Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Thursday, August 14, 2014

Tradisi Ziarah Menziarahi Dilupakan Jangan


What's with the skema title, HJ?


HAHAHAHA!!


We went back to Pasir Gudang, Johor last weekend. Menziarah saudara mara sebelah Mett. I am always all happy and excited when it comes to going back to Johor. Bukan sahaja going back to Johor, tetapi berjalan ke mana sahaja, kot? Guess it is an inheritance of arwah Nenek's gene. Arwah Nenek memang tersangat suka berjalan. Ajaklah ke mana sahaja, mesti dia pergi. Mesti dia ikut. Penat, sakit semuanya ditolak ke tepi. Yang penting, berjalan. Same goes to my aunties and my mother too. Sekarang semangat berjalan itu sudah turun kepada cucu cicit pula. Hehe.



Selamat Hari Raya yang ke-12!


Mak pakaikan Myiesha dan Tihani kurung pada malam kami bertolak. Excited betul, padahal duduk dalam kereta sahaja the whole night. Heheh. Kami bertolak lebih kurang jam 9.30pm dan tiba di Pasir Gudang lebih kurang jam 1 pagi.






We went to a few houses of my in-laws' friends and relatives. Tetapi yang paling saya suka adalah rumah Pak Abu. Pak Abu is my father in-law's eldest brother. Rumahnya terletak di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang, Johor - betul-betul di tepi laut. Sejak berkahwin dengan Mett, sejak kali pertama ke rumah Pak Abu, saya memang sudah tersangat suka pada tempat ini. Saya selalu berharap untuk membina sebuah rumah di tepi laut macam rumah Pak Abu. Asal stress sahaja, lontarkan pandangan ke luar tingkap dan lihat lautan nan luas. Lihat beburung berkicauan dan berterbangan. Lihat awan yang bergerak perlahan mengikut rentak angin. Tenangnya, ya Allah. 


Orang bilang, berangan adalah percuma. Maka beranganlah setinggi mungkin. Mana tahu satu hari nanti ia akan menjadi kenyataan.



Pemandangan dari luar rumah Pak Abu.


Kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur lebih kurang jam 1.30 tengah hari dan tiba pada jam 6 petang. Tiba sahaja di bandar besar Kuala Lumpur, kami terus drop family in-law ke rumah mereka dan terus ke rumah salah seorang daripada BFFs kami - Naqi dan Azreen. Tidak sempat balik rumah freshen up pun! Mett pula kalau bab berjumpa kawan-kawan, dia yang paling bersemangat!


Kami makan-makan-makan dan berbual-berbual-berbual sampailah jam 10.30 malam. Selepas itu barulah kami pulang ke rumah. Phew! What a tiring, but extremely happy journey.




Beraya bersama kawan-kawan baik!



On Tuesday pula kami ambil leave untuk bertemu cousins - Kakak Raudha, Abang Nazri dan anak-anak mereka yang tiba dari Kota Singa untuk bercuti di sini. We met up at my parents' for lunch. My parents prepared yummy roasted chicken with black pepper / mushroom gravy, butter rice, fries and veggies. Yums! Selepas lunch, Mett quietly sneaked out and got all of us goreng pisang, keropok lekor, putu bambu and durians pula. My mother quickly prepared tea when she saw Mett coming back with all those enormous plastic bags! Pandai sungguh Mett ambil hati. Auw. Sangat ciri-ciri menantu ideal.


Kami makan sampai kekenyangan sungguh. Thank you dear parents and husband.



Having lunch.


Durians!
Kami nampak seperti tersangat aman makan durian padahal anak-anak kami sedang berlari-lari di belakang.


After lunch, we went back to their hotel. Activity seterusnya haruslah swimming! Excited betul budak-budak itu!




Swimming with cousins!


With my beautiful cousin - Kakak Raudha.


Kesejukan.
Hehehe.


At the hotel lobby.


We then went to Berjaya Times Square to jalan-jalan a bit and had ice cream. Gosh, lupa ambil gambar ice cream. We had more chats sambil kejar anak-anak ke sana sini. Memang best sesekali spend time dengan cousins begini. Semakin kami mendewasa, semakin kami bertambah sibuk dengan kerjaya dan keluarga, meetings like this adalah amat penting untuk catch up. Kalau tidak spend time sedikit begini, lambat laun kita pun akan lupa saudara mara kita. Dan anak-anak kita lagilah tidak akan kenal saudara.


All the best in your new job, Abang Nazri, and we look forward to meet all of you again soon!



Thank you for the kitchen set, Uncle Nazri!
Love it!

4 comments:

  1. salam kak hannah, eta follow akk dari blog sebelum ni, and i'm happy with ur transformation, teruskan berkarya dan memberi inspirasi kepada org lain. kalau penat study eta akan ingat akan punya kesusahan study sambil kerja. cantik akk bertudung labuh. mana akk beli skarf tu? kalau akk x kisah mintak share ye. cara akk pakai pon nampak labuh dan sempurna. suka tengok

    ReplyDelete
  2. wow..meriah sangat ni raya HJ!!

    ReplyDelete
  3. Salam Kak HJ...thank gudness blh baca blk blog akak...aritu bila akak privatekan blog, terkedu sy xdpt baca update akak...huhuuu

    Anyway, Selamat Hari Raya dari sy...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum hj,
    i sungguh terkejut tgk perubahan u yg berjubah n bertudung labuh.. cantik berseri serta nampak ketenangan u.. i terbaca dalam twitter u pasal rm995, boleh u citer knp u rasa happy dpt gaji sebanyak itu? tq hj :)

    -airin-

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!