjid, yang saya harapkan Myiesha dapat membesar dalam suasana serba Islamic yang spontan. Mungkin dapat dengar alunan bacaan Al-Quran sepanjang hari dan tengok orang keluar masuk solat dan membawa telekung. Sudahlah kawasan rumah saya semuanya berbangsa cha ya nun alif dan foreigners, saya rasa bagus juga bawa Myiesha kembali ke suasana Islamic yang sepatutnya.


Saya ada call tadika ini bertanya kalau-kalau masih ada kekosongan untuk kelas 5 tahun, tetapi diberitahu yang pendaftaran sudah ditutup sejak bulan September lagi! Saya di-forward ke cawangan lain yang masih ada kekosongan, yang mana saya tetap isi borang tetapi halfheartedly sebab cawangan itu terletak di shoplot (again).






So sekarang Myiesha masuk tadika mana? Tadika swasta atau tadika kerajaan?


Haaaaaa. Mari saya hendak cerita.


Alkisahnya, pada suatu petang yang damai, on the way pulang daripada survey private kindies, kami singgah di tadika itu. Tadika idaman saya inilah, yang ada outdoor playground bagai. It was end of November dan waktu cuti sekolah. Obviously tadika ini pun tidak bukalah, kan? But Mett pestered me to get out of the car dan pergi tengok-tengok. So seperti orang tongong disorongkan idea langsung tidak bernas, saya turun dari kereta dan meninjau-ninjau tadika itu. And as expected, memanglah tadika itu tidak buka punnnn! Call pun tidak ada orang jawab! So saya pun berpatah balik ke kereta. On the way patah balik ke kereta, saya terserempak dengan seorang lelaki separuh umur. Saya beri salam dan buat-buat tanya tadika tak buka ke hari ni? Dia bilang, tak. Cuti sekolah, kan? Ya saya tahu tetapi suami saya suruh saya turun kereta terpaksalah saya buat-buat tengok juga. Lelaki itu memperkenalkan dirinya sebagai Pak Cik Din. Dia bekerja di situ katanya. Kerja di masjid atau kerja apa, saya tidak tanya. Pak Cik Din minta saya berikan nombor telefon saya padanya. Dia bilang kalau dia nampak ada cikgu datang tadika, nanti dia call saya. Dia tanya serba sedikit juga macam anak saya umur berapa, hendak masuk tahun bila. Saya bilanglah, umur 5 tahun 2015 ni. Dia bilang, ok. Nanti dia call. Saya ucap terima kasih lalu pergi. Dalam hati tidak berharap pun sebenarnya. Yelah, orang kita tidak kenal, kan. Ada rezeki, adalah. In shaa Allah.


A few days after that, pada suatu petang yang damai juga, Pak Cik Din call saya. Dia bilang dia sudah ambilkan borang. Memang pendaftaran sudah ditutup pada bulan September (dan pada masa dia call pun sudah early December!), tetapi dia minta tolong dari pihak tadika, diberikan alasan - untuk cucunya katanya. My heart skipped a beat. Terharu rasanya. Orang yang kita langsung tidak kenal membantu kita to that extent? Pak Cik Din tanya serious tak ni, kalau serious cepat collect borang daripada dia dan cepat-cepat submit. Sudah tidak banyak masa ni. Saya bilang, OK. Saya terus call Mett dan ceritakan padanya. We collected the form from Pak Cik Din the next day, got all the documents ready dan submit pada Isnin berikutnya. Dalam submit itu pun Mett dan saya masih bersedia dengan Plan B, which is Genius Aulad. We did not know if luck was on our side. Sudahlah kami terlewat, selepas itu main submit borang sahaja tidak ikut tarikh. Kami bertawakal sahaja, and hoped for the best.


Namun dalam hoping for the best itu, sebenarnya saya terlalu banyak visualkan tadika itu dalam setiap sujud saya. Setiap kali bersujud saya meminta pada Allah, dan saya bilang pada Allah that I will be very happy if Myiesha is accepted. Saya memang mahukan tadika itu. It might be a very simple and cheap kindergarten, tetapi hati saya rasa sangat dekat dan suka. 


And guess what, a couple of weeks later, we received a letter from the kindergarten mengatakan yang permohonan kami telah berjaya dan kami diminta untuk datang mendaftar.


Alhamdulillah!
Alhamdulillah!
Alhamdulillah!


Allahu Akbar!


Saya masih belum puas raup muka. Saya masih belum puas rasa lega. Saya masih belum puas mengucapkan kata syukur. Waktu taip entry ini pun hati saya masih berbunga-bunga riang. Tidak sangka sama sekali, kan? Saya rasa pagi semalam saya adalah parent yang paling lebar senyumannya sewaktu mendaftarkan anak. HAHAHA. Cikgu kelas Myiesha adalah sangat-sangat baik dan lembut. And a bit funny too! Saya kenalkan Myiesha pada guru kelasnya. Saya kasi Myiesha try baju sekolahnya untuk order size. Saya tunjukkan kawasan persekitaran pada Myiesha. Myiesha tampak sedikit takut, dan sedikit monyok juga, but I believe she will be very, very happy. Selepas mendaftar, kami pergi berjalan-jalan sekejap and we had a talk. Dan Myiesha nampak OK. Yelah first time hendak masuk sekolah, haruslah sedikit takut. Tetapi Mummy tahu Myiesha strong! Myiesha strong, Myiesha pandai dan Myiesha anak yang baik. Mummy yakin berkat senang hati Mummy ini, Myiesha will be OK. In shaa Allah. Myiesha anak yang kecil, pastinya Allah dan para malaikat akan melindungi Myiesha.


Belajar pandai-pandai dan jadi anak solehah yang akan berbakti kepada keluarga, bangsa dan negara, ya sayang?


So that is the end of kisah pencarian tadika untuk Myiesha. It may seem simple, but it is very meaningful to us. Semalam dalam kereta selepas semuanya selesai, saya tanya Mett, rasa tak lega macam apa yang saya rasa? Dia angguk. Ya, saya pasti dia juga rasa apa yang saya rasa. Perasaan apabila penantian itu tiba ke penghujungnya, dengan jawapan yang sama sekali kita mahukan, ya Allah tersangat priceless! Saya selalu percaya Allah akan kasi apa yang kita mahukan kalau kita cukup sabar dan cukup bertawakal kepadanya. Dahulu saya adalah tersangat kanchiong orangnya. Semua kena ada plan, semua kena kelam kabut, semua pun hendak worry. But my mom banyak sangat ajar saya tentang sabar lewat ini. Dan saya perasan, semakin saya aplikasikan dalam hidup saya, semakin banyak pula perkara baik yang terjadi dalam hidup saya. Cerita pasal perkara baik, tidak sabar hendak cerita tentang cerita lagi satu yang membuatkan saya tersenyum beberapa minggu ini. In shaa Allah, ada kelapangan akan saya abadikan dalam entry. Lama sungguh tidak berblog, and I miss blogging frequently like I used to! I believe now I can. In shaa Allah!


With this, hati saya sudah rasa lega sangat-sangat and I now look forward to a good year with all these good things that have fallen into place. 2014 had been very challenging, and I hope this year will be a good one. Not only for me and family, but also to all of you avid readers. In shaa Allah. Aamiin! And to Pak Cik Din, hanya Allah sahaja yang dapat membalas apa yang telah pakcik lakukan untuk anak saya. Saya mungkin tidak mengenali pakcik, dan pakcik juga tidak mengenali saya, namun saya bersyukur Allah telah menemukan kita dalam keadaan yang tidak terjangka itu. Saya berdoa semoga Allah sentiasa melindungi pakcik sekeluarga, merahmati hidup pakcik dan memberikan kebahagiaan yang tidak terhingga kepada pakcik. Saya berharap untuk bertemu pakcik lagi selepas ini agar dapat saya balas kebaikan pakcik. Terima kasih banyak-banyak. Takkan saya lupakan jasa baik pakcik sampai bila-bila.

Friday, November 21, 2014

Zariel & Nurul's - Meet the Parents

Sudah hampir sebulan berlalu baru hendak update entry ini. Lambat sungguh hoi! Tidak mengapalah, yang penting - Better Late than Never. Nampak sangat misuse pepatah.


Last 26th October 2014 all of us woke up early. Bangun pagi jam 7 adalah tersangat awal for a Sunday, okay? Sehinggakan Myiesha dan Tihani pun saya mandikan siap jirus kepala dengan mata tertutup. HAHAHA. Saya apatah lagi. Bangun jam 6.30 iron baju masing-masing, juga dengan mata terpejam. Bersiap semua dalam 9 kami bertolak ke Quality Hotel, Kuala Lumpur. The yummy dim sum buffet majlis bertunang starts at 9.30 am, tambah pula family pihak perempuan adalah tersangat punctual orangnya, haruslah kami cepat-cepat vroom ke destinasi! No janji-janji Melayu, because they are mixed-Chinese, mind you. Kami pun sekali kanchiong jadinya!


We arrived at approximately 9.30, dengan keluarga Nurul pun baru sahaja sampai di luar hotel jadi kami tarik nafas lega setelah Mett tarik handbrake untuk menurunkan kami. Kami bersalam-salaman di luar hotel dan masuk ke Meisan Szechuan Restaurant bersama-sama. It was nice actually, seeing Aunty Karina - Nurul's mom - as a future family member. Selama ini jumpa as colleagues di office. Rasa best sangat. Rasa mesra. Rasa different. Rasa sayang sayang hei.


Masuk sahaja, kami makan-makan dahulu. Juga berbual-bual santai. Cerita tentang dim sum. Cerita tentang isu semasa. Cerita tentang family and friends. Sesekali kami tertawa bersama. Ini kali pertama parents bertemu empat mata, namun suasananya tetap mesra. Kami semua happy, dan makanan dan perut kenyang membuatkan kami lebih happy, kot? Best juga bangun pagi pakai cantik-cantik dan buffet dim sum for a change. Rasa macam bersemangat gitu.


After a while apabila perut sudah kenyang sedikit dan kami pun start slow down untuk makan lagi, my father selaku pihak lelaki started the intro. Jeng jeng. Part ini saya yang sedang duduk semeja rasa malu tidak pasal-pasal. Rasa macam pengantin pula. Padahal kakak pengantin saja! So they talked. Rasa best juga dapat dengar orang tua-tua cakap ni. Yelah, time kita dahulu kita tidak dapat dengar sebab kita sedang termalu-malu dalam bilik. HAHAHA. Sambil-sambil dengar tu buat-buat layan Myiesha dan Tihani juga sebab masih macam termalu-malu. Almaklumlah, kita perempuan kaya dengan perasaan malu.


Layan Myiesha dan Tihani nyanyi lagu Let It Go sambil dancing di tengah-tengah. Layan selfie. Adik Nurul yang last ni raaaaaaaaajin sangat layan budak-budak kecil itu.








Selesai bercakap-cakap, we reached to the peak of the event. Sarung cincin. Part ini adalah yang paling saya suka! Semua pakat keluarkan smartphone masing-masing untuk menangkap gambar dan memori indah ini.



Sarung cincin!
Myiesha muka masam sebab dia nak cincin juga.


The family.
Behind from left: Zariel and Nurul.
Front from left: My parents with Myiesha, and Nurul's parents


Semua senyum. Myiesha pun.
Dapat pegang bekas cincin pun jadi!










To be honest, this is the simplest engagement ceremony I've attended in my whole entire life. Oh lupa, apart from my brother in-law's. Dia punya pun simple sangat buat di rumah pihak perempuan, also cuma majlis Meet the Parents begini. Dalam pada trend sekarang youngsters masing-masing berduit dan bersemangat buat majlis bertunang meriah-meriah siap bermake-up artis dan berpelamin mini, my salute goes out to simple young couples like this. Bukan sebab dia adik saya, tetapi sebab Islam sebenarnya tidak membebankan. Kalau sudah suka, jom jumpa parents. Let's talk. Let's make this serious.


Namun saya langsung tidak mengecam those who choose to have those majlis meriah bagai. Jangan salah faham. Saya sendiri dahulu pun mahu majlis bertunang. Mahu make up. Mahu pakai veil. Mahu hantaran. Mahu khemah depan rumah. HAHAHA. Over you! Tidak ada betul atau salah. Semuanya pilihan masing-masing. Tepuk dada, tanya selera. Sepatutnya tidak ada isu 'Oh dia tu buat simple, bagus!' atau 'Oh dia tu semua nak up je, entah apa-apa!', or worse still, 'Dia tu buat simple sebab tak ada duit!' Tidak baik hoi, berdosa! Kita semua kena ubah mentaliti. We have to accept that people are different. Lain orang lain cara. Dan apa yang paling penting, kita mesti hormat cara dan pendapat orang. These differences are the things that make the world a little more colorful. Keep calm and enjoy the majlis!


To my brother, Zariel, and the love of his life, Nurul - Kakak doakan semuanya akan berjalan dengan lancar hingga ke jinjang pelamin. Semoga both of you sentiasa gembira dan bahagia bersama. This is just the first step and there are many more challenging steps to come. Walau apapun cabaran dan rintangan yang datang, always remember this day you decided to be together. It is love that brings you together, and may love be in the air for you, forever.


I love both of you so very much!




Monday, September 29, 2014

"I Miss My Husband When He's There.."

This entry is dedicated to a reader who commented on last week's entry. 


Assalamualaikum kak hanna..
saya suka baca blog akak sebab selalu dapat motivasi dari setiap entri akak..
saya nak mintak nasihat sikit boleh tak?
or any tips..
saya baru je berkahwin dalam 7 bulan..
suami saya ok,
cuma masalah saya..
everytime balik kg die.. mesti saya rasa tersisih
sebab husband jenis rapat sgt dengan adik beradik die..
saya pulak jenis cepat terasa..
yela kalau pergi makan die duduk dengan adik beradik die..
anak sedara die memang melekat dengan die macam bayang-bayang..
belum lagi kalau keluar berjalan.. 
kakak die mesti nak duduk depan..
sampai kadang-kadang saya rasa macam tak ade suami bila balik kg die.. or bila die berkumpul dengan adik beradik die..
bila kt kg..memang jgn harap la die nak tidur ngn sy.. mesti die sanggup tidur lambak2 dengan adik beradik die..
kadang-kadang ada terdetik dalam hati.. saya ni buat pilihan yang salah ke?
and everytime kalau saya emosi.. die still akan tetap menangkan adik beradik die..
sampai satu tahap saya rasa macam nak lari jauh-jauh..
stress sangat T_T



First of all, congrats kerana telah mendirikan rumahtangga dengan insan yang kamu cintai. Perkahwinan sememangnya perkara yang paling indah. Ia adalah penyatuan jiwa dan raga bagi dua insan yang bercinta. Hari kita jadi raja sehari adalah hari paling bahagia, paling kita tertunggu-tunggu. Hendak tunggu hari itu tiba, makan tidak kenyang, tidur tidak lena, mandi pun tidak basah! Busy with preparations. Busy with excitements. Busy dengan keluarga, kawan-kawan dan saudara mara. Dan pada saat dia melafazkan kata-kata keramat itu, berakhirlah segala penantian kita bertahun-tahun. Kita telah menjadi milik each other secara halal. Berkongsi hidup, berkongsi suka duka, dan berkongsi segala-galanya. Sangkanya kisah cinta kita telah berakhir dengan happily ever after. Namun pada ketika jugalah sebenarnya kita baru sahaja mula untuk mengenali suami. Mengenali dirinya yang sebenarnya. Mengenali tingkah lakunya. Mengenali suka bencinya. Termasuklah mengetahui hubungannya dengan keluarga dan bagaimana sebenarnya keluarga sebelah sana.


Kalau pun selama ini kita sudah biasa berkunjung ke rumahnya, keluar makan dengan parents dia, lepak berbual dengan adik beradik dia, it is never the same. Selagi kita masuk belum officially masuk ke dalam family dia, berkahwin dengan dia, kita sebenarnya belum betul-betul kenal mereka. Pertemuan yang singkat-singkat cuma itu tidak pernah dapat memberikan gambaran penuh, namun kita selalu sangka ia memberikan gambaran secara menyeluruh. Sebab itu ramai sangat orang bilang setelah berkahwin baru datangnya stress. Setelah berkahwin baru datangnya ketidaksefahaman. Inilah sebabnya. 


First and foremost, kita perlu faham, sebelum suami berkahwin dengan kita, sudah lebih 20 tahun dia tinggal bersama family dia. Sudah lebih 20 tahun dia hidup dalam gurau senda adik beradiknya. Dan sudah lebih 20 tahun dia dibesarkan dengan masakan ibunya. Kalau hendak dibandingkan dengan kita, baru berapa bulan atau tahun sahajalah yang telah kita luangkan bersamanya. Perumpamaannya bagai langit dan bumi. Ia adalah tersangat natural kalau suami akan selalu gelak lebih besar apabila dengan adik beradiknya, makan lebih banyak apabila dihidangkan dengan masakan ibunya dan berbual lebih galak dengan familinya berbanding dengan kita. This is very normal. Tanyalah kawan-kawan lain yang sudah berkahwin, mereka juga menghadapi perkara yang sama. And if you ask me, HJ, awak rasa benda yang sama tak? I would say, Yes. An honest, 100% YES. Saya tidak tipu kamu. You sure know how I always like to share my own life experience here in my blog, right? Saya memang rasa. Dan saya juga mengalaminya. Kadang-kadang kita susah payah masak sedap-sedap, sambal telur mak dia juga yang dia cari. Kadang-kadang kalau petang hujan lebat kita bawa beg berat minta dia jemput, dia kasi alasan jalan jem banjir kilat, paksa kita naik LRT, tetapi selepas itu boleh pula redah hujan lebat banjir kilat jalan jem 2 jam setengah siap ada lautan api pula pergi jemput adik dia di asrama! Apa perasaan saya? HAHA. Apa yang kamu go through, saya sudah rasa yang sama. Situasinya berbeza, tetapi ceritanya sama. Dan perasaan saya dengan kamu pun haruslah sama. Kita sama-sama perempuan. Sama-sama kaya dengan perasaan cemburu. Sama-sama kaya dengan rasa tidak puas hati. Namun bagaimana saya hadapinya?


Sebelum itu, saya hendak tanya, berapa kerap kamu pulang ke rumah family dia? Dan berapa hari pula kamu spend time di sana setiap trip?


My sincere advice is, hela nafas. Panjatkan rasa bersyukur dan ukirkan senyuman. Senyum! Hehe. Lelaki, kalau ditanya, memang mereka sangat sayangkan keluarga. Pertama sekali, kita kena banyak-banyak bersyukur kerana dipertemukan jodoh dengan lelaki yang sangat sayangkan keluarga dan sangat akrab dengan keluarganya. This is one of the greatest quality you can find in a man. Kalau dia sangat sayang dan akrab dengan keluarganya means nanti kalau kamu sudah ada anak, just see how close he is dengan kamu dan anak kamu pula! Bakal bapa mithali ni nanti, in shaa Allah! Kalau kamu bilang sedangkan dia dengan anak saudara dia pun sudah melekat macam bayang-bayang, macam mana pula kalau dengan anak sendiri nanti? You will be the happiest and proudest wife ever!


Kalau kamu tanya saya adakah husband kamu sayang kamu? I would say, of course! Siapa tak sayang bini oii? Hehe. Jangan fikir bukan-bukan just because he is so attached to his siblings and his anak saudara yang sudah semacam bayang-bayang dia itu. Cumanya kita perempuan kena lebih cool. Yes, I understand pastinya kamu emosi. But again, kita perempuan kena belajar untuk lebih cool. Setiap kali hendak balik rumah family dia sahaja, terus set mind, Ok my husband is going to ignore me, or totally ignore me within the next one week, so prepare-kan diri. Prepare-kan diri mentally and emotionally. And jadilah cool-secool-coolnya. You already know that his sister will seat in front with him dan malam nanti mereka akan tidur lambak, so marilah kita jadi cool dan offer kakak dia duduk depan setiap kali naik kereta dan join tidur lambak dengan adik-beradik dia pada waktu malam! Yeayy! Dan dalam ramai-ramai adik beradik dia, try to find one yang boleh click dengan kamu, yang boleh berbual berjam-jam share pelbagai cerita meraban! Or better still, mungkin kamu boleh click dengan semua sekali adik beradik dia! Berbual dengan mereka, join gelak dengan mereka, makan sama-sama, tidur sama-sama, dan dalam masa yang sama curi peluang duduk sebelah husband dan sesekali pegang tangan dia or letak kepala kat bahu dia. I do this ALL the time! Kadang-kadang rasa macam lebih romantik pula di rumah mertua berbanding di rumah sendiri. Hehe. This is because when he is happy with his siblings, hatinya lebih terbuka, fikirannya lebih lapang, so lebih senang untuk kita approach. Tetapi janganlah approach gedik macam hendak curi dia balik daripada adik-beradik dia. Tetapi approach untuk share. And one thing for sure, semakin kita cool dan sporting, sebenarnya semakin sayang suami pada kita nanti. Sebab dia tahu kita appreciate dan faham kesukaan dia, so dia akan lebih senang dengan sikap kita. Guys ni, tidak banyak yang dia minta. Mereka tidak demanding macam kita girls, hendak itu lah hendak ini lah, terasa itu lah terasa ini lah. Guys ni asal kita faham mereka, kita trust mereka, kita kasi mereka space, in shaa Allah mereka ok. 


So start sekarang, asal hendak balik ke rumah family dia, cuba untuk jadi isteri yang ideal di matanya dan kakak/adik ipar yang paling best gila kepada adik beradiknya. Segala perasaan tidak puas hati, emosi, marah, sedih dan stress itu buangkan jauh-jauh. Lapangkan hati, ikhlaskan hati dan tenangkan hati. Semua perasaan negative itu tidak baik untuk kamu, dan tidak baik untuk relationship kamu dengan husband dan keluarga dia nanti. Asal rasa macam tu, cepat-cepat ingatkan diri sendiri yang itu pastinya syaitan yang mahu menyucuk kamu. Being a newly-wed (saya anggap 7 months masih newly-wed, masih dalam fasa mengenali antara satu sama lain), ini adalah satu daripada cabaran dalam perkahwinan. You will face many more tests in the coming years, so the first thing to learn here is to be cool. Jadikan seminggu dua di rumah family dia sebagai jarak masa untuk kamu saling merindui. Nanti apabila sudah balik ke rumah sendiri jangan lupa pergi date dan balas rindu dendam!


Boleh, kan? :)


Try this out first and see how it goes. Memang susah hendak berperang dengan perasaan sendiri, apatah lagi perasaan itu selalunya datang tanpa kita pinta, I know, tetapi cubalah demi untuk hari-hari yang lebih baik di masa hadapan. Nothing more yang kita mahukan kecuali untuk menjadi isteri yang paling baik dan disenangi suami, kan? Sesekali kalau rasa stress sangat, remind yourself that your aim is to be a good wife to your husband. Jangan rasa macam hendak lari jauh-jauh dan jangan rasa macam kamu sudah tersalah pilih atau dia tidak sayangkan kamu. Semua ini mainan perasaan semata-mata, dan hanya kamu sendiri yang dapat mengubah keadaan ini. Belajar menerima seadanya, dan sentiasa ingat, to argue with our husbands tentang adik beradik atau family mereka, kita tidak akan pernah menang. Tidak akan boleh menang. Ini adalah satu 'pantang' bagi saya sebenarnya. Never talk about his siblings or his family, lebih-lebih lagi cakap tentang sesuatu yang tidak sedap didengar. Atau cuba menang dengan mereka. Pantang. Sebaliknya, terimalah, dan itulah sebenarnya kemenangan terbesar kita. Berkahwin dengan dia bererti kita berkahwin dan terima keluarganya. Terima setiap baik dan buruk. Terima dan anggap macam keluarga kita sendiri. Suka atau tidak, ini sahaja resepi kebahagiaan dalam hidup berumahtangga.


And last but not least, jangan sesekali lupa untuk berdoa kepada Allah moga dilindungi daripada perasaan dan permainan emosi. Everything will be ok, in shaa Allah! Saya tahu kamu kuat dan kamu boleh lakukannya. Mulai saat ini, hela nafas panjang-panjang dan bertekadlah untuk menjadi lebih tenang dan bahagia. Saya doakan kamu and do not worry too much. Always remember, you are one lucky wife here. Kalau ada apa-apa just write to me again ok. Jangan stress. You will be ok. 'Till then, take good care!


Lots of Love,
HJ. 

Tuesday, September 23, 2014

To Morib with Love!

Dua minggu yang lepas saya telah ke Pantai Morib bersama family. It has been sooooo long since we last went to the seaside. Best sangat rasanya. I was so excited that I could not even sleep the night before! Kami bertolak pada waktu tengahari, around 2pm, because I had to work that morning. After work terus bergegas fetch family and off we went! We arrived at Morib around 3 plus. Terus bentang tikar dan buka bekal nasi lemak sambal udang! Yums! Lapar betul tambah nasi sampai 3 kali. Heheh.



Seronok makan nasi lemak sambal udang.


Hajat di hati hendak bawa anak-anak main pasir dan mandi laut. Tetapi air surut ya Allah punyalah jauh! Saya punyalah excited siap bawa baju mandi anak-anak siap shorts untuk Mett sekali. Sekali apabila tengok air surut, my parents menyakat saya tidak habis-habis. Hah pergilah mandi laut tu! Tapi jauh so kena drive lah, pergi bawa kereta!


Huuuuuu!


Dengan hati yang berat, terus simpan balik baju bajan. Pasir dia pun macam berlumpur, dengan tiny crabs berlari sana sini, saya pun malas hendak bawa anak-anak turun ke pasir. Silap-silap masing-masing menjerit Mummy! Mummy! kegelian dengan aku sekali terloncat-loncat. HAHA. So we just had clean activities di atas tapak picnic seperti makan, main bubbles, makan, dan makan lagi.


Tetapi Morib sekarang sudah cantik, tahu! Sudah renovate semacam park, so boleh main bicycle. Main scooter. Siap ada scooters for rent lagi! Ada juga kereta-kereta kecil untuk budak-budak. Dan banyaaaaaaak sangat stalls jual macam-macam toys dan baju dan pelampung segala. Lengkap dengan surau dan food court by the beach juga! Pendek kata, kalau datang ke sini unplanned pun no problem sebab semua ada serba lengkap.


Yang paling best tentang tempat ini adalah papan-papan tandanya. Selain information tentang directions, ada juga tertulis ayat-ayat Quran dan hadith-hadith tentang lelaki, perempuan dan larangan mendekati zina. Bagus betul! Yelah, we just know how youngsters just love to come to the seaside malam-malam entah buat apa, kan? So semacam satu peringatan. This reminds me of my dating days. Balik-balik dating pergi mall. And my mother really encouraged us to go to the malls pun. Dia bilang, RAMAI ORANG. TERANG. NAK BUAT APA PUN ORANG NAMPAK. Ya, ya saya tahu. Memang saya pergi mall pun, di KL mana ada beach-beach semua macam ini. Haha.



Grandmother dengan granddaughters sama saja stylo.
Ke mana tumpahnya kecantikan kalau bukan kepada mereka.


It was just a simple picnic, tetapi memang best lah. Makin petang, makin ramai orang! Happening sangat! Cuaca pun best, tidak terik sangat. Redup sahaja. Best tengok kanak-kanak bermain girang. Best tengok parents bawa anak-anak beriadah. Best nikmati angin laut menampar pipi. Best tengok ombak menghempas pantai. Oh, cerita pasal ombak, time kami mula-mula sampai air surut jauh sangat sampai kena drive kereta kalau hendak pergi mandi, kan? So Mett and I brought the kids jalan-jalan tengok stalls. It was only about 15-20 minutes. Sekali apabila kami pulang ke tapak picnic, air sudah pasang tinggi! Subhanallah, cepat betul! Dataran pasir yang tadi jauhnya rasanya lebih daripada 1 kilometer sudah ditenggelami air. Sekejapan sahaja.



Playing bubbles with Aunty.


Belanja wefie, satu!


Us, with Sardeep Singh.


Kami spent time sehingga hampir sunset sebelum beransur pulang. I just love the sunset and the beach. Kalau dapat tengok sunrise lagi saya suka. Ketiga-tiga ini tidak pernah gagal dalam menjadi penawar hati saya. Asal hati gundah, asal cari ketenangan, mesti saya ke sini. Cari laut. Cari pantai. Cari ombak. How I always wish to have a home by the seaside supaya saya dapat ketenangan abadi. Asal hati bercelaru sedikit hanya perlu menguak tingkap dan melihat ke luar untuk melihat lautan, ciptaan Allah yang maha luas. Hidup ini sememangnya seperti lautan yang luas itu. It is really big. Dan terpulang pada kita sama ada kita mahu melihat perkara-perkara besar yang berharga itu, atau cuma pasiran yang terselit di celah jemari kaki kita.







Wednesday, September 10, 2014

This Entry is for You, Dear Anonymous


It has been quite a while since I really look into comments to my blog. But tonight I stumbled into this comment from this Anonymous. This was written in April this year. Maaf sangat-sangat saya tidak perasan akan comment ini because it is from an old entry. Tetapi memandangkan saya telah membacanya, I think it is very unfair for me to ignore it. Saya betul-betul minta maaf. Saya harap awak masih dalam keadaan baik dan belum jatuh ke keadaan depression yang teramat sangat.


This comments comes from my entry back in 2011 - Cara Menghilangkan Rasa Tidak Puas Hati Terhadap Suami.


Anonymous said...
Apa yang tertulis dalam entry memang tepat. Saya marah suami tapi tak dapat nak buat apa2. Bila suami marah, cara dia keras dan kekadang mendatangkan kecederaan pada saya. Dia tidak bekerja cuma duduk rumah menjaga anak kami berumur 18 bulan.Saya menanggung keluarga kami dari mula berkahwin. Boleh kata selang 2-3 hari ada sahaja kesalahan saya ditegurnya kekadang terlalu kecil tapi suaranya keras. Saya tidak dapat menerima kerana caranya yang keras dan saya selalu bagitau dia bila saya marah saya tak boleh suara tinggi, cubit dia atau sebagainya. I'm suffering in silence. Saya selalu bertanya macam mana nak redha bila berhadapan suami begini yang tidak menghargai saya yang take over tanggungjawab dia menanggung keluarga. Tolong beri nasihat.


Dear Anonymous,

Allah jadikan setiap manusia itu unik. Berlainan caranya. Berlainan sikapnya. Berlainan perangainya. Dan Allah menjadikan pasangan itu sebagai pelengkap hidup kita. Apa yang kita kurang, dia tolong cover. Kalau kita tidak berapa pandai, mungkin dia mampu belajar tinggi. Kalau kita tidak bekerja, mungkin dia bekerja gaji boleh tahan. Kalau kita jenis pemalu, penakut, tidak pandai buat keputusan, dia akan tolong kita untuk jadi confident dan guide kita untuk buat keputusan-keputusan yang baik. Same goes to us. Apa yang kita lebih pula, kita pula tolong coverkan dia. Kalau dia macam tidak berapa cekap dalam membuat sesuatu pekerjaan, mungkin kita lebih cekap dan pantas. Kalau dia tidak tahu macam mana hendak manage financial, kita boleh tolong jadi financial consultant dia. Kalau dia lembut, tidak mudah marah, selalu give in, mungkin kita akan lebih selalu stand up untuk dia dan maki orang bagi pihak dia. Perkahwinan adalah satu perkongsian hidup. Sebuah pengorbanan. Sebuah hakikat kehidupan. It is never a fairy tale. Sebab itu saya cukup tidak berkenan tengok drama bersiri di TV. Heronya mesti terlampau-lampau kacak. Terlampau-lampau kaya. Terlampau-lampau romantik sampai kita yang tengok pun boleh cair bak ice cream Paddle Pop lantas tergedik-gedik berangan untuk mendapat lelaki yang sebegitu juga. Siap tulis di Facebook dan Twitter pula. Jangan terasa ya, para peminat drama bersiri sekalian. Saya gurau sahaja. Mak mertua saya pun peminat setia drama bersiri begini. Habis saya kena kecam nanti. HAHAHA.


But really, life is not that heaven. Yelah, kita sendiri pun hidup di atas pentas dunia, bukannya di syurga, haruslah kenyataan tidak seindah mimpi. Ya, tidak? However, dalam hidup yang serba mencabar ini, ada masanya cabaran itu lebih sedikit. Terlebih sehingga kita rasakan seperti tidak tertanggung dek bahu ini rasanya. Selalu sangat kita didengarkan dengan kata-kata bahawa Allah tidak akan menguji kita lebih daripada kemampuan kita, tetapi sering sangat juga kita rasa macam sudah tidak tertahan lagi. This is normal. I myself is in a depression mode right now. Sudah 2 tahun dalam depression mode. Satu hari rasa macam hendak sabar-sesabar-sabarnya macam angel, hendak yakin-seyakin-yakinnya bahawa Allah sudah sediakan sebuah cahaya nan terang di hujung dugaan ini nanti, tetapi hari esok tetap rasa macam hendak memekik - EH PERGI JAHANAMLAH SEMUA OI! AKU TAK NAK MENGHADAP SEMUA MEREPEK NI LAGI! EH PERGI MAMPUS LAH! APA NAK JADI, JADILAHHH!


Normal lah kan, kita manusia cuma!


As for your case, I understand what you are going through. Like what you said, you are suffering in silence. Hidup sebagai seorang isteri ini memang hebat cabarannya. Sometimes kalau saya tidak puas hati pun, terus mengeluh hingga ke dasar hati - Haih, kenapalah jadi isteri. Kalau jadi suami, kan senang. Sudah tentu boleh buat apa yang suka. Boleh pergi mana hendak pergi. Boleh buat keputusan tentang apa-apapun. Tidak perlu makan hati, makan jiwa, makan perasaan begini. Haih haih haih, panjang sungguh keluhannya. BUT.. There is a big but there. Menjadi suami sebenarnya tanggungjawabnya tersangatlah besar. Kalau rajin baca buku-buku agama, tengok sahaja betapa panjang list untuk menjadi suami soleh. Bukan senang hendak menjadi suami soleh. Bukan senang hendak masuk syurga. Suami adalah seperti captain yang mengemudi kapal. Kalau dia sendiri tidak terkemudi, macam mana kapal hendak tiba ke destinasi? Tanggungjawab suami adalah sangat berat.


First and foremost, I would suggest that you communicate with your husband. Beritahu dia apa yang awak rasa. Beritahu dia apa yang awak tidak puas hati. Beritahu dia apa yang buat awak sedih. Beritahu dia segala-gala yang terpendam di dalam hati awak. Yes, I know it is difficult. VERY DIFFICULT sebenarnya. Betul, kan? Dahulu time saya baru-baru kahwin, saya juga mengalami masalah ini. Masalah komunikasi. Di kala saya decide untuk pendamkan sahaja apa yang saya rasa, kawan-kawan semua bilang, hey communicate lah! Kalau tidak cakap, macam mana dia hendak tahu? Kalau tidak communicate, apa gunanya berkongsi hidup? Communication is the key! Rasa macam hendak bentak sahaja - Communication is the key kepala hotak kau, kau tahu tak aku belum cakap pun dia sudah pusing dan buat-buat tidur? Kalau tidak pun, dia capai kunci kereta dan keluar entah ke mana. Nak cakap macam mana?


Sounds familiar to you?


Sebenarnya hendak communicate pun perlu ada caranya. Perlu ada seninya. Lain orang lain caranya. I do not know about your husband, tetapi awak kena cari jalan untuk communicate dengan dia. Mungkin attempt hari ini akan gagal, mungkin attempt hari esok juga akan gagal, but never give up. Never, ever give up if you love him and you really want your marriage to work. Memang betul cakap kawan-kawan saya, communication is the key. Tetapi percaya atau tidak, saya baru jumpa kuncinya selepas 5 tahun berumahtangga. And I know someone who takes more than 20 years to find this kunci. Phew. Mencabar sungguh, kan? Marriage is like a puzzle. It is either you find your way out or you get lost in it forever. Some guys mereka tidak suka bercakap secara berhadapan. Mungkin dia tidak suka tengok kita perempuan ini emotional tidak pasal-pasal, cakap sedikit pun sudah menjejes air mata, selepas itu merapu pula cerita 10 tahun yang lepas semua keluar. Other guys pula tidak suka communicate dengan kita sebab mungkin kita selalu mencalarkan ego mereka. Contoh macam mungkin kita pertikaikan keadaan dia yang kurang daripada kita, dan kita lebih bertungkus lumus daripada dia. So jatuhlah ego lelaki dia, kan. For guys yang kita tidak boleh cakap secara berhadapan begini, I would suggest that you write to him. Tetapi tulis pun mesti kena dengan gayanya. Ada lelaki tidak suka kita tulis surat atau email panjang lebar. Tidak boleh digest dek kepala otak, bilangnya. Some would prefer short notes. Mungkin notes. Atau via Whatsapp. Tetapi cara pendek yang tidak memeningkan kepala otaknya. Ayat pendek-pendek. Tidak melebihi 10 perkataan setiap ayat. Wah, banyak pula kriterianya. Heheh. And another common mistake kita perempuan suka buat, kita selalu hendakkan immediate feedback, seperti yang selalu kita akan immediate reply apa yang dikatanya. Some guys mereka ambil lebih sedikit masa untuk response. Kadang-kadang a few minutes, kadang-kadang a few hours, kadang-kadang a few days, or even weeks. Kita selalu akan ingat mereka sudah lupa issue yang kita bincangkan, tetapi sebenarnya tidak. Mereka sedang digest mengikut kerumitan issue itu. Kalau rasanya macam terlebih rumit gitu, berilah lebih sedikit masa. Dalam perkara begini kita kena banyak sabar. Yes, I know, again perempuan yang kena give in, yang kena sabar, kan? But if this leads to a positive response, why not? Try dulu.


Oh, not to forget, some guys pula suka dipuji. Yelah hari-hari gaduh asyik keluar harsh words sahaja, apa kata sesekali apabila dia tersweet sikit pun, just sengaja puji dia. Send him a surprise note goes something like - Saya sukalah semalam Abang sweet sangat. Auw. Sometimes sweet words like this boost their confidence. Then entah macam mana, esok lusa makin kerap pula dia sweet macam hero drama bersiri. But again, all of this depends on your husband's personality. Mana yang kena, mana yang sesuai. Jangan main redah sahaja, besok lusa silap-silap kena hempuk. But really, no matter what method you use, kalau sudah dapat satu method yang rasa macam agak-agak boleh jalan, teruskan gunakan method tersebut and let your feelings out. Gunakan cara itu dengan lembut untuk meluahkan perasaan. Beritahu segala yang terbuku di hati. Mungkin apabila caranya sesuai, dia akan lebih terbuka untuk mendengar dan merespons. And after that maybe he will come up with his own solutions juga, who knows! Guys sangat suka menjadi orang yang berkuasa, yang bijak pandai, dan yang membuat keputusan. So see what he has to say. Maybe he also has his own reasons why is he acting like that. Mungkin dia sendiri tengah kusut dan berserabut dengan keadaannya yang tidak bekerja dan hanya duduk di rumah jaga anak. Mungkin juga saban hari dia stress egonya tercalar kerana awak yang bekerja sedangkan dia tidak. Memang lumrah manusia, apabila macam-macam perasaan negative terbuku di dalam diri, dia akan cari jalan untuk luahkan. Dan oleh kerana awak adalah yang paling rapat dengannya, serumah dengannya, awak pula yang kena. First thing first, maafkanlah dia. Dan carilah jalan penyelesaian itu. I believe that there are still ways to work things out.


Apabila sudah berjaya communicate, berbincanglah dari hati ke hati dan carilah jalan penyelesaian kepada permasalahan itu. Dalam pada itu, cuba elakkan daripada mencalarkan egonya dengan kelebihan yang kita ada sebagai seorang isteri dan wanita, kerana ego itu tersangatlah berharga bagi seorang lelaki. This reminds me of a friend. She is very, very intelligent. Dia adalah wanita high-flyer. Like you, a superwoman! Apa sahaja yang dia hendakkan, pastinya dia akan dapat. Belajar tinggi, kerja bagus, gaji besar. Husband dia pula biasa-biasa sahaja. Tetapi oleh kerana dia tidak mahu mencalarkan ego husband dia ini, dia try untuk relax dan biarkan dirinya menjadi seorang yang biasa-biasa. Banyak opportunity yang dia lepaskan semata-mata untuk biarkan husband dia naik dahulu. Opportunity dalam belajar, opportunity dalam kerja, opportunity dalam increasing the standard of living. After many years, husband dia berjaya naik ke tahap yang lebih tinggi daripada dia. Level of confidence pun semakin meningkat, dan cara membuat keputusan pun semakin baik. Guess it all has to do with the ego! Husband dia kini dihormati di kalangan kawan-kawan, dan dia sendiri pun lebih menghormati husband dia kerana pencapaian itu. And of course, masa kawan saya lepaskan banyak opportunity itu memang mengikat perut lah sedikit, kan. I then realize, sometimes it is OK untuk kita berkorban sedikit untuk kebahagiaan masa hadapan. Husbands must always be husbands, and we as wives will always be wives. Walau bagaimana hebatnya kita, syurga kita masih tertakluk pada keredhaan suami.


If you still have hopes on your marriage, maybe you can try this out. But if you think things have gotten worse, dan apabila yang awak kata mendatangkan kecederaan itu sudah semakin teruk, DO NOT WAIT. DO NOT HESITATE. Seek professional help. Saya percaya, lelaki yang kalau sekali dia sudah pandai angkat tangan, sampai bila-bila pun mungkin dia akan angkat tangan. This is my own personal opinion ya. Dan lelaki yang mengasari wanita kaum yang lemah memang tidak patut dihormati, apatah lagi disayangi. But again, kalau rasa macam mungkin ada issues yang boleh dibawa ke tengah, yang masih boleh dibincangkan, dipersilakan. Tepuk dada tanya selera. Saya hanya dapat berikan pandangan apa yang termampu. I do not know how bad your situation is. Cumanya daripada apa yang awak tulis, saya rasa mungkin disebabkan kelebihan awak berbanding dengan dirinya, and he is stressed up.


Dalam segala usaha ini, jangan sesekali lupa untuk berdoa dan meminta kepada Allah agar diberikan jalan penyelesaian yang terbaik. You are now a wife and a mother, and I believe you know how makbulnya doa seorang isteri dan seorang ibu. Maka, berdoalah. Mengadulah kepadaNya kerana hanya Dia sahaja yang tahu setiap permasalahan dalam hati awak. Jangan minta dipermudahkan, tetapi mintalah kekuatan untuk mengharungi semua ini, semoga ada sinar yang terang menanti awak di hujung dugaan ini. Saya doakan awak, dan saya harapkan yang terbaik daripada semua ini nanti. In shaa Allah.

Thursday, August 28, 2014

Pujukan Hati

Lately hidup tersangat mencabar. Terlebih emosi barangkali. Hidup sendiri masih terumbang ambing, harus pula mendengar cerita hidup orang lain yang mungkin jauh lebih teruk keadaannya. Benarlah kata orang, kalau kita rasa kita susah, ada orang lain yang lebih susah. Kalau kita rasa kita miskin, ada orang lain yang lebih miskin. Kalau kita rasa kita sakit, ada orang lain yang lebih sakit lagi. Melihat keadaan sendiri kadang-kala rasa macam tidak tertahan sangat. Tetapi apabila tengok orang lain, rasa macam banyak lagi ruang hendak panjatkan rasa syukur.


Hidup ini memang pelik. Satu hari kita di atas. Esok lusa kita di bawah. Hari ini kita rasa gembira. Esok lusa entah macam mana sedih bertimpa-timpa. Lumrah manusia, semakin kesabaran itu diuji, semakin rasa macam hendak meletup. Semakin rasa macam hendak membentak. Semakin rasa macam hendak ranap. Kesan ujian itu ada dua. Sama ada kita akan fed up dan give up di penghujungnya, atau semakin kuat dan bahagia dengan keyakinan terhadap janji-janji Allah itu. Lumrah manusia, berapa jauh sahajalah tahap kesabaran itu boleh pergi. Sampai satu tahap kalau tidak cukup iman, semuanya terlepas. Lantak. Pergi mampus. Tak nak fikir lagi. Nak sabar sampai bila lagi?


Kalau tidak ada yang sudi ingatkan, yang sudi tenangkan ketika api hangat membakar, pastinya kita lupa bahawa setiap saat, setiap waktu yang semakin sukar itu sebenarnya selangkah lagi dekatnya kita kepada Allah. Semakin kita rasa tahap kesabaran itu semakin tiba ke penghujungnya, semakin dekat sebenarnya kita dengan destinasi anganan kita. Apa yang perlu adalah sedikit lagi kesabaran. Dan segunung rasa bertawakal terhadapNya. Serahlah diri pada Allah pada waktu kamu rasa paling helpless. Serahlah diri dengan bersungguh-sungguh. Jangan fikir tentang besok. Jangan fikir tentang lusa. Jangan fikir tentang kalau. Jangan. Serahkan diri seratus peratus. Yakin pada kehendakNya. Yakin pada janjiNya. Yakinlah dengan apa yang tertulis di dalam Al-Quran bahawa Allah sentiasa bersama-sama dengan orang-orang yang sabar. Bahawa Allah itu tersangatlah dekat.


Dalam keadaan begini, harga air mata saya tersangatlah murah. I can just cry anytime. Fikirkan diri sendiri boleh menangis. Fikirkan kawan boleh menangis. Fikirkan apa-apa pun boleh menangis. Hakikatnya, hati terlalu lembik pada waktu ini. Selalu sangat berdoa moga Allah sentiasa mengasihani kita. Kasihanilah saya yang sedang mencari hidup yang gembira. Kasihanlah kawan saya itu yang sedang sakit. Kasihanilah insan-insan yang saya sayangi moga diampunkan dosa-dosa, dikurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki dengan seluas-luasnya. But one thing yang selalu sangat buat saya rasa tidak tahan adalah sikap saya terhadap diri sendiri. Sehingga ke tahap begini pun saya masih berlembut. Saya masih berdiam diri. Saya masih biarkan diri ditempelak. Saya masih biarkan harga diri dipijak-pijak. Hati selalu memujuk. Biarkan. Biarkan. Biarkan. Tetapi jiwa ini, hanya Dia sahaja yang tahu. Kalau diikutkan hati, sudah lama menerajang orang. Kalau diikutkan hati, sudah lama berkurang ajar. Kalau diikutkan hati, mungkin juga sudah lama jadi gila ikutkan rasa yang sentiasa macam hendak menjerit kuat-kuat biar terlepas segala bebanan di dada. Tetapi tidak, saya tetap diam. Mungkin sudah naturally begini. Sejak kecil hingga ke hari ini biarlah orang apakan saya, saya tetap berdiam diri. Ajaran orang tua saya terlalu kuat tersemat dalam diri. Hormat orang lain. Jangan kurang ajar. Jangan maki-maki. Jangan tinggi suara. Behave behave behave. Itulah yang parents ajar sejak kecil dan itulah acuan saya sampai ke hari ini. Saya manusia biasa, juga ada rasa marah. Rasa tidak puas hati. Rasa geram. Rasa memberontak. Tetapi saya tidak pernah dibenarkan menzahirkannya. Seperti anak kecil yang kepingin mainan di shopping mall, tetapi tidak diizinkan menzahirkan dengan crying rolling on the floor. Begitulah. Atas sebab ini kadang-kala orang bilang saya hipokrit. Muka manis, tetapi hati busuk. Sebenarnya bukan begitu. Sebenarnya hati sama sahaja, penuh dengan seribu satu perasaan yang bercampur baur. Kita sama sahaja. Cuma saya memilih untuk tidak menzahirkannya. Bukan kerana seronok menjadi hipokrit. Tetapi apabila sudah dewasa begini, banyak hati yang perlu dijaga. Banyak perkara yang perlu dipentingkan. Banyak perihal yang perlu penyelesaian. Memberontak, menerajang, memaki dan jerit pekik tidak dapat menyelesaikan masalah. Jadinya, perasaan yang tidak perlu itu biarlah ia surut sendiri.



Kasihanilah kawan-kawan saya yang sedang dalam kesakitan, ya Allah.
Berikanlah mereka kesembuhan.


Kalau sedang berdiri dan sedang marah, duduklah. Kalau tetap juga marah, berbaringlah. Kalau tidak hilang juga, tidurlah. Namun sebaik-baiknya haruslah ambil wudhuk dan ambil masa untuk sujud kepadaNya. Biar masuk sikit darah dan oxygen ke dalam kepala otak kasi waras sikit.


Dalam mengharungi hidup ini, saya berharap untuk terus menjadi kuat, walaupun pada saat ini saya rasa lemah selemah lemahnya. I am not my old self anymore. Saya sudah lama kehilangan diri saya sendiri. I have gone through a lot to survive hingga ke saat ini walaupun ada doktor suggest untuk saya jumpa psychiatrist dengan melihatkan keadaan saya. Takut saya terus jatuh ke dalam kemurungan. Takut saya terus hilang semangat dan tidak kembali lagi. Takut kesihatan saya terganggu kerana stress yang tidak perlu.


Tetapi saya bilang terima kasih. Being a muslim, saya rasa anugerah terbesar saya adalah dengan dapatnya saya berhubung terus dengan Allah. Biarlah Allah sahaja menjadi pendengar saya yang paling setia. Biarlah Allah sahaja yang tahu setiap kisah sedih saya. Dan biarlah Allah sahaja yang memujuk hati saya yang gundah dan berikan kekuatan kepada saya. Dalam memujuk hati ini, memang banyak caranya. Namun biarlah saya kembali kepada sang pencipta. Sesungguhnya Dia yang lebih tahu apa yang terbaik untuk diri saya. Sesungguhnya Dia yang lebih tahu apa yang dirancangkan untuk saya. Dan sesungguhnya Dia juga yang lebih tahu apa yang telah ditentukan untuk saya. Dalam saya berusaha, saya perlu bersabar. Saya selalu memujuk diri saya. Sikit lagi, HJ. Sikit lagi. Tomorrow might be the day. Do not give up yet.


Lately saya telah all out kerana saya tersangat desperate dan entah macam mana hati saya tersangkut dengan buku Mudahnya Menjemput Rezeki oleh Fathuri Salehuddin ini. I started reading the mini version at first, dan semalam baru sahaja berkesempatan beli edisi penuhnya. Inilah kitab terbaru yang saya bawa dalam beg ke hulu ke hilir ke mana sahaja saya pergi, besides my tafsir. I am not really a fan of Malay books, to be honest. Bukan hendak bilang Malay book tidak bagus, cuma saya rasa macam susah hendak cari yang betul-betul feel apabila membacanya. And I mean motivational and self-help books, bukan novel. Saya memang tidak baca novel. But this book is really something. Saya menyelami setiap bait ayat dan saya benar-benar belajar sesuatu daripadanya. And guess what, buku ini telah mendorong saya buat sesuatu yang saya jarang sangat buat selama ini. Bersedekah. Yelah, asal hendak sedekah sahaja, kawan sebelah mesti bisik, Eh betul ke sedekah tu? Entah-entah sindiket! Terus sahaja hati jadi tawar, purse pun tidak jadi dibuka.


Tetapi orang bilang dalam hendak berbuat baik, ia harus merangkumi pelbagai aspek. Bukan hanya aspek ibadah, aspek aurat dan aspek perilaku, this book makes me realize that it is actually more than that. Ia juga sebenarnya melibatkan orang di sekeliling kita. Macam dalam mengeratkan silaturrahim sesama insan dan bersedekah. Kalau kita buat baik dengan diri sendiri pun tidak cukup juga. Kena buat baik dengan orang. Kena forgive and forget. Eh tidak perlu forgive pun sebenarnya, kalau awal-awal lagi kita sudah rasa macam tidak mengapalah, small matter sahaja, tidak ambil hati pun, tidak rasa apa-apapun! Hati kena ikhlas. Rezeki kena dikongsikan. Oh cerita pasal kongsi, last Friday pergi bazaar depan Tabung Haji untuk tapau lunch. Di hadapan Tabung Haji every Friday akan ada bazaar, mostly jual food and drinks. Orang memang ramai. Selain food and drinks, ada juga tabung-tabung derma. Dan saya tertarik dengan satu gerai yang menyediakan Al-Quran untuk diwakafkan. Satu Al-Quran boleh share 6 nama. Satu nama RM 5 so satu Al-Quran RM 30. Tidak mahal pun! I think it is a good investment. Bukan sahaja untuk kita, tetapi juga untuk orang-orang yang kita sayang. Macam kita bayar RM 30 untuk sebuah Al-Quran untuk diwakafkan, dan kita letak nama orang-orang yang kita sayang sebagai pendermanya. Secara tidak langsung, mereka akan dapat pahala berpanjangan hingga ke hari kiamat. Pahala di dunia dan di akhirat. Allahu Akbar! Best sangat, kan? So bila-bila nanti kalau jumpa gerai-gerai macam ni, jangan lepaskan. Make an effort to do something for the people around us selama kita masih hidup. Jadikan ia amalan dan sesuatu yang istimewa untuk orang yang istimewa. Selagi ada orang yang membaca Al-Quran itu, selagi itu penamanya mendapat pahala. And it will be our tiny little secret for the rest of our lives.


Hidup ini sebenarnya indah kalau kita pandai bersyukur. Namun syukur itu susah betul hendak datang apabila dalam kesempitan. Selalunya apabila kita berada di dalam kesempitan, kita tidak akan fikir perkara lain kecuali kesulitan yang kita alami. Kita asyik fikir kenapa ia datang? Kenapa kita? Apa salah kita? Adakah ini balasan terhadap dosa-dosa kita yang telah lalu? Adakah tuhan marah pada kita? Masih bermaknakah hidup dengan adanya perkara-perkara sebegini? Terlalu banyak perkara yang menghujani minda, and it is really normal kalau semuanya pun negatif belaka. Ini kerana apabila kita bersedih dan berduka, yang suka mendampingi kita adalah syaitan. Syaitan sangat suka membisik. Sangat suka suruh kita cari the easy way out. Sangat suka buat kita berputus asa terhadap rahmat Allah. Padahal dalam kesempitan itu hanya satu perkara sahaja yang kita perlukan sebagai alasan untuk kita bersyukur. Ia adalah anak mata insan yang sedang menatap wajah kita. Cuba ingat kembali apabila sedang susah dan berduka, anak mata siapakah yang tertancap pada wajah kita? Our mother? Our husband? Our innocent children? Ya, itulah sebab utama untuk kita terus bersyukur. Kerana walau betapa beratnya dugaan yang sedang kita rasakan saat ini, kita masih ada anak mata itu yang masih setia memandang wajah kita dengan penuh kasih sayang. Walaupun tidak sentiasa mendengar permasalahan kita, walaupun tidak selalu memahami permasalahan kita, kita tahu kita sentiasa ada dia. Dia sentiasa berada di sisi kita, walaupun pada waktu ini, pada waktu kita susah. Yes, this is the reason. Dan bersyukurlah sebanyak-banyaknya kerana ini. Kerana satu insan ini yang masih Allah kurniakan buat kita. Dan kuatkanlah diri demi insan ini. Kerana selagi ada cinta, selagi itu pastinya ada kekuatan.


As a normal human being, dalam kesabaran yang tiada taranya ini, jauh di lubuk hati saya tetap berharap walau apapun kesukaran yang sedang saya rasakan pada saat ini akan pergi meninggalkan saya secepat mungkin. Saya harap suatu hari nanti saya dapat bangkit kembali seperti HJ yang dahulu. HJ yang sentiasa girang, yang sentiasa positif, dan yang sentiasa ada banyak sangat cerita best untuk dikongsi bersama. I really miss the old me. I miss blogging every single day, menceceh entah apa-apa. Sesekali poyo pula kasi tips itu ini macam pakar rotibasi (motivasi) sampai orang menyampah. HAHAHA. I miss those good old days. In shaa Allah, I believe the day will come. It is just a matter of time. Dan dalam saya berusaha, saya akan cuba untuk terus bersabar sedapat mungkin. Semoga Allah mengurniakan kebahagiaan itu lagi, very very soon.


In shaa Allah.



Mira - antara orang pertama dalam penghijrahan saya.
Semua wide shawl saya adalah daripada dia.
Follow her at Instagram - @amierahijab