You'll get lotsa SAHM stories in here, so bear with me!

Facebook | Instagram

Showing posts with label My Love Story. Show all posts
Showing posts with label My Love Story. Show all posts

Thursday, May 03, 2018

Be Careful What You Wish For

Satu ketika dulu, masa saya duduk berbual-bual with my mom, saya bilang something like, Best kan kalau jadi orang kaya? Banyak duit. Bila-bila nak pergi shopping pun boleh. Nak makan apa pun boleh.


Then my mom said, Jadi kaya memang best. Nak apa semua dapat. Tapi orang kaya ramai yang sunyi tau.


Sunyi macam mana?


Sunyi lah. Duit memang banyak. Tapi sunyi. Husband selalu busy. Pagi keluar, malam balik. Asyik busy dengan kerja.


Then saya membidas. Ala takpelah. Biarlah dia busy. Kita huha lah!


Fast forward to many years later, here I am. Dari busy-busy keluar pagi balik malam bertungkus lumus cari duit, sekarang duduk rumah goyang kaki jadi suri rumah. Mett jadi sole breadwinner of the family. Namun bila dah dia seorang jadi breadwinner, kerjanya menjadi sangat berat. Buat 2, 3, malah 4 kerja untuk menampung kehidupan sekeluarga dengan keadaan ekonomi sekarang. Kalau dulu masa dia kerja pun sempat lagi ber-WhatsApp tanya khabar, bila tengah hari dia tanya makan apa. Nowadays, hantar WhatsApp pun petang baru dia reply. Kadang-kadang tak reply. Bila balik, busy pula di handphone dan busy kat laptop nak kena email sana sini. Settle kerja dalam pukul 12am atau 1 pagi, terus zzzz tak ingat apa dah. And tomorrow morning, hidup berputar lagi seperti kebiasaannya.


Rutin baru ini yang tersangat sibuk sedikit sebanyak membuatkan saya rasa sunyi. Sunyi sebab bila dah jadi SAHM ni, kawan kita cuma social media, my mom and my husband. Bila kurang satu, rasa kosong sangat. Lebih-lebih lagi suami ni macam segala-galanya buat kita. Yelah di social media kita setakat like posts kawan-kawan dan tengok perkembangan dorang. My mom pula, bukannya tiap hari saya visit atau call atau WhatsApp, ada masa-masanya dan ada topik-topiknya juga. So selalunya kita housewives ni setia lah menunggu suami balik kerja nak duduk bercerita dengan dia. Dan bila dapat suami tersangat busy begini, rasa sunyi gila lah gitteww.


Lantas teringatlah conversation with my mom beberapa tahun yang lalu itu.  Jadi kaya memang best. Nak apa semua dapat. Tapi orang kaya ramai yang sunyi tau. Kami ni jauhhhh sangat lagi ke tahap 'kaya' itu, mungkin on the way. Tapi baru on the way pun dah rasa sunyi begini. Huhuhuhuhu!


Benarlah kata orang, semua benda perlukan pengorbanan. Ada orang kaya dengan harta, tetapi miskin dengan masa. Ada orang kaya dengan masa, tetapi miskin dengan tenaga. Ada orang pula kaya dengan tenaga, tetapi miskin dengan harta. Pendek kata, we can't have it all. Kena pilih apa yang kita nak. Kena pilih apa yang penting buat kita. Dan kena pilih apa yang terbaik.




I miss you, Sayang!



Sometimes I miss the good old days. Tetapi hidup tidak boleh selamanya ditakuk lama. Mesti ada perubahan. Mesti ada perkembangan. Mesti ada kemajuan. Anak-anak membesar, hidup semakin mencabar. Apa yang Mett sebagai seorang suami dan bapa lakukan adalah untuk kebaikan dan kesejahteraan hidup kami. And as for me, to kill this loneliness perhaps saya perlu lebih gigih tumpukan pada keperluan dan pendidikan anak-anak. Buat kerja mak-mak lah hoii. Clingy sangat pada suami apehal? Kahkah. Rindu hoi. Rindu! Tetapi tidak mengapalah. Moga cabaran ini datang sebentar cuma, dan nanti akan datang waktu senang bila kita dapat luangkan masa bersama sepuas-puasnya.


Maybe go on a holiday trip? Kau suka holidays, kan HJ? Dah jangan buat muka cencorot tu. Pergi lipat kain cepat!

Tuesday, April 24, 2018

Ikut Suami Pergi Audit

Sejak-sejak dah jadi SAHM ni, banyak pula kerja outstation husband. Dulu dia kerja office, based di KL/Selangor sahaja. Sekarang ni kerja freelance, makanya ke mana client memanggil, di situlah dia pergi demi mencari sesuap nasi. Dalam sebulan tu adalah 2-3 kali outstation. And most of the time, saya akan tag along bersama Mikhayla. Myiesha dan Tihani akan tinggal dengan in-laws pada hari sekolah. Kalau weekends pula, they will stay with my parents. Selalu juga ajak ikut, tapi dorang lebih suka tinggal. Seronok agaknya lepak rumah grandparents pada hari cuti, kan. Tak ada Mummy membebel. Tak ada Mummy suruh buat homework. Tak ada Mummy suruh baca buku.


Mummy pun best juga sebenarnya. It is like a time-off from my obligated responsibilities. Selagi ada anak-anak, macam asyik kena buat muka garang. Lama-lama Mummy pun cepat tua. HAHAHA. Kalau tak ada dorang ni, boleh Mummy buat mengada-ngada dengan Abi.


Akan tetapi, bila ikut husband outstation bukannya dapat spend time dengan husband pun. Dah tentu dari pagi ke petang dia bekerja. Maka Mummy akan bawa Mikhayla berjalan-jalan. Kalau dulu yang tahu Mid Valley Megamall je, sekarang dah kenal Megamall Prai, Berjaya Megamall Kuantan, Queensbay Mall Penang, AEON Seri Manjung dan Mesra Mall Kerteh. Dah boleh buat malls review ni. Hihi. Most of the time, kami jalan-jalan je. Pusing-pusing. Masuk dari satu kedai ke satu kedai. Yang paling best Mikhayla lah kalau dapat masuk indoor playground. Main sampai penat. Then bila dia tidur dalam pram, Mummy's turn pula masuk bookstore ke. Kaison ke. Heavennnn.


But all in all, tujuan saya tag along apabila suami outstation bukanlah kerana nak berjalan-jalan atau melepaskan tanggungjawab daripada anak-anak, but first of all, ia adalah di atas tip dan nasihat mak mertua tersayang. Wah apa nasihat ibu mertua yang priceless sangat tu? Beliau menasihati saya untuk tag along walau ke mana sahaja suami pergi. Tak kisahlah annual dinner ke, family day ke, outstation ke. Walau ke mana saya dia pergi yang membolehkan saya ikut sama, ikut. Ini adalah kerana mak mertua saya sangat percaya bahawa kehadiran seorang isteri itu sangat penting dalam hidup seorang lelaki. Ia dapat mengelakkan rasa kosong dan lonely driving all the way ke destinasi, lepas tu check in sorang-sorang pulak.


Well, as for me pula, the reason I tag along is because I want to take care of him. Kalau di rumah, saya siapkan makan pakai dia, apabila dia ke outstation saya tetap nak jaga makan pakai dia. I want to keep him company seperti yang dicadangkan oleh mak mertua, I want to help him with his clothes, unpacking and packing in the hotel, and suggest places to eat after every working day. Dengan ini, suami tidak perlu risau kalau cari tak jumpa barang dalam beg, atau nak makan kat mana di tempat yang tak familiar. Dia cuma perlu pergi kerja pada waktu pagi dalam keadaan kenyang lepas breakfast dengan saya, dan pulang dengan tak perlu fikir apa-apa sebab semuanya dah siap tinggal mandi, solat dan pergi dinner di tempat yang saya dah Google. Senang, kan? Pada waktu siang ketika dia bekerja pun saya bukannya kacau dia. Saya akan berjalan sendiri dengan Mikhayla dan nanti bila dia dah habis kerja dia akan WhatsApp tanya saya kat mana and we'll meet up. As simple as that.


But most of all, simple trips like this adakalanya berperanan menjadi sebuah breakaway yang pendek buat kami parents yang masih memiliki anak-anak kecil. Rutin harian di rumah dengan tanggungjawab demi tanggungjawab yang perlu digalas kadang-kadang membuatkan kami rasa penat dan tension. And surprisingly, bila kami ke tempat lain begini, anak-anak turut rasa refresh and regenerate having to spend a night or two di rumah tok nenek. Terlepaslah sikit daripada bebelan dan kegarangan Mummy, ye tak? Hehe. Kasi chance lah. Nanti Mummy balik, Mummy rebus korang!


Kepada individu / syarikat yang sedang mencari external auditor, bolehlah contact Mett seperti yang tertera di bawah. 


Thank you!


Name card photo and design credit to Projek Housewife

Thursday, March 15, 2018

Percaya Pada Rezeki Allah

Bila saya dah tak bekerja, ramai je kawan-kawan yang datang bertanya. Tanya macam mana jadi SAHM, best ke? Tapi ramai yang bertanya tang duit. Tang gaji yang dah tak ada. Tang commitment, macam mana pula. Iyalah, saya bukannya jadi SAHM ketika Mett sudah jadi jutawan HAHA. Hidup kami masih sama. Masih duduk di rumah yang sama. Masih pakai kereta yang sama. Tambahan pula, bilangan anak yang sedang meningkat (tengah pregnant-kan Mikhayla yang masa tu saya sendiri belum tahu saya sedang pregnant!). Kalau nak ditanya tentang takut, memang takut. Kalau nak ditanya tentang menggelupur, memang menggelupur. Tetapi memandangkan masa tu saya memang dah tak ada hati sangat pada kerja (refer previous post), saya memang redha habis. Sudah bertahun saya sujud merayu pada Allah untuk bebaskan daripada alam pekerjaan yang sangat sakit itu. But the funny thing is, saya minta untuk tak nak bekerja, tapi saya lupa nak minta waktu saya dah tak kerja tu kalau boleh nak dah jadi millionaire!


HAHAHA.


Yeah, so there we were. Hari pertama duduk rumah memang rasa happy habis. Macam tak percaya pun ada. Rasa macam masih ada keperluan untuk angkat phone dan dail nombor office. Dan beri alasan entah apa lagi tak nak masuk kerja. As for Mett, he is a man with less words. Beliau jarang sangat beri reaksi atau beremosi. Susah nak baca hati dan fikiran dia. But as a wife, saya dapat rasa beliau pun agak cuak juga. Tapi kami teruskan hidup. Saya ada minta kerja lepas tu. Dapat. Tapi time nak pergi medical checkup, kantoi. Dah TER-pregnant. Saya anggap itu rezeki Allah pada saya. Jalan dan laluan yang telah ditetapkan olehNya. Kalau tak pregnant, dah tentu saya kerja balik, dan entah macam mana dengan trauma dan fobia saya yang masih tak terhabis pada waktu itu. So I stayed at home. Masa tu bersyukur sangat-sangat. Takut tentang gaji dan commitments tu memang ada. Tapi oleh kerana rasa nak berhenti kerja itu terlalu membuak-buak, ia semacam memberikan saya sedikit ketenangan.


Saya rasa mesti ramai kat sini yang pernah baca cerita kat Facebook. Alah macam-macam cerita. Cerita suami isteri kerja. Then entah macam mana anak sakit (contohnya). Then isteri terpaksa berhenti kerja jaga anak. Tetapi gaji suami yang RM 1,000 tu cukup pula untuk menampung kehidupan mereka sekeluarga. Ada ketikanya macam berlebih pula. Pernah baca, kan?


Ya, saya pun pernah baca. Saya baca dan saya suka simpan cerita begitu. Dalam rasa percaya pada cerita tentang keberkatan rezeki, adakalanya terdetik juga rasa takut. Yelah, takut kau! Dan sudah jadi kebiasaan, kita tidak akan percaya sesuatu cerita itu 100% sampailah kita sendiri mengalaminya. The same thing happened to me. Saya pun rasa susah nak percaya. Yelah, logically kalau gaji 2 orang dua ribu contohnya, then seorang tak kerja jadi seribu. Mana nak cekau lagi seribu tu? Siapa nak bayar commitment lagi separuh tu? Rezeki turun dari langit ke? Atau boleh petik daun kat pokok?


Okay this is the true story of mine.


Rezeki tu memang cukup. Seriously. Di mana datang kecukupan itu? Daripada keberkatan. To be honest, masa saya bekerja pun saya tak dapat save duit banyak. Sebab commitments pun banyak. Ada rumah. Ada kereta. Ada bills. Ada babysitter. Ada mak ayah. Ada daily expenses. Ada groceries. Ada minyak dan tol. Ada entertainment. And the list is endless. Kami bahagi dua. You bayar ni, I bayar tu. Okay. Then bila saya dah tak bekerja, semua expenses jatuh ke bahu Mett. Everything. Memang scary. Kami try settle yang penting dulu. Yang boleh tunggu, tunggu. Bab makan, entertainment, bills semua kena catu. Makan pakai apa ada. Tak ada dah shopping baju. Tak ada dah makan sedap. Tak ada dah keluar jalan-jalan. Kadang-kadang tengok advertisement KFC kat TV pun boleh rasa nak nangis. Dahlah pregnant time tu, kan? Haha emosi sungguh. Kesian mak buyong nak makan KFC tak dapat.


Tapi.


Tapi sekejap je! Serious sekejap. Tanpa kami sedar, entah macam mana, hidup kami tak adalah teruk sangat pun. Kalau nak dikira atas kertas, memang tak dapat cari dari mana datang kecukupan itu. Dengan Mett seorang kerja, dengan expenses yang tetap sama, kalau tak makin tinggi. But really, cukup. Dan memang tiap kali solat pun saya tak ada doa nak mewah. Saya doa nak cukup. Minta Allah kasi kecukupan. Then kami suami isteri amalkan surah Al-Insyirah. Tiap kali solat baca surah tu. Lepas solat baca surah tu. Zikir pun surah tu. Sampai jadi amalan harian. Yasin memang tak lepas every morning since saya kerja lagi. Memang dulu tiap pagi baca Yasin dalam train nangis-nangis. Saya ingat lagi. Tak lama kemudian hidup kami rasa bernafas balik. And to be honest, rasa sama je macam masa kerja dulu. Tak ada yang kurang pun. Expenses masih kena catu. Tak adalah Tony Romas every week ke apa, tapi rasa okay dan happy. Very, very happy. Dan bila fikir-fikir balik, keberkatan itu pun mungkin datangnya daripada rasa senang hati saya. Dulu masa kerja kan I was so unhappy. Sampai depression. Mungkin rezeki tak berkat. Tapi bila saya dah tak kerja, walaupun Mett kerja seorang, we survived. Bohonglah kalau nak kata 100% sama, memang tetap ada kena cut cost sana sini, but not so bad.


So begitulah kehidupan kami. Sampai saya lahirkan Mikhayla. Kalau nak dikira-kira, baru fourth quarter of last year Mett dapat kerja-kerja freelance sikit. Dapat job mengajar. Buat training. Alhamdulillah cukuplah buat tambah-tambah. Tidaklah mewah, tapi cukup. Kalau nak cerita tentang keberkatan dan rezeki Allah, tak adalah nak kata rezeki tu datang sekelepuk. Semuanya datang dengan usaha dan tawakal juga. Baru datangnya rezeki. Same goes pada konsep anak itu rezeki. Some people rasa macam alah beranak jelah ramai-ramai. Setahun satu pun tak apa. Anak kan rezeki. Silap tu. Memang anak itu membawa rezeki, tapi rezeki itu datang dengan usaha dan tawakal juga. Kalau tiap tahun beranak tapi bapaknya duduk rumah makan angin, macam mana rezeki nak masuk, kan.


I would say that lepas 2 tahun lebih baru kami mula bertatih kembali. Baru nak dapat rhythm seorang bekerja seorang SAHM. Kalau nak merasa berhenti kerja terus hidup senang, memang tak adalah. Dunia ni kan tempat ujian, mana adanya hidup senang. Semua kena uji. Semua kena duga. Tak berhenti-henti. But I am glad Mett memang seorang lelaki yang kuat. Lelaki yang bertanggungjawab. Dia jenis tekad. Kalau dia nak buat sesuatu, memang dia akan buat sampai jadi. No matter what. Alhamdulillah. Dan Alhamdulillah menjadi. Perkahwinan kami baru nak masuk tahun ke-9 tahun ni (next week to be exact! Yeayy!) dan masih panjang lagi perjalanan kami. Saya harap dengan melangkahnya kami ke tahun yang seterusnya moga Allah memberkati kehidupan kami, murahkan rezeki kami dan lindungi kami sekeluarga.


Pada kawan-kawan yang bertanya tu, pada yang nak sangat berhenti kerja tapi masih takut tu, my advice is: Jangan takut. First sekali tanya diri sendiri apa niat nak berhenti kerja. Kalau pasal nak jaga anak dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya, teruskanlah. Please proceed. Sebab jaga anak ni satu tugas yang mulia. Sangat-sangat mulia. Jaga anak, jaga suami, jaga rumahtangga. Semua ni tugas mulia. Tak ada istilah belajar tinggi-tinggi tapi terperuk di celah dapur. Duduk rumah pun tugas mulia, bukan engineer, lawyer atau doctor saja. Mendidik dan melahirkan generasi akan datang yang cemerlang kan mulia. Allah suka, Nabi pun sayang. Kalau tak percaya, nanti dah jadi SAHM, cuba tanya suami, happy tak dia bila isteri dah jadi SAHM. Dulu kena iron baju sendiri. Kena tolong isteri jemur kain. Rumah macam tongkang pecah. Anak-anak berlari sana sini macam apa. Kain baju tak berlipat lagi lah tak payah cerita, entah berapa bulan duduk menggunung dalam bakul tu. Tapi bila semua kerja rumah siap, suami ada satu perasaan tenang bila balik rumah. Serious. Rasa tenang, rasa damai. Barulah Rumahku Syurgaku. Bukan Rumahku Tongkang Pecahku. HAHA. Jangan difikirkan sangatlah tentang orang kutuk-kutuk housewife ni comotlah, bau bawang lah, pakai baju kelawar lah. Semua itu bergantung pada diri sendiri. Kalau pakai baju sexy, sexy lah jadinya. Kalau pakai perfume, wangilah jadinya. Siapa suruh pakai baju kelawar bau bawang hoii!


InshaaAllah, Allah akan selalu bersama kita. Percayalah pada rezekiNya. Percaya pada keberkatanNya. Jangan takut. Selagi kita ada rasa takut, selagi itulah kita sebenarnya masih percaya dan yakin pada gaji kita sendiri berbanding percaya kepadaNya. Sebab tu kalau kita jumpa orang-orang yang hebat, dorang tak pernah takut tak ada duit. Kalau ada orang minta derma, dorang kasi duit paling besar dalam purse. Duit RM 50. Bukan duit RM 1 macam kita. Kita ni derma duit RM 1 sebab kita fikir duit RM 50 tu nak beli pampers anak, nak beli susu. Logically, kalau kita derma RM 50 tu kita nak beli pampers susu pakai duit apa pulak kan? Tapi salah sebenarnya. Kekuasaan dan kasih sayang Allah itu menjangkaui logik kita tu. Derma je RM 50 tu. Nanti kejap lagi adalah Allah gantikan balik. Masih tak percaya? Maksudnya masih percaya pada duit sendiri lah tu. Kena muhasabah banyak lagi ni sis. Hahaha.


Okaylah, panjang sangat dah cerita. So itulah sedikit sebanyak cerita yang dapat saya kongsikan. InshaaAllah ada rezeki nanti kita cerita lagi. 'Til then, jangan lama-lama fikir pasal nak jadi SAHM tu. Anak makin membesar, makin perlukan kita. Jangan buang masa lagi. Buatlah keputusan bijaksana anda sekarang.

Tuesday, April 19, 2016

Jaga Diri. Jaga Penampilan

A couple of years ago sewaktu saya sedang down with depression dan stress dengan kerja, saya memang langsung tidak menjaga penampilan saya. Macam mana hendak jaga penampilan, sedangkan diri sendiri pun tidak terjaga physically and emotionally? Pada waktu itu, hendak bercantik-cantik pun tidak ada mood. Yelah every morning dragging my legs to work, saya sarung apa sahaja yang terlintas di mata. Tudung bawal pun jadi. Long sleeves t-shirt pun jadi. Yang paling tidak perlu digosok, kalau boleh. Kalau iron baju silap-silap boleh terbakar baju. Bukan sebab iron panas sangat. Sebab hati panas sangat. HAHA.


Now that I am happy, guess it is time for me to melawa sikit. Ala bukannya banyak, sedikit sahaja. Namun apa yang penting, masih di dalam limitasi agama, InshaaAllah. Kalau ada yang nampak saya sudah agak hilang pertimbangan, sila tegur ya. Terima kasih.


So why am I taking this step?


First of all, to celebrate my freedom being a SAHM. Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah for giving me this after so many years. With me being a full-time housewife, inshaaAllah akan ada masa sedikit untuk melawa. Kalau dahulu timetable saya packed dengan kerja, household chores, suami dan anak-anak, kini rutin kerja itu telah tiada. I am still very busy with freelance jobs though, but they give me flexibility. Pokok pangkalnya, diri sendiri, pandai urus masa atau tidak? Kalau tidak pandai urus masa, jadi housewife pun boleh berlingkar je di rumah sehari suntuk tanpa membuat apa-apa. As a result, semua kerja terbelengkalai. Hati, mata dan jiwa pun sakit. Same thing. Back to square one. 


So with this bit of flexibility, I took a bit of time to check out Husna Hadzarami's Pari-Pari Style Shawl Tutorial on YouTube. Nampak mudah, dan yang paling penting, CANTIK! Ok Husna pakai memang cantiklah, because she has a bit of chin. Saya ni muka bulat habis. Dari dahi sampai dagu semuanya bulat. Nasib baik badan tak bulat. HAHA! Kalau perasan, my face shape banyak ikut my mom. Dia pun kurus, tetapi muka bulat. Syukur Myiesha and Tihani ada chin sikit so inshaaAllah nanti dah besar senang hendak gayakan apa jua jenis gaya tudung.


HAHAHA what's with the elaboration, HJ? Cerita pasal dagu pun perlu satu perenggan ke?!


Husna Hadzarami's Pari-Pari Style Shawl Tutorial on Youtube

Ok berbalik kepada shawl tutorial, selepas tengok saya pun excited habislah hendak try. Try and error, bak kata omputeh. Mula-mula pakai memang tidak menjadi, siap ketawakan diri sendiri bertalu-talu. Macam heh perasanlah kau nak pakai tudung berkuak-kuak begini! HAHAHA. Tetapi entah macam mana hati saya kuat sangat hendak teruskan dengan gaya ini. So I tried more frequently setiap kali keluar berjalan dan Alhamdulillah finally I got my confidence! Yeayy!


Poyo sangat siap post di Instagram and Facebook and glad to have such supporting friends around me. Semua suka dan support. Maaflah saya memang terlambat sikit bab-bab berfesyen ini. Orang pakai tudung macam ni sudah bertahun-tahun kot, kan? But never mind lah. It's better late than never, kan? 


HJ excited publishing her first photo berpari-pari.
Tak padan dengan muka bulat tu! Heheh.


Another reason I'm changing my style is because of my age. July nanti sudah hendak masuk 32 youu! Kalau dahulu orang bilang, alah HJ you ok je awet muda, but now guess I need to start to seriously look after myself. I am going to be 32 very soon, dengan anak dua, dan suami yang sedang menjaga penampilan pula. Orang bilang, berkahwin sebaya ni one of the disadvantage is that lelaki ni akan selalu nampak muda, dan kita perempuan yang beranak pinak ni yang akan nampak tua dahulu. Jadi haruslah saya tidak mahu kalah mati! Cewah kemain kau hahaha. Cuma hendak nampak sedikit cantik apabila keluar bersama suami. Orang selalu bilang, nanti suami tengok orang lainlah, apa lah. Kalau tidak mahu suami tengok orang lain, haruslah kita menjaga penampilan kita terlebih dahulu, betul tak? And another thing orang selalu bilang, housewives ni selekeh. Sebab tidak berduit, kan. Pakai baju 10 tahun lepas lah, bau bawang lah. Tak baik okayyy! HJ marah ni! HJ nak jadi presiden kelab SAHM lah lepas ni. HAHAHA.


But the main reason I'm changing here is because I simply want a new me. After everything that has happened, saya mahu tutup buku lama dan buka buku baru. If you read my previous posts, I actually poured out on how I miss my previous self (sebelum depression itu) - HJ yang selalu cantik, selalu confident, selalu positive, selalu tersenyum, selalu share perkara-perkara yang indah dan memberi inspirasi di dalam blognya. Yes, I want to be that HJ again, and I think I am progressing splendidly. Kamu rasa tak? Hehe.


Sesungguhnya di sebalik setiap kesusahan, setiap kesukaran, setiap ujian dan setiap dugaan itu, ada hikmah tersendiri yang terselit di sebaliknya. Kita takkan pernah tahu bila Allah will say Yes to our prayers. Bila Allah akan bilang tunggu dulu. Bila Allah akan bilang not yet. Dan bila Allah akan bilang no. Tetapi selagi ada kudrat, selagi ada usaha, dan selagi ada harapan, berdoalah. Kerana Allah itu maha mendengar. No one knows betapa kuatnya saya mendakap tafsir Al-Quran setiap pagi on the way to work. No one knows berapa juta kali surah Al-Insyirah bermain-main di mulut saya. No one knows betapa lamanya setiap sujud dan berapa koyannya air mata yang ditumpahkan demi untuk merasa sedikit apa yang dirasai pada hari ini. It was years of patience. Sedih sangat kalau diingat balik, and I never want to go through that again. Ever.


Alhamdulillah for today. Dan saya berharap tempat saya akan terus di sini. Sebagai HJ yang baru. Yang cantik. Sentiasa gembira. Dan sentiasa positive. Doakan ye. Aamiin aamiin ya rabbal alamin!


Thursday, April 14, 2016

Apa Cerita, HJ?

Apa cerita, HJ? Yeah guess itu soalan pertama yang saya terima lewat ini. Asal jumpa saja, orang mesti tanya - Apa cerita, HJ? HJ buat apa sekarang? Yelah saya sekarang kan dah low-profile. Dah tak blogging. Kalau dahulu setiap inci hidup saya semua orang tahu, sekarang harap pada Facebook, Instagram dan Twitter sajalah. Tidak ada lagi bebel panjang-panjang.


Rindu takkkk?


Saya rindewwwww! HAHAHAHAHA!


So apa cerita saya sekarang? After 7 years of marriage, akhirnya Allah telah memakbulkan doa saya yang paling-paling-PALING besar. Guess semua orang pun tahu apa yang saya mahukan sangat dalam hidup ini, kan? Yes, I am now a proud stay-at-home-mom (SAHM). Perasaan? Haruslah sangat gembira. Sangat bersyukur. Sangat happy. Sangat ceria. Sangat bersemangat. Dan sangat segala-galanya lah! Setiap pagi bila tengok mentari terbit di ufuk timur, dan kereta bersimpang siur meng-congested-kan highway, rasa seronok sangat tidak perlu lagi call office untuk beritahu boss yang saya tidak dapat ke office hari ini kerana saya tidak sihat / anak tidak sihat / emergency kena balik kampung / kereta rosak / nenek kahwin lagi. HAHAHA. Heaven woo. I can stay home without a reason. Tidak ada sesiapa marah. Tidak ada sesiapa tanya. Tidak ada sesiapa persoalkan. It is not a sin. It is not an offence. It is not anymore a thing that I cannot do.


So macam mana boleh ended up jadi SAHM ni? Tiba-tiba ada business juta-juta ke? Haha no lah I am still the same person living the same lifestyle. Ceritanya panjang sebenarnya, tetapi cukuplah kalau saya katakan yang Allah sudah memakbulkan doa saya. Alhamdulillah. And how's life as a SAHM so far? It's splendid, I would say. Sangat perfect. Lebih daripada apa yang saya bayangkan. My life is simpler now. Dan yang paling suka, hidup saya kini hanya perlunya submit kepada Allah, husband dan anak-anak sahaja. Tidak perlu lagi fikir tentang perlunya submit kepada bos, apatah lagi dengan demand kerja dan karenah yang bukan-bukan.


So apa seronoknya jadi SAHM ni? Ok this is my view as a new SAHM for 6 months ye. Masih dalam fasa kejakunan, maka sila jangan kecam saya. HAHA.


Having Control of Everything

Perempuan memang suka sangat having control of everything, kan? And being a SAHM gives me full control of everything. Kalau dahulu masa kerja full-time, my time at home is only limited to night time and weekends. Asal hendak buat apapun mesti kena tunggu malam or weekends. Dan malam atau weekends pun bukannya semua ada. Kalau ada plan lain, terpaksalah tunggu malam lain atau weekend lain untuk membereskannya. So basically dahulu hendak masak, cuci kain, jemur kain, lipat kain, iron baju, kemas rumah, kemas dapur, spring cleaning, lap kipas, cuci kasut sekolah Myiesha semuanya kena tunggu dua masa itu. Dan either saya boleh cope dengan household chores pada dua waktu itu atau di-postponed ke waktu lain, in which saya sangat tidak suka sebab postponing means kerja akan jadi double, dan bila sudah jadi double akan jadi malas, dan bila sudah jadi malas maka akhirnya tidak akan terbuat. Ha see the impact? HAHA.


So sekarang ini bila sudah full-time di rumah, I have the flexibility to do whatever I want under my control. Contohnya macam semalam saya rajin gila all out buat kerja rumah - cuci kain, jemur kain, lipat kain, iron baju untuk seminggu, tukar cadar, masak, vacuum, mop segala. So today saya boleh bersenang lenang menghadap PC update blog. Nampak tak? Heaven tak? HAHA. Cuma mungkin tinggal lipat kain lagi beberapa helai yang dijemur pagi tadi and masak simple-simple untuk Mett balik nanti. Alah Mett pun bukannya dinner sangat, dia kan tengah diet untuk maintain-kan badan untuk fit ke dalam t-shirt size M? Hehe. Best kan?


Another thing, saya dulu selalulah menangis di office petang-petang kalau kusangkakan panas hingga ke malam, rupanya hujan di petang hari. I just hate jemur kain dalam rumah sebab bau kepam, so selalunya jemur di balcony. Memang matahari terik kat balcony tu. Bila angkat kain harus baju rangup macam keropok alahai puasnya hati! But sometimes bila sudah petang sangat baru hendak hujan ribut petir, memang sedih sangatlah sebab confirm baju dah kering, tapi lepas tu basah balik kena tempias hujan. So sangat rasa ralat di situ. But with me being a SAHM now, saya dapat angkat kain bila-bila masa saja yang saya suka! Auw sangat suka ok? So tidak ada wastage of kain baju, air dan elektrik untuk cuci balik semula, dan air mata berharga. 


Paling best, I am free to wash Myiesha's school shoes no matter what day it is, regardless it is a Tuesday or a Wednesday. Asal nampak hitam je cuci. No need to wait for the weekend. Lepas tu jemur tengah panas. Ahh indah! Nora kasi 5 bintang!


Besides kain baju, I also have control on what my girls eat and do daily. Kalau dahulu masa kerja, asal balik kerja saja penat. Bila tengok Mett relax berbaring menghadap Facebook, saya pun rasa macam hendak do the same. Yelah sama-sama kerja, sama-sama balik penat, maka sama-sama juga hendak berehat! Ended, masak ke mana, kain baju ke mana, anak-anak ke mana. Kalau balik semangat hendak buat semua itu, ok lagi. Kalau ada hari balik moody? Kesian semuanya terabai dan terbengkalai.


Now that I am a SAHM, I can do everything in the day. Means household chores saya boleh buat pada waktu siang. When night comes, I can dedicate my time for my loved ones. Boleh berbual dengan Mett. Boleh duduk ajar Myiesha membaca. Boleh lipat-lipat kain manja-manja sambil tengok TV. Entah-entah kain hendak dilipat pun tidak ada sebab semuanya sudah dilipat pada waktu siang! HAHA gila rajin! Tak perlu lagi Mett pergi dapur senduk makanan sendiri for dinner, or iron baju sendiri hendak pergi kerja. Semuanya tersiap, semuanya terhidang dan semuanya tersedia. Macam weekend baru ni apabila Mett nampak saya jemur kain dia offer hendak tolong because all these years jemur kain is his job. Then saya bilang, takpe takpe sayang duduk relax ok? Biar I buat semua. Wahh tiba-tiba rasa macam isteri mithali pulak. But of course, he deserves a day rest after a week of hard work, and I also deserve to feel like an isteri mithali with what I have today!


Finally, I have control on my girls when they are unwell. Saya boleh stay up all night tanpa rasa risau besok mengantuk kat office or what to tell my boss kalau demam dorang tidak surut-surut. Another EL? Or fake an MC? Sejujurnya saya penat sangat making up excuses everytime I cannot turn up for work because of my girls. In 2014 itself, Tihani was admitted to the hospital for more than 5 times for all kinds of lung infection lah, viral fever lah, rotavirus lah whatsoever. And you can imagine how annoyed my boss can be kalau sekali EL pun sudah 4 days. But what can I do? Ask my MIL to stay in the hospital to care for her? Memanglah she is always all willing to help, but be considerate lah kan. She has been taking care of the girls for years, takkan masa sakit pun nak minta dia jagakan. Dilema seorang ibu sungguh.


Now that I am a SAHM, not working means I don't have that yearly company insurance of RM 80k for Tihani anymore. Dulu senang je tunjuk gold card terus masuk hospital mana suka, bilik mana suka. But although I don't have that privilege anymore, Tihani dikurniakan kesihatan yang jauh lebih baik kini, Alhamdulillah. Daripada more than 5 times admitted per year, sekarang it has been more than 6 months, pergi clinic pun baru sekali. Itupun pasal batuk selsema biasa. Allahu Akbar! Orang bilang, apa-apapun mak sendiri jaga lebih baik kan. Anak tidak mahu apa-apa kecuali sentuhan dan kasih sayang seorang ibu, lebih-lebih lagi apabila dia sakit.


Sesungguhnya apabila Allah mengambil sesuatu daripada kita, Dia gantikan dengan sesuatu yang jauh lebih baik. Mashaa Allah.


Lebih Tenang, No Need to Submit to Crazy Bosses!

To those who have been following my blog for years, pasti akan tahu betapa terseksanya saya menghadap bos gila anak dara tua for two and a half years. It was really hell! Menghadap bos gila itu sudah cukup hell, dan betapa dia buat saya jadi 'retarded' pun adalah sangat hell. Looking back, I really did not deserve any of that. Tetapi tidak mengapalah, semuanya telah berlalu dan tinggallah ia menjadi pengalaman berharga dalam hidup. Saya pun sudah maafkan dia. Kalau dia hendak datang peluk saya dan berdamai pun saya terima dengan tangan yang terbuka.


Tutup buku lama, buka buku baru.


And now that I am home, saya tumpukan hidup pada perkara yang lebih penting. Such as amalan-amalan saya padaNya. Pada bagaimana saya dapat berkhidmat dengan lebih berkualiti pada suami saya. Dan bagaimana saya dapat mendidik anak-anak saya dengan lebih baik. I spend my time with more meaningful things nowadays, rather than fikir hal kerja, atau bos atau colleagues yang annoying. Like now, Myiesha is preparing herself for exam Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI) next month, so I am helping her out with her revisions. Dengan Tihani pun we have started with simple activities and exercises to prepare herself for school next year. And oh, the best thing when I started becoming a SAHM last year, the first two days itself saya sudah dapat potty train Tihani. Rasa seperti satu achievement sangatlah. Kalau tidak, before this asal balik kerja sahaja, moody. Asal balik kerja sahaja, penat. Asal balik kerja sahaja, marah-marah. Everyday that passes can be said as meaningless. Kerja hanya untuk dapat gaji at the end of the month, untuk settle commitments. Tetapi hidup tak happy. Tak bermakna. Dan mungkin juga tak berkat.


Hey, Then How About $$$?

Ya, harus saya akui, masa mula-mula saya jadi SAHM kami memang takut. Takutkan $$$. Guess it's normal, kan? Kalau gaji combine RM 10,000, seorang jadi SAHM dah tinggal RM 5,000. Kalau gaji combine RM 5,000, seorang jadi SAHM tinggallah RM 2,500. Kalau gaji combine RM 1,000, seorang jadi SAHM, apa yang tinggal? Dengan rumah, dengan kereta, dengan insurance, dengan roadtax, dengan anak-anak sekolah, dengan groceries, dengan parents, dengan bills, dengan tol, dengan minyak, dengan parking, dengan leisure, dengan Tony Romas.. HAHAHA. And the list goes on and on and on memeningkan kepala sesiapa sahaja yang menghadapnya. But Alhamdulillah we managed to go through it all although it means we have to cut a lot of things and forego a lot of dreams. Cerita pasal duit ni pernahkah anda terdengar atau terbaca di mana-mana cerita pasal suami isteri bekerja, then entah macam mana anak sakit or for some other reasons the wife had to quit her job. Then entah macam mana pula hidup tetap cukup, malah bertambah pula. Mungkin tidak bertambah dari segi duit, tapi dari segi kesihatan, kebahagiaan atau keberkatan.


Pernah? Yes that is what exactly happening at the moment. Macam magic. It is something unexplainable. But it is happening. Kalau hendak dikira expenses, gaji sebesar gunung pun takkan cukup untuk menampungnya. But we are happier. Lebih tenang. Still juggling, but we are trying to manage dan tawakal lebih penuh terhadap Allah.


Namun dalam pada itu, in me being happy with my current SAHM career, I am also doing some freelance job during my past time. Saya tidaklah menganggap kerja freelance ini sebagai tambahan bagi apa yang hilang (kerja tetap), but it is more to self-satisfaction. Apabila kita ada ilmu, ada kebolehan, ada kepakaran, ada pengalaman, di dalam rumah sendiri pun Allah boleh kasi rezeki. Tidak semestinya in a full-time 9-to-5 job. So now I am currently a freelance business development consultant to a small company. Besides that, I also prepare wedding hantarans to those who love my simplicity. Setakat ni Alhamdulillah I have an income as a freelance consultant, dan order hantaran pun masuk every other month. Bolehlah buat duit pegang sikit-sikit. Belanja family makan, pay a few bills, kasi duit kat parents dan shopping sikit. HAHA. I always thought apabila sudah jobless I will be totally 'useless', like asal keluar kena harap orang belanja dan kalau hendak beli apa-apa pun kena harap orang belanja. But no, Alhamdulillah. Guess it all depends on our hard work and initiative kalau kita hendak terus respect diri sendiri dan jadi orang yang respectable. I am happy with my freelance job because it gives me time flexibility. I may need to attend meetings and presentations in and out of town from time to time, but my schedule is still under my control, in which I love. The most important thing, no more reasons for EL and MC, that's for sure!


So Do I Plan to be a SAHM Forever?

As at now I am so very happy with my current status. Happy dan bersyukur sangat-sangat tak terkira tak terkata tak terhabis lagi buat sujud syukur. Sometimes I do miss working, like rutin bangun pagi, mandi wangi-wangi, pakai baju cantik-cantik, make up, naik tren, pakai lanyard company kat leher. Hehe. Akan tetapi apabila fikirkan kebajikan suami dan anak-anak di rumah I don't think I am willing to forego this at this point of time. Kepuasan itu lebih kuat apabila dapat tengok rumah bersih kemas teratur. Myiesha dan Mett dapat pakai baju sekolah dan baju kerja yang saya iron licin-licin. Saya dapat siapkan dan sediakan keperluan semua orang dalam rumah they don't need to worry about anything at all. And the best thing, my girls can just come to me at any time of the day without me screaming at them. Semua orang dalam rumah selalu berada dalam mood yang baik dan happy. Apa yang saya lalui setiap hari adalah perkara-perkara yang paling menyenangkan dalam hidup saya. Dan yang paling saya perasan, saya pun sudah semakin kurang merungut tentang apa-apa lagi. Guess because there is nothing more to whine about.


Eh But How About This on Facebook? Macam Scary Je!



How to comment this one ya? I don't know why but I think I'm seeing nothing but whinings from 1 until 10! Hahaha! I don't know how long this lady has been a SAHM, dan hendak compare dengan saya yang masih beginner, masih kejakunan 6 months ini memang saya tidak layak untuk comment rasanya. But after all I have gone through, almost 7 years of working and 6 months of being a SAHM throughout my marriage, saya masih tidak dapat nampak sesuatu yang buruk about being a SAHM. Like number 1 and 2, kalau kita pandai cari duit no need to tengok kewangan suami. 


Number 3, 4 and 5, kalau pandai manage timing, manage anak-anak, mindset positive dan badan set pada mode energetic, inshaaAllah no problem. 


As for number 6 and 7, alah kalau jadi working mom pun bukannya husband dapat suka hati ambil cuti teman kita berjalan-jalan macam bujang. We are still tied to commitments. Same thing! 


As for number 8, kenapa kena cari tiang untuk berbual wahai cik kak oi? Social media kan ado? Facebook ada. Instagram ada. Twitter ada. WeChat ada. WhatsApp ada. Ni blog pun ada! Kalau boring lagi, pergi cari Allah. Berbual panjang-panjang dengan Allah. Jangan nak jadi orang tak bersyukur, HJ tak suka ok? Haha.


Number 9? Back to number 1. Cari duit. Kalau tak boleh, set your priorities, hendak handbag mahal atau family? Kalau tak boleh juga, bersyukur. Kalau tak boleh juga, sedar dirilah sikit! Hish!


Finally number 10, rutin orang kerja pun sama tiap hari. Keluar rumah tak nampak matahari, balik rumah tak nampak matahari. Hahaha. Pergi kerja pagi, balik kerja malam. Kantin di office pun setiap hari makanan yang sama sampai naik muak. Di rumah at least boleh choose hari ni nak bangun lambat ke, nak tidur extra ke, nak overnight ke, nak masak apa suka, nak jadi rajin hari ni malas hari besok ke. Tak ada siapa nak marah. HAHAHAHA. 



***


Oklah guess cukuplah repekan for today. The final part buat saya stress pula. Entah I just hate luahan-luahan perasaan yang tampak tidak bersyukur begini. If we choose to see things negatively, negative lah jadinya. If we choose to whine, to cry, to be sad, sampai bila-bilalah hidup akan begitu ditakuk lama. So leave those negative vibes, tarik nafas dalam-dalam and live your life positively ok? As usual kalau ada persoalan atau topic nak saya cover in my next entry, bilanglah ye. Tengah mood blogging ni, semoga berterusan. 'Til then, daa!


Tuesday, March 18, 2014

5 Years, dan Baru Sekarang HJ Bilang - PERGI KAHWIN SEKARANG!

Our 5th wedding anniversary is approaching, and we have been intensively discussing for the past few weeks. Nak pergi mana celebrate? Dalam Malaysia ke somewhere else? Berapa hari berapa malam? Nak bawa budak-budak ke tak?


Asal tanya nak bawa budak-budak ke tak, kalau saya bilang tak payah, nanti Mett bilang - KESIANN! Kalau nanti dia pula bilang tak payah, saya pula bilang - KESIAN TAU, TAK BAIKKK! Hahaha. So conclusionnya, hendak pergi mana, jauh atau dekat, senang atau leceh, memang akan kami bawa dua orang budak kecil itu.


Talking about our upcoming 5th wedding anniversary, to be honest, saya tidak percaya akan tiba ke tahap ini. After all the years of suai kenal, sesuaikan diri, ups and downs, rain and shine, bertikam lidah, bertepuk tampar, lidah tergigit berkali-kali sampai keluar ulser - saya tidak sangka akan sampai ke sini - to the 5th year of marriage. Yang mana, kalau orang tanya dah berapa lama kahwin, kalau kami jawab 5 years, orang mesti akan Wahhhhhhh! Even Mak pun. Hari tu keluar bawa Mak jalan-jalan, Mak tanya korang dah berapa tahun kahwin? Saya bilang, 5 tahun. Mak terus muka macam berseri-seri dan ucap Alhamdulillah! 5 years is actually a benchmark for many people. Orang bilang, the first fews years of marriage memang akan ada banyak dugaan. Bukan dugaan apalah sebenarnya, bagi saya lebih kepada sesuaikan diri. Dan menghadap realiti yang berkahwin ini bukan macam fairy tales yang endingnya akan '..And they live happily ever after!' Ya, saya juga begitu at first. Bila kahwin je rasa macam, eh kenapa kahwin macam tak best eh? Sebab itu tahun demi tahun kalau kamu baca blog saya ini, tidak habis-habis cerita pasal kahwin ini tak best. HAHA. I think everyone feels the same, sebab itu semua orang ada reaksi yang sama bila tiba ke tahun ke-5. Asal sebut 5 tahun, semua orang senyum. Semua orang raup muka. Semua orang bilang, Alhamdulillah. The first stage has passed. Lepas ini ujian lain pula ye. Jeng jeng jeng.


But really, cakap-cakap orang tua-tua ini memang banyak benarnya. For me myself pun, apabila tiba ke tahun ke-5 ini baru saya betul-betul rasa stable. Rasa macam betul-betul sudah kenal Mett. Tahu bila hendak bercakap tentang perkara serious. Tahu bila hendak crack jokes. Tahu bila hendak jadi gila, dan bila hendak jadi sensible. Tahu apa benda yang dia ambil berat, dan apa benda yang dia tidak kisah sangat. Tahu apa benda yang akan buat dia marah, dan apa benda yang dia boleh tolerate. Tahu bila hendak menjawab bila dia tegur, dan bila perlu diam menikus. Hehehe. Bagi saya memang lama sangat hendak belajar semua perkara ini. Dahulu saya ingat sebab saya bercinta bagai nak rak dengan Mett sampai 9 years, bila kahwin semuanya akan smooth sailing. Bullshit. Bila berkahwin, it is a different ball game altogether. Memang lain sangat. Memang tidak dapat compare lah jumpa dating beberapa jam cuma itu dengan duduk serumah, tidur sebantal, mandi se-bathtub. Macam, eh ini ke perangai dia? Eh ini ke kepercayaan dia? Eh ini ke pegangan dia? Eh dia sensitive pasal benda macam ni ke?


Tak pernah tahu pun, okeh? Uish, lain gilalah!


Hari bahagia. Majlis bertandang. 28 March 2009.


So bila dah tiba ke tahun ke-5 ini, saya rasa bahagia sangat. Bahagia dan happy sebab dah rasa stable. Bukan dengan Mett je yang dah stable, dengan family pun sama. Dengan in-laws. Bukan hendak kata sebelum ini tidak baik ke apa, but like I said, hendak cari keserasian itu. Yelah, mula-mula kahwin termalu-malu. Hendak cakap apa pun tidak tahu. Apa mak mertua suka pun tidak tahu. I can still remember the first few years masa mula-mula kahwin tu, setiap tahun punyalah baik hati menantu ini belikan birthday cake. Dan setiap kali beli mesti chocolate cake. Chocolate moist ke, chocolate mud ke, black forest ke. Bertahun juga tau! Then apabila sudah lebih mesra dengan Mak, sudah pandai berbual berjam-jam, sudah boleh cakap from heart to heart, barulah saya tahu rupanya Mak tak gemar chocolate cake. Too sweet, katanya. Mak suka fruit cake. Macam the Fruitilicious cake di Secret Recipe tu! Ya Allah, serious saya tak tahu. Kesian Mak! Hahaha. This is one of the examples lah. So lepas tu, memang every year belikan Mak Frutilicious cake lah. And in between juga, kalau on the way balik kerja lalu King's Confectionery, saya akan belikan Mak fruit tarts. Mak pun gila fruit tarts juga. Kalau orang lain masuk jari dalam kotak hendak curi satu, memang dia tepis-tepis habis!


Oh this reminds me of another example. Another one adalah kain. Mak suka kain ela. Mak memang tak pakai baju lain except baju kurung. Memang semua baju Mak adalah baju kurung. So bab-bab bawa Mak pergi Jakel tengok kain memang dia suka habislah. Mula-mula dahulu bila tahu Mak suka kain ela, menantu yang baik hati ini pun belikanlah kain. Pasal selalu sangat tengok Mak pakai baju background dark colors, saya pun excited belikan bright colors. Konon something different lah kan, asyik black je. So saya pun beli yang background cream lah, background white lah, lepas tu beli kain cotton lah. Apabila sudah lebih rapat dengan Mak, Mak pun hint bilang pakai white nampak gemuk. Dan bila pakai kain cotton rasa ketat dan panas. Then from there baru saya faham. After that bila beli kain, saya beli semua yang background hitam or brown. And kain lembut. Mak suka ya rabbi! And I also got to know Mak loves purple. So beli yang background purple or bunga purple, lagilah dia excited siap hebah kat sedara ni menantu aku belikan. Hahaha. Then I slowly learn that being sincere is not good enough. Getting something that someone likes is more meaningful.


Memang banyak yang dipelajari sepanjang 5 tahun ini. And at this point of time, saya rasa apa yang perlu sekarang adalah untuk maintain apa yang sudah sedia baik, dan tingkatkan skills untuk perkara yang sentiasa boleh ditingkatkan. Perkara yang sentiasa boleh ditingkatkan atau life-long learning boleh jadi belajar resepi baru setiap hari, tambah perkara untuk diajar kepada anak setiap hari, atau layanan terhadap suami - beli baju baru kat La Senza setiap hari? HAHA.


Bercerita tentang maintain apa yang sedia baik pula, I have come to realize that being married completes me as a woman. And having kids completes me further. Complete in the sense that apabila kita sebagai wanita ini sudah berkahwin, macam sudah tidak ada sebab lagi untuk buat benda tidak baik. Ruang, bisikan dan ajakan syaitan itu memang sentiasa ada, sentiasa kuat. Tetapi sebab itu tidak ada. Contohnya, time dating dahulu saya dah rasa macam hendak pakai tudung full-time. Saya teringin sangat hendak pakai tudung. Tetapi saya hold dahulu. Sebab dugaannya banyak. Yelah bila dating ini, mesti hendak keluar sama-sama. Hendak makan sama-sama. Hendak tengok movie. Hendak hold hands. Kalau couple tak hold hands macam tak sweet gitu, kan? Ini pandangan saya masa zaman remaja dahulu ye. Sila jangan ikut. BERDOSA OK? So saya fikir, macam tak kena pula nak pakai tudung, nak alim-alim, tapi still nak dating. Buat apa? Dosa pun dapat, pandangan orang lagi jangan cakaplah. Kalau jadi artis hot, confirm dah sebakul kena kutuk. Hahaha.


But now that I am married, sudah tidak ada sebab untuk semua itu. Tidak ada sebab untuk tidak tutup aurat full-time. Tidak ada sebab untuk hold hands dengan yang bukan halal. Sebab saya sudah berkahwin. Apa yang saya hendak - hold hands, berdating - semua saya sudah dapat dengan cara yang halal. So dah tak ada sebab lagi. Bila tak ada sebab, I think this is the time I take care of all this. Apabila sudah ada imam muda handsome halal full-time, kenapa perlu tidak bersolat? Apabila keluar berjalan boleh hold hands secara halal, kenapa tidak tutup aurat? Apabila setiap kerja yang kita buat, regardless bekerja di luar mencari rezeki, atau di rumah melayan suami dan menjaga anak-anak di rumah dapat pahala yang terlalu besar, kenapa perlu untuk pilih untuk tidak melakukannya? I have come to realize that life is actually too wonderful if you choose to look at it in a good way. Kita manusia ini terlalu tamak. Tengok orang kaya, kita pun hendak jadi kaya. Tengok orang senang, kita pun hendak jadi senang. Cuba tengok diri sendiri, apa yang tidak cukup. Kalau relationship dengan Allah itu cukup, nescaya Allah akan cukupkan segala yang lain pula. Betul tak?


Memang sebagai manusia biasa, selama ini saya pun sama begitu. Itu tak kena, ini tak kena. Itu tak puas hati, ini tak puas hati. Lama-lama saya tanya diri sendiri, apa yang saya hendak dalam hidup ini? Apa yang saya betul-betul hendak? Apa yang boleh membahagiakan saya, bukan sahaja di dunia tetapi juga di akhirat? Guess you know the answer yourself, kan? I am still too far from perfect, baru sahaja hendak berjinak-jinak sebenarnya. But I feel there is a need to share this here, sebab saya percaya ramai lagi di luar sana yang se-social dan se-openminded saya yang mahu berubah. Cuma tunggu masa dan tunggu peluang sahaja. Sama juga macam saya.


Sempena tibanya kami ke wedding anniversary yang ke-5 ini, dan juga sempena melangkahnya ke usia 3 series tahun ini, apa yang saya mahukan hanyalah istiqomah. To start is easy, bilang sahaja - I want to start now! Dan buat. Senang. Tetapi hendak meneruskannya, apatah lagi perkara baik, memang banyak cobaannya. Saya sendiri pun belum apa-apa ni pun sudah terkena ujian. But guess the 5 years of marriage telah mengajar saya banyak sangat tentang kesabaran. Tentang kekuatan. Tentang pengorbanan. Berkoyan-koyan air mata dah ditumpahkan. I learnt too many things the hard way. But it has made who I am now. Dan saya bersyukur, kerana selepas segala kesulitan, hari ini saya telah dapat merasa kebahagiaannya. Alhamdulillah.


Tidak ada apa yang saya harapkan pada saat ini kecuali kebahagiaan yang berterusan antara kami suami isteri dan anak-anak. Kebahagiaan hingga ke jannah. Semoga Allah sentiasa berada di sini untuk melindungi kami, memberkati setiap kerja keras kami, membalas setiap keikhlasan kami, dan menerima setiap amal kami. May Myiesha and Tihani always be lucky to have us as parents, may they always be happy, be blessed with excellent health dan membesar menjadi anak-anak yang solehah.




To those avid readers yang selama ini dimomok-momokkan oleh previous entries saya yang perkahwinan ini sesuatu yang scary, yang tak best, yang sangat-sangat berbeza dengan apa yang kamu lihat sewaktu berdating dahulu, in my opinion, that one still stands. Kerana pada hari kamu diijabkabulkan, everything is so new to you. Semua perkara adalah first time. And unless you are really seseorang yang tersangat-sangat sabar, you will still find it very difficult. Ini daripada pengalaman sayalah ye. Jangan quote ayat saya pulak. Hahaha. Tetapi jika kamu bersabar throughout those challenging times, insyaAllah pengakhirannya adalah sangat manis, macam apa yang sedang saya rasa ini. Saya sedang merasa kemanisannya. Tak ada duit, kena sabar. Tak puas hati, kena sabar. Kena tempelak pun, kena sabar. Sabar adalah kunci utamanya. Kalau tidak ada kesabaran, semuanya akan nampak buruk, akan rasa susah.


Kalau sekarang, after 5 years, kamu tanya saya, 'HJ, patutkah saya kahwin?' I will say, PERGI KAHWIN SEKARANG! Because being married completes you as a woman. Really. Perkahwinan itu bukan sahaja perkara yang paling membahagiakan, but it is also packed with lotsa pahala!


Tapi jangan lupa kuncinya, tau. Sabar. Boleh sabar tak? :)




Happy 5th anniversary, Sayang. So nak pergi celebrate mana tahun ni?

Saturday, October 06, 2012

Goodbye Previous Life

Salam Saturday everyone! How are you today? Moga semua blog readers sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah SWT.


As for us, we are just great, Alhamdulillah. I am great. So it Mett. So are the girls! Rindu sangatkah kamu pada Myiesha dan Tihani? Nah, take a dose of their photos first before I continue. Tatap lama-lama sampai hilang rindu, OK? :D


Photobucket


OK berhenti membuntangkan mata sekarang! HAHAHA!


Life

Life is as always. Busy as a bee. Working. Managing the household. Managing the kids. I think I am better now. Apabila di office, I give 100% focus to work. During lunch time and after work, I dedicate my time to pump milk. As soon as I reach home, my husband and daughters are my everything. I spend time with them, talk to them, play with them. I have a good time with them everyday despite all the tiredness at work. But I feel that I am more energetic now like this. Always full of spirit and happy. As usual, I give my all, and I believe Allah always returns back my all.


The key to this: Always be happy. Do the things you love to do - consistently (like me, eating good food and shop for clothes is my therapy!). And be a bit selfish sometimes. Saya pernah go through a phase in life whereby I sacrifice everything to see the people I love - happy. I thought the more I sacrifice, the better things will be. Saya ingatkan dengan mengorbankan kepentingan diri sendiri, kepentingan orang yang saya sayangi akan dipenuhi. Saya ingatkan dengan mengorbankan kegembiraan saya sendiri, orang yang saya sayangi akan gembira. I thought if I lose, people will gain.


But no, it was a lose-lose situation.


I have gone through this many times. Yang mana saya korbankan segala-galanya sampai saya tidak ada apa-apa lagi. I thought things will improve. But, no. Apabila saya korbankan segala-galanya sampai saya tidak apa-apa lagi, I will be very depressed. Saya akan jadi sangat sedih. Saya akan jadi sangat emotional. I will cry all the time. And as a result, suami dan anak-anak jadi mangsa. Asyik kena masam muka, asyik kena marah. In the end, bukan saya korbankan kegembiraan sendiri untuk melihat orang lain gembira, but I have caused everyone untuk tidak gembira! Haha!


So saya tukar strategi. I try to be a bit selfish. I keep some happiness for myself. I do things that make me happy. And I see that things change. Because only when I am happy I can make the people I love - happy. And this is what matters the most. Lose some, but gain more. This is what I learn. Things have to be balanced. Saya hanya manusia, saya bukannya malaikat. I have to take care of myself first before I can take care of people. When I am physically, mentally, and emotionally healthy then only I can take care of my family, play with my kids, and be happy.


Work

Mett just got promoted from Admin Assistant to HSE Executive of Syabas daerah Hulu Langat effective October 1st, 2012. And I also got confirmed in my new job effective on the same date. Alhamdulillah! Kami sama-sama happy dan bersyukur gila.


Work is great so far. I am lucky to be blessed with such good workplaces since my first job sampailah sekarang. No matter how bad it is, I always have good, happening colleagues. Tempat kerja sekarang, my immediate boss adalah sangat garang seperti Miranda from the film The Devil Wears Prada. Serious garang and horrifying! Kalau dia tanya soalan, jawapan depan mata pun boleh tidak nampak. Sampai berpeluh-peluh. Sampai menggigil satu badan. She is garang like that. But she is also the kindest person on earth. Kalau kita faham cara kerja dia, we would understand that whatever she does, semuanya adalah untuk kebaikan kerja kita, dan juga diri kita sendiri. Dia tidak pernah ada niat tidak baik sengaja hendak marah-marah kita di hadapan orang or what. Everything is because of work, and she is very professional. Kalau kita juga professional, banyak sangat yang kita dapat belajar daripadanya. If we are not, sudah tentu kita akan rasa dia sengaja hendak cari pasal dengan kita dan sengaja cari salah kita hendak kenakan kita. Ramai juga ex-staff yang rasa macam itu. But I believe it all depends on us. Kalau kita OK, kalau kita bersangka baik, sebenarnya tidak ada apa-apa pun.


Dalam 3 months ini ada juga saya pernah kena marah kaw-kaw. But Alhamdulillah, the 6 years in Customer Service line has prepared me for all this. Maki lah saya macam mana pun. Menjerit pekik lah pada saya macam mana pun. Marah lah saya sampai hendak keluar tahi telinga pun, I am immune. Not to say 100% immune lah, saya tetap akan rasa down dan emotional segala. But I can control. I can manage. Sesungguhnya plan Allah itu yang terbaik, kan? Semua jalan hidup kita, susah atau senang, semuanya diaturkan dengan sangat cantik sekali. ;)


Plans

To celebrate this good news, I have shopped for some clothes and a platform wedges sandal. Sudah lama tidak pakai kasut tinggi, woh! Last pakai was on the first trimester mengandungkan Myiesha, kot? After that hanya flats menjadi kawan baik sampai ke hari ini. Since Myiesha dan Tihani sudah semakin membesar, I think I want to start melawa-lawa once again. Dress up nicely. Wear make up. Wear platform wedges. Wear a handbag! Dengan confirm-nya saya di tempat kerja baru ini, saya rasa sudah agak secure juga untuk saya say goodbye to my old boring clothes and start ber-shopping-shopping once again. Mati lah if Mett reads this, HAHA!


Ahh I really need to melawa-lawa once again. Umur baru 28, anak baru dua, takkan hendak sudah hendak jadi makcik-makcik, kot? :D


I think I want to start to put a fullstop to my previous life. Segala penat lelah. Susah payah. Segala pengorbanan yang tidak habis-habis itu. Cukuplah 3 tahun setengah mengikat perut, bersengkang mata. I want to start to live life to the fullest. To reward myself. To give the best to my daughters. To be happy. And in the same time, to work harder for my family. Sebagaimana Mett sentiasa mencari jalan untuk menaiktaraf kehidupan kami dengan menyambung pelajarannya, I have to find my own way too. Life is still so long ahead, but I am glad hari ini kami telah melepasi fasa pertama dalam perkahwinan, which is the introduction part. Sesi suai kenal. Wah suai kenal pun sampai 3 tahun setengah kah, HJ? Yaaaaa! Kamu-kamu yang baru kahwin setahun jagung, kalau rasa married life is like so miserable, so tough, so unbearable, you are just in the introduction year, OK?


Hold on to it. Hold on tightly. Be strong. Be brave. And you will pass through. Hidup berumahtangga memang penuh dengan cabaran. Daripada cabaran dengan partner, duit, family, sampailah ke anak-anak. It is tough. But always remember, walau apapun yang kamu buat, ingatlah niat kamu berkahwin itu. Dan perkahwinan yang paling indah adalah jika kamu berkahwin kerana mengharapkan pahala dan keredhaan Allah. Saya pun sama, asal ada benda susah sedikit mesti rasa macam eh if I don't get married mesti I can do this and this and this. It is normal. Always remember, kita hanya manusia. But the most important thing is, how you overcome it. Learn from experience and your mistakes, dan insyaAllah semuanya akan OK.


Quoted from my Miranda boss, dia bilang if you see a sun, grab it and hold on to it firmly, until you see another sun. That is when you jump. But be careful, because the next sun might be a fake one.


I hope this happiness is not fake.

Tuesday, May 08, 2012

It is Time to Go Home

Dengan berakhirnya tempoh berpantang, tempoh bermastautin di rumah Maman pun tamatlah sudah. Pada hari minggu yang lepas, saya telah mengemaskan barang-barang untuk dibawa pulang. Mett sudah tolong cucikan rumah last Friday after work, so tinggal pindah masuk sahaja. Perasaan tersangatlah bercampur baur. Sedih mahu meninggalkan rumah Maman yang saya duduki sejak zaman remaja itu, tetapi happy juga hendak pulang ke rumah sendiri. Home sweet home. Rasa sedih itu kian bertambah apabila selesai mengemas barang dan cabut cadar semua, tengok bilik itu macam kosong sahaja.


No more Myiesha's stuffs.
No more Tihani's stuffs.
No more our stuffs.


Kembalilah kami ke kehidupan yang biasa seperti sediakala. I cried in the car. Rasanya sewaktu selesai majlis kahwin pun saya tidak rasa sesedih ini. Padahal itulah moment saya berpisah dengan keluarga buat selama-lamanya. Bukan berpisah apalah, cumanya tanggungjawab sudah bertukar. Oh, time itu sangat happy dan excited! Tidak sedih langsung pun. Sebab terlunas kegatalan hendak berlaki, kot? Kahkahkah!


The final day at Maman's home before departing, Daddy buat BBQ sedikit. Sengaja hendak melengahkan kami daripada pulang, actually. Saya tahu dalam rasa berat hati saya, berat lagi hati Daddy. Daddy sangat cintakan cucu-cucunya. Daddy bukan seorang lelaki yang banyak cakap. Sangat pendiam, to be exact. Tetapi cubalah tanya dia tentang cucu-cucunya. He can describe his feelings, satu persatu. Siap berbual dengan wajah berseri-seri. Maman selalu mencebik dalam senyuman, bilang dengan anak tidak ada pun sayang sampai macam itu sekali. But guess, ianya berlainan, kan. :)


So we had this small BBQ party just among us, bersama family neighbor sebelah rumah. Then habis itu, kami pun pulang. Sebaik sahaja masuk ke kawasan OUG, memang terasa kerinduannya. Rindu terhadap rumah yang ditinggalkan. Kami park kereta, naik lif bersama dengan barang-barang, and taraa..~ We are home!


On lampu dan tengok segenap rumah. Keadaannya sama seperti yang kami tinggalkan lebih sebulan yang lalu. Myiesha terus lari mendapatkan toys nya. Semua dikeluarkan. Satu pun tidak ada yang tinggal. Saya senyum sendiri. Ingatkan kita adults sahaja yang memiliki rasa rindu. Rupanya budak-budak pun tidak terkecuali. Cuma mereka tidak pandai menzahirkannya sahaja. Saya kemas sedikit for the night. Pasang cadar baru. Mandi. Tengok TV lepak di living room bersama seperti waktu dahulu. Semuanya sama. Kecuali kami kini sudah berempat.


Malam itu kami tidur lena. Tihani too! Guess she knows this is her home, and she feels comfortable.



Sempat makan di Secret Recipe last Saturday.






The BBQ last Sunday.



Mummy's Little Tihani!



Mummy's Little Myiesha!



Mummy's loved ones. :)



Daddy's yummy BBQ chicken.
Maman's yummy butter rice.
And salad.



To Maman, Daddy, Zariel, Deehann, and BN, thank you very much for letting me stay di Rumah Perlindungan Cahaya Bakti ini. (Deehann calls Maman's home rumah perlindungan sebab ada ibu dalam pantang - Me, dan pelarian UiTM - she herself, di rumah ini. HAHA!) Thank you Maman, for the tender loving care. For for the delicious food every other day. For the laundry. For being sporting meng-cover line dan mem-back up every time I felt like eating fast food dan goreng pisang beserta keraknya sekali. For the long chats every late afternoon sambil kita melipat kain or watch TV. For the semangat and motivation. In short, for just everything. This one month plus together taught me just so much on how to be a better person.


Thank you Daddy, for always being loving. For bringing me jalan-jalan whenever I felt boring. For the delicious food every now and then. I love the mee rebus and BBQ chicken! But most of all, thank you for loving my daughters unconditionally. Sesungguhnya saya tidak pernah melihat kasih sayang seorang datuk yang begitu mendalam sekali seperti kasih sayang Daddy terhadap Myiesha dan Tihani.


Thank you Zariel, Deehann, and BN, for always being there to assist me in whatever needed. Daripada saat saya pulang daripada hospital ketika saya masih tidak mampu mendukung Myiesha, you were always there to help me carry her around whenever she cries. To hold her hand every time she wanted to go up and down the stairs. And entertain her every time she interrupted your leisure time internet surfing wanting to watch Boboi Boy and Upin Ipin and entah apa-apa lagi. Haha. Thank you also for always respecting and loving Mett as your brother in-law. Ajak makan sekali. Tengok TV sama-sama. And sometimes take the umbrella out for him when he comes back from work. Not to forget, thank you also for watching over Tihani when I had to take shower and eat.


Terlalu banyak rasanya kalau hendak diucapkan terima kasih for each and everything. But really, I am so grateful and I appreciate each and every one of them. From the bottom of my heart, saya minta maaf kalau ada salah dan silap sepanjang saya mendiami rumah perlindungan ini. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala-galanya.


Thank you for all the love, and see you again in the next pantang period! In, er, maybe another 4 years time. InsyaAllah! :)




Kini yang tinggal di rumah Maman hanya ini.

Tuesday, April 17, 2012

Miracles

This is my Facebook status this morning.


Yang terindah adalah tatkala saya melihat Mett yang sudah siap berpakaian kerja,
mengucup Myiesha dan Tihani before leaving for work every morning.


Looking back at my life, kadang-kadang saya rasa macam tidak percaya I have reached this phase of life. Fasa di mana saya tamat belajar, berkahwin dan memiliki anak sendiri. I used to always feel that life will only stop there. Where I will always be Maman and Daddy's little girl. Tidak pernah tersangka yang hari ini saya telah menjadi seorang isteri, seorang ibu, membesarkan anak-anak sendiri pula dengan tangan sendiri, dalam usia menjangkau 28 tahun.


Life is great. Kalau sebelum ini saya amat mencintai kehidupan bebas sewaktu single dahulu, kini saya telah menemukan ketenangan dan kebahagiaan yang sebenarnya. I see miracles every single day. Setiap kucupan Mett pada anak-anak. Setiap kelipan mata dan senyuman Myiesha dan Tihani. They are all miracles.


I want to be here forever. Getting married to Mett is the best thing in life, and I never thought being married and having kids will be this happy.




The day I decided to see miracles.

Wednesday, April 04, 2012

Thank You, Abi. Love, Myiesha


Dear Abi,


Lewat ini hidup sangat mencabar bagi saya. Rasanya Abi pun perasan betapa saya sangat berlainan sejak dua menjak ini. Bukannya kehadiran Adik yang membuatkan saya begini. Rasanya Abi pun perasan betapa setiap hari saya cuba menyayanginya. Saya cuba cium dia. Saya cuba dakap dia. Kadang-kala saya juga minta untuk mendukungnya. Tetapi Abi selalu ketawakan saya setiap kali saya minta untuk mendukungnya. Mungkin kerana saya tidak pandai lagi.


Tetapi tidak mengapa. Saya tetap sayangkan Adik.


Apa yang membuatkan saya risau adalah Mummy sebenarnya. Sejak Mummy masuk ke hospital beberapa kali tempoh hari, saya selalu rasa takut yang Mummy tidak akan pulang lagi. Saya selalu risau yang Mummy tidak akan ada di samping saya setiap kali saya buka mata apabila bangun daripada tidur. Saya rasa khuatir. Saya rasa bimbang. Saya sangat sayangkan Mummy, Abi pun tahu bukan? Kerana itu sekarang ini saya asyik menangis berkehendakkan Mummy. Ke mana pun saya pergi saya mahukan Mummy ada sama. Saya bukan mengada-ngada. Saya bukan meminta yang bukan-bukan. Abi pun tahu saya bukan budak kecil yang begitu, kan? Saya cuma takut Mummy akan pergi lagi.


Saya tahu dengan perangai saya yang sebegini, setiap pagi Abi akan berusaha mendukung saya senyap-senyap masuk ke dalam kereta untuk dihantar ke rumah Mak Aisyah sebelum saya bangun. Saya tahu dalam pada itu Mummy akan menyorok supaya saya tidak akan nampak Mummy dan menangis. Saya tahu Abi dan Mummy sayangkan saya, cuma mahukan saya kembali serasi dengan rutin harian yang dahulu. Saya juga sedang cuba, Abi. Dan saya pun sudah rasa gembira semula bermain dengan kawan-kawan di rumah Mak Aisyah seperti sediakala.


Cumanya untuk melambai pada Mummy setiap kali kita tinggalkan rumah masih sesuatu yang sukar untuk saya lakukan. Saya masih rasa emosi setiap kali saya nampak Mummy. Saya terlalu sayangkannya, Abi.


Namun dalam Mummy berpantang kerana melahirkan Adik, dan dengan perangai saya yang sebegini, saya berterima kasih pada Abi kerana sabar melayan karenah saya. Saya tahu ada masanya saya menangis dalam kereta, asyik bilang Nak Mummy! Nak Mummy! sampai merajuk-rajuk, tetapi Abi tidak pernah jemu memujuk. Abi tetap menghantar dan mengambil saya saban hari. Dan apabila kita sampai di rumah Ani setiap malam, saya gembira kerana dapat bertemu Mummy. Saya tahu setiap malam Mummy sedaya upaya cuba melayan saya, bermain dengan saya dan berbual dengan saya seperti dahulu, tetapi ada masanya Mummy perlu menyusukan Adik dan menidurkan Adik.


Sewaktu Mummy sibuk, Abi lah tempat saya bermanja.


Mummy selalu bilang, kasih sayang Mummy terhadap saya tidak akan pernah berubah. Saya first born Mummy dan Mummy tetap akan menyayangi saya dengan sebanyak-banyaknya sehingga ke akhir hayat. Saya tahu semua itu, tetapi saya juga dapat rasakan waktu yang diluangkan tidak lagi seperti dahulu. Kalau dahulu segala perhatian Mummy hanya pada saya semata-mata, kini ada masanya dia harus melayan Adik juga. Saya tidak berkecil hati. Saya tahu ini semua pengorbanan untuk membesarkan sebuah keluarga. Mummy selalu bilang, nanti apabila Adik sudah besar sedikit saya akan ada kawan untuk bermain. Dan saya tahu waktu yang Mummy sibuk itu, saya tetap ada Abi di sisi.


Abi adalah seorang lelaki yang menakjubkan. Saya tidak pernah bertemu dengan seorang lelaki sebaik Abi, selembut Abi, dan sepenyayang Abi. Percaya atau tidak, walau letih dengan segala urusan kerja pada siang hari, Abi tetap akan bermain dan menidurkan saya setiap malam. Abi tidak pernah penat melayan karenah saya, menyakat saya, dan melayan rajuk-rajuk saya. Abi selalu membuatkan saya sedar, walau dengan adanya Adik, kasih sayang dan perhatian terhadap saya tidak pernah berkurang. Walaupun kini ada masanya Mummy tidak dapat membuatkan saya susu, Abi sentiasa ada untuk membuatkannya untuk saya.


Kalau dahulu saya asyik berkehendakkan Mummy, kehadiran Adik telah membuatkan saya sedar yang kehadiran seorang bapa juga amat penting dalam hidup seseorang anak. Tugas bapa bukan hanya untuk pergi kerja dan mencari rezeki, tetapi juga terlibat dalam perkembangan emosi seseorang anak. Saya tidak tahu tentang bapa orang lain, tetapi saya sangat bersyukur memiliki Abi, dan saya pasti Mummy juga sangat bersyukur mempunyai Abi. Walau sekarang ini kami tidak dapat menghabiskan banyak waktu bersama, masih lagi dalam fasa menyesuaikan diri dengan kehidupan yang baru, tetapi saya tetap rasa gembira dengan adanya Mummy dan Abi.


To Abi, thank you for everything. I will never forget everything you have done for me. I might still be very young, I might not remember all this, but I know I always have Mummy to tell me this, and I can always read Mummy's blog later.


Nothing in the world could repay everything you have given to us. I love you, Abi. So very much.


Lots of Love,
Farimyiesha.