Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Showing posts with label Nur Tihani. Show all posts
Showing posts with label Nur Tihani. Show all posts

Monday, May 04, 2015

How to Stop Your Kids From Depending Too Much on the iPad / YouTube

Our Unifi billing has a bit of problem since months ago. 6 months, to be exact. The normal RM 198 charge every month tiba-tiba mencanak naik menjadi 500 plus, 700 plus and sometimes even 900 plus for no reason. Saya yang sememangnya paling-paling-paling benci paperwork, follow up and making complain calls, akhirnya terpaksa berbuat sesuatu memandangkan Unifi ini adalah di atas nama saya. Kalau di atas nama Mett, sudah lama saya buat tak tahu. Lantaklah, pandai-pandailah handle sendiri. Potong pun tak apa, tak hairan.


Ye ke tak hairan? Sudah macam hendak menggelupur tanpa internet sahaja nampaknya. HAHAHA.


And yeah, after a few months ignoring those figures on my bills, satu hari balik kerja tengok-tengok internet was suspended. First sekali haruslah terperanjat. Selepas itu rasa marah pun datang. Yelah kita bayar every month consistent tiba-tiba potong ni apahal? Yang tiba-tiba charge beratus-ratus entah mana datangnya apahal? Terus call Unifi helpdesk. Check-check-check, oh tersalah bill. Figure captured dari entah mana terus masuk ke bill saya pula. Mereka bilang akan escalate for investigation, adjust dalam billing cycle akan datang dan semua ini akan settle dalam masa kira-kira 90 hari. Selepas tu, saya tanya bila pula internet saya akan kembali disambungkan? Mereka bilang saya kena walk in pergi bayar current bill di mana-mana TM Point, selepas itu barulah mereka akan sambungkan balik.


I was like, WHAT? AWAK TAHU TAK SAYA NI BEKERJA, MANA ADA MASA NAK WALK IN? DAHLAH TAKDE TM POINT DEKAT-DEKAT TEMPAT KERJA / RUMAH SAYA PUN! PASANG JELAH SEKARANG, SAYA ADA KERJA NAK BUAT MALAM NI, NAK KENA SUBMIT ESOK! SAYA TAK KISAH AWAK PASANG JUGAK SEKARANG KALAU TAK SAYA TAK LETAK TELEFON NI! MANA MANAGER AWAK, KASI SAYA CAKAP DENGAN DIA. SIAPA NAMA AWAK, SAYA NAK HANTAR EMAIL KAT MD AWAK!


Sebenarnya drama je lebih. Bukannya tak boleh singgah TM Point UTC yang selalunya buka sampai malam tu. Seronok jerit pekik kat orang customer service after years kena jerit pekik macam tu dulu masa kerja customer service. Pakai balik ayat yang customer selalu gunakan pada saya. Rasa best juga. Lain kali boleh try lagi. Hahaha.


Letak telefon, tengok-tengok internet sudah ada. Taraa..~ Tidak sia-sia jerit pekik. Thank you.


But it did not ended there. A few months later, complain saya masih dalam proses escalation / investigation, bill masih beratus-ratus, dan kemudiannya internet kena suspended lagi. A few times juga. Selepas suspend, sambung. Kemudian bulan akan datangnya, suspend lagi. Dipendekkan cerita, finally saya ke TM Point UTC buat aduan bertulis barulah mereka betul-betul adjust. Haihh. Apalah guna call center kalau tidak boleh berbuat apa-apa? Such a disappointment betul.


So a few months tanpa internet on and off itu, saya mula explain pada anak-anak yang kami tidak ada internet. Pada mulanya mereka minta juga iPad, minta buka YouTube. But I showed them we really do not have internet. Apabila buka YouTube, screen hitam, tidak boleh load. Apabila mereka nampak sendiri, mereka faham. I told them, it will be resolved soon, tetapi ambil masa sedikit so don't know when. Yang pada masa itu memang saya pun tidak tahu when, pernah sekali mereka suspend sampai sebulan pun, yang sebelum last saya terus ke TM Point UTC tu. Since then, mereka tidak minta untuk tengok YouTube lagi. Ada masanya apabila teringat, mereka tanya. But I said not yet. Dan setiap kali saya bilang not yet, mereka okay. Mereka ambil toys dan main bersama. Melihatkan mereka main bersama dan tidak bertanya tentang YouTube lagi, saya tiba-tiba rasa lega yang amat. Rasa macam Wow, memang betul-betul boleh jadi (anak tidak tengok iPad) rupanya ya? Ingatkan dalam mimpi je.


So how to stop your kids from depending too much on the iPad / YouTube? 


First and foremost, stop offering it to them. Yang saya perasan, kesilapan terbesar parents adalah dengan selalu offer untuk beri mereka tengok iPad. Macam kalau masuk kereta, tanpa mereka minta pun, kita sendiri yang keluarkan dan kasi mereka tengok. Same goes kalau berada di kedai makan. Atau sedang berjalan-jalan. Atau di tengah-tengah family gathering. Sampai sahaja, duduk, terus spontan keluarkan iPad untuk mereka. The hurtful truth is that we need some quite time without their interference. Macam tidak mahu mereka bising melalak minta itu ini sewaktu Mett sedang drive. Atau tidak mahu mereka turun daripada high chair berlari ke sana sini sewaktu di restaurant. Atau tarik baju kita minta itu ini sewaktu sedang berbual dengan family members di gatherings. Rasanya kebanyakan parents pun macam tu, kan? Tetapi kalau betul kamu hendak anak-anak kamu berhenti menatap iPad 24/7 demi untuk kebaikan mereka sendiri, stop offering it to them. Sekarang ini sejak Unifi on and off, dan kami bilang anak-anak internet pun sudah off permanently, we are amazed of how our lives change 100%. Sekarang ini asal naik kereta, kami akan 'berkaraoke' bersama-sama. HAHAHA. Loudly, happily and excitedly, ok? Mett pun rajin download latest songs burn dalam CD untuk kami dengar sama-sama dalam kereta. Sesekali apabila sudah penat 'berkaraoke' kami akan cool down dan berselawat dan baca surah-surah lazim bersama-sama. Myiesha sejak bertadika agama ni, rajin betul berselawat dan ulang baca surah-surah lazim. Kadang-kadang time main-main pun spontan baca sendiri. Tihani pun terikut-ikut. Seronok tengok. Mummy pun okay je follow sekali.


As for kalau di restaurants, selalunya saya akan busy suap mereka makan dan kalau mereka makan sendiri, saya akan cari topic untuk berbual dengan mereka. Same goes kalau di family gatherings. The absence of the iPad buatkan mereka lebih ligat bermain dengan cousins and friends. Sampai berpeluh-peluh berlengas masam! Sebenarnya apabila tidak ada iPad ni, banyak sangat activity lain yang boleh dilakukan oleh budak-budak ni, cuma kita parents sahaja yang selalu ada mindset 'Eh nanti dia boring, eh nanti dia meragam, eh nanti dia merengek'. Tak adalahhhhh. Serious! First sekali mindset kita kena ubah dahulu. Kita kena positive. Kita kena yakin. Kalau kita was-was, kalau kita tidak confident, kalau kita suspend, muka cuak sahaja, mesti sekejap lagi anak kita akan baling cawan di restaurant dan kemudian berlari berdesup masuk bawah meja orang. Seriously. Kita parents kena cool. Kena sentiasa bersedia menghadapi segala kemungkinan. Kena take charge. Kena fikir, hey I'm the mom here. Nothing's gonna go wrong. Macam tu! So what do my girls do now without the iPad? They can spend hours playing Play Doh together, create lotsa good food. Hari-hari buat makanan dengan Play Doh kasi Mummy 'makan'. Kadang-kadang Mummy sibuk di dapur pun mereka sanggup ulang alik dari hall ke dapur semata-mata hendak kasi Mummy 'makan' setiap makanan yang mereka cipta. Hebat, tau! Mummy pun hebat juga, sambil goreng ayam, dengan sudip di tangan, dengan minyak meletup-letup daripada kuali, sempat juga mendekati mereka seketika buat-buat rasa ice cream pelbagai topping yang mereka cipta sambil buat muka seperti ice cream berperisa syurga paling sedap yang pernah dinikmati, sebelum kembali menghunus sudip membalikkan ayam goreng.


At other times, they do colorings together. They play Barbie dolls together. They play tea party together. Macam-macamlah. All kinds of things. Ok je. Tidak ada pun merengek, meragam, boring. Tak ada. Yang penting, kita kena selalu ada untuk entertain mereka time mereka perlukan attention yang sedikit itu. Seperti contoh tadi, rasa 'masakan' mereka 89 kali sehari dengan muka paling syurgawi.


But what to do kalau mereka merengek jugak?


It will sure happen at the initial stage, at the first few mornings tanpa iPad. Masa ini paling kritikal, dan masa ini paling kita tidak boleh give up. My suggestion is, give them lots of love. Kita parents seringkali penat, seringkali sibuk dengan pelbagai perkara daripada kerja sampai ke household chores sampai ke financial and expenses, tetapi jangan pernah jadikan itu alasan untuk give up. Kita mothers kena sentiasa strong, kerana kitalah tunggak keberjayaan sesebuah institusi kekeluargaan. Give the children lots of love. Spend as much time with them. Like me, I love having talk-sessions with Myiesha, memandangkan Myiesha sudah pandai bercakap dan bercerita tentang perkara-perkara yang berlaku di sekelilingnya. I will sit down dengan sesofa kain untuk dilipat dan bilang padanya, Ok Myiesha, let's talk. Myiesha nak cakap apa dengan Mummy? Ha nanti dia cakaplah pasal sekolah dia. Pasal kawan-kawan dia. Pasal toy yang dia nampak kat Toys 'r Us hari tu. Pasal weekend depan dia nak pergi mana / buat apa. She can really talk for hours. Sampai last-last sudah habis lipat kain, dia tanya lagi, Mummy, Myiesha nak cakap lagi boleh? Then I will say, Dahlah, Mummy nak masak! Then she will laugh sebab dia tahu saya gurau, dan dia pun main-main, then she will go and play with Tihani. As for Tihani pula, dia belum pandai bercakap sangat pun, so kalau dia mengamuk atau menangis, I love to hug her tightly first. Anak-anak ni kalau mereka mengamuk atau merajuk, atau kita marahkan mereka, make it a habit to hug them immediately. Jangan biasakan biarkan mereka menangis seorang-seorang sampai berhenti sendiri macam lantaklah kau kat situ. Jangan. Budak-budak ni mereka sebenarnya tidak mahu apa-apa melainkan perhatian kita sebagai parents. I believe a hug bukan sahaja sangat effective to calm them down, tetapi juga membuatkan mereka rasa disayangi, dan membuatkan mereka faham kita marah mereka untuk kebaikan mereka sendiri. It is like kita marah sebab kita sayang mereka, bukan kita marah sebab kita benci mereka. The power of hug ini adalah sangat hebat. Cuba nanti sekali apabila di mall apabila anak merajuk berguling atas lantai sebab tidak dapat toy yang dia nak, tarik dia kuat-kuat ke dalam dakapan dan peluk dia. At first mungkin dia meronta sebab dia marah, hey Tihani pun kalau merajuk dengan saya adalah tersangat diva, okay? Suka tepis-tepis tangan Mummy. HAHA. Tetapi walau bagaimana mereka tolak atau tepis, in the end, pelukan seorang ibu juga yang mereka mahukan. Percayalah. Dalam segala tantrum, dalam segala jerit pekik, mereka cuma mahukan sedikit perhatian. Kerana itu kalau kamu pernah lihat anak-anak dalam trolley / stroller yang melalak kuat-kuat dari tingkat atas sampai tingkat bawah non-stop, dan mak dia buat tak tahu saja, kenapa dia macam tu? Sebab mak dia ignore dia, for god's sake! Cuba kalau take a minute peluk anak itu, duduk menghadap dia, beritahu kenapa tidak boleh beli toy itu, dan apa solution lain yang ada, for sure dia akan okay. Talk to them, explain to them. Treat them like adults, and they will treat you with utmost respect.


Pernah juga nampak seorang budak berguling di lantai, dan mak dia berdiri sebelah sibuk belek handphone. Tidak tahu hendak ketawa ke menangis.


Oh back to cerita iPad, apa kesan positive terbesar yang saya dapat lihat? My girls go to sleep at 9.30pm every night! Auwuwuwuwuwuwuw. Happynya sampai rasa nak nangis. Seriously. Nap selewat 4.30 petang dan bangun selewat 7.30 malam pun still boleh tidur paling lewat pun pukul 10. I am a happy Mummy! Dahulu apabila sedang gila YouTube, mereka tidur paling awal 12.30am dan paling lewat, saya pernah tidur dan terjaga balik 3.45am Tihani masih menghadap iPad tidak tidur-tidur! Terpaksa marah dia kaw-kaw sampai menangis tersedu-sedu baru tidur. But I feel bad lah. Kenapa kena marah kaw-kaw sampai dia menangis kan, padahal salahnya daripada saya jugak. Tsk. Okay menyesal. So now no more iPad. Sharp 9.30pm, saya baringkan mereka dengan saya berbaring tengah-tengah tepuk mereka berdua sampailah mereka tidur. Sebab every night mereka mesti mahu sleep with Mummy. Kalau saya sedang di dapur atau doing the laundry pun semua kena drop dulu sebab Myiesha atau Tihani mesti akan bilang, Nak sleep with Mummy! Haih manjanya tak ada Mummy tak boleh tidur lah eh? So saya akan pat mereka dan usually dalam 15 minutes, paling lama pun setengah jam mereka akan tertidur. Best gila. Selepas itu I have all the time for myself. Basically mungkin there is nothing more to do, jadinya mereka lebih mudah tidur. Kalau ada iPad, mungkin mereka asyik fikir oh lepas tengok cartoon ni, nak tengok cartoon tu pulak. Lepas cartoon tu, cartoon lain pulak. So bersambung-sambung until the end pun tak tidur.


So adakah saya akan try kasi iPad balik pada mereka? Yes, I have plans to. Tetapi mungkin buat macam on a once a week or twice a week basis. I do not believe in everyday tetapi sekejap-sekejap, rasa macam takut tidak boleh handle, nanti in the end terkasi kuasa veto balik pula. Sebab kalau battery habis mereka pandai charge sendiri. So I think maybe twice a week should be okay, masih sedang fikir hari apa. At least they still have access to their favorite nursery rhymes, masih boleh dapat unlimited access to Peppa Pig series, masih boleh gelak sakan tengok Masha and the Bear. Saya percaya banyak yang mereka dapat belajar daripada internet dan YouTube and it is unfair to totally cut it from them apatah lagi dalam zaman IT ini. Cuma kita parents kena selalu belajar daripada kesilapan dan tahu bagaimana hendak bataskan anak-anak kita daripada penggunaan yang melampau.


Taking the iPad away from our children's hand means mereka akan perlukan sesuatu yang lain untuk mengisi masa lapang mereka. And that surely means they would need more attention from us parents. Kerana itu apabila kita buat keputusan untuk tidak lagi berikan iPad kepada mereka, kita mesti come up with a plan, apa hendak buat untuk mengisi masa terluang mereka. Or better still, apa yang boleh dibuat bersama-sama. My girls, walau apa sahaja yang mereka buat, regardless buat burger daripada Play Doh atau main tea party, macam mana pun mereka tetap hendak saya participate, walaupun hanya dengan mencuri seminit dua daripada waktu menggoreng ayam. I know they would always appreciate more, dan saya akan selalu cuba cari masa untuk diluangkan untuk bermain dengan mereka after I have done with my chores. Cumanya as a working mom dan bertemu anak-anak hanya pada waktu malam, perlu pula juggle dengan cooking and laundry, saya tidak dapat luangkan masa sebanyak yang mereka inginkan. Hopefully saya mampu, one fine day, apabila Allah bilang yes kepada doa saya yang tidak pernah putus untuk menjadi seorang stay-at-home-mom.


InshaaAllah.

Friday, December 27, 2013

Kenapa Kami Masih Berada di Sini

Hari itu saya habis kerja awal. So did Mett. We then decided to have an early dinner together before fetching the girls, something we have not done for a very, very long time. We had this quiet chat together, talking about yesterday, today, and our plans for tomorrow. I asked him about his ambitions and dreams. I asked, will going offshore be one of his plans to provide a better life for the girls?


He immediately said, no.


He then said something that made me cry.


Dia bilang, duit boleh dicari. Di mana-mana pun boleh cari duit, tidak semestinya kena pergi offshore. Tetapi anak-anak? He will never leave us, no matter what. Orang bilang, berjauhan itu pengorbanan. I told him, I am ready. I can do this. Many of my friends do this. Tetapi dia sendiri yang tidak mahu. He choose not to.




The incident that happened lately makes us realize how life can be so short. How life can be so fragile. Hari ini kita bergembira dengan segala nikmat anugerahNya, esok lusa kita tidak tahu apa yang akan terjadi. Dalam banyak-banyak kejadian yang menimpa manusia di seluruh dunia, dalam banyak-banyak kejadian yang terjadi kepada orang di sekeliling kita, kita tidak pernah tahu jika satu hari nanti Allah memilih untuk menguji kita pula. Dan pada hari kita diuji, adakah kita sudah bersedia, atau masih terus alpa mengejar harta duniawi yang tidak membawa kita ke mana?




I do not know when I will be ready to tell the whole story because I am still all traumatized with the whole incident. Saya percaya mereka yang melalui hari itu bersama-sama dengan saya lebih terkesan kerana mereka melihat, sedangkan saya tidak. Saya tahu Allah tidak kasi saya tengok the whole episode kerana saya tidak kuat menghadapinya. But still, I learnt my lesson the hard way. Talking about this never fail to make me cry, but insyaAllah it will make me a better mother. Saya percaya, segala yang terjadi ada hikmahnya dan Allah mahu kita terus dekat dan mengingatiNya, dan bukan semakin jauh dan melupakanNya.




Today, I appreciate life more and I love my girls more. Bukan selama ini tidak sayang, tetapi sekarang macam terlalu amat sayang. Rasa macam tidak mahu langsung berjauhan dengan mereka. Rasa macam hendak sentiasa mendakap mereka. Every minute every second I wish I can be a stay-at-home-mom. I want to bring them up with my very own hands. Mereka yang sudah mengalaminya selalu bilang jangan, jadi SAHM ini susah. Tidak ada masa untuk diri sendiri. Tidak ada duit sendiri. Tetapi entahlah, hati ini terlalu kuat menyayangi anak-anak ini. Plus, I hate my job, so haruslahh! HAHA. But after this incident, mungkin juga saya harus bekerja dengan lebih keras untuk mencukupkan keperluan mereka. After all, we can never have it all. There is always an opportunity cost. But I always hope, saya selalu berdoa pada tuhan, agar terus menguatkan hati saya untuk meneruskan hidup ini. Dan semoga saya dapat berikan yang terbaik dalam hidup ini.


Photo: Mummy's little girls.


Children is life's greatest treasure. Saya tidak pernah rasa segembira dan sebahagia ini sepanjang hayat saya. Sungguh! Melihat ke dalam mata anak-anak ini, saya tidak pernah rasa menyesal berkahwin dan melahirkan mereka. Yes, life sure has its ups and downs, tetapi dengan adanya anak-anak ini rasanya tidak ada sesaat pun yang down. Semuanya up sahaja.




I hope to always be a better mother as time passes. And I hope that everyone understands how I always strive to give the best to my girls. Being a mother is never easy, but being one is also the most rewarding job of all. Dearest Myiesha and Tihani, Mummy hendak kamu tahu yang Mummy sayang sangat-sangat pada kamu berdua. Dan Mummy sentiasa berdoa semoga kamu sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik. Semoga Allah sentiasa melindungi kamu sepanjang ketiadaan Mummy. Dan semoga kamu sentiasa gembira walau apapun yang kamu buat dan di mana pun kamu berada. Being a working mother, I may not be with you 24/7, but I want you to know that you can always come to me at any time of the day. And being a part-time student does not mean I care for you less, it is only something I do for our future. Bersabar dan tabahlah wahai anak-anak, semoga Allah bukakan jalan untuk kita bersama selalu suatu hari nanti. InsyaAllah.

Saturday, July 06, 2013

If You are Going Through Hell, Keep Going


It has been some time since I last wrote. And how am I? Not so good. Sebab not good lah saya tidak tulis. Kalau good, haruslah every now and then semangat gila tulis pasal life, pasal parenting and pasal motivation. Ya tidak? Heheh.


Life is as always. Cumanya kerja sahaja yang membuatkan saya gila. Saya rasa seperti telah terlontar ke neraka sejak setahun yang lalu. Yes, seburuk-buruk kerja ini sedar tidak sedar sudah setahun saya berada di sini. Bertahan? Sudah 2 kali tulis resignation letter sebenarnya. Tetapi dalam 90% confidence untuk resign, saya tidak tahu kenapa terdapat 10% yang kuat di dalam hati saya yang bilang Don't Resign. Sampai hari ini saya tidak tahu kenapa. Adakah kerana keluarga? Adakah kerana anak-anak? Tetapi sampai bila saya harus berkorban? I am not happy. I am not only unhappy, saya rasa saya sudah tiba ke tahap depression. Setiap hari menangis dalam LRT on the way to work. Di office 8am sampai 5pm kena 'ceramah'. Balik kerja dalam perasaan yang paling tidak best. Sampai rumah sampailah keesokan paginya semua serba tidak kena. Marah suami, marah anak, hentak-hentak barang. Kadang-kadang saya rasa macam hidup saya tidak ada ertinya. It is getting worse. Dahulu time kerja customer service, saya sangka itulah kerja yang paling stressful. Tetapi tidak, kerja admin assistant cikai seribu kali lebih stressful. Semuanya kerana supervisor saya yang saya panggil dia Miranda - Miranda yang dalam film The Devil Wears Prada itu. Yes, she is THAT demanding.


Masa mula-mula kerja sini saya rasa dia bagus. Teliti. High expectation. Perfectionist. Yelah jadi orang atas kenalah ada kriteria sebegini. Baru kerja jadi bagus. Baru downline jadi bagus. Tetapi lama kelamaan, saya rasa dia agak melampau. Panjang sangat ceritanya kalau hendak diceritakan satu persatu. But she is just too much. She enjoys mengutuk orang. Memburukkan orang. Ulang kesilapan yang orang buat berkali-kali. Dia seronok rasa dirinya perfect. Yang paling best, dia selalu buat kami rasa macam pengemis. Macam kalau dia tidak kasi kami kerja ini dengan gaji ini, kami akan mati kebuluran. Dia selalu bilang, kalau berani pergilah resign. Pergilah cari kerja lain. Tengok kerja lain boleh dapat gaji macam ini ke tidak, benefit macam ini ke tidak, supervisor macam dia ke tidak. Dan semua benda yang dia cakap, kami tidak boleh menjawab. Kalau kami menjawab, tidak kisahlah hendak explain perkara yang benar, atau cerita apa sebenarnya yang berlaku, makin panjanglah 'ceramah'nya itu. She enjoys talking. Dia ingat best gila agaknya ceramah dia itu. Career talk lah, apa lah. Tapi sebenarnya apa yang dia cerita itu semua kami sudah tahu. Kami sudah besar, sudah dewasa, apa yang dia cerita semuanya common sense sebenarnya. Hal ehwal semasa. Kami tahu apa yang kami hendak buat, apa yang kami hendak jadi 5-10 tahun akan datang. We just do not need to tell her. For what? Untuk dia persendakan kami lagi?


Kerana sikapnya yang suka sangat mula 'berceramah' seawal 7 pagi, seawal staf yang pertama punch in, saya sudah tawar hati sangat-sangat dengan kerja ini. Pergi kerja just for the sake of pergi kerja. Tidak ada niat hendak kerja pun. Banyak kali sangat saya datang kerja dengan semangat yang baru, tetapi setiap kali itu juga perkara pertama yang kena pada pagi hari adalah tempelak. Sekali dua tidak mengapa. Tetapi kalau hari-hari? Serious hari-hari! Kalau tidak percaya, marilah datang tengok kami kena marah setiap hari. It is so demotivating. Hilang segala semangat. Segala keceriaan. Bukan sahaja di office, malah selalu sangat terbawa-bawa sampai balik. Kenapa? Kenapa tidak boleh tinggalkan sahaja di office? Mungkin sebab impaknya terlalu besar. 'Ceramah' itu terlalu panjang dan lama. Cuba kalau orang kata kamu useless 8 jam sehari apa jadi? Robot pun masuk Tanjung Rambutan wehh!


Saat ini, saya rasa apa yang ada dalam diri saya sudah hampir tiba ke zero. Segala semangat. Segala rasa optimist itu. Hilang semuanya. Saya telah menjadi orang yang sangat dull. Sangat moody. Sangat pemarah. Setiap hari saya cuba kuatkan diri saya, especially apabila pulang dari kerja. Saya cuba jadi happy untuk anak-anak. Menatap wajah Myiesha dan Tihani memang sangat membahagiakan saya. Tetapi di dalam hati ini hanya Allah yang tahu. Setiap saat setiap waktu saya berperang dengan diri sendiri. Memaksa diri untuk rasa gembira walaupun rasa yang ada cuma rasa down yang teramat sangat. Ada masanya saya berbual dengan office mate saya, dan kami rasa perkara yang sama. We know this is so unhealthy for us. Tetapi apa yang boleh kami buat? Inilah yang kami perlu hadapi setiap hari demi untuk mencari sesuap nasi.


Resign? Ya, saat saya type entry ini pun saya masih fikir mahu resign. Buat apa buang masa di tempat kerja yang gila macam ini, biar orang hina kita saban hari. Kadang-kadang saya sendiri rasa macam sudah hilang maruah diri. Setiap hari kena kutuk depan semua office mates. Depan boss. Saya hampir sahaja tender resignation a couple of weeks ago. Time itu sudah tekad habis. Whatever will be, will be. Lantaklah. Bukannya ini kerja yang ada. Banyak lagi kerja lain kat luar tu. Bukannya saya ini tidak ada pelajaran, tidak ada pengalaman. Rezeki itu Allah yang kasi, bukannya Miranda yang kasi.


Namun dalam tekad-tekad saya itu, saya akhirnya mengalah juga. Mengalah kerana fikirkan keluarga yang perlukan saya. Mengalah kerana fikirkan anak-anak yang perlukan saya. Sejak saya kerja di sini, dapat juga saya merasa pakai baju cantik sikit, makan sedap sikit, dapat kasi Maman allowance sikit. Kalau dahulu, semuanya tidak ada. Saya masih ingat lagi sewaktu saya mula-mula berkahwin dengan Mett dahulu. Kerja biasa sahaja, gaji biasa sahaja. Bayar itu bayar ini, sebenarnya expenses lebih besar daripada gaji pun! Selepas itu kami ada Myiesha. Bab ini kalau fikir Myiesha memang saya mesti akan menangis. Myiesha dahulu tidak ada baju lawa. Pakai milk bottle pun murah, tiga belas ringgit dapat dua. Tetapi mujur Myiesha anak sulung, ramai relatives suka belikan dia baju, so baju cantik dia hanya bergantung pada baju-baju pemberian orang itu sahaja. Minum susu Dumex. Pakai diapers murah. Waktu itu kami memang sangat serba kekurangan. Sudahlah baru hendak start a life, hidup pula hutang keliling pinggang. Waktu itu sabar sahajalah ubatnya. Kalau tidak sabar, sudah lama lari jauh-jauh. Tidak ada orang yang mahu hidup susah. Tidak ada orang yang mahu hidup dalam keadaan serba kekurangan. Tetapi apakan daya, waktu itu kami kerja biasa bergaji kecil, setakat itu sahajalah kemampuan kami. Cukupkan sahaja dengan apa yang ada.


As time passes by, Alhamdulillah, hidup kami semakin baik. Dan selepas lebih 4 tahun berkahwin ini baru saya rasa hidup kami sudah mula stable. Hidup kami belum lagi senang, jauh sekali mewah, tetapi hampir cukup dengan apa yang ada. Boleh belikan anak-anak baju cantik sikit. Boleh belikan milk bottle cantik sikit. Boleh belikan diri sendiri baju. Sesekali kami suami isteri boleh belanja each other makan pakai. Alhamdulillah. Daripada tidak kenal Tony Roma's, sekarang sudah kenal. Kalau dahulu makan di Hard Rock Cafe 5-7 tahun sekali, kini boleh bawa anak-anak pergi bila-bila terasa hendak pergi. Kalau dahulu asyik belikan Myiesha baju lubang-lubang di Tesco, sekarang dia dapat merasa pakai baju Poney. Kami masih perlu belanja berpada-pada, masih banyak komitment yang ada, tetapi dalam masa yang sama kami rasa seperti sudah boleh bernafas. Tidak mewah, tetapi senang sedikit. Kami bersyukur sangat.


Fikirkan Myiesha adalah perkara terbesar yang membuatkan saya kuat. Sangat kuat. Walaupun saya down, walaupun saya stress, walaupun saya depress, saya tetap kuat kerana ini. Barangkali inilah 10% dalam hati yang bilang Jangan itu. Selepas melalui semua yang tidak best itu, hidup di dalam kesempitan, saya tidak mahu melaluinya lagi. Cukuplah 4 tahun mengikat perut, bersengkang mata, pening kepala siang dan malam. Pekerjaan ini sedikit sebanyak membantu kami bernafas. That is why it is too hard for me to let it go. Ya, saya sangat tidak tahan dengan Miranda, tetapi saya perlu bertahan. I cannot be selfish. I am married, I have kids, I have commitments. Kalau tidak sanggup berkorban demi keluarga, jangan kahwin. Hidup selepas berkahwin adalah penuh dengan pengorbanan, yang setiap satunya menguji sejauh mana kita cintakan orang-orang yang penting dalam hidup kita. Kalau ikutkan hati, sudah lama saya lepaskan semua ini. Buat apa bodohkan diri, jadi tidak happy kerana orang yang tidak kenal saya pun. But then again, kerana Myiesha dan Tihani saya teruskan juga, walaupun pada saat ini sedikit lagi saya akan jadi gila.


Dalam depression yang teramat sangat ini, saya desperate mencari jalan keluar. Kerana itu saya telah mengambil keputusan untuk sambung belajar. To do my degree. Ya, HJ adalah seorang student kembali! I am doing Bachelor in Education (TESL) di Open University Malaysia. Baru sahaja start bulan May yang lalu. Part-time. Perasaan? Jangan tanyalah perasaan saya, HAPPY GILA! Setiap Saturday yang ada class adalah hari yang paling saya tunggu-tunggu. Saya akan bangun pagi dengan perasaan yang paling excited. Saya akan pergi class dengan perasaan yang paling riang. Saya rasa lepas bebas macam burung. I made a few new friends, and I am very happy. Kawan-kawan adalah sangat best. Lecturers adalah sangat best. Lectures pun adalah sangat best! Semua orang di university adalah manusia yang paling bersemangat yang pernah saya jumpa. Walaupun kebanyakan daripada mereka adalah macam saya, sudah berkahwin, sudah ada anak, bekerja lagi, tetapi mereka sangat bersemangat pergi class. Tidak ada yang tidur dalam class. Tidak ada yang ponteng class. Tidak ada yang masuk lambat. Guess when we are mature like this, when we study because we want to study, we appreciate more. Tersangatlah berbeza dengan 10 tahun dahulu apabila Daddy hantar pergi college, Daddy bayar yuran, saya asyik tuang kelas sahaja. Tidak tahu makna duit. Tidak tahu kepentingan ilmu. Kalau fikir-fikir balik, memang regret. Sayang segala masa dan usia muda itu. Tetapi tidak mengapalah, yang penting saya ada di sini pada hari ini, cuba memperbaiki diri saya. And I believe it is still not too late.


Oh berbalik kepada cerita sambung belajar, saya rasa inilah keputusan terbaik yang saya ambil pada waktu ini. Because this is my biggest therapy. Selepas 8 jam kena 'ceramah' sampai down gila, saya akan luangkan 2 hours after work untuk study. Saya akan bawa buku saya, satu hari satu subject, dan duduk di mana-mana di Ampang Point. McDonald's. KFC. Delifrance. Food court. Dunkin Donuts. You name it. Semua tempat jadi tempat pertapaan saya from 5pm - 7pm. Saya ambil masa 2 jam setiap hari untuk buat notes, buat revision, buat assignment. Saya kalau belajar memang kena macam ini. Kena consistent. Saya tidak boleh belajar last minute, confirm bungkus. Ini pun satu pengorbanan, but I enjoy it. In fact, this is the thing I enjoy the most. Saya happy sangat. Saya tidak rasa belajar itu sesuatu yang menyusahkan, satu beban. Ia sebenarnya perkara yang paling saya tunggu-tunggu setiap petang. Habis sahaja kerja 5pm terus saya lari ke Ampang Point untuk belajar. Saya bersyukur kerana dalam masalah saya yang besar itu, saya masih ada perkara untuk membangkitkan kembali semangat saya. I really have to thank Mett, my parents, and my parents in-law for supporting me all the way. Saya bersyukur kerana semua orang sangat supportive dan sentiasa memberikan semangat kepada saya untuk buat yang terbaik. Tetapi kalau Miranda tahu ini confirm dia bising, confirm dia bilang saya sudah tawar hati untuk bekerja kerana sudah belajar kembali. Hahaha. I swear if she says this, saya akan tempelak balik kat muka dia bilang this is my therapy. Kalau tidak kerana saya sambung belajar, mungkin saya sudah lama jadi gila dengan sikapnya. :D


Sedar tidak sedar, panjang juga saya tulis rupa-rupanya. I am having a hard time at the moment, kerana itulah saya tidak menulis. I cannot write, I am just too emotional to write. But after this, insyaAllah I will write more often because blogging is also my therapy. Dahulu mungkin Tihani sangat lasak that makes me exhausted every night, tetapi sekarang semakin dia membesar, saya sudah rasa semakin stable dan boleh cope. My girls are the best. Saya bahagia sangat dengan mereka berdua, sampaikan saya selalu rasa cukuplah mereka berdua sebagai peneman hati saya. No need anak lelaki lah ye, saya takut sebenarnya sebab orang kata boy ni lasak. Tak sanggup pula. Mahu kurus kering saya nanti. Hahaha. Eh but betul ke? Siapa yang ada anak lelaki, sila share experience. Kalau scary sangat, saya rasa saya stop at 2 sajalah.


Saya rasa takat ini sahaja dahulu buat masa ini. Nanti ada masa saya tulis lagi. Kalau rasa rindu kat HJ, rajin-rajinlah jenguk Instagram saya. Kalau nak add kat Facebook pun boleh juga, tetapi tulis lah note sikit, bilang kamu ini blog reader so senang sikit saya nak approve ya.

'Til then, have a great weekend ahead! 


P/S: Eh bilalah nak tukar header tu? Dah basi sangat dah.

Friday, January 11, 2013

Lain Anak Lain Ragamnya

Whoa lama gila tidak ber-blog. Namun after the previous blog below, hati asyik meronta-ronta hendak ber-blog kembali. Darah blogging itu sentiasa mengalir di dalam tubuh, cuma masa sahaja yang selalu mencemburui saya. Haha. Baiklah, enough of merepeks. Sedang saya ada masa sedikit ini, saya ingin menulis tentang anak-anak saya. Tentang Myiesha dan Tihani.


Perasankah anda, sejak adanya Tihani saya sudah sangat kurang menulis. Time Myiesha dahulu, selalu sahaja berceloteh di sini cerita tentang dia. Tentang sikapnya. Tentang perangainya. Tentang milestone nya. Sekarang ini tidak lagi. Kenapa?


Tihani is now 9 months old. Tidak lama lagi hendak masuk 1 year old sudah. Namun dalam 9 months ini, to be honest, I am still struggling to get to know her. Masih sedang belajar apa yang dia suka dan tidak suka. Masih sedang mencari apa benda yang boleh buat dia senyap. HAHA. Sesi suai kenal masih belum habis. And yes, Tihani adalah seorang bayi yang SANGAT KUAT MERENGEK. Sejak dia lahir sampai sekarang, rajin betul dia keluarkan suara. Daripada Uh Ah Uh Ah sampailah ke AAAAAAAAA! Daripada buka mata bangun tidur, sampailah dia tidur kembali. Merengek sahaja. Merengek. Merengek. Merengek. Di rumah merengek. Bawa keluar jalan merengek. Dalam kereta merengek. Lapar merengek. Kenyang merengek. Tidak cukup tidur merengek. Cukup tidur pun merengek. Sampai hari itu saya beritahu Mett, I really hope that I can find something yang boleh buat dia diam. Tihani adalah bayi yang sangat cepat bosan. Saya sudah kasi dia banyak sangat toy. Dia main sekejap, selepas itu baling. Merengek. Bacakan dia buku, mula-mula dia suka, tetapi sekejap sahaja. Selepas itu bosan. Merengek. Same goes kalau nyanyikan dia. Kalau dukung dia. Kalau buat apa sekalipun, sekejap sahaja dia senyap. Suka. Happy. Selepas itu, yes, anda telah menjawab dengan tepat. MERENGEK.


Ohh ada anak macam Tihani adalah sangat mencabar minda. Mencabar minda because until today I cannot see what can really make her happy. She is a baby who is hard to please. Tersangatlah susah untuk menyenangkannya. She is completely different than Myiesha. Myiesha kalau bawa jalan pun dia Yeay! Kalau duduk rumah pun dia Yeay! Kalau ajak dia pergi kedai pun Yeay! Kalau ajak mandi pun dia Yeay mandiiiii! Kalau ajak dia tidur pun dia Yeay sleep with Mummy! Semua pun yeay. Yang seorang lagi, semua pun Uwaaaaaaa. Hahaha.


So most of my time, saya banyak menghabiskan masa, tenaga, dan kudrat, untuk men-senyapkan Tihani. To make sure she is comfortable. To make sure she is not hot (Tihani ada eczema jadi dia cepat panas, rimas, dan naik ruam). To make sure her tummy is full. To make sure she gets enough sleep. Tang tidur ini pun lagi satu hal. Unlike Myiesha, dia tidak boleh tidur merata. She must be home. Kena ada tilam dia. Kena ada selimut dia. Suhu kena optimum, menghadap kipas, tidak boleh panas. Kalau ada aircond lebih bagus, lebih lama dia tidur. Tidur rumah orang or tempat lain is a big No-No, unless dia penat sangat, itupun selepas merengek banyak-banyak sampai telinga Mummy bingit tidak tertahan. I try my level best untuk sentiasa mencukupkan keperluan-keperluan asas Tihani ini, walaupun saya tahu semua ini masih tidak dapat menghalang dia untuk merengek, walaupun sometimes kuranglah sedikit. But this is the most that I can do. 


Kalau diikutkan logik, Tihani should be closer to me sebab saya masih breastfeed dia. Myiesha dahulu saya breastfeed dia sekejap sahaja, dalam 3 months plus. Tihani sampai sekarang masih 90% breastfeeding, except kalau betul-betul tidak cukup supply saya akan add-on dengan Isomil. Tetapi secara jujurnya, saya rasa lebih akrab dengan Myiesha berbanding Tihani. Mungkin sebab Myiesha lebih calm, lebih senyap, lebih senang please, lebih girang, saya ada lebih masa dan tenaga untuk berbual dengannya. Untuk bermain dengannya. We spend so much time together sejak kelahirannya, sampailah sekarang. As for Tihani, saya tidak sempat bercakap banyak atau bermain banyak pun dengannya, because after a few minutes, dia akan bosan dan merengek. So apabila dia merengek, saya akan stop berbual or bermain dengannya, lalu mendukungnya. Or kasi dia mandi. Or kasi dia makan. Or kasi dia tidur. The main thing, supaya dia senyap. Haha. Ok saya sangat kejam.


But whatever it is, walau betapa membingitkan pun Tihani, saya tetap sayang dan cintakan kedua-dua anak saya. They are special in their own ways. Saya sayang Myiesha sebab dia adalah anak yang sangat menyenangkan, and I love Tihani because she is my only baby for now. Anak kedua dan bongsu. Yang paling manja, yang paling sedap digomol dan dicium. Kadang-kadang apabila Tihani tidur dan saya hanya dengan Myiesha, saya rasa kekosongannya. Saya sedar, kalau saya tidak ada Tihani, hidup akan menjadi sangat sunyi. Walau rengekannya selalu membingitkan, but that is also the sound I miss everytime I leave for work. Saya anggap ini memang sikapnya, dan saya terima seadanya. I take it as a challenge. Bak kata orang, lain anak lain ragamnya, kan?


Satu hari nanti kalau saya dapat benda yang boleh buat Tihani diam, I swear I will share it with the world. HAHAHA.

Sunday, September 23, 2012

A Comeback


Assalamualaikum, and Good Morning, Sunday!


Good morning, everybody. Semoga semua orang sedang berada dalam keadaan kesihatan yang paling baik, mentally, physically, and emotionally. I am so, so sorry sebab sudah lama sangat tidak update blog. To those who follow me on Facebook, Twitter, and Instagram, anda pasti tahu saya masih hidup, sihat, dan gembira di samping keluarga tersayang, walaupun ada pasang surutnya. I am still active online, only not on my blog. Kenapa? Sebab throughout this one and a half month, saya lebih banyak sedih daripada happy. Lebih banyak menangis daripada senyum. And those who know me as a blogger pastinya tahu saya paling tidak suka tulis time saya sedih. Nanti saya tulis entry berbaur emosi. Nanti saya merepek meraban. Nanti orang yang baca pun emosi sama. Saya tidak suka. Kalau boleh, biarlah blog ini hanya menyimpan kenangan termanis dalam hidup saya. Kalau saya hendak tulis tentang perkara yang tidak best pun, biarlah selepas saya selamat mengharunginya. Biarlah apabila saya sudah kembali waras.


OK, and now I am waras. HAHAHA.


Sebenarnya bukanlah masalah besar pun. Masalahnya cuma start bulan puasa hari itu, expressed breast milk (EBM) yang saya stock-kan untuk Tihani telah berkurangan. Bukan sahaja berkurangan, tetapi telah menjadi ZERO! Those breastfeeding mothers yang kais pagi makan pagi, yang tidak ada stock walau 1oz pun dalam fridge pasti tahu apa maksud menggelupur when this happens. Serious menggelupur.


Reason #1: Sejak start kerja baru ini, milk pumping schedule telah bertukar.



Milk Pumping Schedule at My Previous Workplace (23 May 2012 - 1 July 2012)

9 am - 12 pm - 3 pm - 6 pm

Milk Pumping Schedule at My Current Workplace (effective 2 July 2012)

7.30 am - 12 pm - 5 pm



Kalau tengok, gap antara milk pumping session semakin besar. Menyebabkan badan take time untuk  menjadi serasi. Dan dalam badan cuba untuk serasi, Ramadhan pun tiba. Milk production drop menggila sebab dalam badan belum serasi dengan schedule baru, badan pula tidak mendapat makanan pada waktu siang. This is Reason #2. So what happened was, I only managed to bring back approximately 12oz or less every working day when Tihani drinks 24oz or more every day. So apa saya buat? Kasi keluarlah itu stock dalam freezer semua! I did not have much stock. Cuma bekalan untuk 2 weeks or so, sebab saya pakai one-door fridge so stock pun memang ngam-ngam dengan tempoh masa yang boleh disimpan oleh a one-door fridge.


Setiap hari asyik keluarkan stock daripada freezer sahaja sampaikan saya jadi panic gila pada suatu petang balik kerja tengok tinggal 6 bottles sahaja di dalam fridge. 6 bottles means a day and a half sahaja untuk Tihani survive. Selepas a day and a half itu, mana hendak cekau susu? Saya pula bawa pulang dalam 2 botol kecil sahaja every day when I get back from work. Time itu serious panic. Beberapa hari sebelum itu pun saya sudah start bawakan kurang sedikit susu ke rumah Mak, hoping that Tihani will drink less or sleep more or whatever. I told Mak susu saya sudah start kurang. As a typical middle-aged woman, Mak suggested that I top up with formula milk or Nestum to keep Tihani full. Tihani was not even 5 months yet at that time so I was a bit depressed. Bukannya saya fanatik sangat about giving my girl breast milk because time Myiesha dahulu umur dia 2 bulan saya sudah start berikan dia Dumex pada siang hari when I go to work. But this time hati ini kuat sangat to make it happen. I really, really want to breastfeed Tihani until the age of 2. I want to do this. Seriously.


Setiap hari pulang ke rumah Mak after work, Mak cakap pasal Tihani tidak tidur sangat. Tihani banyak jaga. Tihani merengek. Tihani meragam. Tihani nampak macam tidak kenyang. When can I start with Nestum? I cried almost every day. Malam. Siang. At work. Fikir macam mana hendak banyakkan susu. How do I make things work? Should I give up? Time Myiesha dahulu relax sahaja, but why this time I am like this? I did not want to give up! 5 days before Ramadhan ended, saya minta izin Mett untuk tidak berpuasa. I know Mett was not very happy. Setiap hari pun dia tanya saya, Tidak puasa ke? I said, No. Saya tetapkan hati saya untuk tidak berpuasa. I was desperate. Tihani needs milk more than anything in the world. Dan saya adalah seorang ibu yang berkemampuan. I can do it. Saya bukannya sakit or apa. I just need a bit of time and consistency, that is all. 


After days Mak talked to me about giving Tihani Nestum dan nampak seperti pujukannya tidak berjaya, pada suatu hari in the car on the way back from work, Mett pula talk dengan saya about giving Tihani Nestum. Time itu Tihani baru sahaja menginjak usia 5 bulan. I broke down. Saya menangis macam perempuan mati laki. I pleaded to him. I said, please, please give me just 1 more month and this will be over for good. Kalau betul saya memang tidak mampu selepas itu, saya redha. Kasi lah Tihani minum formula milk. Kasi lah Tihani makan Nestum. Kasi lah Tihani makan bubur. Or nasi lemak. Or mee goreng. Or spaghetti bolognese. Whatever. Asalkan after she is 6 months old. Mett pelik, dia tanya kenapa emotional sangat? It is just about feeding Tihani. Time Myiesha dahulu umur dia 4 bulan saya sudah excited gila kasi Nestum. Kenapa kali ini kena macam ini?


I told him, to be honest saya orangnya adalah sangat pemalas. Saya orangnya adalah sangat hangat-hangat tahi ayam. Saya orangnya adalah sangat cepat give up, especially benda-benda yang menyusahkan saya like managing EBM. Bawa breast pump pergi balik kerja setiap hari. Bawa cooler bag and ice block pergi balik kerja setiap hari. Pump milk seorang diri in the office instead of joining colleagues out for lunch. Pump milk seorang diri in the office after working hours time colleagues semua sudah terbang pulang. Bangun malam dan dinihari untuk pam susu lagi. Dan yang paling malas, haruslah tang cuci breast pump! Ada disposable breast pump tak? Selalu sangat after pumping milk rasa macam hendak tinggal sahaja breast pump dalam sink sampai tumbuh pokok cendawan!


So if I stop now, if I start giving formula milk and Nestum to Tihani, I can see that the chance of me stop pumping milk will be very, very high. 100% kot? HAHAHA. Seriously! Mindset terus akan bertukar menjadi, Eh kenapa susah-susah pump milk? Formula milk kan ada? Mindset terus akan bertukar menjadi, Eh kenapa susah-susah bawa breast pump and cooler bag ke sana sini? Pakai vintage handbag pergi kerja kan lagi stylo? Mindset terus akan bertukar menjadi, Eh kenapa susah-susah pam susu time lunch kat office? Join budak-budak pergi lunch sedap kan lagi best?


Ahh I know that I will stop pumping milk. I just know!


So saya merayu pada Mett to give me a week, paling kurang. Kalau tak a week, just one weekend. Saya janji akan stock up balik. Saya janji akan produce susu yang mencukupi untuk Tihani. Saya janji itu saya janji ini. But how was I going to do it, I have no idea!


I called Aishah and ordered a set of Shaklee supplement. I then got myself a bottle of Fenugreek from GNC. I got myself a bottle of Habbatus' Sauda from a jamu shop. I started doing power pumping every time I had a chance. I do tandem pumping all the time. I eat whatever I want to eat. I drink lotsa water. I tried to be happy as much as I can. But 'try to be happy' here is still stress. I know I must be genuinely happy for the milk production to increase. But how? Ahh. Stress lagi. Apa hendak buat? Shopping lah! I will be VERY happy if I get to go jalan-jalan. If I get to shop. If I get to eat good food. 8 daripada 9 nafsu saya semua ke arah sini. So dapat sahaja gaji, saya ketepikan sedikit untuk benda-benda gini. Mett started to think that bini dia sudah start jadi gila. HAHA. But really, please a woman, and she will do just anything for you. Not only for you, but also for your kids.


So that was what I did. Setiap hari bekerja keras untuk cukupkan susu untuk Tihani. Macam-macam saya buat. Daripada pekakkan telinga apabila orang 'nasihatkan' ini dan itu, sampailah pam dengan bersungguh-sungguh. But I forgot that the results do not come overnight. Saya ingat besoknya saya sudah jadi SuperWoman. Sudah ada susu air terjun! But no! It takes days. Weeks. Even months. And believe it or not, baru seminggu ini saya dapat stock up 6 bottles for Tihani once again selepas dekat 2 bulan with zero stock. It was a nightmare. Seriously. If I were being given a choice, I would choose not to go through it ever again. Setiap hari pun menangis macam orang gila. I was down. I was sad. I was depressed. I was frustrated. I did not know what I was thinking. Ada masanya saya rasa macam hendak campak sahaja breast pump ke luar tingkap. Or just go to the nearest post office and courier it to Aishah! Saya sampai fikir kalau benda ini buat saya sedih, buat saya susah hati, kenapa saya hendak teruskan. Baik stop and be happy for good. But at the same time saya terfikir, will I be happy if I stop? Is this the best decision? Saya tidak tahu kenapa keinginan untuk terus breastfeed Tihani kuat sangat pada kali ini. But I am confident I am doing the right thing. And Allah is here. Kenapa saya perlu ragu-ragu dengan ketentuanNya. Kalau Dia masih izinkan, kalau masih rezeki Tihani, pastinya Dia tidak akan mengecewakan mereka yang berusaha. :)


It has been a long episode. And guess this entry explains why I did not update my blog for so long. Because I was so sad sampaikan saya tidak tahu macam mana hendak tulis. Mood hendak tulis pun tidak ada kalau sudah hari-hari pun menangis. So I think it is best if I just go through it all first then write when I am ready. And Alhamdulillah, I feel better and more stable now walaupun saya agak gagal juga because Tihani started with Nestum at 5 1/2 months. But as for milk, she is still solely on her mother's milk so I still have a reason to keep on pumping. Oh, and one more thing kenapa saya rasa penting sangat for Tihani to stick to breast milk is because she has eczema. Doctor bilang, formula milk might not suit her. So daripada pening kepala pasal lagi satu benda, I'd better pump and know she gets the best.


So this was life for the past 2 months. Raya was OK, the girls are OK. InsyaAllah nanti ada masa, dan kalau rajin I will publish all the stories bit by bit. Kalau rasa rindu sangat kat Myiesha and Tihani, follow me on Twitter or Instagram. Almost every day pun ada gambar baru yang adorable sungguh. Haha puji anak sendiri nampak! 'Til then, have a great Sunday everybody! :D

Monday, July 09, 2012

A Catch-Up Entry


There are lots of things that have happened in my life lately, and rasanya saya belum berpeluang untuk mengabadikan semuanya di sini. So, let us check it out!



Aadil's Cukur Jambul

Middle of last month, kami sekeluarga telah menghadiri Majlis Cukur Jambul Aadil Zikri. Aadil is our nephew. We reached there quite late since I was working that week. Ahh kerja lama dahulu harus kerja every 3 Saturdays. I love my previous job, only that walaupun have to work every 3 Saturdays, saya tetap selalu kena tukar dengan team mates because I always have events to attend. Macam majlis kahwin lah. Cukur jambul begini lah. Balik kampung lah. BFFs outing lah. Saya rasa orang pun semacam sudah menyampah dengan saya kerana asal my turn sahaja mesti menggagau merayu dengan team mates minta tukar as if it is always me yang ada hal every weekend. Tetapi sudah memang ada hal, hendak buat macam mana, kan? Tsk. T_T


Sekarang tidak lagi. Working on a Saturday is only when we really have many tenders coming in, and the due dates are catching up. And the best thing, it is considered overtime. Ahh heaven nya.


So alkisahnya, oleh kerana my turn falls on that particular Saturday dan semua orang sudah tidak mahu tukar dengan saya, terpaksalah saya menghadiri Majlis Cukur Jambul Aadil Zikri after work. Cousins semua bengang, tunggu lama since tengah hari kami tidak sampai-sampai. Last-last mereka pulang, dan kami tiba at around 5pm. HAHA. Mujur makanan masih ada, dan tetamu pun masih ada, so tidaklah kekok sangat. But the best thing of going to events pada petang hari sewaktu event sudah habis adalah, kami dapat lepak berbual panjang. I like this part the most! Yelah time tengahari, tetamu ramai. Tuan rumah pun mesti hendak layan semua orang. So masing-masing kena pandai bawa diri makan sendiri-sendiri.

 
I took this opportunity to berbual panjang with Zee. Zee is one of my favorite cousin on Mett's side sebab asal jumpa sahaja memang boleh berbual panjang. Since baru kahwin dahulu sampai sekarang. I think she is like a year or two younger than me, tetapi memang best lah berbual dengan Zee. Asal jumpa berbual rasa macam tidak boleh stop. Rasa macam tidak mahu balik. Rasa macam hendak tidur rumah dia. Hahaha. Mak selalu bilang, kami ini berpakat.

 
Mett and I got engaged in February 2008, Zee and Akmal got engaged several months after.


Mett and I got married in March 2009, Zee and Akmal got married several months after.


Mett and I got Farimyiesha in January 2010, Zee and Akmal got Nuriman Khalisa several months after.


But this time, Zee and Akmal got Aadil Zikri in February 2012, and we got Nur Tihani in March 2012.


Macam racing, kan? :)



Kami dua keluarga kecil.



Cousins, and friends.
Aadil Zikri, Nur Tihani, Nur Farwiza Afrina, and Ammar.




Nurul's Akad Nikah

 
My bridesmaid, Nurul Huda, got married to the love of her live, Khairul Izwan, last 29th June 2012. Saya siang-siang lagi sudah ambil leave for this event. Mett did too, but had to attend a meeting last minute, so saya pergi ke Masjid An-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras, with Maman, Daddy, Deehann, and my girls, at 9 am. I was all thrilled, apa tidaknya, Nurul is not only my bridesmaid when I got married, but also my sister, my best friend, my all.


I went to all of her majlis. Her akad nikah. Her reception at Keramat Mall, Keramat, on 30th June 2012. And also Izwan's reception at the Youth International Center, Cheras, kelmarin. But guess my hands were full with my girls so tidak dapat ambil gambar banyak, dan tidak dapat ambil gambar dengan pengantin also. So sorry, Nurul! But I hope you know how I love you all the same. Bukan love all the same, sahaja. Love you too much, actually!

 
I am glad you are now married to your high-school sweetheart, sama macam saya, HAHA, and I pray that hidup kamu berdua akan sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Allah SWT. Semoga kamu berdua bahagia bersama mengharungi kehidupan baru bersama sebagai suami dan isteri. A married life does not only come with many new responsibilities, but also lots of fun too! Tidak ada perkara yang lebih indah melainkan dapat hidup dengan insan yang kita sayang dan cintai. Married life will have lots of ups and downs, especially on the first couple of years yang mana kamu berdua akan baru mula menyesuaikan diri dengan kehidupan baru, baru hendak mengenali each other, but I know you will do just fine, Nurul. I know when both of us are married now, kita tidak akan lagi rapat seperti dahulu. Rasanya kamu pun sudah dapat merasainya after I got married, kan. But no worries, I am always here for you sama sahaja seperti 17 tahun yang lalu. Via phone, SMS, email, Facebook, and I know you also know where to find me any other day sekarang, kan? You will always be my best friend, my sister, my everything, sama sahaja tidak ada bezanya.

 
Congratulations on your marriage, and I pray that you will find eternal happiness being a wife. Jadilah isteri yang solehah, whose life is dedicated to make your husband happy.

Oh, and I will wait for you to get pregnant together with you this time around! ;P





At Nurul's majlis akad nikah.
Masjid An-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras.



Myiesha enjoying her orange at Izwan's reception.
Youth International Center, Cheras.







Tihani, on the way back home.



Work, Currently


As for work, I am currently enjoying my new job to the fullest. Wah, sangat bersemangat saya pergi kerja setiap hari. The new routine makes me all energetic. I am still learning here. Banyak sangat yang perlu dipelajari since I have zero basic and knowledge in Oil and Gas. But I am learning fast, and help out a lot in printing and compiling the tenders. I am the youngest here. Mingling around with more elderly colleagues lebih kurang umur Maman adalah sangat berbeza dengan tempat kerja lama saya where most of them adalah hot, single, drop-dead gorgeous guys and girls. Ahaha. But I am all OK. My current colleagues adalah sangat-sangat baik dan tidak pernah lokek ilmu. I learn new things every single day, and I hope to catch up before my probation period expires.

 
The best thing about working here is about the pantry. The pantry? Sounds weird, kan? Tetapi fridge dan kitchen cabinet yang sentiasa penuh dengan makanan dan minuman membuatkan saya thrilled all the time. Ahaha. I got to know that this company allocates RM 1,000 to stock the pantry up every month, so bayangkan sahajalah berapa banyak makanan dan minuman yang ada untuk staff sesikit 4-6 orang di sini. Best gila, kan? In between working, selalu sahaja ada keinginan yang teramat sangat untuk pergi ke pantry and get something to munch. Ahh teruklah. I think I will gain 10kgs by the end of this month. Perut sentiasa penuh sahaja. I think I must vow not to touch anything in the pantry anymore starting this week. HAHAHA.

 
I do not pump milk during working hours anymore, since I am new, and I respect kesibukan dengan banyaknya tenders yang masuk sekarang. I pump milk in the morning, around 5 before I get ready for work. At 12 during lunch hour. Yes, we have lunch early here. And after work at 5pm, before I leave for home. I know the gap in between pumping sessions is obvious, but I am doing good so far, and I really hope this does not affect my milk supply although saya sudah melanggar peraturan demand and supply. What I can do now is just continue to eat good food, pump as much as I can, and pray, pray and pray, may I always have milk for Tihani, with Ramadhan just around the corner. Semoga Allah sentiasa melimpahkan rezeki ini buat Nur Tihani.







Membaham Durian dan Lepak Bersama BFFs


Semalam sewaktu hendak pulang dari rumah Mak, Mett showed me a BBM from KN, mengajak kami makan durian. Saya bilang, saya tidak ada hal! Apatah lagi durian is my favorite, and sudah lama tidak bertemu dengan BFFs. So haruslah saya tidak menolak! :D We went to have durian buffet at SS2 Petaling Jaya, near to Balai Polis Seapark. Memang ada one stretch of gerai durian di situ. Semuanya bertemakan Eat All You Can. Memang best gilalah tengok durian berlambak-lambak berderet-deret. Ada Musang King. 101. Raja Udang? Durian berperisa udang kah? Hahaha. Entah. Yang saya tahu, saya suka durian kuning yang manis. Asal kuning, asal manis, saya baham. Tidak kisahlah apa namanya.

 
We had a round or two of durians, bertemankan air kelapa. Apatah lagi dengan kawan-kawan baik, memang terbaiklah!
















 
Best gila berbual bergelak sakan. Lama betul tidak bertemu. My girls daripada fresh and excited, terus sampai tidak terlarat melayan Mummy Abi dia melepak. Tihani tidur. Myiesha pun tidur.




Had garlic cheese naan at Murni afterwards.
Yums!



Tidur dengan mulut comot minum Milo Dinosaur!





We parted ways at almost 7pm. Kami pulang ke rumah, kemas rumah, dan tidur. Beginilah hidup kami every week. Weekdays sibuk bekerja. Weekends pula harus rotate between rumah Mak dan rumah Maman. Like this week, kami tidur rumah Mak. Next weekend pula tidur rumah Maman. Beginilah hidup kami saban minggu bergilir-gilir sampailah Encik Jamil mampus. HAHAHA. Then kalau ada masa terluang, attend weddings, events, dan melepak dengan BFFs sedikit. Then kalau ada masa terluang lagi sedikit, harus menggelupur pulang ke rumah kemas rumah sedikit lebih kurang. And I am blessed to have Mett as a husband. Dia sangat rajin tengokkan anak-anak ketika saya kemas rumah. Tidak pernah menolak jika diminta tolong jemur kain. And you know, yesterday he even helped me out with melipat kain! Omg rasa macam tidak percaya. Haha. But I know he is also trying his best to be the best husband and father every single day, as how I am trying to be the best wife and mother every single day. Thank you, Sayang. I so love you for that.


Then selepas selamat semua, saya pun ter-Babooommm dahulu di hadapan TV dengan Mett masih melayan Myiesha tengok Pingu on YouTube. Mengantuk gila, siot! But since saya sudah terbabas tertidur siang, I will wake up early like this at 3am to update my blog. OK lah, kan? Baru hidup seimbang. :D


OK it is already 5 in the morning and I have to go pump milk and get ready for work. Have a great Monday, everyone! And have a great week ahead. Tidak mahu Monday blues, OK? ;)

Thursday, May 17, 2012

My Expressing Breast Milk Experience


Masuk hari ini sudah 6 hari saya express breast milk untuk dijadikan stock sempena back to work minggu hadapan. And guess what, throughout this duration, saya rasa sangat gembira. Pada mulanya memang saya panic. Rasa macam tidak ada susu. Rasa macam tidak cukup susu. Rasa macam Weh bila nak pump, Tihani asyik nak menyusu je! Segala macam perasaan mengunjungi taman hati. But as time flies, I am getting better.


Bak kata orang putih, Practice Makes Perfect. Ya, tidak?




Don't Stress.


As time flies, saya rasa badan sudah mula adapt dengan pump. Semakin selesa dengan rutin pumping. Mula-mula dahulu saya sangat stress setiap kali pump. Tengok susu menitik masuk ke dalam botol setitik demi setitik, rasa macam ada ke tak ni? Setiap kali dapat mengumpul 1oz ke 1.5oz, saya menjadi runsing. Lebih runsing apabila tengok di blogs dan Facebook kawan-kawan, stock susu berlambak-lambak dalam freezer. Then semua botol penuh-penuh pula! As for me, kena pump sampai 4-5 kali kot, baru dapat 1 botol penuh. Itupun botol 5oz. Bukan botol 8oz. Then at the same time, saya masih direct feed Tihani, so rasa macam badan tidak cukup time hendak stock up susu balik dalam breast. Lepas pump, direct feed. Lepas direct feed, pump. Apabila pump, tengok susu sedikit gila. Apabila susukan Tihani, dia pula melalak-lalak lapar tidak puas minum. Rasa macam, macam mana ni? Macam mana ni? Memang banyak sangat fikirlah masa itu.


Then slowly I get the rhythm. First thing first, saya buang stress jauh-jauh. Time pump, sila BREATHE ya, HJ! Saya perasan saya selalu stress time pump, sampai saya terlupa untuk bernafas pun. Sampai sakit dada. Sampai rasa semacam dada hendak pecah. Hahaha. Sebab macam concentrate gila hendak dapat Let Down Reflex (LDR). Kalau dapat multiple LDR lebih happy, sebab lebih banyak susu keluar dengan cepat.


But the best is not to concentrate sebenarnya. For me lah. Pump sambil tengok TV. Sambil baca magazine. Sambil berbual on the phone. Sambil internet surfing. The best is pump malam, dalam gelap. Rasanya time itu paling tidak stress. Paling tidak ada segala macam masalah terkumpul di benak fikiran. Rasanya kalau kita relax, lebih baik. At the end of the 20 minutes, banyak atau sedikit susu yang terkumpul, saya bersyukur seadanya. After that I will enjoy washing my pump, and keep my precious new collected stock in the fridge. Nanti ada masa lagi, pump lagi buat tambah-tambah. This is what I learn. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit!




Pump When I am Ready.


Dalam masa 6 hari ini juga saya belajar untuk tidak kisah kalau perlu breastfeed Tihani walau berapa banyak kali sekalipun. Sounds funny? Yes, mula-mula saya sampai teragak-agak hendak susukan Tihani. Rasa macam, eh kalau breastfeed ni, nanti susu habis, nanti pump dapat apa? Haha kesian anak saya asyik menangis lapar! Yes, memang breast kita ada some sort of flush system, asal susu keluar, akan cepat-cepat refill. But how fast is fast? Rasanya kepanikan saya lebih pantas, kot? Haha. So now saya belajar to only pump when I am ready, and feel that it is time for me to do it. If let's say saya susukan Tihani at 8am, saya akan try pump at 9.30am. Gap sedikit so badan akan ada masa untuk produce more milk. Tetapi kalau katakan by 9 or 9.30am Tihani bangun hendak susu lagi, saya susukan sahaja. No worries. Saya tidak akan pump. After that apabila dia tidur lama sedikit, tengah hari atau petang baru saya akan pump.


Pada mulanya memang saya rigid, ikut skema 9am - 12pm - 3pm - 6pm. But now I find that this more relaxed pump-when-I-am-ready way is better sebab walaupun saya kurang pump kerana lebih banyak direct feeding, setiap milk pumping session itu lebih berkualiti. Dan amount keseluruhan yang saya dapat for the day pun lebih banyak berbanding saya pump banyak kali tetapi dapat 1oz milk and 10oz stress. HAHA. Macam semalam, saya pump cuma 3 kali.


Wednesday 16/05/2012

2.30am - 4.5oz
11.30am - 4oz
10.30pm - 5oz

Total: 13.5oz


This is way better than saya pump 5-6 kali sehari tapi dapat total 6oz a day, and stress sampai sakit-sakit kepala. Will not do that again. But please bear in mind, saya buat begini sebab saya masih full-time direct feeding at home. Nanti apabila sudah start kerja, harus ikut skema every 3 hours itu, to produce sufficient milk!




Bring My Pump Where Ever I Go.


Last weekend I spent my weekend berjalan-jalan with family, and spent the night at mom in-law's home. Dalam masa saya pack bag baju untuk keluarga, I was wondering do I need to bring my pump along? Bukan malas hendak bawa, tetapi perlukah? Dalam masa beberapa hari weekdays itu, I was using my pump consistently to pump milk for stock, tetapi kalau ke rumah ibu mertua harus spend time untuk buat stock jugakkah? I was afraid ia akan menjejaskan quality time spent with the family. Yelah, nanti orang hendak berbual, kita berkurung dalam bilik, pam susu pula. Kalau hendak pump di living room di hadapan TV sambil berbual dengan ibu mertua, segan pula dengan adik-adik ipar lelaki. Kalaupun boleh pakai nursing cover dan mereka tidak akan nampak, still I think I will feel uncomfortable.


Lebih uncomfortable lagi kalau tumpang simpan stock yang sekadar 1-1.5oz itu dalam fridge ibu mertua, dan tiba-tiba adik ipar lelaki balik kerja tengah malam, pergi keluarkan storage bottle Autumz comel daripada dalam fridge lalu laung ke seluruh rumah: MAK! NI APA NI DALAM PETI AIS? sambil goyang-goyangkan botol ke udara, memang saya akan pengsan tidak bangun-bangun, kot? HAHA!


So oleh kerana sebab-sebab di atas, saya telah membatalkan niat untuk bawa breast pump ke rumah ibu mertua last weekend. Furthermore, I have Tihani with me. So plan kalau breast rasa engorged gila, just paksa sahaja dia minum. Apa susah?


Namun hendak dijadikan cerita, pada malam di rumah ibu mertua, ketika sedang tidur, dengan tidak disangka-sangka, breast yang selama ini dipaksa-paksa keluarkan susu untuk diminum oleh Tihani dan dipam-pam untuk dibuat stock tiba-tiba telah melimpah air terjunnya. Habis basah breast pad, baju, dan cadar ibu mertuaku. Alahai. Bangun-bangun terus panic. Terus singkap baju, kejutkan Tihani lalu merayu-rayu suruh dia minum pada malam-malam buta. Kahkahkah. Kalau selama ini panic tidak ada susu, sekarang panic susu melimpah pula. Apa punya nasib. Rasanya kalau ada breast pump dan storage bottles, boleh dapat 10oz itu! Tetapi apakan daya, semuanya tidak ada. So bertahan sahajalah, dengan rasa regret yang tidak berkesudahan. Sayangnya!


After that incident, saya bertekad untuk membawa breast pump and storage bottles walau ke mana sahaja saya pergi. Walau dekat, walau hanya untuk satu malam, saya tetap akan bawa. At least I know my precious milk will not go to waste.




I Don't Know What is My Milk Booster.


Kalau sebelum ini saya selalu katakan sawi, lobak putih, dan Milo adalah milk booster saya yang terhebat, kini tidak lagi. I really do not know what is my milk booster now. Saya baca di internet, mereka bilang jangan skip nasi. OK saya makan nasi banyak-banyak. Pun tidak ada air terjun juga. They said dried longan, kurma, segala. Tetapi itu semua saya belum try sebab belum sempat pergi supermarket minggu ini. Last-last sudah boring makan sup sawi dan lobak putih hari-hari, saya makan apa sahaja yang teringin di tekak. I finally decided, saya akan makan apa sahaja yang mengenyangkan, buat saya happy, dan berkhasiat. InsyaAllah it will all turn into milk.


But one thing saya tidak tinggal, drink lots of water. Sememangnya breastfeeding ini membuatkan saya selalu sangat lapar dan haus, so I drink a lot. Lebih-lebih lagi dalam cuaca iklim Khatulistiwa yang panas dan lembap sepanjang tahun ini. Haha. Pagi begini sahaja saya selamat khatamkan 2 liters of water. Hendak tunggu end of the day, kadang-kadang apabila saya calculate, ada 6 liters, kot? Memang akan selalu ke bathroom. Memang akan kencing selalu. But akan intoxicated kah, kalau minum air terlampau banyak? Most of the time I drink water because I feel thirsty. So OK lah, kan? Tidaklah memaksa diri minum sampai muntah-muntah ke apa.




Bangun Malam Setiap Malam.


Satu benda yang saya buat secara consistent every night sejak saya start expressing breast milk ini adalah bangun malam. Sebagai seorang ibu beranak dua, haruslah malam saya tidak pernah tidur straight. Although I am blessed with two wonderful girls yang selalunya tidur straight sepanjang malam dan tidak cranky merengek-rengek melalak-lalak sampai ke pagi, pastinya akan ada time mereka mengigau, hendakkan susu, haus hendakkan air, atau perlu ditukarkan diaper. So now setiap kali one of them merengek sedikit, saya akan terjaga, and saya akan ambil kesempatan itu untuk pam susu. Regardless whether it is 2, 3, or 4 in the morning. Kepada sesiapa yang follow saya di Twitter, pastinya tahu jam berapa saya bangun every night.


Sebenarnya saya agak kagum juga dengan diri sendiri yang sanggup bersengkang mata for a session or two every night to pump milk. Kerana selama ini bangun malam adalah perkara yang saya paling malas sekali. Sedangkan bangun bersahur yang hanya sebulan setiap tahun pun selagi saya boleh mengelat, saya akan mengelat, inikan pula something that I must do for 2 years straight. Siapa yang kenal saya secara dekat pasti akan pelik gila, betulkah HJ bangun malam? Sangat impossible!


But really. Saya akan bangun. Pasang pam. Pam susu for 20 minutes. Then cuci pam. Then tidur. Whoa! Part cuci pump itu pun kagum gila, sebab most of the time I always prefer to just put my plates and cups in the sink, and wash when godknowswhen. Malas gila. Serious pemalas. Saya adalah seorang yang sangat pemalas. But this, disassemble pump parts, wash thoroughly di sinki pada malam buta adalah sesuatu yang boleh ditabikkan. Saya sendiri tidak sangka, but now I am doing this every single day. And guess what, expressing breast milk has made me a better person.




**




I say expressing breast milk has made me a better person sebab saya rasa saya telah menjadi semakin committed dan consistent dalam apa yang saya lakukan sekarang ini. I take care of my family better. I take care of the home better. Kalau dahulu, saya sedikit cincai boncai sebab saya pemalas gila, now I do things properly. Tidak ada lagi dapur berselerak. Tidak ada lagi bathroom berkeladak. Tidak ada lagi kain baju atas sofa tidak berlipat. No more! And I am so happy with this. Yes, mungkin ini sedang berlaku because I am still on maternity leave, still a full-time housewife, belum rasa kepenatan bekerja sehari suntuk, balik jaga suami dan anak dua orang, then kena bangun malam pump susu lagi. But I hope, I really hope this maternity leave has taught me to be a better person. Saya harap saya dapat teruskan ini sampailah saya mula bekerja nanti.


In short, I see that expressing breast milk is a wonderful experience. Bukan sahaja wonderful kerana kita dapat menyusukan anak dengan susu kita sendiri, but it is also something different and interesting to do. I hope that I can continue to express milk until Tihani is two years old, and in the same time still do the best in managing the family and the household chores. InsyaAllah.

Tuesday, May 08, 2012

It is Time to Go Home

Dengan berakhirnya tempoh berpantang, tempoh bermastautin di rumah Maman pun tamatlah sudah. Pada hari minggu yang lepas, saya telah mengemaskan barang-barang untuk dibawa pulang. Mett sudah tolong cucikan rumah last Friday after work, so tinggal pindah masuk sahaja. Perasaan tersangatlah bercampur baur. Sedih mahu meninggalkan rumah Maman yang saya duduki sejak zaman remaja itu, tetapi happy juga hendak pulang ke rumah sendiri. Home sweet home. Rasa sedih itu kian bertambah apabila selesai mengemas barang dan cabut cadar semua, tengok bilik itu macam kosong sahaja.


No more Myiesha's stuffs.
No more Tihani's stuffs.
No more our stuffs.


Kembalilah kami ke kehidupan yang biasa seperti sediakala. I cried in the car. Rasanya sewaktu selesai majlis kahwin pun saya tidak rasa sesedih ini. Padahal itulah moment saya berpisah dengan keluarga buat selama-lamanya. Bukan berpisah apalah, cumanya tanggungjawab sudah bertukar. Oh, time itu sangat happy dan excited! Tidak sedih langsung pun. Sebab terlunas kegatalan hendak berlaki, kot? Kahkahkah!


The final day at Maman's home before departing, Daddy buat BBQ sedikit. Sengaja hendak melengahkan kami daripada pulang, actually. Saya tahu dalam rasa berat hati saya, berat lagi hati Daddy. Daddy sangat cintakan cucu-cucunya. Daddy bukan seorang lelaki yang banyak cakap. Sangat pendiam, to be exact. Tetapi cubalah tanya dia tentang cucu-cucunya. He can describe his feelings, satu persatu. Siap berbual dengan wajah berseri-seri. Maman selalu mencebik dalam senyuman, bilang dengan anak tidak ada pun sayang sampai macam itu sekali. But guess, ianya berlainan, kan. :)


So we had this small BBQ party just among us, bersama family neighbor sebelah rumah. Then habis itu, kami pun pulang. Sebaik sahaja masuk ke kawasan OUG, memang terasa kerinduannya. Rindu terhadap rumah yang ditinggalkan. Kami park kereta, naik lif bersama dengan barang-barang, and taraa..~ We are home!


On lampu dan tengok segenap rumah. Keadaannya sama seperti yang kami tinggalkan lebih sebulan yang lalu. Myiesha terus lari mendapatkan toys nya. Semua dikeluarkan. Satu pun tidak ada yang tinggal. Saya senyum sendiri. Ingatkan kita adults sahaja yang memiliki rasa rindu. Rupanya budak-budak pun tidak terkecuali. Cuma mereka tidak pandai menzahirkannya sahaja. Saya kemas sedikit for the night. Pasang cadar baru. Mandi. Tengok TV lepak di living room bersama seperti waktu dahulu. Semuanya sama. Kecuali kami kini sudah berempat.


Malam itu kami tidur lena. Tihani too! Guess she knows this is her home, and she feels comfortable.



Sempat makan di Secret Recipe last Saturday.






The BBQ last Sunday.



Mummy's Little Tihani!



Mummy's Little Myiesha!



Mummy's loved ones. :)



Daddy's yummy BBQ chicken.
Maman's yummy butter rice.
And salad.



To Maman, Daddy, Zariel, Deehann, and BN, thank you very much for letting me stay di Rumah Perlindungan Cahaya Bakti ini. (Deehann calls Maman's home rumah perlindungan sebab ada ibu dalam pantang - Me, dan pelarian UiTM - she herself, di rumah ini. HAHA!) Thank you Maman, for the tender loving care. For for the delicious food every other day. For the laundry. For being sporting meng-cover line dan mem-back up every time I felt like eating fast food dan goreng pisang beserta keraknya sekali. For the long chats every late afternoon sambil kita melipat kain or watch TV. For the semangat and motivation. In short, for just everything. This one month plus together taught me just so much on how to be a better person.


Thank you Daddy, for always being loving. For bringing me jalan-jalan whenever I felt boring. For the delicious food every now and then. I love the mee rebus and BBQ chicken! But most of all, thank you for loving my daughters unconditionally. Sesungguhnya saya tidak pernah melihat kasih sayang seorang datuk yang begitu mendalam sekali seperti kasih sayang Daddy terhadap Myiesha dan Tihani.


Thank you Zariel, Deehann, and BN, for always being there to assist me in whatever needed. Daripada saat saya pulang daripada hospital ketika saya masih tidak mampu mendukung Myiesha, you were always there to help me carry her around whenever she cries. To hold her hand every time she wanted to go up and down the stairs. And entertain her every time she interrupted your leisure time internet surfing wanting to watch Boboi Boy and Upin Ipin and entah apa-apa lagi. Haha. Thank you also for always respecting and loving Mett as your brother in-law. Ajak makan sekali. Tengok TV sama-sama. And sometimes take the umbrella out for him when he comes back from work. Not to forget, thank you also for watching over Tihani when I had to take shower and eat.


Terlalu banyak rasanya kalau hendak diucapkan terima kasih for each and everything. But really, I am so grateful and I appreciate each and every one of them. From the bottom of my heart, saya minta maaf kalau ada salah dan silap sepanjang saya mendiami rumah perlindungan ini. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala-galanya.


Thank you for all the love, and see you again in the next pantang period! In, er, maybe another 4 years time. InsyaAllah! :)




Kini yang tinggal di rumah Maman hanya ini.