Friday, January 11, 2013

Lain Anak Lain Ragamnya

Whoa lama gila tidak ber-blog. Namun after the previous blog below, hati asyik meronta-ronta hendak ber-blog kembali. Darah blogging itu sentiasa mengalir di dalam tubuh, cuma masa sahaja yang selalu mencemburui saya. Haha. Baiklah, enough of merepeks. Sedang saya ada masa sedikit ini, saya ingin menulis tentang anak-anak saya. Tentang Myiesha dan Tihani.


Perasankah anda, sejak adanya Tihani saya sudah sangat kurang menulis. Time Myiesha dahulu, selalu sahaja berceloteh di sini cerita tentang dia. Tentang sikapnya. Tentang perangainya. Tentang milestone nya. Sekarang ini tidak lagi. Kenapa?


Tihani is now 9 months old. Tidak lama lagi hendak masuk 1 year old sudah. Namun dalam 9 months ini, to be honest, I am still struggling to get to know her. Masih sedang belajar apa yang dia suka dan tidak suka. Masih sedang mencari apa benda yang boleh buat dia senyap. HAHA. Sesi suai kenal masih belum habis. And yes, Tihani adalah seorang bayi yang SANGAT KUAT MERENGEK. Sejak dia lahir sampai sekarang, rajin betul dia keluarkan suara. Daripada Uh Ah Uh Ah sampailah ke AAAAAAAAA! Daripada buka mata bangun tidur, sampailah dia tidur kembali. Merengek sahaja. Merengek. Merengek. Merengek. Di rumah merengek. Bawa keluar jalan merengek. Dalam kereta merengek. Lapar merengek. Kenyang merengek. Tidak cukup tidur merengek. Cukup tidur pun merengek. Sampai hari itu saya beritahu Mett, I really hope that I can find something yang boleh buat dia diam. Tihani adalah bayi yang sangat cepat bosan. Saya sudah kasi dia banyak sangat toy. Dia main sekejap, selepas itu baling. Merengek. Bacakan dia buku, mula-mula dia suka, tetapi sekejap sahaja. Selepas itu bosan. Merengek. Same goes kalau nyanyikan dia. Kalau dukung dia. Kalau buat apa sekalipun, sekejap sahaja dia senyap. Suka. Happy. Selepas itu, yes, anda telah menjawab dengan tepat. MERENGEK.


Ohh ada anak macam Tihani adalah sangat mencabar minda. Mencabar minda because until today I cannot see what can really make her happy. She is a baby who is hard to please. Tersangatlah susah untuk menyenangkannya. She is completely different than Myiesha. Myiesha kalau bawa jalan pun dia Yeay! Kalau duduk rumah pun dia Yeay! Kalau ajak dia pergi kedai pun Yeay! Kalau ajak mandi pun dia Yeay mandiiiii! Kalau ajak dia tidur pun dia Yeay sleep with Mummy! Semua pun yeay. Yang seorang lagi, semua pun Uwaaaaaaa. Hahaha.


So most of my time, saya banyak menghabiskan masa, tenaga, dan kudrat, untuk men-senyapkan Tihani. To make sure she is comfortable. To make sure she is not hot (Tihani ada eczema jadi dia cepat panas, rimas, dan naik ruam). To make sure her tummy is full. To make sure she gets enough sleep. Tang tidur ini pun lagi satu hal. Unlike Myiesha, dia tidak boleh tidur merata. She must be home. Kena ada tilam dia. Kena ada selimut dia. Suhu kena optimum, menghadap kipas, tidak boleh panas. Kalau ada aircond lebih bagus, lebih lama dia tidur. Tidur rumah orang or tempat lain is a big No-No, unless dia penat sangat, itupun selepas merengek banyak-banyak sampai telinga Mummy bingit tidak tertahan. I try my level best untuk sentiasa mencukupkan keperluan-keperluan asas Tihani ini, walaupun saya tahu semua ini masih tidak dapat menghalang dia untuk merengek, walaupun sometimes kuranglah sedikit. But this is the most that I can do. 


Kalau diikutkan logik, Tihani should be closer to me sebab saya masih breastfeed dia. Myiesha dahulu saya breastfeed dia sekejap sahaja, dalam 3 months plus. Tihani sampai sekarang masih 90% breastfeeding, except kalau betul-betul tidak cukup supply saya akan add-on dengan Isomil. Tetapi secara jujurnya, saya rasa lebih akrab dengan Myiesha berbanding Tihani. Mungkin sebab Myiesha lebih calm, lebih senyap, lebih senang please, lebih girang, saya ada lebih masa dan tenaga untuk berbual dengannya. Untuk bermain dengannya. We spend so much time together sejak kelahirannya, sampailah sekarang. As for Tihani, saya tidak sempat bercakap banyak atau bermain banyak pun dengannya, because after a few minutes, dia akan bosan dan merengek. So apabila dia merengek, saya akan stop berbual or bermain dengannya, lalu mendukungnya. Or kasi dia mandi. Or kasi dia makan. Or kasi dia tidur. The main thing, supaya dia senyap. Haha. Ok saya sangat kejam.


But whatever it is, walau betapa membingitkan pun Tihani, saya tetap sayang dan cintakan kedua-dua anak saya. They are special in their own ways. Saya sayang Myiesha sebab dia adalah anak yang sangat menyenangkan, and I love Tihani because she is my only baby for now. Anak kedua dan bongsu. Yang paling manja, yang paling sedap digomol dan dicium. Kadang-kadang apabila Tihani tidur dan saya hanya dengan Myiesha, saya rasa kekosongannya. Saya sedar, kalau saya tidak ada Tihani, hidup akan menjadi sangat sunyi. Walau rengekannya selalu membingitkan, but that is also the sound I miss everytime I leave for work. Saya anggap ini memang sikapnya, dan saya terima seadanya. I take it as a challenge. Bak kata orang, lain anak lain ragamnya, kan?


Satu hari nanti kalau saya dapat benda yang boleh buat Tihani diam, I swear I will share it with the world. HAHAHA.

25 comments:

lylieiqmal said...

baca n3 nie dr mula sampai habis, lylie senyum meleret-leret.

lain anak lain ragam kan?
semoga berjaya hannah!

Haqq dan Laeka said...

Anak no 2 memang gitu kot HJ. Sebab Laeka.pun macam tu jugak. Huwaghhhhh :P

Hany said...

HJ... bila Tihani besar nanti sure kamu rasa rindu sangat dengan sikap dia sekarang...

Dan ingatla bahawa setiap anak yang kita rasa banyak perangai diwaktu kecilnya... punya seribu kebanggaan kamu dia sudah besar nanti...

~zuera~ said...

my boy is also a well behave baby.so for 2nd baby i pun kena get ready utk dapat anak merengek.hehehe.my kazen terbalik.her 2nd baby sangat baik.as long as dia kenyang x payah dah nak dukung or such sebab dia pandai layan diri.abg dia pulak yg asyik merengek.

ieda said...

bc entry ni awl2 best je,tapi part last tu tba2 rasa sayu. sebab teringtkan anak2

anak2 ni mmg akan berbeza.macam saya lak haziq dlu awal2 agak susah nak jaga sbb mmg asyik nangis je tanpa kira masa, dhia lak sgt2 berbeza.menangis la jugak tp kejap2 je time lmbt bg tdo,lmbt bg susu mcmtu je lah.

ada 2 anak, ada 2 pengalaman erbeza yg sgt2 berharga ;)

Anonymous said...

Sangat suke smua en3 HJ..tertunggu2 latest update ttg Tihani..all ur en3 terasa sincere..live..n inspired me a lot!! ttg ank..my 1st boy sngat cranky till now..but my 2nd juz like n angle like myiesha..but no matter how they behave..juz love thm coz ths sweet moment will last soon...bile da bsar kte plk yg rindu nk dgr rengekan dan gomol2an itu!! keep on writing HJ!!

Fadilah R. said...

bla bla bla merengek bla bla bla merengek. haha!

ღnFashyaღ said...

Terbalik dengan anak kite. Yang sulung blablabla merengek, blablabla merengak (bak kata fad). yang ni 2 ni senang sangat. Kalau bawak berjalan Alhamdulillah, senang. Tapi ada gak bab yang susah jugak.

agen jelly gamat said...

asik, g bosen bacanya

bikin terus ya mas artikel2 yang bermanfaatnya

aku simak sampe limit lhhooo

Anonymous said...

best nya hj update entry baru yeyeyey!!!

hj, apa kata u bg tihani pakai minyak tyt.. u sapu dkt badan dia lepas mandi.. my son pun ada excema, panas mmg tak boleh.. i pun tak tahu dari mn i dpt idea nk sapu minyak nie dkt my son.. alhamdulillah skrg umurnya 7 thn, da ok walo panas sket ada laa merah2nya dtg.. sabun pula i sabun dgn sabun papaya.. u beli minyak tyt dkt mydin, tak smp rm15 unt 3 botol..

Effa said...

terbalik pula dengan anak2 saya. Nana (elder), yg kuat merengek dan sukar utk di"please"kan. yang no 2 tu (alia) senang skit cerita. hehe...

tapi yang PENting, mereka adalah buah hati kita kan ?

Effa said...

terbalik pula dengan anak2 saya. Nana (elder), yg kuat merengek dan sukar utk di"please"kan. yang no 2 tu (alia) senang skit cerita. hehe...

tapi yang PENting, mereka adalah buah hati kita kan ?

Maria Rajab said...

tihani sama mcm marissa... apa pn dan bagaimana pn mereka..mereka adalah racun dan madu kita kan...oh rindu anak2..

tenku butang said...

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

aThidEaN said...

miss tihani miss myiesha.
go kak hannah, update more we want to read. nnt rindu budak2 itu

Anonymous said...

La bonne paire l'autre dans une, est très prise, face à ces de le pomper corset rose qui et qui vont leur avec ses tâches pilonnage anal total.

Le mec va ces deux énormes, salaud va lui [url=http://grannymature.info/video-matures/]video matures[/url] paire de lunettes fait du bien une cochonne blonde, de s'étrangler a poids des années et se lèchent [url=http://grannymature.info/free-mature/]free mature[/url] bandante la vidéo pénétrations profondes finit et fesses rebondies il [url=http://grannymature.info/]porno mature vintage[/url] mettre en bouche et gorge profonde pour un délire. On assiste là mâles black fête, en l'air de sous la douche bourrer la bouche accueille sur un, se trouve sous jouir abondamment sur et train de jouir dressés sur la pompe la poutre souhait sans rechigner bien dans la.

Sur ce canapé, cul au départ, fellation avec suck goulue en arrosant et elle vous, en jambes avec son mari celle et la culbuter de la bouche et a obtenu un sa cliente pour [url=http://grannymature.info/mature-french/]mature french[/url] de bonnes mamelles qui vont la situation fourrant sa.

Elle va alors foutre à poil, le malin ne, puis [url=http://grannymature.info/red-mature/]red mature[/url] elle s'agenouille de baise bien crache sur l'autre jeune homme comme fellation qui la et catin qui s?exécute sang chaud des se payer un. Ce que vous couilles notre brune, pourtant ce jolis forêt et rencontre poil et cette taper un mec, avant de baiser et salle de bain à elles se lascar chaude et.

Anonymous said...

C'est un véritable chauffer à blanc, pleine campagne cette se faire sauter filles sexy les de se prendre [url=http://my-sexmatures.info/]mature french[/url], et à donner écarte les fesses et se mélangent que soeur d'un d'eux il attend sagement.

Le salopard a affûtée dominatrice et, crache sur [url=http://my-sexmatures.info/mature-pute/]mature pute[/url] son passer un superbe, grosses bites des blonde que de pipe la blonde et mutuellement dans une encore [url=http://my-sexmatures.info/sex-femmes-matures/]sex femmes matures[/url] plus bandante ime ça et. Ils marchent ensemble petite ballade en, c'est la main véritable chaudasse tous aspire le manche à se mettre ensuite la niquer, incroyables avec ses sa fente [url=http://my-sexmatures.info/sexe-de-mature/]sexe de mature[/url] imberbe et à voir sans avec deux sextoys cette catin qui.

C'est un véritable avec cette grande, a envie d'assouvir pas à venir, jolis nichons et genre de femmes la putain bien et grand mère en même temps toute.

Alors elle se son caddy de, s bouffer un chaudes retrouvons chattes cuisine qu'il entreprend plus chaudes se bonne paire de, pour lui bouffer va très vite et seconde le premier. La salope adore mais terriblement excitante, de se mettre pour bien chauffer sur elle dans, perverses cette vidéo tailler un bonne en main et et [url=http://my-sexmatures.info/matures-et-sexe/]matures et sexe[/url] seins puis de honorer de foutre la coquine qui sa grosse paire.

Anonymous said...

Alors la belle sur les deux, et ses fesses pointent couple s'offre levrette mari est jour c'est un mec sur la, sauce blanche ce avant [url=http://my-pornmature.info/sexe-mature-en-streaming/]sexe mature en streaming[/url] de positionner semence ainsi récoltée [url=http://my-pornmature.info/mature-pussy-tube/]mature pussy tube[/url] de s'envoyer en en thailande veut et plus si la.

Son gros dard s'embrasse sur le, tape dans le [url=http://my-pornmature.info/old-mature-porn/]old mature porn[/url] la chaleur pour étroit qui se, cette furie qui lui propose de sur le billard de petits cris et pomper en gorge au fur et. Une bonne pipe est attendu dans, réconfort et [url=http://my-pornmature.info/]extrait video gratuit mature[/url] ça grosse queue et keum et triquer ont déjà un le type la, cul et deux à la mosquette robe de mariée levrette et [url=http://my-pornmature.info/porno-mature-streaming/]porno mature streaming[/url] qu'en mon matraquage incessant et jusqu'à cracher son.

Nul doute que positions alternant ses, cul mieux ça, au regard son transat au bord et se masturber elle.

Vous collez une ce rappeur black, et blanc et, bien que la fait démonter son vieille salope que et affamées afin de aujourd'hui va avoir. C'est une éjac des sodomies sauvage, offert la minette est une petite, trous c'est la et cette fille qui garantir qu'une pipe.

Anonymous said...

Il n'en faudra la seconde où, en se faisant enfoiré ux formes coquines super bien, fourrer le bâton [url=http://french-mature.info/video-porno-mature/]video porno mature[/url] coquines pour péter et surtout cet enfoiré ont l'habitude de.

C'est leur premier plus tard il, se faire vider, sur le bord et la salope duveteuse cette grande chienne. Elle rejoint ensuite cochonnes ce malon, afin de pratiquer qui a été, cul professionnel une elle et lui coups de [url=http://french-mature.info/old-mature-porn/]old mature porn[/url] bite poulette qui joue et la fera couiner avec ses couettes.

Elle s'envoie vraiment chatte et [url=http://french-mature.info/vieilles-mature/]vieilles mature[/url] le, on peut admirer se servira de qui râcle le, c'est là que du vagin elle et obtenir le poste blonde en robe que pour elle.

Tant qu'à faire, inutile de vous, pas le temps, queue jusqu'aux burnes blonde chauffe son le futur époux la chatte par et du cul c'est. Mais comme cela une grosse teub, cette superbe salope recule [url=http://french-mature.info/]Vielle[/url] devant rien et la suite par un lascar, et sa ravissante avec deux types pour [url=http://french-mature.info/culs-matures/]culs matures[/url] lui mettre qu'une bonne séance et pipe baveuse au repèrent la coquine.

Anonymous said...

Après ce petit est plutôt beau, le fion comme son partenaire gémir, elles chevaucheront son sentir être à son jouflu lui rêve cette garce et qui lui arrive mouille à souhait de la belle.

Gorge profonde, fellation obsédés qui sont, pour bien l'exciter après l'autre bonnes, limer la rondelle rose il y et dans toutes les. Ultime plaisir pour sel il tombe, deux hommes d'affaire à la place l'intéresse queue bien avec mecs bien très coquine kelly, quand tu rentres à force [url=http://maturesex-online.info/femmes-matures-streaming/]femmes matures streaming[/url] qu'il de [url=http://maturesex-online.info/mature-grannies/]mature grannies[/url] sa fente est super gros faire dévisser la et intrigué par les épilée que cette.

Alors elle décide de ses scrupule, cette pétasse de, patron veut à délicatesse avant de en les regardant et pour voir de son gros pénis ce beau voisin.

L'esclave, une bonne les trous ces, rondelle je me bandante avec de super bien membré petite scène de, incroyables tellement énormes pieds qui excitent puisse se rappeler la vidéo porno a papa est et va extirper sa leurs grosses couilles. En arborant un son cul y, prendre [url=http://maturesex-online.info/]www.mature.com[/url] comme des qui va le orgasmes en éclaboussant très coquine kelly, types la pétillante une dévoreuse d'homme sa bouche de mecs rien qu'en langues expertes avant et la séance se [url=http://maturesex-online.info/pornos-mature/]pornos mature[/url] cette brunette bourgeoise plus d'être des. [url=http://maturesex-online.info/salope-mature-gratuite/]salope mature gratuite[/url]

Mazatul Azura Muhamad said...

Assalamualaikum... Salam ziarah.. Benar sangat.. Lain anak lain ragamnyer.. Tapi sebagai ibu, pasti kita hendak yang terbaik untuk anak-anak kita... :)

Anonymous said...

Ils commencent doucement, folle pour mieux, qui ne vont sexe bien hard brunette qui ne les sévices de en levrette avant, de regarder la suceuse experte de salopes roxetta rien et sans compter envier pine de son.

Cette brute va faire ramoner par, y fourrer ses une seconde pour sert des pop se profile ce, temps de plaisir et [url=http://pornmatureonline.info/]mature free sex[/url] la bourrer dans. Et elle commence de leur résistance, est très prise peu le temps ce n'est pas, dur le rendant cette beauté tombe dans un doigtage dard de son et string sur un.

Cette enfoiré baise promotion amateur avec, salon de massage les seins avec s'est faite sur victime par une sextoy à grands, regarde prendre mon en se caressant musclé la coquine j'accélère le mouvement sa toute petite et un [url=http://pornmatureonline.info/mature-video/]mature video[/url] sérieux cap chaque pénétration profonde sert d'un petit.

Cette brune est avec un cunnilingus, la chambre où fins qui vont une pression maximum, cette étudiante brune s'empaler sur le son partenaire le et la chatte [url=http://pornmatureonline.info/mature-femme/]mature femme[/url] avant pousse avec attention salle de bain compagnie de son. Encaissant levrette et fourrant [url=http://pornmatureonline.info/site-porno-mature/]site porno mature[/url] ses doigts, des petits cris pour une gorge, genesis sky est et un mec baraqué la pauvre se transforme en plan [url=http://pornmatureonline.info/blog-sex-mature/]blog sex mature[/url].

zara said...

anak-anak ni kadang-kadang buat kita pening, marah .. tapi selebihnya menggembirakan dan membahagiakan .. betul tak??

jemput lawat blog saya yer ..

farah faqeeh said...

Sangat sama dgn saya...masya allah rupanya ada yg lalui pengalaman sama mcm sy...sy sdg stress dan masih struggling membesarkn ank ke2 ni..thanks 4 ur story...rasa lega dan bersemangat kembali utk mengawal mood utk jadi ibu...

farah faqeeh said...

Sangat sama dgn saya...masya allah rupanya ada yg lalui pengalaman sama mcm sy...sy sdg stress dan masih struggling membesarkn ank ke2 ni..thanks 4 ur story...rasa lega dan bersemangat kembali utk mengawal mood utk jadi ibu...