Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Tuesday, April 19, 2016

Jaga Diri. Jaga Penampilan

A couple of years ago sewaktu saya sedang down with depression dan stress dengan kerja, saya memang langsung tidak menjaga penampilan saya. Macam mana hendak jaga penampilan, sedangkan diri sendiri pun tidak terjaga physically and emotionally? Pada waktu itu, hendak bercantik-cantik pun tidak ada mood. Yelah every morning dragging my legs to work, saya sarung apa sahaja yang terlintas di mata. Tudung bawal pun jadi. Long sleeves t-shirt pun jadi. Yang paling tidak perlu digosok, kalau boleh. Kalau iron baju silap-silap boleh terbakar baju. Bukan sebab iron panas sangat. Sebab hati panas sangat. HAHA.


Now that I am happy, guess it is time for me to melawa sikit. Ala bukannya banyak, sedikit sahaja. Namun apa yang penting, masih di dalam limitasi agama, InshaaAllah. Kalau ada yang nampak saya sudah agak hilang pertimbangan, sila tegur ya. Terima kasih.


So why am I taking this step?


First of all, to celebrate my freedom being a SAHM. Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah for giving me this after so many years. With me being a full-time housewife, inshaaAllah akan ada masa sedikit untuk melawa. Kalau dahulu timetable saya packed dengan kerja, household chores, suami dan anak-anak, kini rutin kerja itu telah tiada. I am still very busy with freelance jobs though, but they give me flexibility. Pokok pangkalnya, diri sendiri, pandai urus masa atau tidak? Kalau tidak pandai urus masa, jadi housewife pun boleh berlingkar je di rumah sehari suntuk tanpa membuat apa-apa. As a result, semua kerja terbelengkalai. Hati, mata dan jiwa pun sakit. Same thing. Back to square one. 


So with this bit of flexibility, I took a bit of time to check out Husna Hadzarami's Pari-Pari Style Shawl Tutorial on YouTube. Nampak mudah, dan yang paling penting, CANTIK! Ok Husna pakai memang cantiklah, because she has a bit of chin. Saya ni muka bulat habis. Dari dahi sampai dagu semuanya bulat. Nasib baik badan tak bulat. HAHA! Kalau perasan, my face shape banyak ikut my mom. Dia pun kurus, tetapi muka bulat. Syukur Myiesha and Tihani ada chin sikit so inshaaAllah nanti dah besar senang hendak gayakan apa jua jenis gaya tudung.


HAHAHA what's with the elaboration, HJ? Cerita pasal dagu pun perlu satu perenggan ke?!


Husna Hadzarami's Pari-Pari Style Shawl Tutorial on Youtube

Ok berbalik kepada shawl tutorial, selepas tengok saya pun excited habislah hendak try. Try and error, bak kata omputeh. Mula-mula pakai memang tidak menjadi, siap ketawakan diri sendiri bertalu-talu. Macam heh perasanlah kau nak pakai tudung berkuak-kuak begini! HAHAHA. Tetapi entah macam mana hati saya kuat sangat hendak teruskan dengan gaya ini. So I tried more frequently setiap kali keluar berjalan dan Alhamdulillah finally I got my confidence! Yeayy!


Poyo sangat siap post di Instagram and Facebook and glad to have such supporting friends around me. Semua suka dan support. Maaflah saya memang terlambat sikit bab-bab berfesyen ini. Orang pakai tudung macam ni sudah bertahun-tahun kot, kan? But never mind lah. It's better late than never, kan? 


HJ excited publishing her first photo berpari-pari.
Tak padan dengan muka bulat tu! Heheh.


Another reason I'm changing my style is because of my age. July nanti sudah hendak masuk 32 youu! Kalau dahulu orang bilang, alah HJ you ok je awet muda, but now guess I need to start to seriously look after myself. I am going to be 32 very soon, dengan anak dua, dan suami yang sedang menjaga penampilan pula. Orang bilang, berkahwin sebaya ni one of the disadvantage is that lelaki ni akan selalu nampak muda, dan kita perempuan yang beranak pinak ni yang akan nampak tua dahulu. Jadi haruslah saya tidak mahu kalah mati! Cewah kemain kau hahaha. Cuma hendak nampak sedikit cantik apabila keluar bersama suami. Orang selalu bilang, nanti suami tengok orang lainlah, apa lah. Kalau tidak mahu suami tengok orang lain, haruslah kita menjaga penampilan kita terlebih dahulu, betul tak? And another thing orang selalu bilang, housewives ni selekeh. Sebab tidak berduit, kan. Pakai baju 10 tahun lepas lah, bau bawang lah. Tak baik okayyy! HJ marah ni! HJ nak jadi presiden kelab SAHM lah lepas ni. HAHAHA.


But the main reason I'm changing here is because I simply want a new me. After everything that has happened, saya mahu tutup buku lama dan buka buku baru. If you read my previous posts, I actually poured out on how I miss my previous self (sebelum depression itu) - HJ yang selalu cantik, selalu confident, selalu positive, selalu tersenyum, selalu share perkara-perkara yang indah dan memberi inspirasi di dalam blognya. Yes, I want to be that HJ again, and I think I am progressing splendidly. Kamu rasa tak? Hehe.


Sesungguhnya di sebalik setiap kesusahan, setiap kesukaran, setiap ujian dan setiap dugaan itu, ada hikmah tersendiri yang terselit di sebaliknya. Kita takkan pernah tahu bila Allah will say Yes to our prayers. Bila Allah akan bilang tunggu dulu. Bila Allah akan bilang not yet. Dan bila Allah akan bilang no. Tetapi selagi ada kudrat, selagi ada usaha, dan selagi ada harapan, berdoalah. Kerana Allah itu maha mendengar. No one knows betapa kuatnya saya mendakap tafsir Al-Quran setiap pagi on the way to work. No one knows berapa juta kali surah Al-Insyirah bermain-main di mulut saya. No one knows betapa lamanya setiap sujud dan berapa koyannya air mata yang ditumpahkan demi untuk merasa sedikit apa yang dirasai pada hari ini. It was years of patience. Sedih sangat kalau diingat balik, and I never want to go through that again. Ever.


Alhamdulillah for today. Dan saya berharap tempat saya akan terus di sini. Sebagai HJ yang baru. Yang cantik. Sentiasa gembira. Dan sentiasa positive. Doakan ye. Aamiin aamiin ya rabbal alamin!


8 comments:

  1. Amboi tembamnya screenshot Youtube atas tu ;DDD

    Cantik Hannah yang baru ni. Memang cantiklah suka tengok.

    ReplyDelete
  2. tapi gaya ni kurang sesuai utk orang pipi bersepah dan berdagu kuih lapis tradisional XD XD

    ReplyDelete
  3. Saya la yg paling happy sekali sbb hannah tulis blog hari2..hahaha

    love, chem..

    ReplyDelete
  4. i setuju part kena bercantik2 jugak supaya tak nak bg hubs pandang perempuan lain kan?
    sekarang sy dlm fasa nk cantik2 sentiasa untuk suami..ehehehe

    ReplyDelete
  5. ouhhhh hj rasa nak menangis bila saja2 klik ur url blog.. ada entry laaa huawaaaaaaaaaaaaa make my day sgt yg sentiasa stress ni.. tq so much hj tqvm.. please update sentiasa dgn aura +ve u.. hj is back yeyyy :)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!