Hannah Johary. 32. Kuala Lumpur.

Facebook | Instagram

Thursday, March 31, 2011

Saya Bukan Ibu yang Cacat



Apa perasaan anda apabila membaca statement ini?

Marah? Geram? Naik angin?

Saw this image in Qas' blog this morning on the way to work. Lepas baca, terus naik angin. Tahap kedidihan menjangkau 200'C. Rasa macam WTH?

Kalau ya pun kamu seorang yang menyusukan anak full-time, or kasi anak EBM, janganlah kata kami mothers yang tidak ada susu ini cacat. Ahh.

Tiba-tiba rasa macam hendak hantuk kepala ke dinding.

Tetapi tidak sempat melayan perasaan yang panas membara mendidih-didih itu dengan lama sebab time itu saya sudah hendak masuk kerja. Work was damn busy today, calls in non-stop sampai ke petang. So after work baru teringat pasal cerita ini. Then rupanya si penulis ini sudah apologize di dalam blog dia di SINI atau SINI.

She looks like a nice person, with a cute 4 month old son, so saya fikir Ahh sudahlah. Buat apa kecoh-kecoh. Lagipun panas hati baca statement berani mati tadi sudah tidak ada impact di hati. Baca pun sudah tidak ada perasaan.

Only one thing lah. No matter what you write, no matter how bersemangatnya you are in supporting & encouraging people to fully breastfeed their babies, janganlah menghina orang lain. I understand you also have difficulties in doing this & yet kamu masih berjaya mengharunginya. You deserve a compliment for that. Congrats. Alhamdulillah. But that does not mean you can say those things to people. It is not a nice thing to say.

Cacat.

Aku pun terasa weihhh.

I, too, do not breastfeed Myiesha for long. So do some of my friends. Namun ada juga yang masih gigih breastfeed, kumpul EBM. & I really respect them for that. Setiap hari baca tweet & blog mereka, cerita pasal pergi pump susu di store room office or letak gambar susu melambak-lambak di dalam freezer, makes me happy. & saya selalu doakan supaya each & every one of them diberikan rezeki untuk menyusukan anak mereka selama 2 tahun seperti yang dituntut. Itu rezeki anak.

But as for us, mothers yang cacat bak kata kamu, apakan daya kita. There are many, many reasons why some mothers just cannot breastfeed their child. Mungkin kamu boleh, tetapi ada yang tidak boleh. Mungkin ada yang nasibnya lebih buruk daripada kamu. Sepertimana banyaknya reasons kenapa ada orang tidak boleh conceive. Atau sepertimana banyaknya reasons untuk perkara-perkara lain. Oleh itu kami melilau cari susu formula yang terbaik. Observe cair pekatnya tahi anak siang malam untuk melihat kesesuaian. Siap kena sound dengan promoter Enfagrow lagi. Hahaha. But chill lah, kan? We mothers have to be positive. Kalau kita tidak kuat, macam mana kita hendak jaga anak kita.

Sharing is not wrong. To give tips & encouragement is also not wrong. But biar kena dengan caranya. Kena dengan bahasanya. Kita orang Melayu masyhur dengan adab sopannya. Budi bahasanya. If you use good words, polite words, InsyaAllah orang akan lebih senang mendengar kata-kata kamu. Lebih senang menerima sokongan kamu.

Never mind lah. Kamu pun sudah apologize, so kira kosong-kosong. This entry is also a reminder for myself. Kita sama-sama tulis di medium ini. Internet. Semua orang boleh baca. Kita selalu kata, Ahh this is my blog I can just write anything I want. Ya, saya pun pernah kata begitu. Tetapi saya juga percaya apa yang kita tulis melambangkan diri kita sendiri, cara kita dibesarkan & ibu bapa kita.

Although I do not breastfeed Myiesha for long, I do not see myself as cacat. In fact, I am glad saya mampu membesarkannya dengan baik, dengan sihat, cukup makan pakai. Alhamdulillah. Mungkin saya gagal dalam menyusukannya cukup 2 tahun, tetapi saya akan cuba jadi ibu yang terbaik untuknya. Kasih sayang kita sebagai ibu kepada anak-anak kita adalah sama, tetap tidak ada tandingannya, walau betapa banyak kekurangannya.

Tomorrow is Mummy's payday, Myiesha. I will get you 4 packs of Dumex Dugro as usual. & a new BPA-free bottle ok!

I love you.

29 comments:

  1. hm yalah. lepas bace tweet chika da x rase marah. reen pon x mendoakan langsung anak dia x dapat susu dia lagi. cuma terkilan sket jek. terasa macam reen ibu yang cacat. tapi takpelah. buang yang keruh ambil yang jernih. so esok gaji kan? beli stok banyak2 ek! jangan lupe body wash LUX hahaha tetibe! :D

    ReplyDelete
  2. salam hannah.. sedang hangat isu ni di fb kan.. senyum aje baca comment2 mereka tu.. :D

    ReplyDelete
  3. I too tak breastfeed. Seriously i wanted to. Tapi my whole family takde susu. My grandma pun. Ada lah setakat 2-3 spoon. That is all i manage. Takpe lah dia nak kata cacat pun. This is kerja Allah. Dia nak bagi bila2 dia boleh bagi. Dia nak amik balik pun sekejap saja.

    ReplyDelete
  4. tu sume ketentuan allah...cm sy mmg dh planning konon2 nk bf kn mikhail n nk mix kn ngn fm..tp dia refuse botol...so mmg kena fully n direct bf je..nk kje pn penin...sbb ghiso kan dia...last2 x kje smpai la umo dia dh cukup setahun ni la br leh jd job hunter smule...sbb dia kire dh besa n leh accept air kotak..
    x bf kan baby bukanlah kite mak yg cacat cz my mom pn x bf kan sy cz susu x byk..sy minum fm dr kecik smpai tadika...ok je...
    dia dh mtk maaf..so kire ok la tuh..tp nk ckp pasal bf..pasal jaga anak...tu benda sensitip..patutnye kena berfikir panjang seblom dia menaip...

    ReplyDelete
  5. owh ade plk yg mcm 2 eh....sakit hati juga bile bc komen mcm tuh....x pe la org nk kate kite cacat....da memang x de yg sempurna pn kn....

    tp memang kn..bile ibu2 yg dpt bf ank nie selalu dier slh kn pschology ibu yg x bf ank n dier slh kn kite yg x rajin pump mase ofice hour...kalau da pam susu..susu yg kuar cuma 1/2 oz je...ape hal plk kn..

    redha je la kn...rezeki memasing

    ReplyDelete
  6. huh...terasa hati nie bile dier komen mcm tue.....ape hal yang die boleh ckp mcm tue..huh even ko boleh BF anak ko sp besar pon jgnlah ckp mummy-mummy yang TAK DAPAT nak BF anak diorang nie cacat....patutnya die tue kenelah bersyukur....sbb die ada susu dan tak cacat......telajak perahu boleh diundur..terlajak kata, sendiri mahu ingat lah....

    ReplyDelete
  7. sepatut nya dia bersyukur dgn rezeki allah bagi pada dia. kita kaum ibu sgt tau yg bf itu adalah bagus. tapi allah lebih mengetahui. sepatutnya dia boleh beri tips dan bgtau in a nice way. bukan dengan cara bercakap seperti dia adalah expert dan ibu terbaik. dan kami yg tidak bf adalah ibu yg tidak bertanggungjawab. kalo dia baik, marilah offer diri jadi ibu susuan iman dani.. *sigh*

    ReplyDelete
  8. actually ini isu sensitif. apa yg i boleh kata, if u dapat pelunga utk susukan anak dgn susu sdri, bersyukurlah. dan jangan sesekali condemn ibu lain yg x dpt peluang tu. sbb semua ibu mahu yg terbaik utk anak2 mereka.


    *i pun rasa kecil hati dgn statement dia tu*

    ReplyDelete
  9. Hannah,lepas saya tau ade fanpage Kami benci Rodziana tu, ntah kenapa fashya terase kesal sangat dengan statement yang dikeluarkan tu.

    Tapi mujur dia dah minta maaf.
    Seriusly, fashya takut sangat nak bahaskan isu BF ni, kat blog pun sipi-sipi je tulis. Tapi as long tak menghina orang lain, tulis secara santai. InsyaAllah, orang takkan terasa.

    Ibu mana yang taknak bagi anak dia yang terbaik. Kan?

    ReplyDelete
  10. oh betapa terasanya saya sebagai Ibu yang tak ada susu badan! tapi Allah Maha Adil ye. bukan nak mendoakan tapi rezeki tu kalau Allah nak tarik bila² pun boleh.

    *istighfar byk²*

    ReplyDelete
  11. sgt terkejut dgn comment tersebut.. byk lg word lain yg leh guna.. :P

    ReplyDelete
  12. semua ibu nak yang terbaik untuk anak dia. Allah bagi kita kurniaan, kita kena bersyukur. itu saja!

    ReplyDelete
  13. hurmmm..
    itulah..memang sensitip bab2 nih,
    Keluarkan statement 'cacat' adalah tak masuk di akal langsung...
    Susu yg mengalir adalah rezeki Allah, malah Allah telah berbagikan rezeki itu pada tiap-tiap anak, byk atau sikit, ada atau tidak bkn milik kita,
    Sharing is caring, but not to blaming!
    People can say wat they want to speak out, but please behave ur words..Moga si anu insaf dan sedar..
    insyaallah Allah permudahkan dia dan kita ;-)

    ReplyDelete
  14. she's too much lah.maaf saja tidak mencukupi.xpe xpe, satu hr nanti dia akan dibalas balik.nyesal tak sudah le jwbnya

    ReplyDelete
  15. Emm..dia dah mintak maaf kn..takpelah..mungkin terlalu taksub sgt pasal bf sampai tak sedar cara dia comment dalam group tu..

    ReplyDelete
  16. oh my. kenapa terlepas entry Hannah yg ini yer? huhu..seb baek Mun bgtau tadi hihi =p

    kite pon sedih jgk bile xdpt bg susu badan smpi 2 years pd Naurah. dpt 10 months jer. tp bersyukur sbb rezeki dia sampai tue jer. at least ada jugak kan?

    tp Hannah, psl org2 yg mmg terlalu fanatik pd susu ibu nie, mmg kite tak suke sgt2. in fact dulu ada buat entry psl diorang seakan menghina kita yg x blh fully bfeed nie.

    yg minah nie mmg dia guna ayat yg menghina scr terang2an. yg lain2 tu kdg2 cuma bg hint2 jer. tp kite tetap blh rasa kan?

    kdg2 gaya diorang tulis tu mcm menjatuhkan hukum 'haram' terus pd susu formula. konon takkan bg anak minum setitik pon FM. sape yg tak terasa? teruk sgt ke bg FM pd anak nih?

    itu yg kite x dpt paham smpi skrg. org2 yg fanatik nie. hnya fikir ttg susu ibu. tp cara2 mendidik anak tu dah master sgt ker? anak minum susu terbaek tp tak didik dgn betul pon ok ker? bagus jg ke kesudahannya?

    mereka2 nie senang kata cetek minda. tak bukak luas2 perspektif mendidik anak dlm konsep Islam. sdgnkn islam sndiri tak pernah menjatuhkan hukum wajib pd pemberian susu ibu pd anak. so apa hak diorang nk ckp sewenang2nya?

    emo terus bile ingat balik psl susu ibu nie. sori Hannah, terpjg lak komen =b

    ReplyDelete
  17. smalam offline
    arini masuk opis ada isu hangat rupanya
    kenapakah akal dia tidak berfikir pjg sebelum kuarkan statemnt yg ebgitu
    mana sensitiviti dia???

    ReplyDelete
  18. owh minah ni memang pernah buat sy sakit hati dengan satu entry dia y menyebut

    minum susu lembu anak lembu la.. something like that la ayt dia.

    Takde niat nk mengeruhkn keadaan dgn ungkit entry lame dia tpi rasenya dia memang cakap tak guna akal la...sory 2 say

    ReplyDelete
  19. suma anak ada rezeki masing2..dan kita as mak hanya nak yg terbaik utk anak..biarkan dia k hannah..mulut org jahat mcm tu mmg takleh tutup..ada je kes yg mak dia lgsg takleh bg susu badan..maria jugak srg yg sokong BF tp hanya mempromosikan susu badan buat kawan2 yg benar2 nak bf..dan maria tak penah kata org takdak susu tu cacat..ntah ape2 rs manusia yg ckp org takdak susu tu cacat..kang ALLAH tarik blk kurniaan yg ALLAH bg kat dia br tau..kan2 hannah..smile okay

    ReplyDelete
  20. elly setuju dengan komen Ann...

    ReplyDelete
  21. sha baru baca...

    urmmm....

    mmg kecik hati n sedey.
    kenape ade org seriak ini.
    ade susu melimpah ruah pun.klu bg minum kat anak dgn rasa riak dan memperkecilkan org lain..mane dpt nikmat ebm tu.

    hangat...sampai dh delete entry tu. trafik blog dia pun hebat la...betul kata dayu..hihi

    ReplyDelete
  22. Perkataan cacat yang buat orang naik angin. Kalau dia sekadar nak kasitau tips2 untuk BF takpelah.

    ReplyDelete
  23. ini mmg isu hangat hari ini..
    alahai kot yer pun semangt berkobar2 jgn la smpai kuar mcm tu kan? tu semua kerja Tuhan, rezeki Tuhan

    ReplyDelete
  24. hannah...
    pedulikkan..
    yang penting kita tau.. kita adalah ibu yang terbaik untuk anak2 kita!

    ReplyDelete
  25. Sory semua, tiada niat menghina sesiapa. After this saya akan cuba lebih bersopan dlm mengucapkan kata. Mintak maaf yer.

    ReplyDelete
  26. dia dah dapat lesson learned kan...
    anyway... salam kenal hannah...

    ReplyDelete
  27. salam perkenalan...

    banggalah mereka2 tu dengan kemampuan mereka breastfeed anak. Tapi jangan lupa semua tu rezeki yg tuhan bagi. bila2 masa pon boleh ditarik balik. Lagipun rezeki setiap orang tu x sama...

    ReplyDelete
  28. apekah nurul ketinggalan lagi... hehe... apepun setiap orang itu rezekinya berbeza2.. bersyukur andai kita masih dikurniakan susu ibu buat anak kita... susu ibu atau sudu formula sekali pun.. yg penting anak itu sihat kan.. aishhh... sungguh tak faham org yg fanatik sesngt dlm bf nie.. huhu..

    ReplyDelete
  29. salam hannah, saya terpanggil utk beri komen. terus terang, saya adalah seorang ibu yg gagal BF anak secara ekslusif, dan top-up dgn FM.

    Ada ketika saya cukup terasa apabila tatkala ada yg melihat saya sedang beri FM pada sy n bkata kepada bayi saya "kesian awk, mak awk kasi susu lembu". sy tak tau apa yg dimaksudkan, adakah hina seorang ibu beri FM kpd anak? cara memandang sinis sungguh, sebak hati sy

    satu lagi, sy kurang berkenan dgn cara segelintir ibu yang menggunakan ayat "rezeki anak" bila menayang EBM seolah2 ibu yang FM, anaknya tidak dimurahkan rezeki ke?

    Hm, maaf tulis panjang, bkn emo, malahan sy tahu susu ibu adalah yg terbaik. walaupun susu sy teramat lah sedikit, sy tetap BF anak saya walaupun hanya setitik dua sahaja yg dpt. Selebihnya baru saya top-up.

    Adalah lebih molek ibu-ibu BF lebih berhikmah dalam mempromosi susu ibu.jangan sampai ada hati yang tersinggung. Kalau dah sampai guna perkataan CACAT, agak kasar lah. kalau ibu-ibu ini kejam, takde nye sanggup berhabis utk FM yang mahal gile tu...

    ReplyDelete

Hannah Johary loves reading comments!