Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Showing posts with label Wedding. Show all posts
Showing posts with label Wedding. Show all posts

Monday, May 18, 2015

Kenapa Saya Tetap Tidak Bersetuju Dengan Early Marriage

Apabila bercakap tentang early marriage, semua orang ada pendapatnya yang tersendiri.


Dah jodoh mereka, kenapa perlu pertikaikan?


Alah nenek aku dulu kahwin umur 13, kekal je sampai sekarang. Cucu dah 30 orang pun!


Semuanya bergantung kepada restu mak bapak. Kalau mak bapak dah restu, inshaaAllah semuanya akan okay.


As for me, saya masih dengan pendapat saya sejak saya masih bergelar anak dara sehinggalah menjadi ibu beranak dua ini. I still say, NO. Bagi saya perkahwinan adalah sesuatu yang sangat serious. Ia bukan semudah kalau jatuh cinta, kahwin. Kalau sudah rapat sangat, kahwin. Kalau mak bapak sudah tidak mampu hendak didik, kahwinkan. Kalau habis sekolah tidak mahu bekerja, kahwinkan. Perkahwinan is something beyond that. Dalam melangkah menuju ke alam perkahwinan, cinta semata-mata tidak mencukupi. Ia perlukan ilmu. Ia perlukan agama. Ia perlukan kematangan. Ia perlukan persefahaman. Baru sahaja semalam bawa ibu mertua tengok Suami Aku Ustaz, dan walaupun ia hanya sebuah filem, hati saya sudah menggerutu keresahan tengokkan Alisa (Nora Danish) yang berusia 17 tahun dikahwinkan dengan sepupunya Ustaz Hafiz (Adi Putra) just because parents dia hendak pergi haji dan Alisa adalah sangat degil dan tidak mahu dengar cakap. Kononnya kalau dikahwinkan, ada orang yang dapat menjaga dan mungkin juga degilnya dapat berkurang.


Kekurangan pertama yang saya lihat di sini adalah perihal tanggungjawab. To me it is utterly unfair untuk mengahwinkan seorang anak bagi melunturkan kedegilannya. Pada saya, tanggungjawab mendidik anak itu tergalas pada bahu parents. Allah memberikan kita anak sebagai sebuah anugerah, untuk kita jaga dan didik dengan sebaik-baiknya. Dan membesarkan anak itu berlainan cabarannya. Ada orang masa anaknya kecil, degil punyalah. Apabila besar, berubah menjadi anak yang taat pula. Ada pula orang yang anaknya sewaktu kecil senang betul menjaganya. Apabila besar degil pula. Lain orang lain cabarannya. And as parents, walau betapa mencabar, kita harus menghadapi dan mengatasinya. Cubalah pelbagai method, carilah pelbagai pendekatan sampai berjaya. I think it is unfair besarkan anak sampai umur 17 tetapi degil punyalah, selepas itu kahwinkan, kononnya nanti dia akan matang dan pandai sendiri. Tanggungjawab itu sepatutnya pada parents, bukan diserahkan kepada suami. Sebaik-baiknya haruslah parents ajar anak sampai menjadi, sampai pandai bawa diri, then apabila sudah bersedia barulah diserahkan sebagai isteri. Itu baru betul. Jika begini perspektif parents, senanglah hidup. Besarkan anak, kalau tidak menjadi, kahwinkan. Selepas itu pandai-pandailah suami dia jaga. It is unfairlah. Suami bukan rumah kebajikan. Dan manusia berkahwin untuk melengkapkan agama, melengkapkan iman dan meramaikan umat, bukan sebagai satu penyerahan tanggungjawab dan pengambilalihan bebanan. Perkahwinan itself walaupun dengan cinta melangit adalah satu cabaran yang besar, apatah lagi kahwin tanpa cinta siap ada degil-degil begini. Di sinilah datangnya drama series petang-petang itu agaknya. Isteri mengada, tinggi suara, derhaka. Selepas itu suami pula sweet yang amat. Tolonglah jangan sajikan cerita fantasi begini kepada masyarakat. Kalau di alam realiti, sudah lama kena penampar agaknya. Kerana itu rumahtangga realitinya selalu kelihatan pahit, kerana kita sudah lali disogokkan dengan fairy tale begini. Dan dalam tidak sedar, kita pun mengharapkan perkahwinan fairy tale begini.


Cerita pasal jodoh, cerita pasal nenek kita dan cerita pasal restu ibu bapa, ya saya akui semua itu betul dan saya tidak nafikan. But as educated people in the new millenium (new millenium pun sudah 15 tahun berlalu!) kita seharusnya lebih bijak menggunakan minda. Perkara paling penting kalau sudah anak rapat sangat dengan boyfriend (ini alasan paling common digunakan oleh parents untuk kahwinkan anak) adalah ilmu. Perkahwinan tidak akan menyelesaikan masalah. Kalau 20 tahun yang lalu kita mampu rasa takut pada parents, tidak keluar malam, tidak menconteng arang ke muka parents, kenapa hari ini tidak boleh? Semuanya bermula daripada kepincangan pendidikan itu sendiri. Parents mengaku sebagai 'sporting' benarkan boyfriend / girlfriend anak datang rumah, duduk lepak-lepak, adakalanya sampai bertepuk tampar pun. Kenapa? Kerana kononnya kalau hendak berbuat apapun, biar buat di hadapan parents. Parents nampak. Tetapi apabila sporting sampai biarkan bertepuk tampar itu bukankah sudah dikira bersubahat? Anak sudah tentu tanggung dosa, parents sendiri pun berdosa sama. Dan anak itu sendiri pun sudah rasa perkara itu tidak mengapa / betul kerana parents tidak menegur. Pada saya di sinilah kelemahan didikan parents. Terlalu banyak berikan kebebasan. Kemudian apabila anak dara keluar hingga lewat malam pun tidak mengapa, asal tahu keluar dengan siapa dan siapa yang menghantar pulang. Zaman saya dahulu, walau keluar dengan siapa atau sesiapa hantar pulang sekalipun, keluar malam is a BIG NO. Jawapan parents saya terus - NO! No compromise and no reasoning. Memang langsung tidak boleh. And I find that extremely effective. Memanglah sebagai seorang anak remaja, jiwa sentiasa memberontak, tetapi kekuatan parents itu penting. Jika parents memang sedia tegas, memang ada pendirian, tidak ada anak yang dapat melawan. Ok jika anda patahkan hujah bilang anak zaman sekarang tidak boleh bilang no, nanti mereka lari, nanti mereka keluar cari cheap hotels, nanti mereka kahwin di Thailand. Itulah kebijaksanaan anak-anak sekarang. And as parents, kita juga harus upgrade kebijaksanaan kita sendiri, bukan dengan cara give in. Kalau anak-anak dahulu, dengan cara bilang no sahaja sudah cukup untuk membuatkan kita takut, apatah lagi dengan wujudnya rotan dan hanger, dengan anak-anak sekarang kita harus ambil pendekatan berbeza. Kita sebagai parents terlebih dahulu perlu ada ilmu. Perlu bijak cari pendekatan berhikmah. Kalau dahulu parents kita bilang, Eh pergi sembahyang, nanti Allah marah! Sekarang kita bilang, Eh pergi sembahyang, nanti Allah sayang! Dalam saya sedang cuba mendidik Myiesha bersolat sekarang ini pun begitu juga. Even before her first solat I sat down and asked her, Kenapa kita kena bersolat? Dia cuma jawab satu sahaja, barangkali jawapan cliche dari sekolah. Sebab dapat pahala. Then I asked more, Betul, bersolat memang dapat pahala. Pahala besar! Sebab ia tiang agama. Good. Selain tu? Dia senyum. Mata ke kiri kanan atas bawah cari sebab-sebab lain tetapi tidak ketemu.


This shows that dia tidak tahu kenapa dia perlu bersolat. Apa kepentingan solat itu. Tanpa mengetahui apa kepentingan solat, apa kebaikan solat, what solat can do to us, mana mungkin kita dapat memaksa seseorang anak itu bersolat? Setakat, Hey pergi solat! mana-mana parents pun boleh buat. Tetapi berapa ramai teenagers yang buat-buat basahkan muka, masuk bilik, berteleku di hadapan sejadah, dan lima minit kemudian keluar dengan gembira kerana 'telah bersolat'? I believe all of us has done that, kan? Pahala tidak dapat, dosa dapat berderet-deret. Dosa menipu parents, dosa menipu Allah dan dosa meninggalkan solat. That is why before Myiesha's first solat, I took a bit of time to talk to her. Bilang dia solat juga satu tanda untuk kita mensyukuri nikmatNya. Ucap terima kasih pada Allah sebab kasi Myiesha Mummy dan Abi. Ucap terima kasih pada Allah sebab kasi Myiesha hidup yang baik. Ucap terima kasih pada Allah sebab kasi kesihatan yang baik kepada Atok, Nenek dan Ani. Ucap terima kasih pada Allah sebab Myiesha ada house, Myiesha ada toys, Myiesha ada adik, Myiesha ada friends, Myiesha dapat pergi sekolah. And the list is endless! Selain itu saya juga bilang pada Myiesha dengan bersolat juga kita dapat meminta apa yang kita mahukan daripada Allah. Kalau Myiesha nak beli lego ke, nak pergi Legoland ke, nak naik aeroplane ke, nak apa sekalipun, minta dengan Allah! Kalau Myiesha solat dan doa hari-hari, Myiesha good girl, nanti satu hari mesti Myiesha akan dapat juga! Then she will smile. Nampak pemahamannya di situ. Nampak kegembiraannya di situ. Dan yang paling penting, nampak keterujaan untuk menunaikan solat itu. Kerana dia sudah tahu kepentingannya. Dia sudah tahu kebaikannya. Sudah tahu nikmatnya. Nanti apabila dia besar sedikit mungkin saya akan cerita pula tentang hakikat hidup kita sebagai hambaNya.


Same goes to remaja memberontak. Peranan parents amat besar dan berat bagi memastikan mereka faham tujuan mereka hidup di atas dunia ini, dan apa yang diperintahkan oleh Allah. Ilmu itu penting bagi memastikan mereka sentiasa fokus kepada jalan lurus yang mereka cari, dan tidak tersasar daripada haluan. Paling penting, of course lah ilmu agama. Dalam kita terlalu sporting sebagai parents, cuba untuk adapt dengan kemajuan hidup anak-anak kita masa ini, tidakkah kita masih mendambakan sebuah relationship yang tulus buat mereka? Didik mereka dengan sebaiknya hingga mereka ready, kemudian nikahkan dengan seorang lelaki yang tidak pernah menyentuh kulit mereka dan melihat walau seuratpun rambut mereka? Ya Allah, if I were being given a chance, I really want to feel that. Saat sentuhan pertama itu adalah pada ketika upacara membatalkan air sembahyang selepas akad nikah. Dan pertama kali suami melihat rambut kita adalah pada malam pengantin, saat pertama kali hijab dilepaskan. Indahnya, ya Allah! Tidakkah kita dambakan semua ini untuk anak-anak kita? Kenapa kita perlu terlalu sporting dengan mereka hingga kita sebagai parents sendiri yang merosakkan perkara-perkara indah ini?


Dari sudut ini sahaja kita sudah sedia maklum betapa sukarnya sebenarnya membesarkan anak. Dengan membiarkan mereka berkahwin muda, dengan masih belum matang, dapatkah mereka melayari bahtera rumahtangga dengan baik, dan membesarkan anak-anak dengan berkualiti juga? Sedangkan kita yang berkahwin pada usia 25, 28 dan 31 ini pun masih terkial-kial dalam menguruskan anak dan rumahtangga, apatah lagi mereka. They still have a long way to go. Mengahwinkan mereka pada usia 16, 18 dan 19 tanpa pendedahan yang cukup akan apa yang bakal mereka lalui, I think it is just unfair to them. Kalaupun mereka bilang mereka sudah bersedia, kalaupun mereka ada restu kita sebagai parents, kita masih perlu ingat, sudah sempurnakah tanggungjawab kita terhadap mereka dalam mendidik mereka agar dapat menjadi isteri yang baik kepada suami dan matang dalam mencari haluan dalam hidup berumahtangga? Jangan hanya kerana hendak pergi haji, kahwinkan. Jangan hanya kerana hendak anak itu belajar sendiri kerana sudah terlalu degil, kahwinkan. It is not fair to them. Selagi anak-anak berada di bawah tanggungjawab kita ibu bapa, selagi itu mereka berhak untuk mendapat segala ilmu dan informasi yang diperlukan. It is our responsibility to ensure they get everything they need sebelum melangkah ke alam perkahwinan.


Pada saya, anak-anak yang masih dalam usia begini, lebih baik kita sebagai parents luangkan lebih banyak masa untuk mereka dan ubah kembali fokus mereka kepada perkara-perkara yang lebih penting. Seperti contoh, kalau dalam usia 16 mereka sudah ada boyfriend, it is definitely natural. Tetapi kita boleh sahaja galakkan mereka join extreme activities seperti hiking atau bungee jumping. Galakkan mereka ke arah minat mereka seperti bertanding dalam pertandingan debat atau mengikuti kelas seni tarian. From there, they will get more friends, lebih banyak masa diluangkan untuk perkara-perkara yang lebih berfaedah daripada petang-petang balik sekolah bergayut di handphone I miss you, you miss me tak? And bear in mind, ini sahaja masa yang anak-anak akan ada untuk mendapat freedom sepenuhnya. Make lots of friends, pergi outing, share stories, hadiri kelas usrah pun bagus! Buat semua yang hendak dibuat pada waktu ini. Kalau kahwinkan kan kesian, tahu-tahu dapat pula suami jenis mengongkong, tidak pasal-pasal budak itu kahwin duduk rumah. Tidak ada life. Sudahlah tidak ada life, tidak dapat sambung belajar, hendak kasi kita duit pun tidak ada. Apa kebaikan yang didapati daripada perkahwinan itu? Bukankah lebih baik tahankan hasratnya hendak berkahwin itu, benarkan dia habis belajar, sambung pula ke universiti, dapat kerja yang baik, dapat kasi parents merasa gaji pertama, dapat kasi dia peluang berjasa kepada ibu bapa, selepas itu hendak berkahwin pun kahwinlah tidak ada siapa hendak larang. Selepas itu pun kalau dia dapat marriage yang mencabar pun dia tidak ralat sebab dia sudah puas melalui zaman remaja, sudah merasa berbakti kepada ibu dan bapa. Pada waktu itu baru betul sudah sampai waktu untuk dia mematangkan diri menghadapi cabaran berumahtangga pula.


To parents yang ada hasrat untuk mengahwinkan anak remaja mereka walau dengan apa sebab sekalipun, kalau ditanya pendapat saya, maaf jawapan saya masih lagi no. Sesekali apabila anak itu tidur, duduklah di sebelahnya, tataplah wajahnya dan tanyalah pada diri sendiri apa sebenarnya sebab anda hendak mengahwinkannya dalam usia yang sangat muda. Adakah ia untuk kebaikan dia sendiri atau untuk mempermudahkan bebanan masalah anda? Adakah ia dapat menyelesaikan masalah yang ada atau adakah ia akan menambahkan lagi masalah? Adakah anda betul-betul ikhlas mahukan dia hidup dengan lelaki yang dia cinta, atau hanya mahu menutup mulut orang keliling dan tidak sanggup lagi menanggung malu. Ingatlah bahawa setiap didikan itu datangnya daripada kita parents dan kalau ada kekhilafan pada anak itu, ia juga datang pada diri kita sendiri. Start to think the best for them, dan bukan hanya untuk menutup kerisauan sendiri. Berikanlah mereka hak-hak yang sepatutnya mereka dapat daripada kita - kasih sayang, didikan, pedoman dan ilmu. Give them lots of ilmu, lebih-lebih lagi ilmu agama, inshaaAllah kita sama-sama tidak akan tersasar. Jangan hanya fikir sekali, tetapi fikirlah berpuluh-puluh kali sebelum membuat keputusan untuk anak-anak kita yang setahun jagung.


All the best.


Wednesday, May 02, 2012

Habis Pantang, and Riza's Wedding!


Rasanya semua new mothers pun will agree to this. Saat habis pantang adalah saat yang terindah, kan? Rasa free. Hendak pergi mana pun boleh. Hendak pakai apa pun boleh. Hendak makan apa pun sudah tidak ada orang larang lagi. Tidak perlu lagi pakai bengkung yang ketat itu. Bid goodbye to kain batik dan stokin yang merimaskan itu. Semua cuci, lipat, dan simpan baik-baik dalam almari. Nanti next baby kita akan bertemu lagi.


Whoa. Perasaannya sangat heaven!


So sempena meraikan hari habis pantang, kami telah pergi makan di Pancake House International, located at Level 1, Mid Valley Megamall. Pekena pancake wa bilang lu!

































Last night kami telah menghadiri wedding Riza di Kampung Pengantin, Jalan Genting Klang. Riza is a year younger than me. Dia merupakan kawan sekolah rendah saya, yang rupanya saya tidak pernah kenal dan tahu akan hakikat itu sampailah last year dia kerja di tempat kerja yang sama dengan saya. Apabila masing-masing add di Facebook, barulah perasan kenapa ramai sangat mutual friends? Dan mutual friends itu semua adalah kawan-kawan sekolah rendah. Sangat kelakar, kan?


Riza adalah seorang sahabat yang sangat best. Kami boleh communicate via MSN Messenger at work daripada pagi datang kerja sampai waktu balik. Entah apa cerita. Yang best. Yang kelakar. Yang serious. Mengutuk orang. Haha. Semualah. And when sometimes we wonder, how can we click sampai macam itu sekali, Riza pasti lontarkan ayat magik ini.


Kita 'kan budak SKWJ!



:)


And when there were times ketika saya sedang mengandungkan Tihani dahulu, ketika saya rasa malas hendak lunch in, ketika tekak ini tiba-tiba meronta-ronta mengada-ngada rasa hendak keluar makan Subway, Riza sangat rajin menjadi driver kepada saya and another colleague, Puteri. Kami akan keluar makan bertiga and chat as if there is no tomorrow. Sangat fun! Sometimes saya tanya juga pada Riza, his wife Effa (masa itu masih tunangnya) tidak ada cakap apa-apa ke? Yelah, seorang lelaki keluar dengan dua awek cun pula! This was his reply.


Alah, nak jealous apanya? Seorang gemuk pendek. Seorang lagi mak buyong!


Hahaha!


Walaupun Riza hanya bekerja di tempat kerja yang sama dengan saya for 1 year, namun keakraban kami has made us not only the best colleagues ever, but insyaAllah best friends too, until the end of time.


Dengan ini, selamat pengantin baru to both of you, semoga kekal hingga ke akhir hayat, and have many adorable kids of your own!


Dan semoga anda berdua menyukai hadiah kahwin pemberian saya itu. Heheh.












Faces of HJ, yang adakalanya agak tidak senonoh.
Haha.












With Nurul and Ainur.
Oh terlupa, and Myiesha and Tihani also.
:P



Kesian Abi asyik jadi photographer sahaja.
Come Abi, let me take a photo of you and adik, kata Myiesha.



The love birds!
Riza and Effa.
Credit to Riza's FB page.

Monday, September 19, 2011

My First Checkup, Ell's Open House, and Kechik's Wedding

Hi everyone! How was your long 3-days weekend? Mine was just great. It was filled with open houses and weddings to attend, and also lotsa rest! :D Alhamdulillah.

Let me start with Thursday. I took leave last Thursday. I went for my first pregnancy checkup at Klinik Ibu dan Anak, Kuchai Entrepreneurs Park. Perasaan saya? Sangat excited, of course! After so long, here I am again. Timbang berat badan. Check air kencing. Check darah. Check blood pressure. And I am enjoying each and every moment of it.

I was being treated kindly throughout my check up daripada register sampailah ke final consultation. Mereka semua baik-baik belaka walaupun saya sudah datang tersalah hari. Danggg. Hahaha. Malu, ok. Sepatutnya pregnancy checkups adalah pada hari Selasa dan Rabu. Isnin dan Khamis adalah untuk kanak-kanak. Tetapi saya datang pada hari Khamis pula. Ikut suka sahaja. Haha. But again, the nurses were all very nice and kind. I was surprised.

Selalunya kalau sudah tersalah, mesti sudah kena jegil biji mata dan tempelak, kan. But no, mereka sangat baik. I am so lucky. The government service has improved so much nowadays.

  • Current Weight: 45.5 kg
  • Blood Pressure: 120/75

I was a bit shocked when I weigh 45.5 kg at 13 weeks pregnant. Rasa macam, Eh ringannya! Because saya sudah menjadi mak orang dengan badan macam mak orang, kan. Before this pernah juga timbang, rasanya selalunya dalam 51 kg. Sejak beranakkan Myiesha tidak pernah turun balik sampai 45 kg iaitu berat sewaktu anak dara. So saya memang agak terkejut juga, but in the same time macam impressed, macam Eh I am slimmmmm!

Baru hendak slim sudah pregnant balik eh? Tidak mengapa, selepas ini kita slim betul-betul siap hendak shape balik, ok! :P



Buku merah Myiesha dan adik Myiesha.



So to celebrate ke-slim-an saya, saya telah mengenakan kebaya nyonya top and skinny jeans on Friday to Ell and KN's open house. Auww. Sejak beranakkan Myiesha tidak pernah lagi pakai kebaya. Asyik sarung kurung sahaja untuk cover badan yang sudah tidak semenggah. Rugi rugi rugi.

Sudah mengandung 3 bulan baru hendak berangan pakai kebaya balik. Ok merasalah kamu sekali ini, wahai Hannah. Selepas ini tunggu lagi 7 bulan baru sarung lagi.



Us!
Ell and Adrian.
Myiesha and I.
Fiza.
Fina and Anaqi.
Sue - she is expecting!

BFFs yang tidak jumpa selalu,
tetapi apabila jumpa, berbual tidak boleh stop!




Tuan rumah.



The guys!
KN, Mett, Quzal and Faizul.



Photos credit to Fina.



Sampai sahaja di rumah Ell dan KN di Desa Vista, Bandar Baru Salak Tinggi, we were welcomed with lotsa delicious food. Ada nasi impit. Ada rendang ayam. Ada kuah kacang. Ada cupcakes. Ada kuih raya. Ada soto ayam.

Ada begedil! Rasa macam sudah bertahun tidak makan begedil. Rindu!

Dan melihatkan makanan yang terhidang di atas meja makan, jantung saya berhenti berdetak. Ell boleh buat open house dan mampu masak makanan begini untuk kami. As for me? Aduh. Mett pula tiba-tiba bersemangat bilang kawan-kawan kami pula akan buat open house pada 25hb, InsyaAllah.

Aku hendak masak apa weh? Beli lemang dan rendang Pak Ali boleh? Order Pizza Hut? Buat French toast? Goreng hotdog, fries and nugget?

Dangggg.

Sebelum ini kawan-kawan ada juga tertanya-tanya. Bila hendak buat open house. Saya hanya jawab dengan senyuman. Saya akan buat open house apabila umur mencecah 40. Apabila sudah boleh masak macam-macam. Apabila sudah ada confidence. Buat masa sekarang belum ada orang lagi yang pernah merasa masakan saya kecuali Mett, Myiesha dan adik-adik ipar sekali sekala.

Hendak tahu sedap atau tidak? Cuba tanya Mett. Ada rasa makanan atau rasa tayar lori? HAHAHA.

Seriously I do not know how to cook, and this open house thingy is killing me!

Ok tidak mahu fikir pasal 25hb dahulu. Nanti kalau jadi, kamu tengok sahaja gambar, ok. Dan jangan berkecil hati saya tidak akan jemput kamu, kamu dan kamu because I am really not ready. Haha.

Ok, lets us skip to cerita Saturday.

On Saturday pula, kami bersama Lili dan Hafiz telah ke Lumut untuk meraikan perkahwinan one of our BFFs, Kechik and his wife Areen. Mengah juga Hafiz drove all the way to and back, adalah juga dalam 3 hours drive dari KL ke Lumut. But Mett insisted to attend sebab sewaktu kami berkahwin dahulu, Kechik attended both our receptions. Here in KL and also in JB. So this is the time kami meraikannya pula.

Mett tidak pernah lupa setiap kebaikan kawan-kawannya. Ini adalah salah satu sikapnya yang saya kagum.



The venue.



Since Lili and Hafiz were going as well, we decided to carpool. Save time, cost and energy! Kami bertolak dari KL pada jam 10 pagi dan tiba di Marina Island Jetty Presint, Lumut at approximately 1 pm. Dari car park itu sudah nampak 5 Arabian canopies dihiasi scallop berwarna kelabu, dengan pintu gerbang pink. Such a sweet combination! Sewaktu kami tiba, Kechik dan Areen sedang makan beradab. Kami pun teruslah layan diri makan beradab sekali.

Jauh perjalanan, lapar perut. Heheh.



The extremely yummy nasi minyak!



Myiesha tolong kupas kulit telur selepas makan.
:)




Since we were the only friends who came from KL, kami dilayan dengan begitu baik sekali oleh mempelai dan keluarga mereka. Sampaikan family photo pun Kechik's mother suruh join sekali. Memang best lah. It was a small reception with only approximately 300 guests. Memang sangat private and simple. I like! In my opinion, semakin sedikit bilangan jemputan, semakin banyak masa yang dapat diluangkan bersama. We took many photos with the bride and groom, all of them taken by their official photographer.

But the best thing about their wedding is that it was held by the seaside. My dream wedding, ok! It reminds me of Malique (Too Phat) and Melissa Maureen's private reception in Bali, Indonesia, years ago. Kalau boleh kahwin lagi sekali, saya mahu resepsi begini buat kali keduanya. :)

Sorry no photos of the bride and groom. Too excited taking photos of ourselves by the seaside. Ahaks!



The three of us by the seaside!
Uh, can I already say four? :D



With gorgeous Lili.



We left Lumut around 4 pm and reached KL around 7 plus. Terus ke rumah Naqi and Azreen for open house di Ampang. Sampai rumah jam 11 malam. Sudah 2 hari berturut-turut sampai rumah menjelang midnight. The day before lepak rumah Ell dan KN pun sampai 10 malam, sampai rumah 11 lebih juga.

Penat.

Was supposed to attend majlis cukur jambul dan tahlil, cum open house raya at Siti's home in Sentul on Sunday, tetapi tidak terlarat sudah. I really needed rest since Monday is a working day. Kalau saya keluar juga, confirm Monday saya akan ponteng kerja. Haha. This is the naked truth. So melepak rumahlah kami 3 beranak. It was fun actually, sesekali duduk rumah after the whole week kerja dan ke sana sini.

To be honest, I hate such hectic weekends. Yang apabila Monday tiba, akan rasa kepenatan yang amat sangat yang terasa malas hendak bekerja dan akan rasa moody sepanjang minggu.

Lepak duduk rumah cuddle up dengan Mett sambil tengok TV dan tengok Myiesha main pun sudah cukup menghiburkan.



Myiesha jadi Robocop.
HAHAHA.



In short, I had lotsa fun last weekend. And also ample rest. It was just the perfect weekend. How nice kalau setiap minggu pun ada 3 working days and 4 off days, kan. I will be a more motivated person, kot. Hehe.

Tuesday, June 14, 2011

My Bridesmaid is Engaged!




Photos credit to Nurul's cousin.
Click HERE for more wonderful photos!




My childhood friend, Nurul Huda, got engaged to the love of her life last Saturday, 11th June 2011. It was a simple, but wonderful ceremony. Alhamdulillah semuanya sudah selamat, & guess I am the happiest person!

Dahulu apabila diri sendiri bertunang, diri sendiri terperuk di bilik, konon malu, sampailah dipanggil untuk upacara menyarung cincin. Sekarang hadir ke majlis tunang orang sebagai mak orang. So lebih best. Sebab pertama, sudah jadi mak orang so tidak perlu malu-malu. & sebab kedua, boleh duduk dengar perbincangan. Yeay! This is one of my first experiences, so agak excited lah juga. Hehe.

Nurul's uncle yang menjadi wakil pihak perempuan sangatlah kelakar orangnya. Full of sense of humor sampaikan saya asyik senyum lebar & tergelak-gelak. Wakil belah lelaki pun tidak kurang hebatnya, membuatkan kami semua tidak kering gusi. Ada berbalas pantun, ada berbincang-bincang & sempat pula ada advertisement sila alih kereta nombor plet bla bla yang menghalang lalulintas.

Hahaha.

Namun dalam geli hati itu, I was touched kerana dalam perbincangan yang pendek itu, Nurul is finally Izwan's fiancee. Adat Melayu sangat indah, kan. Dimulai dengan merisik, kemudian bertunang, kemudian upacara menyarung cincin. & hubungan boyfriend-girlfriend pun pantas menjadi tunangan. Nurul is gorgeous, hasil solekan Raja Feena Makeup Artist. Time Nurul disarungkan cincin & selepas itu bersalaman & peluk mak bapak itu memang saya sudah tidak dapat tahan air mata lah. Because I was there, saya sudah pernah dapat rasakan kemanisannya. & kini kawan baik saya juga sedang melaluinya.

I really feel so happy.

Berlalu sudah segala kenangan manis yang tetap utuh terpahat di dalam ingatan untuk selama-lamanya. 16 precious years yang tidak pernah kami & ibu bapa kami lupa.

We were neighbors back then. She lived opposite my home. We did almost everything together. Pergi sekolah. Balik sekolah. Pergi mengaji. Pergi jogging. Main basikal. Main longkang. Pergi Alpha Angle Wangsa Maju naik bas Len Seng. Tengok wayang.

Sejak kecil, rutin kami adalah pergi beli kuih di gerai goreng pisang setiap petang. & since we always had too many stories to share between us, setiap kali selepas beli kuih, kami akan sambung berbual di hadapan rumah sampai kuih sejuk di dalam plastik. Then either Nurul's mom or Maman akan menjerit begini: Oiiiiiii sejuklah kuih tu!

Then kami akan terkocoh-kocoh masuk rumah hantar kuih sebelum keluar kembali sambung berbual di hadapan rumah.

Nurul sentiasa bersama saya apabila saya berbohong pada makcik gerai goreng pisang yang kami ini adalah adik beradik. Apabila ditanya kenapa muka lain, kami bilang saya ikut muka mak, Nurul ikut muka ayah. Apabila ditanya kenapa selalu beli kuih asing-asing, kami bilang kami tidak suka berkongsi barang.

Nurul juga sentiasa bersama saya dalam semuanya. We share almost everything. Our secrets. Siapa boyfriend paling latest. Saya temankan dia pergi public phone telefon abang senior yang dia minat, & dia temankan saya pergi public phone telefon KRU Productions sebab hendak bercakap dengan Yusry. HAHAHA. Sangat gila. Sekarang ini apabila kami bercerita balik tentang apa yang kami buat dahulu, it is like a never-ending story.

I did not cry on my engagement day. I did not cry on my wedding. I did not cry when I deliver Myiesha. But I cried at Nurul's engagement. Because I am so very happy. Meskipun sejak sudah dewasa ini, kesibukan selalu mencemburui kami, but we are still as close as ever. Walau bertemu 6 bulan sekali atau 2 tahun sekali, setiap kali bertemu kami tidak pernah rasa kekok. & we can just chat for hours. Non-stop, ok!

Atas rasa yang sangat rapat ini, I always choose to make Nurul the most important person on my life's most important days. Dialah peneman saya sewaktu saya bertunang, & dia jugalah pengapit saya sewaktu saya berkahwin. I purposely wanted her to be there, to be with me, to share each & every memorable moment together. Sejak kecil kami sudah berkongsi segalanya. Stories. Secrets. & I never want to exclude her now.

But guess things can never be the same. I am truly sorry sebab datang lewat on your engagement day. You always arrived at my home as early as 8am on my important days, but I arrived only at 3 plus the other day, when the event was supposed to start at 4. Harapnya awak faham ya, Nurul. Apabila kita sudah berkahwin, sudah ada suami, sudah ada anak, priority semuanya kena diatur semula.

It does not mean you are now less important, only that like I said, things have changed.

Nanti apabila awak sudah kahwin, awak akan faham perkara ini. :)

Ok enough of stories. Let us enjoy the photos!


The door gift.
Yummy Gardenia chocolate muffins!




Suap Myiesha makan soto.


Tidak sempat jumpa tunang Nurul, Izwan.
But I think the guy wearing blue checked shirt beside her is the one.


Myiesha berjalan-jalan.
She just started to walk 3 weeks ago, at 1 year 4 months.


Myiesha si mata bulat!


With Nurul.




Myiesha with her Aunty Deehann.




Myiesha playing around with Tok.


Tok's favorite granddaughter.


Us!


Friends 'till the end!
I am not fat. The blouse made me look fat.
Ayat defensive gila. HAHA.



Our engagement ring!



So di sinilah berakhirnya kisah 16 tahun dahulu. & with Nurul embarking to a new life, di sini jugalah bermulanya sebuah kisah baru. Kisah kami bukan lagi sebagai budak-budak. Kisah kami bukan lagi sebagai anak dara sunti yang single & free. Tetapi kisah baru yang full of commitment, full of challenges, & full of more wonderful stories to share. & of course, lots of love too!

Semoga pertunangan Nurul berakhir ke jinjang pelamin, InsyaAllah!

Nurul, kita sayang awak!