Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Monday, May 18, 2015

Talk, Talk, Talk to Your Children

Went out to the mall this morning, and guess what, saya nampak lagi budak guling-guling atas lantai. Di floor lain pula saya nampak budak menjerit-jerit hendakkan entah apa. And in both cases, there were no communication whatsoever between the parents and the child. Dalam kejadian yang pertama itu, bapanya terus angkat sahaja budak itu seperti mengangkat tong gas kerana budak itu meronta-ronta. And as for the second one, the father buat-buat seperti tidak dengar dan the mother was trying hard to pull her away from the place. In both situations, parents memang nampak sangat helpless. Nampak fed up. Nampak penat. Nampak give up. Nampak macam tidak tahu hendak buat apa lagi.


Some people will say, Dah tahu anak tu cranky, lagi nak bawa keluar. Duduk rumah sudah!


It is easier said than done. Bosanlah duduk rumah! Betul tak? Then what to do?


Here are a few things I do to my girls. Mungkin dapat membantu anda juga. Who knows? InshaaAllah.


Let Them Know Your Plans


Children now are not like us 30 years ago. Mereka sekarang adalah sangat cerdik dan pandai. They might only be 2 or 4, tetapi mereka faham apa yang berlaku di sekeliling mereka dan mereka juga tahu apa yang mereka mahukan. Therefore, they will actually appreciate if you could treat them more like an adult then thinking mereka tidak kisah besok kita akan seret mereka ke mana atau berbuat apa.


Selalunya saya akan beritahu anak-anak saya apa plan saya untuk hari esok atau untuk minggu seterusnya. For an example, hari ini Friday. Petang pulang sahaja daripada kerja saya akan duduk dan beritahu Myiesha dan Tihani what are our plans for the weekend. Saya akan beritahu, Ok malam ni tidur awal sebab besok kena bangun awal kita hendak pergi swimming. Selepas lunch, kita akan pergi mall. Malam pula ada kenduri di rumah kawan Abi. Sunday pula nothing on so just duduk rumah, boleh bangun lambat, tidak mahu mandi satu hari pun tidak apa. HAHA. Contohnyalah. So what happens is that, magically malam itu memang mereka akan tidur awal. Surprisingly besoknya mereka akan bangun awal without cries or merengek or mengada-ngada because mereka sudah tahu apa plan. And amazingly, mereka juga akan set mind that it will be a busy day. So pagi itu mereka akan sangat excited untuk pergi swimming. Then after swimming, mandi and lunch mereka mungkin akan tidur dalam kereta on the way to the mall. Dan paling best, on the way from the mall to kenduri pun mereka akan tidur, so mereka tidak cranky both di mall dan juga di kenduri. In the car on the way pun selalunya saya akan cakap lagi. Like, Myiesha, tempat yang kita hendak pergi ni jauh, so you can sleep first, nanti sampai Mummy kejut. Same goes to Tihani. So mereka akan prepare mind and body, what to do supaya mereka tidak rasa penat. 


The same goes to Monday. Pagi sewaktu pakaikan uniform Myiesha selepas mandi, saya akan beritahu dia our plans for the week. Myiesha, Monday sampai Thursday no plans. Friday kita nak balik Johor so Thursday night tu kena tidur awal ok, kalau tak nanti penat sebab kita nak jalan jauh. Kita kat Johor sampai Sunday, balik KL Sunday petang, Monday dah sekolah. Nanti kalau ada homework bilang Mummy, kita buat awal-awal kalau sempat. Things like that.


I make it a habit of telling my plans to them all the time. Kadang-kadang sampai plan paling kecil macam hendak masak apa hari ini pun I will let them know and let them suggest. Sebab sebelum ini ada a few times, saya sedang memasak dan Myiesha datang ke dapur tanya saya masak apa. Contohnya saya masak gulai lemak, dan tiba-tiba dia akan bilang Myiesha nak makan chicken soup. So sudah rasa macam ralat di situ. If only I have asked her earlier, then saya sudah boleh masak chicken soup siap-siap and spare that pertarungan hebat hendak memaksa anak makan. HAHA. Sometimes kalau betul tidak ada ayam ke apa, we will talk about what else does she want, maybe fishball ke, spaghetti ke. Dengan cara ini, saya akan happy memasak dan anak-anak juga akan happy makan. As a result, tidak ada pertelingkahan yang tidak perlu di situ.


Be Honest with Them


Again, they might be young, but they understand. Ada masanya apabila kami keluar ke malls pada tengah bulan, sewaktu sedang menyiapkan mereka untuk keluar, saya akan memberitahu mereka what to expect. Contohnya, Myiesha and Tihani, sekarang ni mid-month, Mummy tak dapat belanja apa-apa. So kita keluar jalan-jalan, tengok toys and tengok books je ok? No buying. Kalau suka apa-apa, nanti end of the month Mummy belikan. Tapi kena tengok jugak, kalau mahal sangat tak boleh ok?


I always make a point to tell them this, so that they will be prepared. Tidak adalah just seret sahaja mereka keluar ke malls, then tiba-tiba mereka nampak sesuatu yang berkenan di hati, then tiba-tiba Mummy tidak dapat belikan. Without these conversations, mereka akan rasa confuse. Eh last week boleh beli, kenapa this week tidak boleh? Or last week Mummy sayang, this week Mummy tidak sayang ke? A lot of things can come to their mind dan mereka akan bereaksi dengan cara yang bermacam-macam juga. Menangis. Memberontak. Menjerit. Berguling. Dan kita pun akan rasa helpless kenapalah anak aku macam ni. Kenapalah anak aku tak macam anak orang lain. Selagi kita sebagai parents tidak beritahu mereka, mereka akan berperangai begitu. Jangankan budak-budak, kita sendiri pun kalau diberikan mixed messages sebegitu kita pun akan rasa confuse. Bukan sahaja confuse, malah emosi, marah, sedih, sentap, semua pun ada. Haa lagi dahsyat.


Oh and another thing, be as detail as possible. Jangan hanya touch pasal toys. Touch juga pasal keluar hari ini tidak boleh beli Java Chip, and no rides, and no balloons, and no chocolates, and no ice cream. Nanti tidak pasal-pasal lalu depan Baskin Robbins berguling pula. Tepuk dahilah jawabnya.


Let Them Know Your Expectations


It is never too young to tell them what your expectations are. Some people might say, ala budak. Memanglah perangainya macam budak. Kalau begitulah pendapatnya, bila agaknya masa yang sesuai untuk diberitahu expectations kita? Pada usia 7 tahun? Pada usia 10 tahun? Cuba bayangkan kalau all this while kita biarkan anak kita berlari ke sana sini, masuk bawah meja di restaurant ketika kita sedang makan, mahukah mereka dengar kalau tiba-tiba kita kata, duduklah woi! Tidak mungkin, kan? Pepatah bilang, melentur buluh biar dari rebung. Jadinya lebih awal kita start, lebih baik sebenarnya. 


Perkara seperti ini memang nampak remeh, tetapi selagi ia berkait dengan cara mereka behave, saya rasa ia patut diambil serious. And as the previous points above, I even talk to them about this. Myiesha and Tihani, petang nanti kita nak pergi rumah kawan Abi. Kat sana nanti ada friend, ada banyak toys, main baik-baik ok? Jangan gaduh, jangan ambil toy kawan. Kalau dia nak main, kasi dia main dulu. Kalau adik nak main, Myiesha kasi adik dulu. Kalau kakak nak main, adik pun kena kasi kakak ok? Play together. Jangan panjat-panjat. Jangan lompat-lompat. Malu nanti dengan aunty uncle. Nanti sampai. salam. Nak balik pun salam. Anak Mummy good girls kan? Anak Mummy baik, anak Mummy cantik, anak Mummy pandai. Mummy sayang anak-anak Mummy. Then give a tight hug to each one of them. And do not think you only need to do this once. Kena cakap setiap kali hendak keluar. Every time. Sebab setiap tempat itu berbeza. Berbeza orang, berbeza keadaan. So kena cakap. 


Lead by Example


Cakap banyak-banyak pun tidak guna juga kalau kita sendiri pun sedap-sedap buka gula-gula selepas itu dengan senang hati campak wrapper ke lantai. Atau dalam kereta, apabila ada kereta lain potong cepat sahaja mulut ini menjerit Celaka! Atau kita hendakkan anak kita jadi sopan dan soft-spoken sedangkan kita cakap kuat macam volume 100, belum lagi gelak macam pontianak. Orang putih bilang, action speaks louder than words. Apa yang kita tunjukkan itu lebih hebat penangannya daripada apa yang kita cakapkan. Guess this is the hardest part, tetapi ini juga cara yang paling effective. Jadinya, kalau kita hendak mengajar sesuatu kepada anak. pastikan kita terror dahulu bab itu. Kalau tidak susah juga.


Like myself, my parents are naturally soft-spoken, tidak pandai cakap kuat-kuat dan tidak pandai memaki. That's why I think it is very easy for us - keempat-empat adik beradik - to inherit it. Same goes bab buang sampah di tempatnya, and the such. Sewaktu kami kecil, rasanya handbag our mom lebih banyak sampah daripada barang-barang. Sebab kalau kami ada sweet wrapper atau tissue, semua kami kasi padanya. Then she will keep them in her handbag until she finds a trash can. Dahulu Myiesha pun rajin sangat kasi saya sampah-sampah kecil ini. Tetapi kelemahan saya, saya lalu 100 trash cans pun saya tetap lupa hendak buang sampah-sampah ini sampai berhari-hari dalam handbag. Mujur sahaja tidak keluar maggots. HAHAHA. So now I will force her to hold them. HAHA jahatnya kan. Peganglah sendiri sampai jumpa tong sampah. Tetapi best juga, setiap kali nampak tong sampah dia jadi excited sebab dia ada sampah hendak buang. Sekarang dia lebih tahu mana kedudukan tong sampah di malls daripada saya. Same goes to Tihani. Cumanya di luar, saya masih pegangkan sampah dia. Kalau di rumah memang dia akan buang sendiri juga. Better lah nowadays semakin anak-anak membesar. Dahulu tahi hidung pun hendak kasi saya. Geli hoi!


Talk, Talk, Talk to Your Children


The key here is only: TALK. Hanya dengan bercakap dengan anak-anak akan dapat menyelesaikan masalah ini. Selagi kita mengekalkan persepsi yang anak-anak itu kecil dan tidak mengerti, selagi kita masih lagi dengan mentaliti anak-anak tidak harus tahu apa-apa dan berhak ikut sahaja, dan selagi kita berfikir yang tidak akan ada jalan penyelesaian kepada crankiness ini melainkan hanya dengan mengangkut anak macam mengangkut tong gas setiap kali dia mula berguling atas lantai, selagi itu masalah ini tidak akan selesai. Masalah ini bukan sahaja tidak akan selesai, tetapi juga akan membuatkan kita rasa helpless, disappointed dan frustrated setiap kali keluar berjalan-jalan. Pernah sekali saya nampak seorang anak yang melalak di dalam stroller, dari tingkat 1 sampai ke tingkat 5 pun budak itu masih lagi melalak di dalam stroller. Dan yang paling saya tidak faham, mak dia boleh buat bodoh? Seriously. Tidak rasa bingit ke? Parents tidak seharusnya biar anak menangis sampai dia berhenti sendiri, because that is only a temporary solution. Bukan solution langsung pun sebenarnya, sebab dua-dua pihak akan jadi fedup dan lain kali dia akan tetap buat lagi. Parents MUST start talking to their children. Saya tidak faham bagaimana mereka boleh tolak stroller itu dengan tidak ada perasaan. Next time kalau anak start buat perangai di tengah mall, jangan tunggu sampai balik rumah. Di situ juga, sedang dia buat perangai itu juga, terus squat down kasi eye level sama dengan anak, tanya dia apa yang dia hendakkan, kenapa dia buat perangai begitu, and try to provide with a solution. For the first time, sudah tentu dia tetap hendakkan toy itu dan tidak mahu benda lain, but as time passes, try the preventive steps yang dapat dilakukan seperti di atas, dan cuba dengan lebih baik lagi. InshaaAllah things will get better for the both of you. Kalau dapat start awal lebih baik. Lebih mudah rasanya, sebab daripada kecil pun dia sudah faham sebab sudah well-trained.


Here are just a few tips you can try. Selainnya, sebagai seorang muslim, tetaplah kita berdoa kepada Allah moga dilembutkan hati anak kita, dan dikentalkan hati kita untuk menghadapi karenah anak yang bermacam-macam. Banyak sangat doa yang boleh diamalkan, dan doa seorang ibu itu makbul, so worry not! Apa yang penting, kita kena selalu cari jalan untuk menyelesaikan permasalahan yang kita ada and never push it away. Kerana selagi kita tidak berhadapan dengan masalah, selagi itu masalah kita tidak akan selesai.


All the best!


3 comments:

  1. Yey, HJ is back!

    Tq share the useful tips.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..saya dah praktikkan hannah..memang sangat berkesan. Paling tidak saya tak penat melayan kerenah anak2 cranky ni. Terang baik2 apa yg kita akan buat..d mana kita nak pg..in sya Allah membantu.

    ReplyDelete
  3. Love this! Thank you for the tips. Wanna make it viral. heh

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!