Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Showing posts with label Family. Show all posts
Showing posts with label Family. Show all posts

Thursday, April 14, 2016

Apa Cerita, HJ?

Apa cerita, HJ? Yeah guess itu soalan pertama yang saya terima lewat ini. Asal jumpa saja, orang mesti tanya - Apa cerita, HJ? HJ buat apa sekarang? Yelah saya sekarang kan dah low-profile. Dah tak blogging. Kalau dahulu setiap inci hidup saya semua orang tahu, sekarang harap pada Facebook, Instagram dan Twitter sajalah. Tidak ada lagi bebel panjang-panjang.


Rindu takkkk?


Saya rindewwwww! HAHAHAHAHA!


So apa cerita saya sekarang? After 7 years of marriage, akhirnya Allah telah memakbulkan doa saya yang paling-paling-PALING besar. Guess semua orang pun tahu apa yang saya mahukan sangat dalam hidup ini, kan? Yes, I am now a proud stay-at-home-mom (SAHM). Perasaan? Haruslah sangat gembira. Sangat bersyukur. Sangat happy. Sangat ceria. Sangat bersemangat. Dan sangat segala-galanya lah! Setiap pagi bila tengok mentari terbit di ufuk timur, dan kereta bersimpang siur meng-congested-kan highway, rasa seronok sangat tidak perlu lagi call office untuk beritahu boss yang saya tidak dapat ke office hari ini kerana saya tidak sihat / anak tidak sihat / emergency kena balik kampung / kereta rosak / nenek kahwin lagi. HAHAHA. Heaven woo. I can stay home without a reason. Tidak ada sesiapa marah. Tidak ada sesiapa tanya. Tidak ada sesiapa persoalkan. It is not a sin. It is not an offence. It is not anymore a thing that I cannot do.


So macam mana boleh ended up jadi SAHM ni? Tiba-tiba ada business juta-juta ke? Haha no lah I am still the same person living the same lifestyle. Ceritanya panjang sebenarnya, tetapi cukuplah kalau saya katakan yang Allah sudah memakbulkan doa saya. Alhamdulillah. And how's life as a SAHM so far? It's splendid, I would say. Sangat perfect. Lebih daripada apa yang saya bayangkan. My life is simpler now. Dan yang paling suka, hidup saya kini hanya perlunya submit kepada Allah, husband dan anak-anak sahaja. Tidak perlu lagi fikir tentang perlunya submit kepada bos, apatah lagi dengan demand kerja dan karenah yang bukan-bukan.


So apa seronoknya jadi SAHM ni? Ok this is my view as a new SAHM for 6 months ye. Masih dalam fasa kejakunan, maka sila jangan kecam saya. HAHA.


Having Control of Everything

Perempuan memang suka sangat having control of everything, kan? And being a SAHM gives me full control of everything. Kalau dahulu masa kerja full-time, my time at home is only limited to night time and weekends. Asal hendak buat apapun mesti kena tunggu malam or weekends. Dan malam atau weekends pun bukannya semua ada. Kalau ada plan lain, terpaksalah tunggu malam lain atau weekend lain untuk membereskannya. So basically dahulu hendak masak, cuci kain, jemur kain, lipat kain, iron baju, kemas rumah, kemas dapur, spring cleaning, lap kipas, cuci kasut sekolah Myiesha semuanya kena tunggu dua masa itu. Dan either saya boleh cope dengan household chores pada dua waktu itu atau di-postponed ke waktu lain, in which saya sangat tidak suka sebab postponing means kerja akan jadi double, dan bila sudah jadi double akan jadi malas, dan bila sudah jadi malas maka akhirnya tidak akan terbuat. Ha see the impact? HAHA.


So sekarang ini bila sudah full-time di rumah, I have the flexibility to do whatever I want under my control. Contohnya macam semalam saya rajin gila all out buat kerja rumah - cuci kain, jemur kain, lipat kain, iron baju untuk seminggu, tukar cadar, masak, vacuum, mop segala. So today saya boleh bersenang lenang menghadap PC update blog. Nampak tak? Heaven tak? HAHA. Cuma mungkin tinggal lipat kain lagi beberapa helai yang dijemur pagi tadi and masak simple-simple untuk Mett balik nanti. Alah Mett pun bukannya dinner sangat, dia kan tengah diet untuk maintain-kan badan untuk fit ke dalam t-shirt size M? Hehe. Best kan?


Another thing, saya dulu selalulah menangis di office petang-petang kalau kusangkakan panas hingga ke malam, rupanya hujan di petang hari. I just hate jemur kain dalam rumah sebab bau kepam, so selalunya jemur di balcony. Memang matahari terik kat balcony tu. Bila angkat kain harus baju rangup macam keropok alahai puasnya hati! But sometimes bila sudah petang sangat baru hendak hujan ribut petir, memang sedih sangatlah sebab confirm baju dah kering, tapi lepas tu basah balik kena tempias hujan. So sangat rasa ralat di situ. But with me being a SAHM now, saya dapat angkat kain bila-bila masa saja yang saya suka! Auw sangat suka ok? So tidak ada wastage of kain baju, air dan elektrik untuk cuci balik semula, dan air mata berharga. 


Paling best, I am free to wash Myiesha's school shoes no matter what day it is, regardless it is a Tuesday or a Wednesday. Asal nampak hitam je cuci. No need to wait for the weekend. Lepas tu jemur tengah panas. Ahh indah! Nora kasi 5 bintang!


Besides kain baju, I also have control on what my girls eat and do daily. Kalau dahulu masa kerja, asal balik kerja saja penat. Bila tengok Mett relax berbaring menghadap Facebook, saya pun rasa macam hendak do the same. Yelah sama-sama kerja, sama-sama balik penat, maka sama-sama juga hendak berehat! Ended, masak ke mana, kain baju ke mana, anak-anak ke mana. Kalau balik semangat hendak buat semua itu, ok lagi. Kalau ada hari balik moody? Kesian semuanya terabai dan terbengkalai.


Now that I am a SAHM, I can do everything in the day. Means household chores saya boleh buat pada waktu siang. When night comes, I can dedicate my time for my loved ones. Boleh berbual dengan Mett. Boleh duduk ajar Myiesha membaca. Boleh lipat-lipat kain manja-manja sambil tengok TV. Entah-entah kain hendak dilipat pun tidak ada sebab semuanya sudah dilipat pada waktu siang! HAHA gila rajin! Tak perlu lagi Mett pergi dapur senduk makanan sendiri for dinner, or iron baju sendiri hendak pergi kerja. Semuanya tersiap, semuanya terhidang dan semuanya tersedia. Macam weekend baru ni apabila Mett nampak saya jemur kain dia offer hendak tolong because all these years jemur kain is his job. Then saya bilang, takpe takpe sayang duduk relax ok? Biar I buat semua. Wahh tiba-tiba rasa macam isteri mithali pulak. But of course, he deserves a day rest after a week of hard work, and I also deserve to feel like an isteri mithali with what I have today!


Finally, I have control on my girls when they are unwell. Saya boleh stay up all night tanpa rasa risau besok mengantuk kat office or what to tell my boss kalau demam dorang tidak surut-surut. Another EL? Or fake an MC? Sejujurnya saya penat sangat making up excuses everytime I cannot turn up for work because of my girls. In 2014 itself, Tihani was admitted to the hospital for more than 5 times for all kinds of lung infection lah, viral fever lah, rotavirus lah whatsoever. And you can imagine how annoyed my boss can be kalau sekali EL pun sudah 4 days. But what can I do? Ask my MIL to stay in the hospital to care for her? Memanglah she is always all willing to help, but be considerate lah kan. She has been taking care of the girls for years, takkan masa sakit pun nak minta dia jagakan. Dilema seorang ibu sungguh.


Now that I am a SAHM, not working means I don't have that yearly company insurance of RM 80k for Tihani anymore. Dulu senang je tunjuk gold card terus masuk hospital mana suka, bilik mana suka. But although I don't have that privilege anymore, Tihani dikurniakan kesihatan yang jauh lebih baik kini, Alhamdulillah. Daripada more than 5 times admitted per year, sekarang it has been more than 6 months, pergi clinic pun baru sekali. Itupun pasal batuk selsema biasa. Allahu Akbar! Orang bilang, apa-apapun mak sendiri jaga lebih baik kan. Anak tidak mahu apa-apa kecuali sentuhan dan kasih sayang seorang ibu, lebih-lebih lagi apabila dia sakit.


Sesungguhnya apabila Allah mengambil sesuatu daripada kita, Dia gantikan dengan sesuatu yang jauh lebih baik. Mashaa Allah.


Lebih Tenang, No Need to Submit to Crazy Bosses!

To those who have been following my blog for years, pasti akan tahu betapa terseksanya saya menghadap bos gila anak dara tua for two and a half years. It was really hell! Menghadap bos gila itu sudah cukup hell, dan betapa dia buat saya jadi 'retarded' pun adalah sangat hell. Looking back, I really did not deserve any of that. Tetapi tidak mengapalah, semuanya telah berlalu dan tinggallah ia menjadi pengalaman berharga dalam hidup. Saya pun sudah maafkan dia. Kalau dia hendak datang peluk saya dan berdamai pun saya terima dengan tangan yang terbuka.


Tutup buku lama, buka buku baru.


And now that I am home, saya tumpukan hidup pada perkara yang lebih penting. Such as amalan-amalan saya padaNya. Pada bagaimana saya dapat berkhidmat dengan lebih berkualiti pada suami saya. Dan bagaimana saya dapat mendidik anak-anak saya dengan lebih baik. I spend my time with more meaningful things nowadays, rather than fikir hal kerja, atau bos atau colleagues yang annoying. Like now, Myiesha is preparing herself for exam Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI) next month, so I am helping her out with her revisions. Dengan Tihani pun we have started with simple activities and exercises to prepare herself for school next year. And oh, the best thing when I started becoming a SAHM last year, the first two days itself saya sudah dapat potty train Tihani. Rasa seperti satu achievement sangatlah. Kalau tidak, before this asal balik kerja sahaja, moody. Asal balik kerja sahaja, penat. Asal balik kerja sahaja, marah-marah. Everyday that passes can be said as meaningless. Kerja hanya untuk dapat gaji at the end of the month, untuk settle commitments. Tetapi hidup tak happy. Tak bermakna. Dan mungkin juga tak berkat.


Hey, Then How About $$$?

Ya, harus saya akui, masa mula-mula saya jadi SAHM kami memang takut. Takutkan $$$. Guess it's normal, kan? Kalau gaji combine RM 10,000, seorang jadi SAHM dah tinggal RM 5,000. Kalau gaji combine RM 5,000, seorang jadi SAHM tinggallah RM 2,500. Kalau gaji combine RM 1,000, seorang jadi SAHM, apa yang tinggal? Dengan rumah, dengan kereta, dengan insurance, dengan roadtax, dengan anak-anak sekolah, dengan groceries, dengan parents, dengan bills, dengan tol, dengan minyak, dengan parking, dengan leisure, dengan Tony Romas.. HAHAHA. And the list goes on and on and on memeningkan kepala sesiapa sahaja yang menghadapnya. But Alhamdulillah we managed to go through it all although it means we have to cut a lot of things and forego a lot of dreams. Cerita pasal duit ni pernahkah anda terdengar atau terbaca di mana-mana cerita pasal suami isteri bekerja, then entah macam mana anak sakit or for some other reasons the wife had to quit her job. Then entah macam mana pula hidup tetap cukup, malah bertambah pula. Mungkin tidak bertambah dari segi duit, tapi dari segi kesihatan, kebahagiaan atau keberkatan.


Pernah? Yes that is what exactly happening at the moment. Macam magic. It is something unexplainable. But it is happening. Kalau hendak dikira expenses, gaji sebesar gunung pun takkan cukup untuk menampungnya. But we are happier. Lebih tenang. Still juggling, but we are trying to manage dan tawakal lebih penuh terhadap Allah.


Namun dalam pada itu, in me being happy with my current SAHM career, I am also doing some freelance job during my past time. Saya tidaklah menganggap kerja freelance ini sebagai tambahan bagi apa yang hilang (kerja tetap), but it is more to self-satisfaction. Apabila kita ada ilmu, ada kebolehan, ada kepakaran, ada pengalaman, di dalam rumah sendiri pun Allah boleh kasi rezeki. Tidak semestinya in a full-time 9-to-5 job. So now I am currently a freelance business development consultant to a small company. Besides that, I also prepare wedding hantarans to those who love my simplicity. Setakat ni Alhamdulillah I have an income as a freelance consultant, dan order hantaran pun masuk every other month. Bolehlah buat duit pegang sikit-sikit. Belanja family makan, pay a few bills, kasi duit kat parents dan shopping sikit. HAHA. I always thought apabila sudah jobless I will be totally 'useless', like asal keluar kena harap orang belanja dan kalau hendak beli apa-apa pun kena harap orang belanja. But no, Alhamdulillah. Guess it all depends on our hard work and initiative kalau kita hendak terus respect diri sendiri dan jadi orang yang respectable. I am happy with my freelance job because it gives me time flexibility. I may need to attend meetings and presentations in and out of town from time to time, but my schedule is still under my control, in which I love. The most important thing, no more reasons for EL and MC, that's for sure!


So Do I Plan to be a SAHM Forever?

As at now I am so very happy with my current status. Happy dan bersyukur sangat-sangat tak terkira tak terkata tak terhabis lagi buat sujud syukur. Sometimes I do miss working, like rutin bangun pagi, mandi wangi-wangi, pakai baju cantik-cantik, make up, naik tren, pakai lanyard company kat leher. Hehe. Akan tetapi apabila fikirkan kebajikan suami dan anak-anak di rumah I don't think I am willing to forego this at this point of time. Kepuasan itu lebih kuat apabila dapat tengok rumah bersih kemas teratur. Myiesha dan Mett dapat pakai baju sekolah dan baju kerja yang saya iron licin-licin. Saya dapat siapkan dan sediakan keperluan semua orang dalam rumah they don't need to worry about anything at all. And the best thing, my girls can just come to me at any time of the day without me screaming at them. Semua orang dalam rumah selalu berada dalam mood yang baik dan happy. Apa yang saya lalui setiap hari adalah perkara-perkara yang paling menyenangkan dalam hidup saya. Dan yang paling saya perasan, saya pun sudah semakin kurang merungut tentang apa-apa lagi. Guess because there is nothing more to whine about.


Eh But How About This on Facebook? Macam Scary Je!



How to comment this one ya? I don't know why but I think I'm seeing nothing but whinings from 1 until 10! Hahaha! I don't know how long this lady has been a SAHM, dan hendak compare dengan saya yang masih beginner, masih kejakunan 6 months ini memang saya tidak layak untuk comment rasanya. But after all I have gone through, almost 7 years of working and 6 months of being a SAHM throughout my marriage, saya masih tidak dapat nampak sesuatu yang buruk about being a SAHM. Like number 1 and 2, kalau kita pandai cari duit no need to tengok kewangan suami. 


Number 3, 4 and 5, kalau pandai manage timing, manage anak-anak, mindset positive dan badan set pada mode energetic, inshaaAllah no problem. 


As for number 6 and 7, alah kalau jadi working mom pun bukannya husband dapat suka hati ambil cuti teman kita berjalan-jalan macam bujang. We are still tied to commitments. Same thing! 


As for number 8, kenapa kena cari tiang untuk berbual wahai cik kak oi? Social media kan ado? Facebook ada. Instagram ada. Twitter ada. WeChat ada. WhatsApp ada. Ni blog pun ada! Kalau boring lagi, pergi cari Allah. Berbual panjang-panjang dengan Allah. Jangan nak jadi orang tak bersyukur, HJ tak suka ok? Haha.


Number 9? Back to number 1. Cari duit. Kalau tak boleh, set your priorities, hendak handbag mahal atau family? Kalau tak boleh juga, bersyukur. Kalau tak boleh juga, sedar dirilah sikit! Hish!


Finally number 10, rutin orang kerja pun sama tiap hari. Keluar rumah tak nampak matahari, balik rumah tak nampak matahari. Hahaha. Pergi kerja pagi, balik kerja malam. Kantin di office pun setiap hari makanan yang sama sampai naik muak. Di rumah at least boleh choose hari ni nak bangun lambat ke, nak tidur extra ke, nak overnight ke, nak masak apa suka, nak jadi rajin hari ni malas hari besok ke. Tak ada siapa nak marah. HAHAHAHA. 



***


Oklah guess cukuplah repekan for today. The final part buat saya stress pula. Entah I just hate luahan-luahan perasaan yang tampak tidak bersyukur begini. If we choose to see things negatively, negative lah jadinya. If we choose to whine, to cry, to be sad, sampai bila-bilalah hidup akan begitu ditakuk lama. So leave those negative vibes, tarik nafas dalam-dalam and live your life positively ok? As usual kalau ada persoalan atau topic nak saya cover in my next entry, bilanglah ye. Tengah mood blogging ni, semoga berterusan. 'Til then, daa!


Monday, May 04, 2015

How to Stop Your Kids From Depending Too Much on the iPad / YouTube

Our Unifi billing has a bit of problem since months ago. 6 months, to be exact. The normal RM 198 charge every month tiba-tiba mencanak naik menjadi 500 plus, 700 plus and sometimes even 900 plus for no reason. Saya yang sememangnya paling-paling-paling benci paperwork, follow up and making complain calls, akhirnya terpaksa berbuat sesuatu memandangkan Unifi ini adalah di atas nama saya. Kalau di atas nama Mett, sudah lama saya buat tak tahu. Lantaklah, pandai-pandailah handle sendiri. Potong pun tak apa, tak hairan.


Ye ke tak hairan? Sudah macam hendak menggelupur tanpa internet sahaja nampaknya. HAHAHA.


And yeah, after a few months ignoring those figures on my bills, satu hari balik kerja tengok-tengok internet was suspended. First sekali haruslah terperanjat. Selepas itu rasa marah pun datang. Yelah kita bayar every month consistent tiba-tiba potong ni apahal? Yang tiba-tiba charge beratus-ratus entah mana datangnya apahal? Terus call Unifi helpdesk. Check-check-check, oh tersalah bill. Figure captured dari entah mana terus masuk ke bill saya pula. Mereka bilang akan escalate for investigation, adjust dalam billing cycle akan datang dan semua ini akan settle dalam masa kira-kira 90 hari. Selepas tu, saya tanya bila pula internet saya akan kembali disambungkan? Mereka bilang saya kena walk in pergi bayar current bill di mana-mana TM Point, selepas itu barulah mereka akan sambungkan balik.


I was like, WHAT? AWAK TAHU TAK SAYA NI BEKERJA, MANA ADA MASA NAK WALK IN? DAHLAH TAKDE TM POINT DEKAT-DEKAT TEMPAT KERJA / RUMAH SAYA PUN! PASANG JELAH SEKARANG, SAYA ADA KERJA NAK BUAT MALAM NI, NAK KENA SUBMIT ESOK! SAYA TAK KISAH AWAK PASANG JUGAK SEKARANG KALAU TAK SAYA TAK LETAK TELEFON NI! MANA MANAGER AWAK, KASI SAYA CAKAP DENGAN DIA. SIAPA NAMA AWAK, SAYA NAK HANTAR EMAIL KAT MD AWAK!


Sebenarnya drama je lebih. Bukannya tak boleh singgah TM Point UTC yang selalunya buka sampai malam tu. Seronok jerit pekik kat orang customer service after years kena jerit pekik macam tu dulu masa kerja customer service. Pakai balik ayat yang customer selalu gunakan pada saya. Rasa best juga. Lain kali boleh try lagi. Hahaha.


Letak telefon, tengok-tengok internet sudah ada. Taraa..~ Tidak sia-sia jerit pekik. Thank you.


But it did not ended there. A few months later, complain saya masih dalam proses escalation / investigation, bill masih beratus-ratus, dan kemudiannya internet kena suspended lagi. A few times juga. Selepas suspend, sambung. Kemudian bulan akan datangnya, suspend lagi. Dipendekkan cerita, finally saya ke TM Point UTC buat aduan bertulis barulah mereka betul-betul adjust. Haihh. Apalah guna call center kalau tidak boleh berbuat apa-apa? Such a disappointment betul.


So a few months tanpa internet on and off itu, saya mula explain pada anak-anak yang kami tidak ada internet. Pada mulanya mereka minta juga iPad, minta buka YouTube. But I showed them we really do not have internet. Apabila buka YouTube, screen hitam, tidak boleh load. Apabila mereka nampak sendiri, mereka faham. I told them, it will be resolved soon, tetapi ambil masa sedikit so don't know when. Yang pada masa itu memang saya pun tidak tahu when, pernah sekali mereka suspend sampai sebulan pun, yang sebelum last saya terus ke TM Point UTC tu. Since then, mereka tidak minta untuk tengok YouTube lagi. Ada masanya apabila teringat, mereka tanya. But I said not yet. Dan setiap kali saya bilang not yet, mereka okay. Mereka ambil toys dan main bersama. Melihatkan mereka main bersama dan tidak bertanya tentang YouTube lagi, saya tiba-tiba rasa lega yang amat. Rasa macam Wow, memang betul-betul boleh jadi (anak tidak tengok iPad) rupanya ya? Ingatkan dalam mimpi je.


So how to stop your kids from depending too much on the iPad / YouTube? 


First and foremost, stop offering it to them. Yang saya perasan, kesilapan terbesar parents adalah dengan selalu offer untuk beri mereka tengok iPad. Macam kalau masuk kereta, tanpa mereka minta pun, kita sendiri yang keluarkan dan kasi mereka tengok. Same goes kalau berada di kedai makan. Atau sedang berjalan-jalan. Atau di tengah-tengah family gathering. Sampai sahaja, duduk, terus spontan keluarkan iPad untuk mereka. The hurtful truth is that we need some quite time without their interference. Macam tidak mahu mereka bising melalak minta itu ini sewaktu Mett sedang drive. Atau tidak mahu mereka turun daripada high chair berlari ke sana sini sewaktu di restaurant. Atau tarik baju kita minta itu ini sewaktu sedang berbual dengan family members di gatherings. Rasanya kebanyakan parents pun macam tu, kan? Tetapi kalau betul kamu hendak anak-anak kamu berhenti menatap iPad 24/7 demi untuk kebaikan mereka sendiri, stop offering it to them. Sekarang ini sejak Unifi on and off, dan kami bilang anak-anak internet pun sudah off permanently, we are amazed of how our lives change 100%. Sekarang ini asal naik kereta, kami akan 'berkaraoke' bersama-sama. HAHAHA. Loudly, happily and excitedly, ok? Mett pun rajin download latest songs burn dalam CD untuk kami dengar sama-sama dalam kereta. Sesekali apabila sudah penat 'berkaraoke' kami akan cool down dan berselawat dan baca surah-surah lazim bersama-sama. Myiesha sejak bertadika agama ni, rajin betul berselawat dan ulang baca surah-surah lazim. Kadang-kadang time main-main pun spontan baca sendiri. Tihani pun terikut-ikut. Seronok tengok. Mummy pun okay je follow sekali.


As for kalau di restaurants, selalunya saya akan busy suap mereka makan dan kalau mereka makan sendiri, saya akan cari topic untuk berbual dengan mereka. Same goes kalau di family gatherings. The absence of the iPad buatkan mereka lebih ligat bermain dengan cousins and friends. Sampai berpeluh-peluh berlengas masam! Sebenarnya apabila tidak ada iPad ni, banyak sangat activity lain yang boleh dilakukan oleh budak-budak ni, cuma kita parents sahaja yang selalu ada mindset 'Eh nanti dia boring, eh nanti dia meragam, eh nanti dia merengek'. Tak adalahhhhh. Serious! First sekali mindset kita kena ubah dahulu. Kita kena positive. Kita kena yakin. Kalau kita was-was, kalau kita tidak confident, kalau kita suspend, muka cuak sahaja, mesti sekejap lagi anak kita akan baling cawan di restaurant dan kemudian berlari berdesup masuk bawah meja orang. Seriously. Kita parents kena cool. Kena sentiasa bersedia menghadapi segala kemungkinan. Kena take charge. Kena fikir, hey I'm the mom here. Nothing's gonna go wrong. Macam tu! So what do my girls do now without the iPad? They can spend hours playing Play Doh together, create lotsa good food. Hari-hari buat makanan dengan Play Doh kasi Mummy 'makan'. Kadang-kadang Mummy sibuk di dapur pun mereka sanggup ulang alik dari hall ke dapur semata-mata hendak kasi Mummy 'makan' setiap makanan yang mereka cipta. Hebat, tau! Mummy pun hebat juga, sambil goreng ayam, dengan sudip di tangan, dengan minyak meletup-letup daripada kuali, sempat juga mendekati mereka seketika buat-buat rasa ice cream pelbagai topping yang mereka cipta sambil buat muka seperti ice cream berperisa syurga paling sedap yang pernah dinikmati, sebelum kembali menghunus sudip membalikkan ayam goreng.


At other times, they do colorings together. They play Barbie dolls together. They play tea party together. Macam-macamlah. All kinds of things. Ok je. Tidak ada pun merengek, meragam, boring. Tak ada. Yang penting, kita kena selalu ada untuk entertain mereka time mereka perlukan attention yang sedikit itu. Seperti contoh tadi, rasa 'masakan' mereka 89 kali sehari dengan muka paling syurgawi.


But what to do kalau mereka merengek jugak?


It will sure happen at the initial stage, at the first few mornings tanpa iPad. Masa ini paling kritikal, dan masa ini paling kita tidak boleh give up. My suggestion is, give them lots of love. Kita parents seringkali penat, seringkali sibuk dengan pelbagai perkara daripada kerja sampai ke household chores sampai ke financial and expenses, tetapi jangan pernah jadikan itu alasan untuk give up. Kita mothers kena sentiasa strong, kerana kitalah tunggak keberjayaan sesebuah institusi kekeluargaan. Give the children lots of love. Spend as much time with them. Like me, I love having talk-sessions with Myiesha, memandangkan Myiesha sudah pandai bercakap dan bercerita tentang perkara-perkara yang berlaku di sekelilingnya. I will sit down dengan sesofa kain untuk dilipat dan bilang padanya, Ok Myiesha, let's talk. Myiesha nak cakap apa dengan Mummy? Ha nanti dia cakaplah pasal sekolah dia. Pasal kawan-kawan dia. Pasal toy yang dia nampak kat Toys 'r Us hari tu. Pasal weekend depan dia nak pergi mana / buat apa. She can really talk for hours. Sampai last-last sudah habis lipat kain, dia tanya lagi, Mummy, Myiesha nak cakap lagi boleh? Then I will say, Dahlah, Mummy nak masak! Then she will laugh sebab dia tahu saya gurau, dan dia pun main-main, then she will go and play with Tihani. As for Tihani pula, dia belum pandai bercakap sangat pun, so kalau dia mengamuk atau menangis, I love to hug her tightly first. Anak-anak ni kalau mereka mengamuk atau merajuk, atau kita marahkan mereka, make it a habit to hug them immediately. Jangan biasakan biarkan mereka menangis seorang-seorang sampai berhenti sendiri macam lantaklah kau kat situ. Jangan. Budak-budak ni mereka sebenarnya tidak mahu apa-apa melainkan perhatian kita sebagai parents. I believe a hug bukan sahaja sangat effective to calm them down, tetapi juga membuatkan mereka rasa disayangi, dan membuatkan mereka faham kita marah mereka untuk kebaikan mereka sendiri. It is like kita marah sebab kita sayang mereka, bukan kita marah sebab kita benci mereka. The power of hug ini adalah sangat hebat. Cuba nanti sekali apabila di mall apabila anak merajuk berguling atas lantai sebab tidak dapat toy yang dia nak, tarik dia kuat-kuat ke dalam dakapan dan peluk dia. At first mungkin dia meronta sebab dia marah, hey Tihani pun kalau merajuk dengan saya adalah tersangat diva, okay? Suka tepis-tepis tangan Mummy. HAHA. Tetapi walau bagaimana mereka tolak atau tepis, in the end, pelukan seorang ibu juga yang mereka mahukan. Percayalah. Dalam segala tantrum, dalam segala jerit pekik, mereka cuma mahukan sedikit perhatian. Kerana itu kalau kamu pernah lihat anak-anak dalam trolley / stroller yang melalak kuat-kuat dari tingkat atas sampai tingkat bawah non-stop, dan mak dia buat tak tahu saja, kenapa dia macam tu? Sebab mak dia ignore dia, for god's sake! Cuba kalau take a minute peluk anak itu, duduk menghadap dia, beritahu kenapa tidak boleh beli toy itu, dan apa solution lain yang ada, for sure dia akan okay. Talk to them, explain to them. Treat them like adults, and they will treat you with utmost respect.


Pernah juga nampak seorang budak berguling di lantai, dan mak dia berdiri sebelah sibuk belek handphone. Tidak tahu hendak ketawa ke menangis.


Oh back to cerita iPad, apa kesan positive terbesar yang saya dapat lihat? My girls go to sleep at 9.30pm every night! Auwuwuwuwuwuwuw. Happynya sampai rasa nak nangis. Seriously. Nap selewat 4.30 petang dan bangun selewat 7.30 malam pun still boleh tidur paling lewat pun pukul 10. I am a happy Mummy! Dahulu apabila sedang gila YouTube, mereka tidur paling awal 12.30am dan paling lewat, saya pernah tidur dan terjaga balik 3.45am Tihani masih menghadap iPad tidak tidur-tidur! Terpaksa marah dia kaw-kaw sampai menangis tersedu-sedu baru tidur. But I feel bad lah. Kenapa kena marah kaw-kaw sampai dia menangis kan, padahal salahnya daripada saya jugak. Tsk. Okay menyesal. So now no more iPad. Sharp 9.30pm, saya baringkan mereka dengan saya berbaring tengah-tengah tepuk mereka berdua sampailah mereka tidur. Sebab every night mereka mesti mahu sleep with Mummy. Kalau saya sedang di dapur atau doing the laundry pun semua kena drop dulu sebab Myiesha atau Tihani mesti akan bilang, Nak sleep with Mummy! Haih manjanya tak ada Mummy tak boleh tidur lah eh? So saya akan pat mereka dan usually dalam 15 minutes, paling lama pun setengah jam mereka akan tertidur. Best gila. Selepas itu I have all the time for myself. Basically mungkin there is nothing more to do, jadinya mereka lebih mudah tidur. Kalau ada iPad, mungkin mereka asyik fikir oh lepas tengok cartoon ni, nak tengok cartoon tu pulak. Lepas cartoon tu, cartoon lain pulak. So bersambung-sambung until the end pun tak tidur.


So adakah saya akan try kasi iPad balik pada mereka? Yes, I have plans to. Tetapi mungkin buat macam on a once a week or twice a week basis. I do not believe in everyday tetapi sekejap-sekejap, rasa macam takut tidak boleh handle, nanti in the end terkasi kuasa veto balik pula. Sebab kalau battery habis mereka pandai charge sendiri. So I think maybe twice a week should be okay, masih sedang fikir hari apa. At least they still have access to their favorite nursery rhymes, masih boleh dapat unlimited access to Peppa Pig series, masih boleh gelak sakan tengok Masha and the Bear. Saya percaya banyak yang mereka dapat belajar daripada internet dan YouTube and it is unfair to totally cut it from them apatah lagi dalam zaman IT ini. Cuma kita parents kena selalu belajar daripada kesilapan dan tahu bagaimana hendak bataskan anak-anak kita daripada penggunaan yang melampau.


Taking the iPad away from our children's hand means mereka akan perlukan sesuatu yang lain untuk mengisi masa lapang mereka. And that surely means they would need more attention from us parents. Kerana itu apabila kita buat keputusan untuk tidak lagi berikan iPad kepada mereka, kita mesti come up with a plan, apa hendak buat untuk mengisi masa terluang mereka. Or better still, apa yang boleh dibuat bersama-sama. My girls, walau apa sahaja yang mereka buat, regardless buat burger daripada Play Doh atau main tea party, macam mana pun mereka tetap hendak saya participate, walaupun hanya dengan mencuri seminit dua daripada waktu menggoreng ayam. I know they would always appreciate more, dan saya akan selalu cuba cari masa untuk diluangkan untuk bermain dengan mereka after I have done with my chores. Cumanya as a working mom dan bertemu anak-anak hanya pada waktu malam, perlu pula juggle dengan cooking and laundry, saya tidak dapat luangkan masa sebanyak yang mereka inginkan. Hopefully saya mampu, one fine day, apabila Allah bilang yes kepada doa saya yang tidak pernah putus untuk menjadi seorang stay-at-home-mom.


InshaaAllah.

Tuesday, September 23, 2014

To Morib with Love!

Dua minggu yang lepas saya telah ke Pantai Morib bersama family. It has been sooooo long since we last went to the seaside. Best sangat rasanya. I was so excited that I could not even sleep the night before! Kami bertolak pada waktu tengahari, around 2pm, because I had to work that morning. After work terus bergegas fetch family and off we went! We arrived at Morib around 3 plus. Terus bentang tikar dan buka bekal nasi lemak sambal udang! Yums! Lapar betul tambah nasi sampai 3 kali. Heheh.



Seronok makan nasi lemak sambal udang.


Hajat di hati hendak bawa anak-anak main pasir dan mandi laut. Tetapi air surut ya Allah punyalah jauh! Saya punyalah excited siap bawa baju mandi anak-anak siap shorts untuk Mett sekali. Sekali apabila tengok air surut, my parents menyakat saya tidak habis-habis. Hah pergilah mandi laut tu! Tapi jauh so kena drive lah, pergi bawa kereta!


Huuuuuu!


Dengan hati yang berat, terus simpan balik baju bajan. Pasir dia pun macam berlumpur, dengan tiny crabs berlari sana sini, saya pun malas hendak bawa anak-anak turun ke pasir. Silap-silap masing-masing menjerit Mummy! Mummy! kegelian dengan aku sekali terloncat-loncat. HAHA. So we just had clean activities di atas tapak picnic seperti makan, main bubbles, makan, dan makan lagi.


Tetapi Morib sekarang sudah cantik, tahu! Sudah renovate semacam park, so boleh main bicycle. Main scooter. Siap ada scooters for rent lagi! Ada juga kereta-kereta kecil untuk budak-budak. Dan banyaaaaaaak sangat stalls jual macam-macam toys dan baju dan pelampung segala. Lengkap dengan surau dan food court by the beach juga! Pendek kata, kalau datang ke sini unplanned pun no problem sebab semua ada serba lengkap.


Yang paling best tentang tempat ini adalah papan-papan tandanya. Selain information tentang directions, ada juga tertulis ayat-ayat Quran dan hadith-hadith tentang lelaki, perempuan dan larangan mendekati zina. Bagus betul! Yelah, we just know how youngsters just love to come to the seaside malam-malam entah buat apa, kan? So semacam satu peringatan. This reminds me of my dating days. Balik-balik dating pergi mall. And my mother really encouraged us to go to the malls pun. Dia bilang, RAMAI ORANG. TERANG. NAK BUAT APA PUN ORANG NAMPAK. Ya, ya saya tahu. Memang saya pergi mall pun, di KL mana ada beach-beach semua macam ini. Haha.



Grandmother dengan granddaughters sama saja stylo.
Ke mana tumpahnya kecantikan kalau bukan kepada mereka.


It was just a simple picnic, tetapi memang best lah. Makin petang, makin ramai orang! Happening sangat! Cuaca pun best, tidak terik sangat. Redup sahaja. Best tengok kanak-kanak bermain girang. Best tengok parents bawa anak-anak beriadah. Best nikmati angin laut menampar pipi. Best tengok ombak menghempas pantai. Oh, cerita pasal ombak, time kami mula-mula sampai air surut jauh sangat sampai kena drive kereta kalau hendak pergi mandi, kan? So Mett and I brought the kids jalan-jalan tengok stalls. It was only about 15-20 minutes. Sekali apabila kami pulang ke tapak picnic, air sudah pasang tinggi! Subhanallah, cepat betul! Dataran pasir yang tadi jauhnya rasanya lebih daripada 1 kilometer sudah ditenggelami air. Sekejapan sahaja.



Playing bubbles with Aunty.


Belanja wefie, satu!


Us, with Sardeep Singh.


Kami spent time sehingga hampir sunset sebelum beransur pulang. I just love the sunset and the beach. Kalau dapat tengok sunrise lagi saya suka. Ketiga-tiga ini tidak pernah gagal dalam menjadi penawar hati saya. Asal hati gundah, asal cari ketenangan, mesti saya ke sini. Cari laut. Cari pantai. Cari ombak. How I always wish to have a home by the seaside supaya saya dapat ketenangan abadi. Asal hati bercelaru sedikit hanya perlu menguak tingkap dan melihat ke luar untuk melihat lautan, ciptaan Allah yang maha luas. Hidup ini sememangnya seperti lautan yang luas itu. It is really big. Dan terpulang pada kita sama ada kita mahu melihat perkara-perkara besar yang berharga itu, atau cuma pasiran yang terselit di celah jemari kaki kita.







Thursday, August 14, 2014

Tradisi Ziarah Menziarahi Dilupakan Jangan


What's with the skema title, HJ?


HAHAHAHA!!


We went back to Pasir Gudang, Johor last weekend. Menziarah saudara mara sebelah Mett. I am always all happy and excited when it comes to going back to Johor. Bukan sahaja going back to Johor, tetapi berjalan ke mana sahaja, kot? Guess it is an inheritance of arwah Nenek's gene. Arwah Nenek memang tersangat suka berjalan. Ajaklah ke mana sahaja, mesti dia pergi. Mesti dia ikut. Penat, sakit semuanya ditolak ke tepi. Yang penting, berjalan. Same goes to my aunties and my mother too. Sekarang semangat berjalan itu sudah turun kepada cucu cicit pula. Hehe.



Selamat Hari Raya yang ke-12!


Mak pakaikan Myiesha dan Tihani kurung pada malam kami bertolak. Excited betul, padahal duduk dalam kereta sahaja the whole night. Heheh. Kami bertolak lebih kurang jam 9.30pm dan tiba di Pasir Gudang lebih kurang jam 1 pagi.






We went to a few houses of my in-laws' friends and relatives. Tetapi yang paling saya suka adalah rumah Pak Abu. Pak Abu is my father in-law's eldest brother. Rumahnya terletak di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang, Johor - betul-betul di tepi laut. Sejak berkahwin dengan Mett, sejak kali pertama ke rumah Pak Abu, saya memang sudah tersangat suka pada tempat ini. Saya selalu berharap untuk membina sebuah rumah di tepi laut macam rumah Pak Abu. Asal stress sahaja, lontarkan pandangan ke luar tingkap dan lihat lautan nan luas. Lihat beburung berkicauan dan berterbangan. Lihat awan yang bergerak perlahan mengikut rentak angin. Tenangnya, ya Allah. 


Orang bilang, berangan adalah percuma. Maka beranganlah setinggi mungkin. Mana tahu satu hari nanti ia akan menjadi kenyataan.



Pemandangan dari luar rumah Pak Abu.


Kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur lebih kurang jam 1.30 tengah hari dan tiba pada jam 6 petang. Tiba sahaja di bandar besar Kuala Lumpur, kami terus drop family in-law ke rumah mereka dan terus ke rumah salah seorang daripada BFFs kami - Naqi dan Azreen. Tidak sempat balik rumah freshen up pun! Mett pula kalau bab berjumpa kawan-kawan, dia yang paling bersemangat!


Kami makan-makan-makan dan berbual-berbual-berbual sampailah jam 10.30 malam. Selepas itu barulah kami pulang ke rumah. Phew! What a tiring, but extremely happy journey.




Beraya bersama kawan-kawan baik!



On Tuesday pula kami ambil leave untuk bertemu cousins - Kakak Raudha, Abang Nazri dan anak-anak mereka yang tiba dari Kota Singa untuk bercuti di sini. We met up at my parents' for lunch. My parents prepared yummy roasted chicken with black pepper / mushroom gravy, butter rice, fries and veggies. Yums! Selepas lunch, Mett quietly sneaked out and got all of us goreng pisang, keropok lekor, putu bambu and durians pula. My mother quickly prepared tea when she saw Mett coming back with all those enormous plastic bags! Pandai sungguh Mett ambil hati. Auw. Sangat ciri-ciri menantu ideal.


Kami makan sampai kekenyangan sungguh. Thank you dear parents and husband.



Having lunch.


Durians!
Kami nampak seperti tersangat aman makan durian padahal anak-anak kami sedang berlari-lari di belakang.


After lunch, we went back to their hotel. Activity seterusnya haruslah swimming! Excited betul budak-budak itu!




Swimming with cousins!


With my beautiful cousin - Kakak Raudha.


Kesejukan.
Hehehe.


At the hotel lobby.


We then went to Berjaya Times Square to jalan-jalan a bit and had ice cream. Gosh, lupa ambil gambar ice cream. We had more chats sambil kejar anak-anak ke sana sini. Memang best sesekali spend time dengan cousins begini. Semakin kami mendewasa, semakin kami bertambah sibuk dengan kerjaya dan keluarga, meetings like this adalah amat penting untuk catch up. Kalau tidak spend time sedikit begini, lambat laun kita pun akan lupa saudara mara kita. Dan anak-anak kita lagilah tidak akan kenal saudara.


All the best in your new job, Abang Nazri, and we look forward to meet all of you again soon!



Thank you for the kitchen set, Uncle Nazri!
Love it!

Tuesday, August 05, 2014

Hari Raya Saya - 2014

Assalamualaikum warahmatullah.


Rasanya masih belum terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua. How's your raya? Mesti macam masih dalam mood raya, rasa macam tak ready hendak masuk kerja lagi. Rasa macam hanya jasad sahaja di sini tetapi fikiran masih di kampung halaman, kan? Same here. I took an early raya leave the other day, an emergency leave actually, hari Khamis pagi (24 July) selepas sahur terus vroom fetch parents lalu terus ke Singapore. Kami dapat berita yang my maternal grandmother - satu-satunya nenek saya yang masih ada - dalam keadaan nazak. Dan sesiapa yang mahu bertemu dengannya buat kali terakhir bolehlah cepat-cepat turun ke Singapore.


So there I was. Tekad took 2 days emergency leave and off we went. Kami tiba di rumah Nenek di Singapore lebih kurang jam 10.30 pagi. Dan memang benar, keadaan Nenek nazak. Nenek terlantar. She was on the oxygen machine dan dia sudah tidak boleh bercakap, makan dan minum. Cuma sesekali sahaja buka mata, itu pun beberapa saat cuma. I cried when I saw Nenek. Saya betul-betul tidak dapat tahan air mata saya. A few months ago sewaktu saya menjenguk Nenek, waktu itu dia masih di hospital, she seemed fine. Boleh makan, minum, duduk berbual. Rajin betul berbual dengan patients katil-katil sebelah. Sesekali apabila mereka mengeluh sakit itu ini, Nenek masih boleh lagi kasi mereka semangat. Kita tengah exam dengan Tuhan. Itu katanya. Nenek memang seorang yang sangat kuat dan independent. And very positive too. Semakin saya meningkat remaja, asal bermalam di rumah Nenek je mesti saya tidur di bilik Nenek. Dan kami akan berbual hingga ke tengah malam.


Kami baca Yasin beberapa round sambil my mother bisikkan kalimah syahadah di telinga Nenek. Keadaan masa itu memang hiba. Dalam pada itu, ada saudara mara dan kawan-kawan yang singgah, mereka pun menangis melihat keadaan Nenek. Saya rasa mereka pun rasa yang sama, mereka tidak sangka akan melihat Nenek dalam keadaan begitu when she was always a happy, healthy old lady. Dalam visits itu saya sedar betapa Nenek disayangi oleh ramai sangat orang di sekelilingnya. Hinggakan jiran depan rumah yang berbangsa India dan pakcik tukang sapu flat itu turut datang menziarahi Nenek. Dan mereka pun menangis. Rasa hiba sangat. Semua yang datang tidak putus-putus mendoakan Nenek.


Menjelang petang, my parents tapau juadah berbuka di Jalan Sultan untuk berbuka puasa. Kami bentang suratkhabar dan berbuka puasa bersama-sama. Just my immediate family and Nenek. Sewaktu kami berbuka puasa, Nenek buka mata. My mother mendekati Nenek dan bilang, "Mummy, kami buka puasa dulu ye. Semua ada kat sini. Jant. Deehann. Zirkhan. Hannah. Mett. Anak-anak dia - Myiesha & Tihani." Saya nampak Nenek sempat mengukirkan senyuman dan mengangguk lemah. Time tu Nenek buka mata agak lama juga. Mungkin Nenek seronok tengok kami berbuka puasa bersama.


Malam itu selepas berbuka, saya pulang ke rumah cousin saya - Kakak Raudha untuk bermalam. Mett dan Abang Nazri - husband Kakak Raudha - sempat ke JB to run some errands. Selepas berbual dengan Kakak Raudha lebih kurang, kami masuk tidur. Saya pun memang mengantuk sangat masa tu sebab pagi tu jam 4 sudah bangun untuk rush ke Singapore.


Mett woke me up at 3am the next day (Friday - 25 July) untuk bersahur. Rupanya dia baru sahaja pulang dari JB bersama Abang Nazri. Sempat tapau nasi goreng kampung & satay banyak gila macam 10 orang punya makan. Haha. Ya Allah, tak penat-penat melepak sampai ke pagi rupanya mamat-mamat tu! Sedang kami bersahur, we got a phone call from my aunt yang menemankan Nenek malam itu. Dia bilang dia rasa Nenek sudah tiada. My heart skipped a beat. Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun! Kakak Raudha quickly called her mother - my Maklong - who then called everyone else. Abang Nazri masa itu sudah keluar untuk fetch another aunt - my Makbesar - di airport. He then fetched my parents juga dan terus ke rumah Nenek. 


I grabbed Myiesha & Tihani and all of us rushed to Nenek's in Mett's car. My parents were already there when we arrived. Saya sentuh dahi Nenek yang sudah mula sejuk dan menangis semahunya. Ya Allah, itulah kali pertama saya menghadapi kehilangan seseorang. The feeling was just indescribable. Menjelang pagi, semakin ramai yang berkunjung ke rumah Nenek untuk menatap Nenek buat kali terakhir. Anak-anak, cucu cicit, adik beradik, saudara-mara dan kawan-kawan. Surah Yasin tidak henti-henti dialunkan. Jiran depan rumah berbangsa India yang cukup baik terhadap Nenek yang baru sahaja menangis melihat keadaan Nenek semalamnya, menangis semahunya pagi itu dengan kehilangan Nenek. Same goes to pakcik tukang sapu flat itu. Pagi itu juga Nenek dimandikan, dikafankan dan disembahyangkan sebelum disemadikan di Pusara Abadi yang terletak di Choa Chu Kang lebih kurang jam 10.30 pagi. Alhamdulillah semuanya berlaku dengan sangat cepat dan lancar sekali. Ramai yang kata muka Nenek bersih dan tersenyum. Alhamdulillah. I was glad Mett was always there the whole time helping out sampai membawa jenazah Nenek ke kubur walaupun tidak tidur lebih 30 jam straight sejak pagi Khamis itu.


Saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada semua yang telah bertungkus lumus. Dan paling berterima kasih kepada Allah kerana memilih Nenek untuk menghadapNya pada pagi Jumaat di bulan Ramadhan yang suci. Semoga roh Nenek ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman hendaknya. Amin ya rabbal alamin.






Our raya on Monday was so-so kerana kami masih bersedih dengan kehilangan Nenek. Tetapi kami tetap juga menziarah beberapa saudara mara terdekat. We always make a point to visit relatives every raya. Kerana mereka semuanya jauh di Singapore dan mereka semakin tua as years pass. Ini sahaja masa yang ada dan kita tidak tahu adakah masih ada umur yang panjang untuk bertemu lagi pada tahun hadapan. Kehilangan Nenek buat saya lebih menghargai orang-orang di sekeliling saya. Family is everything.


Tanpa family, tanpa semangat mereka, tanpa sokongan mereka, tanpa pengorbanan mereka, siapalah kita. In the end, it is family yang akan bersama kita di akhir nafas kita. Anak-anak soleh dan solehah yang mendoakan. Duit, pangkat dan harta tidak boleh bawa ke mana.






Dalam hidup ini kita mesti selalu tahu dan ingat apa priority kita and work towards it. Paling penting haruslah Allah, sentiasa cari keredhaanNya dalam apa sahaja yang kita lakukan. Then there is family - parents, suami/isteri dan anak-anak. Jangan pernah lupa letakkan mereka dalam kedudukan teratas dalam list. Sibuk macam mana pun, marah macam mana pun, WAJIB berbuat baik pada mereka. Selepas itu, diri sendiri. Kejar semua dreams and ambitions. Buat semua perkara yang kita suka. Jangan sesekali tinggalkan passion - apabila passion diketepikan, jiwa kita pun seolah-olah sudah mati. Sebab passion selalunya memberikan semangat kepada kita. Buat kita happy. Buat kita bersemangat. Buat kita positive! Ingatan untuk diri sendiri juga ni, haha. Jangan tinggalkan blogging ok, HJ? Tengok, bila dah blogging rasa happy, kan? Teheee.




With Abang Nazri, Kakak Raudha and their little Imans!
Thanks for having us!


Sempena back to work & school ini, semoga hari kita akan bertambah baik dan progressive, in shaa Allah. As for me, saya masih berharap untuk dapat kerjaya yang lebih baik. Sesuatu yang mampu membuatkan saya gembira as each passing day. I miss the old HJ actually. Doakan saya ok, kawan-kawan?


Till then, Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin! Kosong-kosong ok? Love all of you always. 



**



P/S: This drop-dead gorgeous header is sponsored by my brother - Zariel Zahann. Love it to bits. Thanks, bro!






Tuesday, April 22, 2014

KUL - PER - KUL


Kami baru sahaja pulang dari Perth, Australia semalam. Alhamdulillah, Allah telah memurahkan rezeki kami untuk menjejakkan kaki ke sana. Terpaling happy, of course lah dua orang budak kecil itu! Dalam beberapa hari sebelum pergi tu Myiesha asyik bertanya saja. Mummy, bila kita nak naik aeroplane? Mummy, bila kita nak pergi Australia? Apabila anak sudah faham, sudah pandai, lagilah kita rasa excited!


Our flight was on Thursday morning. 8.50am flight. We left home around 5.45am. Kami tidur-tidur ayam the night before. Tidak boleh tidur sebenarnya. Excited gila. HAHAHA. Saya tertidur dalam 3am dan terlajak bangun sudah almost 5am so mandi angkat barang terus gerak! As for the girls, the night before dalam midnight sudah mandikan mereka. So tinggal angkut masuk kereta sahaja. Myiesha macam agak pelik juga time mandi malam tu, siap pakai jeans pula, dia tanya "Mummy, kenapa malam pakai jeans?" Saya bilang, kan Myiesha nak naik aeroplane nak pergi Australia? Dia senyum simpul dan pergi tidur dengan patuhnya. I bet she must have had the sweetest dream that night!


Tiba sahaja di LCCT dalam 6.50am kami terus check in. Setelah mencampakkan beg masuk cargo, kami pun breakfast di Marrybrown. They were happy as always.


Happy little girls after breakfast


Our flight departed at 8.50am sharp as scheduled. The girls were very excited. Bukan the girls sahaja, mak bapak the girls juga, to be exact! Kami pun sebenarnya sudah lama plan hendak ke somewhere untuk melepaskan lelah after all the hard work, macam pergi beach ke apa for a few days. Dan kami tidak menyangka Allah merezekikan kami ke Perth pula.


The girls were just wonderful daripada take off sampailah arrival. Mereka bermain sesama sendiri, tulis-tulis, makan-makan, tengok luar tingkap, dan tidur! Kami pun sama. Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Perth mengambil masa lebih kurang 5 jam 25 minit. Ini merupakan penerbangan paling panjang yang pernah kami naik, and we were a bit worried about the girls at first, yelah takut mereka boring ke apa. But Alhamdulillah everything was smooth all the way.


In the flight, just before taking off


Di Perth, kami telah menetap di rumah Makbesar. Makbesar adalah kakak sulung Maman. Makbesar berasal dari Singapore, sama macam Maman, tetapi telah migrate ke Perth hampir 20 tahun yang lalu, dan sudah menjadi warganegara Australia pun. Rumah-rumah di Perth kebanyakannya single storey. Kecil, simple dan cantik! Daripada luar ke dalam, designnya memang berbeza. Dan yang paling best, rumah-rumah mereka tidak ada gate, tidak ada fence dan tidak ada tembok berpagar bergerigi macam kita takut penyangak masuk. They live a very simple life. Tempatnya sunyi, tenang dan damai. Kalau kita duduk sana memang boleh simpan duit lah, sebab tidak ada entertainment sangat pun. Kalau baya-baya mak bapak kita duduk sana pula mesti dorang seronok sebab aman sangat. Tidak perlu dengar bunyi kereta ekzos besar. Tidak perlu dengar bunyi motor rempit tengah malam. Tidak ada mat-mat lepak bersidai. Kawasan perumahan di sini ada banyak padang luas di setiap kawasan perumahannya dan padang-padang tersebut dijaga rapi. Cantik gila boleh duduk boleh baring tanpa perlu beralas pun! Time ini cuaca adalah agak dingin dan bermusim luruh. Temperature dalam 20'C memang perfect sangatlah bagi mereka yang suka duduk dalam aircond 24/7. Kombinasi langit biru, mentari bersinar terang dan suhu dingin adalah sangat perfect. Best gila. Setiap hari bangun pagi tengok luar tingkap sure rasa semangat gila hendak memulakan hari!


Day 2


Our official jalan-jalan started on Day 2. Kami telah ke rumah Kak Ninin di Clarkson. Kak Ninin adalah anak Makbesar. We took a bus from Makbesar's home in Redcliffe to Perth City sebelum menaiki train pula. Train dia sama sahaja macam LRT kita. Cuma lebih panjang, lebih banyak gerabak dan lebih luas sedikit. Eh bas dia pun sama, tau! Sama macam kita punya bas RapidKL. Seat dia, design dia. Tetapi dia punya bas canggih sikit. Kalau ada OKU on wheelchair atau kanak-kanak dalam stroller, apabila bas itu berhenti, ia akan menyenget sikit untuk samakan ketinggian dengan bahu jalan. Selepas itu akan keluar macam satu landasan pendek menghubungkan bas dengan bahu jalan. Then OKU atau orang tua atas wheelchair boleh terus sahaja naik. Kita sendiri pun boleh terus tolak stroller anak-anak kita naik ke atas bas. Tidak perlu angkat-angkat. Bagi saya yang first time nampak memang macam advanced gila lah. Macam bagus juga, kan. User-friendly! Dalam perhati itu, saya gelak-gelak juga dengan Maman. Saya bilang pada Maman, nampak macam transformers pun ada! Silap sengetkan bas dan keluarkan landasan boleh bertukar menjadi Decepticon! Hehehe.


In front of Perth Underground train station

Arrived at Clarkson train station!

Two little girls walking from Clarkson train station to Kak Ninin's


Dari Clarkson train station, kami berjalan kaki ke rumah Kak Ninin. Dalam 20 minutes walk. Mengah juga, dengan panas terik jam 12 tengah hari. Tetapi disebabkan cuacanya yang berangin, tambah pula dengan suhu yang tidak terlalu tinggi, afternoon walk itu terasa nyaman sangat. Believe it or not, sepanjang 5 hari di sana saya langsung tidak berpeluh pun! Baju tidak berbau. Ketiak pun tidak berbau. HAHAHA.


Kak Ninin telah membawa kami ke Quinn's Beach yang letaknya hanya 10 minutes' drive dari rumahnya. Happy sangat! Disebabkan anginnya kuat di sini, ombaknya besar-besar dan ia telah jadi tempat tumpuan muda mudi untuk surfing. Memang meriah lah. Mentari agak terik di sini, tetapi anginnya tetap dingin persis aircond. So lepak lama-lama di sini pun muka tidak rasa berlengas. Best!


Oh cerita pasal ombak besar, laut di Quinn's Beach ini adalah sebahagian Lautan Hindi. Jadinya, kalau kita tengok di tepi-tepi laut ini pun anginnya sangat kuat dan ombaknya besar-besar, bayangkan sahaja betapa bergeloranya lautan di tengah sana. Melihat ke lautan yang terhampar, hati kami terdetik rasa sayu mengingatkan MH370.


Al-Fatihah.


With Kak Ninin at Quinn's beach


Selepas ke Quinn's Beach, kami ke Mindarie Marina. Kalau kamu familiar dengan Telaga Harbour di Langkawi, tempat ini similar sangat dengan Telaga Harbour. Ada banyak boat-boat putih yang cantik. Tepi-tepinya pula ada kedai-kedai makan.





Selepas berjalan-jalan di Clarkson, kami kembali ke Perth City. Perth City adalah sebuah bandar kecil. Kebetulan hari kami ke sana adalah Good Friday, jadi banyak kedai ditutup. We just walked around and took photos of the girls. Perth secara keseluruhan adalah sebuah tempat yang sangat bersih dan cantik. Paling suka tengok taman-tamannya yang terjaga rapi.


Berjalan-jalan!


Day 3


On the third day kami telah ke King's Park. King's Park adalah seperti Taman Tasik Perdana di tempat kita. Ramai orang mengambil kesempatan untuk berpiknik di sana. Yang berkeluarga, berpiknik. Yang couples, berdating. Yang budak-budak, bermain berlari ke sana sini. Tempat ini adalah sangat, sangat, SANGAT cantik! Breathtaking, bak kata orang putih. Myiesha dan Tihani pun suka datang ke sini.


Kalau kamu tanya saya apa yang kami makan sepanjang berada di Perth, I would say, home-cooked food. Agak sukar sebenarnya cari kedai makan halal di sini, lagi-lagi kalau first time datang dan ada saudara mara di sini pula. Apa lagi, melantak di rumah sahajalah! Hehe. Kedai kebab selalunya halal. Lainnya, kena pandai tengok / cari logo halal. Most of the time, kami tapau roti / kuih / drinks dari rumah sepanjang berjalan-jalan. Sampai rumah, makan nasi. Saving juga!


Berlari-lari di King's Park


Menikmati pemandangan yang sangat breathtaking





Selepas duduk-duduk menikmati keindahan King's Park, kami ke London Court. London Court ini sekali tengok macam Bukit Tinggi. Lorong ini menunjukkan secara ringkas bangunan-bangunan yang dibina pada lewat tahun 1930an. Di sini ada kedai-kedai souvenir, ada cafe, ada kedai chocolate. Di belakang London Court ini ada banyak lagi kedai dan shopping malls.


We got our souvenirs for family and friends dari kedai-kedai di belakang London Court ini. Kalau beli di kedai-kedai souvenir yang cantik memang mahal harganya. Cari kedai-kedai kecil, yang sesak dan sempit kedainya, dan penjualnya adalah foreigners - orang Afghanistan atau Jepun / Korean. Kedai-kedai begini selalunya souvenirsnya jauh lebih murah daripada kedai-kedai lain. Contohnya kalau kedai-kedai cantik jual magnets dengan harga AUD$ 9.90, di sini hanya AUD$ 2.90. Memang jauh bezanya. So bolehlah beli banyak-banyak!










Day 4


Hari keempat adalah aktiviti santai. Lantas kami ambil kesempatan untuk snap photos banyak-banyak di taman-taman cantik. Sebenarnya di tepi-tepi jalan pun kami boleh nampak rumput-rumput hijau dan bunga-bunga segar pelbagai warna. Di mana-mana pun boleh ambil gambar, dan bagi kami yang first time ke sini, semua tempat pun tampak cantik!


Since most of the time kami berjalan-jalan dan anak-anak tidak dapat their proper afternoon nap, kami selalu ambil kesempatan untuk menidurkan mereka di dalam bas. Then apabila tiba di destinasi, mereka sudah segar dan happy, thus the wide smiles!


Di sini semua basnya ada schedule dan ia tiba tepat pada waktu. Contohnya kami di Perth City hendak pulang ke rumah Makbesar di Redcliffe. Kami lihat schedule di bus stop dan tertulis bas akan tiba pada jam 5.08pm. Kalau masih ada banyak masa, kami boleh pergi jalan-jalan dahulu dan datang balik kemudian, sebelum 5.08pm to catch the bus. Dengan cara ini kami tidak akan buang masa menunggu. I think this is very systematic. Kita juga boleh ambil full schedule dan simpan jadi kalau hendak keluar ke mana-mana kita tahu pukul berapa hendak bersiap dan keluar, dan tidaklah tertunggu-tunggu dengan rasa yang tidak pasti. The same goes to the trains.









Mummy, are we done here?! *yawn*


Day 5


We did not go anywhere on our last day. Saya menghabiskan waktu pagi mengemas kain baju dan berbual dengan saudara mara. Our flight was at 4.05pm and we arrived at Perth International Airport at 2 plus, allowing us to have ample time to lepak a bit and buy some last minute souvenirs before taking off. Kami ambil kesempatan untuk menghabiskan segala syiling yang ada buying chocolates! Our flight was a bit delayed and we safely arrived LCCT at 9.45pm last night. Touch down sahaja terus balik rumah pekena Maggi sup perisa ayam perghh heavennya.


The 5 days in Perth was just magnificent, but the feeling of being back in KL is just great. Bak kata pepatah, Hujan emas di negara orang, Hujan batu di negara sendiri. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana memberikan kami peluang untuk melihat-lihat negara orang. Ok, sekarang mahu pergi cari nasi kandar pula. Hungry!





Wednesday, July 31, 2013

Terima Kasih, Mak


Dah banyak minggu berkampung di Ampang Point daripada saat waktu habis kerja jam 4.30 petang hinggalah ke malam. Ada masanya hanya meninggalkan kompleks tersebut ketika kedai-kedai mula menurunkan pagar-pagar zink tanda sudah jam 10 malam, sudah tamat waktu perkhidmatan. Lewat ini saya begitu gigih, bukan gigih apa, deadline assignments semakin mengejar. Selesai sahaja assignments, harus pula berhempas pulas buat revision menyiapkan diri untuk final exam. Saat entry ini ditulis, tinggal kurang lebih 20 hari sahaja lagi sebelum final exam bermula. Dan menjadi siswi buat pertama kali, di semester pertama pula, pastinya gementarnya lain macam.


Kerisauan tidak dapat 4flat adalah perkara paling dikhuatiri. Bukan sengaja meletakkan harapan terlalu tinggi, tetapi orang bilang kalau tidak dapat menggapai bintang, dapat gapai bulan pun jadi. Masih tinggi, masih boleh dibanggakan. Tidaklah berharap pada pokok cuma, kalau jatuh pokok terus bedebuk ke atas tanah macam cempedak busuk. Apa pun tidak dapat. Having to pursue with my studies now, tatkala saya rasa saya dalam keadaan paling bersedia, saya rasa ada patutnya saya tidak mensia-siakan walau sesaat pun waktu. Walau sesen pun duit yang keluar. Sesungguhnya duit amat bererti buat masa ini.


Hari itu Tihani main selongkar purse saya, campak-campak duit saya. Saya bilang padanya, "Adik. Jangan campak-campak duit Mummy. Susah Mummy nak dapat sekeping ni. Kena marah teruk-teruk nak dapat." Mett tertawa. Hidup bagai neraka di tempat kerja ada masanya dapat menjadi bahan penghibur tatkala bersama yang tersayang.


Segala penat lelah ini harus saya dedicate-kan kepada seorang wanita separuh umur yang saya panggil Mak. Dia adalah ibu mertua saya. Mett's mother. Sebelum saya ambil keputusan untuk sambung belajar lagi saya sudah bertanya pada Mak, adakah boleh saya sambung belajar. Bukanlah meminta keputusan, tetapi meminta pendapat, apatah lagi Mak adalah orang yang menjaga Myiesha dan Tihani sepanjang waktu saya bekerja, haruslah saya bertanya kerana belajar akan mengambil lebih banyak waktu saya. Dan jawapan yang saya terima daripada Mak adalah, "Selagi anak-anak kecil lagi, selagi Mak sihat, kalau kau nak belajar, belajar. Mak boleh jagakan." Pendek sahaja cakap Mak, tetapi cukup bermakna.


Dan dari itu, bermulalah hidup saya sebagai seorang part-time student. Dan bermulalah rutin Mak menjaga anak-anak saya dengan waktu tambahan pada Sabtu kedua dan keempat setiap bulan setiap kali saya pergi class, dan ada masa sehingga 15 jam sehari pada weekdays tatkala saya sibuk dengan studies seperti waktu sekarang.


Namun dalam saya pulang lewat, saya pastikan saya terus ambil anak-anak sebaik sahaja saya melangkah masuk ke rumah Mak. Saya pastikan mereka tidur dengan tepukan tangan saya pada tubuh mereka. Sepenting mana saya perlu siapkan kerja-kerja belajar saya, sepenting itu jugalah tugas saya terhadap suami dan anak-anak saya. I try not to on my netbook or open my books when the girls are around. I will either study after I put them to bed, or outside after work. Apabila saya bersama anak-anak, saya adalah seorang Mummy. Saya bukan lagi seorang penuntut. Saya mahu berikan 100% kepada mereka sebagaimana saya berikan 100% kepada pelajaran saya.


Dalam saya mengharungi cabaran bergelar student sekali lagi ini, saya harus banyak-banyak berterima kasih kepada Mak kerana tidak pernah letih dan jemu menjaga anak-anak saya. Saya tahu Mak penat walaupun bibirnya tidak pernah putus mengukirkan senyuman dan memberikan saya semangat untuk teruskan apa yang sedang saya lakukan. Sesungguhnya pengorbanan Mak terlalu besar, yang tidak pernah dapat saya balas walau dengan tudung bawal kesukaan Mak, fruit tart kegemaran Mak, novel kegilaan Mak, atau duit penat yang sedikit lebih untuk mengurangkan bebanan Mak. Tidak ada material yang dapat ditandingkan kecuali ucapan terima kasih yang tidak terhingga from the bottom of my heart. Terima kasih, Mak, di atas segala sokongan tidak kira dari segi moral atau lainnya.


Bagi menghargai segala pertolongan Mak, I am dedicating this semester's result to her, sebagai tanda terima kasih yang tidak terhingga. Walau apapun keputusannya nanti, I know it is the best that I will do after all the time, effort and hard work spent. Dan semuanya di atas pertolongan Mak juga.


There is still a long way to go. 4 more years to go, and I hope Mak will always be here until the day I grad, not because I want her to continue to take care of my girls, but to dedicate this whole TESL course to her. Terima kasih, Mak, kerana terima saya seadanya. Menantu yang tidak pandai masak. Tidak pandai buat kuih. Tidak pandai buat kek. Tidak pandai jahit baju atau langsir. Tetapi saya harap Mak terhibur with the hours we spent together sharing all kinds of stories, laughing together and shopping together. Kepandaian saya hanya bab berbual dan ber-shopping sahaja, Mak.


Dah nasib Mak dapat menantu moden sangat macam ni. Saya doakan menantu Mak yang seterusnya adalah lebih traditional sedikit untuk memenuhi ciri-ciri menantu pilihan. Hahaha.


Terima kasih, Mak. Saya sayang Mak.