Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Friday, July 22, 2011

Air Mata Seorang Isteri

Yesterday in the bus on the way back from work I overheard this conversation between a couple in which I believe they are husband & wife.

Wife: Abang, Abang kerja penat tak?

Husband: Eh penatlah. Awak ingat saya kerja tak penat ke?

Wife: Abang rasa saya kerja penat tak?

Husband: *diam*

Wife: Abang rasa saya kerja penat tak?

The husband ignored that question. The wife started to cry.

Husband: Kalau awak penat nak kena kemas rumah segala, tak payahlah buat! Biarkan aje. Ini semua benda pun nak buat, lepas tu penat, nangis! Saya menyampahlah bila awak macam ni!

The wife continued to cry. I suddenly felt sorry for the wife. Sebab saya pun seorang wife.

I would like to just inform all husbands out there, I really do not know how tired you are when you get back from work, tetapi kami para isteri pun penat juga. Kami juga sama-sama kerja mencari rezeki yang halal untuk keluarga, turut contribute to the family expenses.

On top of that, we manage the house. We manage the groceries. Our brain works all the time. Fikir keperluan sendiri, fikir keperluan suami, fikir keperluan anak, fikir masalah-masalah lain lagi yang perlu diselesaikan.

We do not need anything, except a bit of appreciation. Kalau tidak tolong pun tidak mengapa, asalkan pada waktu kami sedikit emosi sewaktu penat itu, kami diberikan sedikit pelukan, usapan pada ubun-ubun & kata-kata penenang seperti, Ya Abang tahu. Takpe kalau penat, esok Sayang buat ya. Jangan paksa diri. Sayang kena jaga kesihatan juga. Abang sayang Sayang.

Auw. Terasa bagai terbang ke syurga!

Kami para isteri tidak minta banyak, cuma sedikit perhatian. Itu sahaja. We can do everything, we just need support.

So to dear husbands, tolonglah jangan menyampah apabila kami menangis. Perempuan memang dijadikan hatinya lembut. Namun dalam kelembutan hatinya itu, tersimpan sebuah semangat yang kuat. Rumahtangga adalah medan perkongsian cinta, persefahaman & kasih sayang.

Kalau ada para suami yang mahu luahkan kisah side anda yang penat balik kerja itu, sila drop comment ya. Saya betul-betul perlukannya untuk menginsafkan saya supaya saya dapat menjadi isteri solehah dengan ikhlasnya.

23 comments:

  1. i like!
    ye btul pd para suami jika anda berjiwa kental, didik la para isteri yg berjiwa halus ni bukan mengutuk apa yg telah Allah jadikan

    ReplyDelete
  2. loveeee this entry so much
    :)

    ReplyDelete
  3. LOve this entry so much hannah!!

    ReplyDelete
  4. alamak..mcm kisah benar saye je.huhu...

    ReplyDelete
  5. hannah.. nak like banyak kali! :P

    ReplyDelete
  6. husband i ade jgk ckp lebih kurg mcm tuh... then i mmg tak buat langsung sumer kejer2 umah tuh... n lame2 dia paham my style... i akan buat keje umah bile ade mood n tk penat... kalau penat i biar je...
    my husband ok wt it... (since dia pon tk rajin nk tolong kann...)Alhamdulillah....

    ReplyDelete
  7. rasanya semua pon feel yang sama kan(dari komen2 diatas sana)& i rasa semua wife! kenapa ye? :)


    btw love this entry too.

    ReplyDelete
  8. husband and wife need to suppurt each other

    ReplyDelete
  9. hope nanti dapat husband yg memahami :) AMINN.

    ReplyDelete
  10. lumrah dlm perkahwinan, bersyukur dpt suami yg ringan tulang membantu isteri..if, suami sebaliknya, sebagai isteri anda perlu tabah dan kuat..buat mana yg mampu, bila pulang dari keje..kalau kita stress atau penat, bagitau suami...ganti balik pada hari cuti dgn melakukan sesuatu yg bermakna..tips, lelaki memang tidak suka mendengar bebelan isteri dan tangisan.......semoga hidup lebih lebih ceria untuk semua...azie (ummi alia)

    ReplyDelete
  11. terpulang pada suami sebenarnya..samada boleh tyolajk ansur atau tak..jangan sedap cakapppppp je tapi lepas tangan dah la..memang macam nak cakap tak guna pun yeee..hehehe..

    setakat ni lahmadulillah...boleh mintak tangguh keje lagi..hehe

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah, bila cakap penat tu, suami akan cakap tak payah buat tu semua, tapi apakan daya, dalam penat pun sure nak buat keje2 rumah sehingga setel..itu tabiat kebanyakkan perempuan..cuma kadang2 tu rasa sangat bila letih, memerlukan sgt2 pertolongan dari dia dan mahu dia sama2 memmbantu..tp apakan daya..dia saje buat2 tak faham sbb dia pun letih juga..sehingga terpaksa menangis..last but not least, mmg kena ada tolak ansur dlm mengurus rumah tangga..

    ReplyDelete
  13. saya bersyukur ada suami yang memahami dan bertimbang rasa walaupun saya cuma surirumah.

    the thing is that, kita kena appreciate one another....

    ReplyDelete
  14. setuju..nak print bg husband bacalah..hehe..

    ReplyDelete
  15. bila hubby kata 'xpelah.esok ajer buat'. atau 'xpelah nanti abg buat.syg rest yer'..mmg rasa mcm nk terbang. berazimat sungguh kata2 tu kan hihihi

    ReplyDelete
  16. sy wanita bekerjaya. pg2 lg dh bangun nk masak utk bawak bekal lunch. hari2 k. hubby pun bawak bekal jugak. "syg x payah basuh bekas2 tu sume, nant i basuh" tu la ayat hubby sy time mula2 kawin dlu. then smpai skrg lps masak sy tinggal je, pastu pegi mandi. sementara sy mandi, hubby buat keje dia, pastu dia mandi plak. dinner mkn kt luar je sebab dua2 dh letih. itulah rutin harian kami kecuali weekend...

    ReplyDelete
  17. masa saya baru2 kawin, saya kerap jugak majuk...pastu nangis...awal2 kawin..somi rajin pujuk..tp lama2..bila dah sikit2 nangis..sikit2 nangis..my husband pon naik buhsan...last2 dia buat dekk... je.

    lama2 saya faham, merajuk bila perlu sahaja, merajuk dan menangis bila kena waktu sahaja,

    skang ni takkan menangis depan suami, biar nampak kuat skit, nangis pon blkg2...senyap, tahan2 dengan bantal...hahaha...

    maki lama kawin makin kurang menangis, jadi sekarang..bila sekali sekala menangis, husband akan pujuk kow2 punya. sampai saya tersenyum kembali. :)

    " kadang2 terpaksa di luah, kadang2 terpaksa di simpan, itulah perasaan, dan hanya kita yang tahu apa yang patut kita lakukan," - Quoting a friend's FB status.

    ReplyDelete
  18. wahhhhhh!!!!sweet entry hanna...i yg xda suami lagi nih pn rs sedih kt wife die tu.kalau i mesti nangis smpi sedu sedan....i ni jiwa je rock,tp hati still tisu jugak...harap2 dpt suami yg memahami n nk tlg bila kita penat blk kerja....insyaallah-yanz

    ReplyDelete
  19. betulbetul tuh kak. even tak kahwin lg. tp terasa best sgt entry akak ni.

    ReplyDelete
  20. Betulla...penghargaan tu penting..tapi Alhamdulillah suami jenis ringan tulang kat rumah..pendek kata kalo saya balik opis dah melepek atas sofa..penat sgt... but he still boleh basuh pinggan, bancuh susu anak, main dengan anak, cebokkan anak, sapu sampah...hujung minggu pun kenkadang saya yang melepak lebih...erm..nampaknya saya yang kena lebih appreciate husband sebenarnya...

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!