Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Tuesday, September 23, 2014

To Morib with Love!

Dua minggu yang lepas saya telah ke Pantai Morib bersama family. It has been sooooo long since we last went to the seaside. Best sangat rasanya. I was so excited that I could not even sleep the night before! Kami bertolak pada waktu tengahari, around 2pm, because I had to work that morning. After work terus bergegas fetch family and off we went! We arrived at Morib around 3 plus. Terus bentang tikar dan buka bekal nasi lemak sambal udang! Yums! Lapar betul tambah nasi sampai 3 kali. Heheh.



Seronok makan nasi lemak sambal udang.


Hajat di hati hendak bawa anak-anak main pasir dan mandi laut. Tetapi air surut ya Allah punyalah jauh! Saya punyalah excited siap bawa baju mandi anak-anak siap shorts untuk Mett sekali. Sekali apabila tengok air surut, my parents menyakat saya tidak habis-habis. Hah pergilah mandi laut tu! Tapi jauh so kena drive lah, pergi bawa kereta!


Huuuuuu!


Dengan hati yang berat, terus simpan balik baju bajan. Pasir dia pun macam berlumpur, dengan tiny crabs berlari sana sini, saya pun malas hendak bawa anak-anak turun ke pasir. Silap-silap masing-masing menjerit Mummy! Mummy! kegelian dengan aku sekali terloncat-loncat. HAHA. So we just had clean activities di atas tapak picnic seperti makan, main bubbles, makan, dan makan lagi.


Tetapi Morib sekarang sudah cantik, tahu! Sudah renovate semacam park, so boleh main bicycle. Main scooter. Siap ada scooters for rent lagi! Ada juga kereta-kereta kecil untuk budak-budak. Dan banyaaaaaaak sangat stalls jual macam-macam toys dan baju dan pelampung segala. Lengkap dengan surau dan food court by the beach juga! Pendek kata, kalau datang ke sini unplanned pun no problem sebab semua ada serba lengkap.


Yang paling best tentang tempat ini adalah papan-papan tandanya. Selain information tentang directions, ada juga tertulis ayat-ayat Quran dan hadith-hadith tentang lelaki, perempuan dan larangan mendekati zina. Bagus betul! Yelah, we just know how youngsters just love to come to the seaside malam-malam entah buat apa, kan? So semacam satu peringatan. This reminds me of my dating days. Balik-balik dating pergi mall. And my mother really encouraged us to go to the malls pun. Dia bilang, RAMAI ORANG. TERANG. NAK BUAT APA PUN ORANG NAMPAK. Ya, ya saya tahu. Memang saya pergi mall pun, di KL mana ada beach-beach semua macam ini. Haha.



Grandmother dengan granddaughters sama saja stylo.
Ke mana tumpahnya kecantikan kalau bukan kepada mereka.


It was just a simple picnic, tetapi memang best lah. Makin petang, makin ramai orang! Happening sangat! Cuaca pun best, tidak terik sangat. Redup sahaja. Best tengok kanak-kanak bermain girang. Best tengok parents bawa anak-anak beriadah. Best nikmati angin laut menampar pipi. Best tengok ombak menghempas pantai. Oh, cerita pasal ombak, time kami mula-mula sampai air surut jauh sangat sampai kena drive kereta kalau hendak pergi mandi, kan? So Mett and I brought the kids jalan-jalan tengok stalls. It was only about 15-20 minutes. Sekali apabila kami pulang ke tapak picnic, air sudah pasang tinggi! Subhanallah, cepat betul! Dataran pasir yang tadi jauhnya rasanya lebih daripada 1 kilometer sudah ditenggelami air. Sekejapan sahaja.



Playing bubbles with Aunty.


Belanja wefie, satu!


Us, with Sardeep Singh.


Kami spent time sehingga hampir sunset sebelum beransur pulang. I just love the sunset and the beach. Kalau dapat tengok sunrise lagi saya suka. Ketiga-tiga ini tidak pernah gagal dalam menjadi penawar hati saya. Asal hati gundah, asal cari ketenangan, mesti saya ke sini. Cari laut. Cari pantai. Cari ombak. How I always wish to have a home by the seaside supaya saya dapat ketenangan abadi. Asal hati bercelaru sedikit hanya perlu menguak tingkap dan melihat ke luar untuk melihat lautan, ciptaan Allah yang maha luas. Hidup ini sememangnya seperti lautan yang luas itu. It is really big. Dan terpulang pada kita sama ada kita mahu melihat perkara-perkara besar yang berharga itu, atau cuma pasiran yang terselit di celah jemari kaki kita.







3 comments:

  1. tihany looks like a model.. pretty lady to be

    ReplyDelete
  2. Ahhh.. Tengok gambar lautan saje hatiku sudah tenang.

    ReplyDelete
  3. sekali sekala tgok seaside memang best..saya suka jugak laut..tp xsuka mandi laut..hahahaha

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!