Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Showing posts with label Friends. Show all posts
Showing posts with label Friends. Show all posts

Wednesday, July 18, 2012

Monday, July 09, 2012

A Catch-Up Entry


There are lots of things that have happened in my life lately, and rasanya saya belum berpeluang untuk mengabadikan semuanya di sini. So, let us check it out!



Aadil's Cukur Jambul

Middle of last month, kami sekeluarga telah menghadiri Majlis Cukur Jambul Aadil Zikri. Aadil is our nephew. We reached there quite late since I was working that week. Ahh kerja lama dahulu harus kerja every 3 Saturdays. I love my previous job, only that walaupun have to work every 3 Saturdays, saya tetap selalu kena tukar dengan team mates because I always have events to attend. Macam majlis kahwin lah. Cukur jambul begini lah. Balik kampung lah. BFFs outing lah. Saya rasa orang pun semacam sudah menyampah dengan saya kerana asal my turn sahaja mesti menggagau merayu dengan team mates minta tukar as if it is always me yang ada hal every weekend. Tetapi sudah memang ada hal, hendak buat macam mana, kan? Tsk. T_T


Sekarang tidak lagi. Working on a Saturday is only when we really have many tenders coming in, and the due dates are catching up. And the best thing, it is considered overtime. Ahh heaven nya.


So alkisahnya, oleh kerana my turn falls on that particular Saturday dan semua orang sudah tidak mahu tukar dengan saya, terpaksalah saya menghadiri Majlis Cukur Jambul Aadil Zikri after work. Cousins semua bengang, tunggu lama since tengah hari kami tidak sampai-sampai. Last-last mereka pulang, dan kami tiba at around 5pm. HAHA. Mujur makanan masih ada, dan tetamu pun masih ada, so tidaklah kekok sangat. But the best thing of going to events pada petang hari sewaktu event sudah habis adalah, kami dapat lepak berbual panjang. I like this part the most! Yelah time tengahari, tetamu ramai. Tuan rumah pun mesti hendak layan semua orang. So masing-masing kena pandai bawa diri makan sendiri-sendiri.

 
I took this opportunity to berbual panjang with Zee. Zee is one of my favorite cousin on Mett's side sebab asal jumpa sahaja memang boleh berbual panjang. Since baru kahwin dahulu sampai sekarang. I think she is like a year or two younger than me, tetapi memang best lah berbual dengan Zee. Asal jumpa berbual rasa macam tidak boleh stop. Rasa macam tidak mahu balik. Rasa macam hendak tidur rumah dia. Hahaha. Mak selalu bilang, kami ini berpakat.

 
Mett and I got engaged in February 2008, Zee and Akmal got engaged several months after.


Mett and I got married in March 2009, Zee and Akmal got married several months after.


Mett and I got Farimyiesha in January 2010, Zee and Akmal got Nuriman Khalisa several months after.


But this time, Zee and Akmal got Aadil Zikri in February 2012, and we got Nur Tihani in March 2012.


Macam racing, kan? :)



Kami dua keluarga kecil.



Cousins, and friends.
Aadil Zikri, Nur Tihani, Nur Farwiza Afrina, and Ammar.




Nurul's Akad Nikah

 
My bridesmaid, Nurul Huda, got married to the love of her live, Khairul Izwan, last 29th June 2012. Saya siang-siang lagi sudah ambil leave for this event. Mett did too, but had to attend a meeting last minute, so saya pergi ke Masjid An-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras, with Maman, Daddy, Deehann, and my girls, at 9 am. I was all thrilled, apa tidaknya, Nurul is not only my bridesmaid when I got married, but also my sister, my best friend, my all.


I went to all of her majlis. Her akad nikah. Her reception at Keramat Mall, Keramat, on 30th June 2012. And also Izwan's reception at the Youth International Center, Cheras, kelmarin. But guess my hands were full with my girls so tidak dapat ambil gambar banyak, dan tidak dapat ambil gambar dengan pengantin also. So sorry, Nurul! But I hope you know how I love you all the same. Bukan love all the same, sahaja. Love you too much, actually!

 
I am glad you are now married to your high-school sweetheart, sama macam saya, HAHA, and I pray that hidup kamu berdua akan sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Allah SWT. Semoga kamu berdua bahagia bersama mengharungi kehidupan baru bersama sebagai suami dan isteri. A married life does not only come with many new responsibilities, but also lots of fun too! Tidak ada perkara yang lebih indah melainkan dapat hidup dengan insan yang kita sayang dan cintai. Married life will have lots of ups and downs, especially on the first couple of years yang mana kamu berdua akan baru mula menyesuaikan diri dengan kehidupan baru, baru hendak mengenali each other, but I know you will do just fine, Nurul. I know when both of us are married now, kita tidak akan lagi rapat seperti dahulu. Rasanya kamu pun sudah dapat merasainya after I got married, kan. But no worries, I am always here for you sama sahaja seperti 17 tahun yang lalu. Via phone, SMS, email, Facebook, and I know you also know where to find me any other day sekarang, kan? You will always be my best friend, my sister, my everything, sama sahaja tidak ada bezanya.

 
Congratulations on your marriage, and I pray that you will find eternal happiness being a wife. Jadilah isteri yang solehah, whose life is dedicated to make your husband happy.

Oh, and I will wait for you to get pregnant together with you this time around! ;P





At Nurul's majlis akad nikah.
Masjid An-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras.



Myiesha enjoying her orange at Izwan's reception.
Youth International Center, Cheras.







Tihani, on the way back home.



Work, Currently


As for work, I am currently enjoying my new job to the fullest. Wah, sangat bersemangat saya pergi kerja setiap hari. The new routine makes me all energetic. I am still learning here. Banyak sangat yang perlu dipelajari since I have zero basic and knowledge in Oil and Gas. But I am learning fast, and help out a lot in printing and compiling the tenders. I am the youngest here. Mingling around with more elderly colleagues lebih kurang umur Maman adalah sangat berbeza dengan tempat kerja lama saya where most of them adalah hot, single, drop-dead gorgeous guys and girls. Ahaha. But I am all OK. My current colleagues adalah sangat-sangat baik dan tidak pernah lokek ilmu. I learn new things every single day, and I hope to catch up before my probation period expires.

 
The best thing about working here is about the pantry. The pantry? Sounds weird, kan? Tetapi fridge dan kitchen cabinet yang sentiasa penuh dengan makanan dan minuman membuatkan saya thrilled all the time. Ahaha. I got to know that this company allocates RM 1,000 to stock the pantry up every month, so bayangkan sahajalah berapa banyak makanan dan minuman yang ada untuk staff sesikit 4-6 orang di sini. Best gila, kan? In between working, selalu sahaja ada keinginan yang teramat sangat untuk pergi ke pantry and get something to munch. Ahh teruklah. I think I will gain 10kgs by the end of this month. Perut sentiasa penuh sahaja. I think I must vow not to touch anything in the pantry anymore starting this week. HAHAHA.

 
I do not pump milk during working hours anymore, since I am new, and I respect kesibukan dengan banyaknya tenders yang masuk sekarang. I pump milk in the morning, around 5 before I get ready for work. At 12 during lunch hour. Yes, we have lunch early here. And after work at 5pm, before I leave for home. I know the gap in between pumping sessions is obvious, but I am doing good so far, and I really hope this does not affect my milk supply although saya sudah melanggar peraturan demand and supply. What I can do now is just continue to eat good food, pump as much as I can, and pray, pray and pray, may I always have milk for Tihani, with Ramadhan just around the corner. Semoga Allah sentiasa melimpahkan rezeki ini buat Nur Tihani.







Membaham Durian dan Lepak Bersama BFFs


Semalam sewaktu hendak pulang dari rumah Mak, Mett showed me a BBM from KN, mengajak kami makan durian. Saya bilang, saya tidak ada hal! Apatah lagi durian is my favorite, and sudah lama tidak bertemu dengan BFFs. So haruslah saya tidak menolak! :D We went to have durian buffet at SS2 Petaling Jaya, near to Balai Polis Seapark. Memang ada one stretch of gerai durian di situ. Semuanya bertemakan Eat All You Can. Memang best gilalah tengok durian berlambak-lambak berderet-deret. Ada Musang King. 101. Raja Udang? Durian berperisa udang kah? Hahaha. Entah. Yang saya tahu, saya suka durian kuning yang manis. Asal kuning, asal manis, saya baham. Tidak kisahlah apa namanya.

 
We had a round or two of durians, bertemankan air kelapa. Apatah lagi dengan kawan-kawan baik, memang terbaiklah!
















 
Best gila berbual bergelak sakan. Lama betul tidak bertemu. My girls daripada fresh and excited, terus sampai tidak terlarat melayan Mummy Abi dia melepak. Tihani tidur. Myiesha pun tidur.




Had garlic cheese naan at Murni afterwards.
Yums!



Tidur dengan mulut comot minum Milo Dinosaur!





We parted ways at almost 7pm. Kami pulang ke rumah, kemas rumah, dan tidur. Beginilah hidup kami every week. Weekdays sibuk bekerja. Weekends pula harus rotate between rumah Mak dan rumah Maman. Like this week, kami tidur rumah Mak. Next weekend pula tidur rumah Maman. Beginilah hidup kami saban minggu bergilir-gilir sampailah Encik Jamil mampus. HAHAHA. Then kalau ada masa terluang, attend weddings, events, dan melepak dengan BFFs sedikit. Then kalau ada masa terluang lagi sedikit, harus menggelupur pulang ke rumah kemas rumah sedikit lebih kurang. And I am blessed to have Mett as a husband. Dia sangat rajin tengokkan anak-anak ketika saya kemas rumah. Tidak pernah menolak jika diminta tolong jemur kain. And you know, yesterday he even helped me out with melipat kain! Omg rasa macam tidak percaya. Haha. But I know he is also trying his best to be the best husband and father every single day, as how I am trying to be the best wife and mother every single day. Thank you, Sayang. I so love you for that.


Then selepas selamat semua, saya pun ter-Babooommm dahulu di hadapan TV dengan Mett masih melayan Myiesha tengok Pingu on YouTube. Mengantuk gila, siot! But since saya sudah terbabas tertidur siang, I will wake up early like this at 3am to update my blog. OK lah, kan? Baru hidup seimbang. :D


OK it is already 5 in the morning and I have to go pump milk and get ready for work. Have a great Monday, everyone! And have a great week ahead. Tidak mahu Monday blues, OK? ;)

Thursday, April 05, 2012

Thank You, Nabeelah!


Nabeelah merupakan kawan saya sewaktu zaman remaja saya. Saya mula mengenalinya ketika berusia 14 tahun. She is a Singaporean, a year younger than me, and is Daddy's friend's daughter. Namun entah bagaimana, perkenalan yang singkat itu begitu cepat bertukar menjadi sebuah persahabatan yang erat. Kami berkawan rapat sekejap sahaja, setahun dua sahaja mungkin. Tetapi siapa sangka, ia telah menjadi sebuah persahabatan yang abadi untuk selama-lamanya.


Sewaktu saya bersahabat baik dengan Nabeelah dahulu, dia selalu sangat tidur di rumah saya. Bukan sehari dua, tetapi berbulan, mungkin. We went to the same school. Came back to the same home. Makan sama-sama. Buat homework sama-sama. Petang-petang pergi beli kuih sama-sama. Sekali dengan my best friend and neighbor, Nurul! Nurul, ingatkah awak pada Nabeelah?


Kemudian malam tengok TV sama-sama. Sometimes apabila boring, kami buat kerja gila sama-sama.


Kerja gila apa? Seperti alih bahasa lagu Backstreet Boys - As Long As You Love Me - ke Bahasa Melayu, nyanyi kuat-kuat dalam keheningan malam dan kemudiannya ketawa kuat-kuat sebab kelakar gila. Do you still remember this, Nabeelah? :D


Setiap kenangan bersama Nabeelah tidak mungkin dapat dilupakan sehingga ke akhir hayat. She was always there with me at that time. We shared stories with one another. No secrets! Dia cerita pasal boyfriend dia, saya cerita pasal boyfriend saya. Pada waktu itu boyfriend saya adalah Mett, of course! Dan Nabeelah punyalah terperanjat that I finally got married to Mett. HAHA. Siapa sangka, kan? Semua orang ingatkan ia hanya puppy love. Cinta monyet. Yang mana apabila saya dewasa I will meet my husband yang kebetulan office mate or doctor or engineer mana. Hehehe.


And know what, sepanjang saya berkawan dengan Nabeelah, kami selalu melalui perkara yang sama pada waktu yang sama. Macam kalau dia sakit, saya juga akan sakit. Kalau saya sedang bersedih, secara kebetulan dia pun sedang bersedih. Same goes kalau dia happy, saya pun rupanya sedang happy juga. I did not realize this at first. Nabeelah yang bilang saya. And it is true!


Agaknya itulah yang terjadi kepada sahabat yang sehati sejiwa. Sehidup semati. Most of the time, apabila orang bertanya, saya akan bilang Nabeelah adalah cousin saya, instead of my friend. Barangkali keserasian yang dirasakan membuatkan saya begitu rapat dengan dia, seperti hubungan persaudaraan pula.


Kalau cakap adik, orang tidak akan percaya pula. Sebab dia cantik, putih, tinggi macam kacukan Arab. Saya pula petite dan berhidung Jawa. Hihihi.


Selepas setahun dua berkawan rapat, Nabeelah pulang ke Singapore. Kami hanya bertemu sekali dua sahaja selepas itu. We last met ketika saya sedang 5 bulan mengandungkan Myiesha. I can still remember waktu itu bulan puasa, kebetulan Nabeelah berada di Kuala Lumpur. We met up after work selepas waktu berbuka. Just the three of us. Dia, Mett dan saya. Kami bawa dia datang rumah Maman. Maman, Daddy dan adik-adik semuanya gembira bertemu dengannya. Kemudian kami pergi berjalan-jalan di sekitar Jalan Tunku Abdul Rahman dan Masjid India. Jalan dan berbual sampai jam 2 pagi. Selepas itu lepak pula di Pelita Nasi Kandar, Jalan Ampang, untuk bersahur. Then baru kami pulang.


Besoknya kami bertiga tidur tidak bangun-bangun. :)


Time itu Nabeelah tidak habis-habis bilang, belum habis dia cuba percaya yang saya dan Mett sudah berkahwin, kini ditambah pula hakikat yang saya sudah mengandung. Hehe. Macam sangat un-sangka-rable! Macam time flies too fast!


That was the last time I met her. Dia masih sama seperti dahulu. Walau 10 tahun sudah berlalu, dia masih cantik. Tetap friendly. Masih warm. Dan percaya atau tidak, saya langsung tidak kekok berbual dengannya seperti waktu dahulu. Maman sendiri pun terus rasa mesra apabila bertemu dengannya.


Apa yang membuatkan persahabatan ini istimewa, we never forget each other. Mujur sekarang ini ada Facebook, senang juga untuk kami berhubung walau jauh di mata. Lebih-lebih lagi Nabeelah, dia tidak pernah lupakan saya dan selalu tumpang gembira dengan setiap kelahiran anak-anak saya. Kalau time Myiesha dahulu dia hantar card dan Ang Pow, guess what she sends this time?










Cantik gila, kan? Nabeelah bilang, she designs this herself! Mula-mula masa Maman bawa masuk daripada letterbox, saya ingat apa benda. Buka, tengok, terus menjerit! :D Tidak sabar hendak pakaikan both Myiesha and Tihani. Tihani, cepat gemuk. Mummy hendak pakaikan romper Aunty Nabeelah design ini!


To Nabeelah, thank you very much. Bukan sahaja thank you for this wonderful gift, tetapi terima kasih juga kerana selalu mengingati saya. Terima kasih kerana menjadi kawan saya. Dan terima kasih di atas segala-galanya. Kita mungkin jauh di mata, jumpa entah beberapa tahun sekali, masing-masing selalu sibuk, but I will never forget you. Really. I will always remember you as my best friend. My cousin. My sister. My everything. Orang selalu bilang, true friend is hard to find. But I am so very lucky to have you in my life.


I love you so much, Na. And I will make sure my girls will always love you too.


P/S: Mett, this year raya kita pergi rumah Nabeelah, OK? I miss her so much. :)

Monday, April 02, 2012

Thank You for Never Forgetting Myiesha

First of all, thank you to everyone who has come to visit Tihani throughout the past weekends. Setiap weekend pun pasti ada kawan-kawan yang datang ke rumah Maman dan Daddy ini. Thank you very much kerana datang tengok kami. And thank you more to my family kerana sediakan makanan dan minuman kepada kawan-kawan kami. Sesungguhnya tidak ada apa-apa yang dapat dibalaskan kepada kamu semua melainkan terima kasih yang tidak terhingga from the bottom of my heart.


Tihani is 11 days old today. How time flies. Tetapi dia masih nampak seperti newborn sebab dia lahir kecil, hanya 2.98kg. Saat ini dia masih merah. Masih skinny. Masih lembik. Kalau pakai skinny jeans mesti lawa. HAHA. Berbeza dengan Myiesha yang lahirnya sudah 3.53kg. Kulit sudah putih melepak. Pipi sudah tembam meloyot. Peha tidak perlu tunggu lama untuk menjadi drumstick yang menggiurkan.


The other day I asked Maman, kenapa agaknya Myiesha lahir besar dan Tihani lahir kecil? Sedangkan ketika mengandungkan kedua-dua mereka, I eat as I wish. And a lot too! Fast food tidak perlu ceritalah. Itu menu wajib. Western food pun wajib juga. Sweet, sugary food itu semua harus. J.Co donuts being my favorite lah. Yummy!


Maman then asked. Sewaktu mengandungkan Myiesha dahulu, bila saya start bercuti? I said, around 2 months before delivery. As for Tihani? Only 1 week before I deliver. Then baru saya perasan. Betul juga. I might have all the good food and rest when expecting Myiesha. As for Tihani, semua makanan, energy dan kudrat habis mendengar pekikan customers di office dan naik turun bas pergi balik kerja. Maybe that is why Tihani is smaller. Memang sepatutnya expecting mothers kena rest banyak-banyak throughout pregnancy, kan? Baru ibu dan anak sama-sama sihat.


But Alhamdulillah, Tihani lahir sihat. Dan comel juga. Hehe.


Eh, cerita lain pula. Sepatutnya hendak tulis Tips Melawat Ibu Bersalin Anak Kedua.


Back to the story in the first paragraph, I am actually all grateful kerana kesemua kawan-kawan yang datang visit kami throughout the past weekends adalah sangat peka bahawa Tihani adalah anak kedua, Tihani ada kakak bernama Myiesha, dan saya adalah seorang ibu beranak dua. This is because walau sesiapapun yang datang melawat, mereka tidak pernah lupa untuk membawa sesuatu untuk Myiesha besides the hadiah utama untuk Tihani. All of them kalau bawa hamper baju or toys or needs untuk Tihani, they will either bring a book or a lollypop or a chocolate for Myiesha. And I am happy this makes Myiesha happy as well, tidaklah dia terasa hati kenapa adik dia dapat hadiah dan dia tidak.


Sebelum ini memang saya tidak perasan perkara ini, but I am glad my concern, loving friends semuanya perasan akan perkara ini. And this proves that walau dengan kehadiran Tihani, kasih sayang mereka terhadap Myiesha sebagai anak angkat mereka yang pertama tidak pernah kurang walau sedikitpun. We are not the first married couple in our big group of friends, but Myiesha is the first to come to the world, thanks to Mett the sharpshooter dan saya bunting pelamin. Heheh.


So with this little something for Myiesha from everyone, saya bersyukur kerana Myiesha tidak cranky throughout these visits. However, I think it is still quite normal for her to be jealous for her sister every time I see her opening up those hampers for Tihani. Bukan sahaja tolong buka hamper, OK. Dia tolong pakai sekali. HAHAHA. Aduh ketawa sampai sakit perut tengok dia terkial-kial hendak sarung baju newborn ke badannya. Seluar jadi three quarter. Baju jadi body-hugging nampak pusat. Ha molek sangatlah itu! :D



Myiesha happy dapat sarung baju daripada hamper adik dia.
Then minta untuk baring dalam playpen adik dia pula!
Tsk.



To everyone, thank you again for never forgetting Myiesha walau dengan kehadiran Tihani. I will make sure Myiesha will love each and every one of you for everything you have done for us all this while, sejak daripada kelahirannya sampailah ke sekarang. Semoga friendship ini kekal sehingga ke akhir hayat kita. And may our children be best friends until the end, too!


InsyaAllah. :)



Tihani's birth certificate.
Tidak jemu menatapnya. Rasa macam tidak percaya pun ada!

Tuesday, March 06, 2012

Babymoon Trip to PD and Melaka with BFFs!


Went for a short babymoon trip to Port Dickson and Melaka throughout last weekend. Bertolak dari rumah at around 3 pm on Friday afternoon. Sempat singgah late lunch di KFC Tol Sungai Besi and melilau cari kedai tayar untuk tukar tayar sekejap di area Serdang sebelum meneruskan perjalanan. The journey took approximately an hour from Serdang to Port Dickson. Kami walk in sahaja ke Cozzi Hotel, and we were lucky to get a room! :D




Myiesha tidur di sepanjang jalan. It was raining heavily.
Memang sedaplah tidur, kan?



We reached Port Dickson at 5 something. Selepas check in, kami terus ke pantai, which was only like 2 minutes walk from the hotel. Myiesha loves the seaside, like me! Rasa tenang sangat berdiri di tepi laut menghirup udara segar. Membiarkan angin berlengas menampar muka. Dan mendengar bunyi ombak laut menghempas pantai.


Selepas sekian lama pagi-pagi disogok rasa tension naik turun bas dengan traffic congestion. Selepas sekian lama sehari suntuk disibukkan dengan kerja yang tidak terhabis. Selepas sekian lama badan letih menghadap hari demi hari. This short lepak-ing by the seaside is like a therapy. Rasa tenang. Rasa aman. Rasa damai.


Rasa macam bertuahnya mereka yang ada rumah di tepi laut sebegini. Mesti hilang lelah pulang menghadap ketenangan begini saban hari. :)


























Kami tidak pernah menginap di Cozzi Hotel, but its striking yellow paint made us want to see what they have to offer. At RM 140 a night, this budget hotel is not a disappointment. We got a king bed yang Myiesha tersangatlah suka bergolek dari hujung ke hujung, and a clean bathroom.













The view from our room on the first floor.



After Maghrib we went to Nasreen Seafood Restaurant for dinner, which is just 10 minutes walk from the hotel. Ramai juga orang yang makan di sini. But the service was good, we need not wait for long for our food. We ordered the usual food we always order at any tom yam shops. Ayam goreng kunyit. Brocolli mushroom. Daging merah. Sotong goreng tepung. Telur dadar. Iced lychee drink for me. And sirap bandung for Mett. Myiesha balun semua. Hahaha.










Camwhoring before going to bed.



Mett was the first one to get up in the morning. Hasrat di hati hendak bawa Myiesha swimming a bit. Semalamnya mahu bawa dia mandi laut, but the weather was quite cool due to the heavy rain dan air laut pun semacam berminyak sedikit so we decided to just bring Myiesha to the pool.


Kejut kejut kejut Myiesha tidak bangun-bangun. Haih lah anak dara zaman sekarang. Umur 2 tahun pun sudah liat hendak bangun pagi. Hehehe.




Hey wake up wake up wake up!



Buka mata sahaja terus campak ke dalam pool! :P



Selesai swimming, mandi, packing dan bersiap, we had brunch at a nearby kedai mamak and started our journey to Melaka. It took us less than 45 minutes to reach Bandar Hilir and we were all thrilled. BFFs semua bertolak dari KL, and we met up at the lobby at Grand Continental Hotel, Melaka, at 3 plus in the afternoon.




Myiesha slept again throughout the journey
after our roti canai telur and Maggi goreng brunch.



Sempat tengok-tengok keliling kalau-kalau ada hospital
kalau-kalau terberanak.
This hospital is located just opposite our hotel. :D



This time we got a bigger room with the price of RM 150 per night.
Kali ini lebih happy because Myiesha got her own bed!



The bathroom is nice too!



My baby bump at 37 weeks!



Camwhoring with Mett.
Hehehe.



We checked in, put our stuffs then terus keluar berjalan! First destination haruslah ke Bandar Hilir, Melaka. Kami suami isteri ini nama sahaja orang Malaysia, tetapi berjalan ke Melaka pun belum pernah lagi. So haruslah kami sedikit jakun melihat bangunan-bangunan bercat merah yang bersejarah ini, juga beca-beca berhias cantik di tepi jalan. Lawa!




Bangunan bercat merah yang bersejarah itu.



Kami berjalan kaki ke Jonker Street, yang dikhabarkan lebih kurang macam China Town. Menurut BFFs kami, Jonker Street ini bagaikan syurga membeli belah dan juga makan-makan. Tempat ini adalah tempat wajib untuk didatangi oleh sesiapa yang berkunjung ke Melaka. Yang paling popular, haruslah cendolnya. Nanti kita tengok how the famous cendol looks like!




Jonker Street - at a glance.
Ada dragon panjang woo.
Takut! :D



The ladies.
3 isteri orang.
2 Mummy to-be.
Seorang ibu hampir beranak dua.
Kahkahkah!



We actually wanted to take a photo here,
tetapi masing-masing segan hendak minta Mat Saleh ini bangun.



OK sudah tiba di kedai cendol yang famous itu!
Jonker 88.
A must-come!



They have a long list of cendols and ais kacangs
at a reasonable price.
Pilih jangan tidak pilih!



Si pembuat cendol dan ais kacang.



Mett had cendol sagu, on the left.
I had ABC Nata 'de Coco, on the right.
Looks the same, kan?
Tidak kisah. Yang penting, YUMMY! :D



Mett gembira.
Myiesha sedih, sebab lapar, haus, panas, berlengas segala.
Walau dapat balloon Angry Bird.



Myiesha loves the Nata 'de Coco!



Ini namanya Chicken Rendang Mee.
Dia ada mee kuning, kuah rendang yang lazat,
isi ayam yang lembut dan enak, wantan, dan..
Ahh. Hendak buat ayat JJCM, tetapi tidak menjadi.
HAHAHA.
Just come and eat lah.
Yang penting, SEDAP!



Then we shared this among us.
No no ini bukan daging black pepper.
Ini adalah rojak buah yang enak.
Ada sengkuang. Ada timun. Ada nenas. Ada macam-macam.
Dibanjiri kuah petis home-made yang sangat enak!
*Sila baca ikut gaya JJCM juga!*
HAHAHA.



Then we met Cik Jo!
Harus ambil gambar sekeping bersama celebrity ini before parted ways.



Ini adalah kedai urut kaki.
Tetapi signboard macam hendak kasi penyepak sahaja.
HAHAHA.



Kesayangan-kesayangan saya.
I am glad they were happy throughout the way!



Selesai menawaf di Jalan Hang Jebat.
Yang lebih dikenali sebagai Jonker Street.



Sempat singgah kedai Hard Rock Cafe di sini.
The items sold here are just the usual stuffs.



Selesai menawaf Jonker Street, we had seafood dinner di Muara. No photos taken because battery camera sudah low. Tsk tsk. Orang adalah TERSANGAT RAMAI di sana and the food was so-so.



Time to say good night!
Myiesha tidur dengan nyenyak di katilnya sendiri sampai ke pagi.
Good girl. Mummy loves you! :D



Sunday came and again we had problem untuk mengejutkan Myiesha bangun pagi. HAHAHA. Had breakfast with the BFFs at around 9 am then check out. Terus ke Dataran Pahlawan untuk ber-shopping!




My all time favorite store. :)












We then had lunch at Asam Pedas Selera Kampung. Like last night at the seafood restoran, again we need to wait to be seated sebab orang adalah TERSANGAT RAMAI. Wow, we really were going to all those popular places in Melaka. So menunggulah kami dekat setengah jam juga sampai berpeluh-peluh until we finally got a seat. But the staff were all so nice and concern sehingga kami tidak rasa terbeban pun menunggu lama.



Asam Pedas Selera Kampung.



Mett sampai berpeluh-peluh mendukung Myiesha.



Mana tidak ramai, sudah di-commercialize di JJCM dan Singgah Sahur!



Minuman penghilang dahaga.



The fooooooood!
We had asam pedas ikan pari, ketam masak lemak, daging masak lemak,
ulam-ulaman, sambal belacan, dan ayam goreng.



Selesai makan, kami pun pulang. The weather was VERY, VERY, VERY HOT so kami tidak sempat bergambar before we parted ways. Semua meluru masuk kereta then on aircond sampai maximum. Hehehe. But really, it was an enjoyable trip. Walaupun pendek, walaupun tidak semua BFFs dapat join kerana commitment masing-masing, but we all had fun. Thanks so much to Lili, Hafiz, Naqi and Azreen for joining. The next time we meet mungkin selepas Myiesha dapat adik, kot? :D


Before I end this entry, below are a few photos taken on Naqi's camera. Naqi, tumpang curi ye. Hehe.



Us. Dalam keriuhan Jonker Street.



Myiesha berjalan-jalan bersama Aunty Lili.



Browsing through the photos taken together.