You'll get lotsa SAHM stories in here, so bear with me!

Facebook | Instagram

Monday, July 09, 2012

A Catch-Up Entry


There are lots of things that have happened in my life lately, and rasanya saya belum berpeluang untuk mengabadikan semuanya di sini. So, let us check it out!



Aadil's Cukur Jambul

Middle of last month, kami sekeluarga telah menghadiri Majlis Cukur Jambul Aadil Zikri. Aadil is our nephew. We reached there quite late since I was working that week. Ahh kerja lama dahulu harus kerja every 3 Saturdays. I love my previous job, only that walaupun have to work every 3 Saturdays, saya tetap selalu kena tukar dengan team mates because I always have events to attend. Macam majlis kahwin lah. Cukur jambul begini lah. Balik kampung lah. BFFs outing lah. Saya rasa orang pun semacam sudah menyampah dengan saya kerana asal my turn sahaja mesti menggagau merayu dengan team mates minta tukar as if it is always me yang ada hal every weekend. Tetapi sudah memang ada hal, hendak buat macam mana, kan? Tsk. T_T


Sekarang tidak lagi. Working on a Saturday is only when we really have many tenders coming in, and the due dates are catching up. And the best thing, it is considered overtime. Ahh heaven nya.


So alkisahnya, oleh kerana my turn falls on that particular Saturday dan semua orang sudah tidak mahu tukar dengan saya, terpaksalah saya menghadiri Majlis Cukur Jambul Aadil Zikri after work. Cousins semua bengang, tunggu lama since tengah hari kami tidak sampai-sampai. Last-last mereka pulang, dan kami tiba at around 5pm. HAHA. Mujur makanan masih ada, dan tetamu pun masih ada, so tidaklah kekok sangat. But the best thing of going to events pada petang hari sewaktu event sudah habis adalah, kami dapat lepak berbual panjang. I like this part the most! Yelah time tengahari, tetamu ramai. Tuan rumah pun mesti hendak layan semua orang. So masing-masing kena pandai bawa diri makan sendiri-sendiri.

 
I took this opportunity to berbual panjang with Zee. Zee is one of my favorite cousin on Mett's side sebab asal jumpa sahaja memang boleh berbual panjang. Since baru kahwin dahulu sampai sekarang. I think she is like a year or two younger than me, tetapi memang best lah berbual dengan Zee. Asal jumpa berbual rasa macam tidak boleh stop. Rasa macam tidak mahu balik. Rasa macam hendak tidur rumah dia. Hahaha. Mak selalu bilang, kami ini berpakat.

 
Mett and I got engaged in February 2008, Zee and Akmal got engaged several months after.


Mett and I got married in March 2009, Zee and Akmal got married several months after.


Mett and I got Farimyiesha in January 2010, Zee and Akmal got Nuriman Khalisa several months after.


But this time, Zee and Akmal got Aadil Zikri in February 2012, and we got Nur Tihani in March 2012.


Macam racing, kan? :)



Kami dua keluarga kecil.



Cousins, and friends.
Aadil Zikri, Nur Tihani, Nur Farwiza Afrina, and Ammar.




Nurul's Akad Nikah

 
My bridesmaid, Nurul Huda, got married to the love of her live, Khairul Izwan, last 29th June 2012. Saya siang-siang lagi sudah ambil leave for this event. Mett did too, but had to attend a meeting last minute, so saya pergi ke Masjid An-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras, with Maman, Daddy, Deehann, and my girls, at 9 am. I was all thrilled, apa tidaknya, Nurul is not only my bridesmaid when I got married, but also my sister, my best friend, my all.


I went to all of her majlis. Her akad nikah. Her reception at Keramat Mall, Keramat, on 30th June 2012. And also Izwan's reception at the Youth International Center, Cheras, kelmarin. But guess my hands were full with my girls so tidak dapat ambil gambar banyak, dan tidak dapat ambil gambar dengan pengantin also. So sorry, Nurul! But I hope you know how I love you all the same. Bukan love all the same, sahaja. Love you too much, actually!

 
I am glad you are now married to your high-school sweetheart, sama macam saya, HAHA, and I pray that hidup kamu berdua akan sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Allah SWT. Semoga kamu berdua bahagia bersama mengharungi kehidupan baru bersama sebagai suami dan isteri. A married life does not only come with many new responsibilities, but also lots of fun too! Tidak ada perkara yang lebih indah melainkan dapat hidup dengan insan yang kita sayang dan cintai. Married life will have lots of ups and downs, especially on the first couple of years yang mana kamu berdua akan baru mula menyesuaikan diri dengan kehidupan baru, baru hendak mengenali each other, but I know you will do just fine, Nurul. I know when both of us are married now, kita tidak akan lagi rapat seperti dahulu. Rasanya kamu pun sudah dapat merasainya after I got married, kan. But no worries, I am always here for you sama sahaja seperti 17 tahun yang lalu. Via phone, SMS, email, Facebook, and I know you also know where to find me any other day sekarang, kan? You will always be my best friend, my sister, my everything, sama sahaja tidak ada bezanya.

 
Congratulations on your marriage, and I pray that you will find eternal happiness being a wife. Jadilah isteri yang solehah, whose life is dedicated to make your husband happy.

Oh, and I will wait for you to get pregnant together with you this time around! ;P





At Nurul's majlis akad nikah.
Masjid An-Najihin, Bandar Sri Permaisuri, Cheras.



Myiesha enjoying her orange at Izwan's reception.
Youth International Center, Cheras.







Tihani, on the way back home.



Work, Currently


As for work, I am currently enjoying my new job to the fullest. Wah, sangat bersemangat saya pergi kerja setiap hari. The new routine makes me all energetic. I am still learning here. Banyak sangat yang perlu dipelajari since I have zero basic and knowledge in Oil and Gas. But I am learning fast, and help out a lot in printing and compiling the tenders. I am the youngest here. Mingling around with more elderly colleagues lebih kurang umur Maman adalah sangat berbeza dengan tempat kerja lama saya where most of them adalah hot, single, drop-dead gorgeous guys and girls. Ahaha. But I am all OK. My current colleagues adalah sangat-sangat baik dan tidak pernah lokek ilmu. I learn new things every single day, and I hope to catch up before my probation period expires.

 
The best thing about working here is about the pantry. The pantry? Sounds weird, kan? Tetapi fridge dan kitchen cabinet yang sentiasa penuh dengan makanan dan minuman membuatkan saya thrilled all the time. Ahaha. I got to know that this company allocates RM 1,000 to stock the pantry up every month, so bayangkan sahajalah berapa banyak makanan dan minuman yang ada untuk staff sesikit 4-6 orang di sini. Best gila, kan? In between working, selalu sahaja ada keinginan yang teramat sangat untuk pergi ke pantry and get something to munch. Ahh teruklah. I think I will gain 10kgs by the end of this month. Perut sentiasa penuh sahaja. I think I must vow not to touch anything in the pantry anymore starting this week. HAHAHA.

 
I do not pump milk during working hours anymore, since I am new, and I respect kesibukan dengan banyaknya tenders yang masuk sekarang. I pump milk in the morning, around 5 before I get ready for work. At 12 during lunch hour. Yes, we have lunch early here. And after work at 5pm, before I leave for home. I know the gap in between pumping sessions is obvious, but I am doing good so far, and I really hope this does not affect my milk supply although saya sudah melanggar peraturan demand and supply. What I can do now is just continue to eat good food, pump as much as I can, and pray, pray and pray, may I always have milk for Tihani, with Ramadhan just around the corner. Semoga Allah sentiasa melimpahkan rezeki ini buat Nur Tihani.







Membaham Durian dan Lepak Bersama BFFs


Semalam sewaktu hendak pulang dari rumah Mak, Mett showed me a BBM from KN, mengajak kami makan durian. Saya bilang, saya tidak ada hal! Apatah lagi durian is my favorite, and sudah lama tidak bertemu dengan BFFs. So haruslah saya tidak menolak! :D We went to have durian buffet at SS2 Petaling Jaya, near to Balai Polis Seapark. Memang ada one stretch of gerai durian di situ. Semuanya bertemakan Eat All You Can. Memang best gilalah tengok durian berlambak-lambak berderet-deret. Ada Musang King. 101. Raja Udang? Durian berperisa udang kah? Hahaha. Entah. Yang saya tahu, saya suka durian kuning yang manis. Asal kuning, asal manis, saya baham. Tidak kisahlah apa namanya.

 
We had a round or two of durians, bertemankan air kelapa. Apatah lagi dengan kawan-kawan baik, memang terbaiklah!
















 
Best gila berbual bergelak sakan. Lama betul tidak bertemu. My girls daripada fresh and excited, terus sampai tidak terlarat melayan Mummy Abi dia melepak. Tihani tidur. Myiesha pun tidur.




Had garlic cheese naan at Murni afterwards.
Yums!



Tidur dengan mulut comot minum Milo Dinosaur!





We parted ways at almost 7pm. Kami pulang ke rumah, kemas rumah, dan tidur. Beginilah hidup kami every week. Weekdays sibuk bekerja. Weekends pula harus rotate between rumah Mak dan rumah Maman. Like this week, kami tidur rumah Mak. Next weekend pula tidur rumah Maman. Beginilah hidup kami saban minggu bergilir-gilir sampailah Encik Jamil mampus. HAHAHA. Then kalau ada masa terluang, attend weddings, events, dan melepak dengan BFFs sedikit. Then kalau ada masa terluang lagi sedikit, harus menggelupur pulang ke rumah kemas rumah sedikit lebih kurang. And I am blessed to have Mett as a husband. Dia sangat rajin tengokkan anak-anak ketika saya kemas rumah. Tidak pernah menolak jika diminta tolong jemur kain. And you know, yesterday he even helped me out with melipat kain! Omg rasa macam tidak percaya. Haha. But I know he is also trying his best to be the best husband and father every single day, as how I am trying to be the best wife and mother every single day. Thank you, Sayang. I so love you for that.


Then selepas selamat semua, saya pun ter-Babooommm dahulu di hadapan TV dengan Mett masih melayan Myiesha tengok Pingu on YouTube. Mengantuk gila, siot! But since saya sudah terbabas tertidur siang, I will wake up early like this at 3am to update my blog. OK lah, kan? Baru hidup seimbang. :D


OK it is already 5 in the morning and I have to go pump milk and get ready for work. Have a great Monday, everyone! And have a great week ahead. Tidak mahu Monday blues, OK? ;)

16 comments:

  1. rajinnya Hannah bangun pepagi update blog huhuh. tp seb baek update. mmg teringin sgt nak tawu keje baru nie mcm mane. hrp sgt Hannah lebih happy drp tempat keje lama. maybe admin works kita tak sama since genre bisnes kompeni yg berbeza. tp keje admin nie usually x bwk beban balik rmh. habis keje, habislah. itu paling best hehehe

    Tihani makin comel lar. geram betol tgk. kulit putih bersih...gewammmmmmmm

    ReplyDelete
  2. oh HJ, best nya baca ur entry today.. rasa bersemangat jer, mcm u tgh cerita depan2 muka i.. comel sungguh tihani, si myiesha pun sama.. bertuah sungguh ada anak2 gadis yg comel sgt.. HJ, nnt stori rutin u setiap hari ke kerja bila u free.. happy sgt bc ur entry.. peluk cium tihani n myiesha banyak2.. syg HJ banyak2..

    ReplyDelete
  3. cheekynya Tihani. aduhaiiiii

    ReplyDelete
  4. Gebunya Tihani,..cute! syukur dengar kerja baru u ok dan orang2nya pun ok :)

    ReplyDelete
  5. Im happy for u! New job ni dpt spend byk masa dgn the girls kan. Bestt! Samalah mcm kita, weekend je kena rotate. Memang jarang lekat dirumah. Hahaha. Oh btw, Tihani gebuuuu!

    ReplyDelete
  6. mcm snow white tihani...putihhhhhhnyaaaaaaaaaaaaaa...hehe..

    kak hannah and all ladies ..just klik share to win sehelai tudung dari Hajra..cekidaut here

    http://www.facebook.com/chantek.myhijabII

    ReplyDelete
  7. tihani sangat putih dan gebu..tembun sungguh..hahaha..comel..comel..hehehe

    ReplyDelete
  8. hannah.... tahniah dengan ur new job. and tihani lain betul muka dia. gebu,putih dannnn....macam minah salleh. haha

    ReplyDelete
  9. ah Tihani is so comel and cute.

    ok terliur tgk durian(kene mkn cpt before beranak ni).dh lama tak pergi murni. bukakla cwgn murni kt Subang or sunway, murni ss2 jugak yg bestttttt :D

    ReplyDelete
  10. Sebarkan aura optimis HJ untuk semua!!!

    nurulni

    ReplyDelete
  11. tihani is such a doll..comey!geram i rasa tak sabar nak dapat gegirl..hhehe

    ReplyDelete
  12. ololo comel nye tihani cenyum2.. geget kang, geram nengoknye.. si kakak pulak ternganga2 dia tido haa. selamat bekerja HJ!

    ReplyDelete
  13. selamat hari raya.. your fren nurul sebiji muka nurul wahab penyanyi tu ek.. ke memang dia? hehe..

    ReplyDelete
  14. alah comelnye! hihi (n_n)

    ReplyDelete
  15. ya Allah comelnye ur girls!!

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!